ANEXA nr.7
Cerinte suplimentare si proceduri pentru producerea, controlul, certificarea si comercializarea semintelor de legume in Romania
TITLUL I. CERINTE GENERALE PENTRU CONTROLUL SI CERTIFICAREA SEMINTELOR
Capitolul I. PRODUCEREA SEMINTELOR
1. Agentii economici inregistrati pentru producerea de samanta pot cere inscrierea pentru multiplicare a unei culturi semincere de legume pe un document denumit ,,Declaratie de multiplicare’’, prevazut in Anexa nr.8, care se depune la autoritatea de certificare ITCSMS sau LCCSMS pe raza teritoriala unde este amplasata cultura semincera, pana la data de 1 decembrie pentru culturile semincere de toamna, 1 mai pentru culturile semincere de primavara. Dupa aceste date, prin exceptie, daca inspectarea culturii la data depunerii ,,Declaratiei de multiplicare’’ permite luarea unor decizii corecte, pe faze de vegetatie, de catre inspectorul oficial, se poate accepta inscrierea. Declaratia de multiplicare se depune si in cazul producerii semintei Standard care se produce sub supraveghere oficiala.
2. O cultura semincera se poate inscrie pentru multiplicare daca Declaratia de multiplicare este insotita de:
a) un contract de multiplicare intre multiplicator (amelioratorul sau mentinatorul sau un alt agent ecomomic care a dobandit dreptul de proprietate asupra semintei) si un prestator de servicii (agricultor-multiplicator); sau
b) o declaratie proprie, din care sa reiasa ca multiplicatorul (amelioratorul sau mentinatorul sau un alt agent ecomomic care a dobandit dreptul de proprietate asupra semintei) isi multiplica singur samanta pe teren propriu, inchiriat, arendat sau prin contract de asociere in participatiune, sau alt contract legal de folosire al terenului destinat multiplicarii ;
c) o declaratie sau contract de redeventa din care sa reiasa ca mentinatorul isi da acordul pentru multiplicarea unui soi protejat de catre alt multiplicator.
d) in cazul semintei importate, conform sistemului OCDE, in vederea multiplicarii :
-in cazul multiplicarii pentru export, acordul (acceptul) autoritatii de certificare din tara de mentinere a soiului sau din care provine samanta pentru multiplicarea soiului si conditiile sub care se multiplica samanta, transmis la INCS ;
-in cazul multiplicarii pentru comercializare la intern acordul mentinatorului sau furnizorului semintei soiului respectiv pentru comercializarea semintei multiplicate.
3. ,,Declaratia de multiplicare’’ va fi, de asemenea, insotita de urmatoarele documente:
a) copie dupa documentele de calitate in care se stabileste provenienta sau originea si categoria biologica ;
b) toate etichetele oficiale din care, dupa verificare, inspectorul retine o eticheta din fiecare lot;
c) schita, pe cat posibil topografica, de amplasare a culturii si a culturilor premergatoare ;
d) descrierea morfologica si fiziologica a soiurilor in cazul cand acestea nu sunt descrise in catalogul national sau nu sunt disponibile autoritatii de certificare.
4. O cultura se considera inscrisa pentru certificarea oficiala daca, in urma verificarii documentelor si a platii contravalorii prestatiilor, satisface conditiile preliminare obligatorii pentru infiintarea acesteia. Motivele de respingere sau amanare a cererii trebuie comunicate solicitantului, in scris, in termen de maxim 10 zile de la data solicitarii.
5. Fiecare cultura semincera admisa in vederea certificarii oficiale sau sub supraveghere oficiala poarta unul sau mai multe numere de identitate inscrise de ITCSMS sau LCCSMS pe ,,Declaratia de multiplicare’’. Numarul de identitate este folosit pentru identificarea culturii si a partidei de samanta, inclusiv pentru samanta Standard produsa sub control oficial.
6. Agentii economici inregistrati pentru producerea de samanta trebuie sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia de amestecare a unor partide inainte de prelucrare.
B.Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru producerea de samanta
Agentii economici inregistrati pentru producerea semintelor (multiplicatorii) au urmatoarele obligatii :
a) sa ceara autoritatii de certificare, prin ,,Declaratia de multiplicare’’, la termenele fixate, inscrierea pentru inspectia in camp oficiala sau sub supraveghere oficiala a culturilor semincere destinate multiplicarii;
b) sa insoteasca, prin responsabilul sau reprezentantul sau, inspectorul responsabil, la cererea acestuia, atunci cand acesta efectueaza inspectia in camp si sa contrasemneze de primirea unei copii a ,,Fisei de control’’;
c) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele necesare verificarii activitatii in vederea certificarii semintelor, inclusiv metoda de producere si descrierea componentilor sau a soiurilor;
d) sa permita mentinatorului, multiplicatorului sau reprezentantilor acestora, dupa caz, sa verifice respectarea normelor de mentinerea identitatii si puritatii varietale si a altor elemente, in toate fazele de producere a semintelor ;
e) sa tina evidenta productiei, tranzactiilor si a stocurilor de seminte intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’;
f) sa aiba personal tehnic calificat in domeniul de activitate de producere a semintelor, instruit si atestat in cursurile de instruire efectuate de ITCSMS si LCCSMS sau acreditat pentru inspectia in camp;
g) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor sau nerespectarea legalitatii ;
h) in plus, mentinatorii, inclusiv pentru samanta Standard, trebuie sa completeze la zi registrul de selectie conservativa;
i) in plus, mentinatorii trebuie sa elibereze documentul de garantarea autenticitatii pentru samanta Amelioratorului, destinata multiplicarii atat pentru filiera de certificare oficiala cat si pentru filiera de samanta Standard.
j) sa anunte cu 3 zile inainte de recoltat, data, respectiv ora, inceperii recoltatului, pentru ca inspectorul sa esantioneze un esantion martor din fiecare lot sau partida, inainte de expedierea semintei pentru prelucrare sau de efectuare a amestecului. Esantionul se divide in doua subesantioane pentru pastrare, unul la ITCSMS sau LCCSMS si celalalt la producator, respectiv prelucrator;
k) sa respecte prezentele reguli si norme;
C. Inspectia in camp a culturilor semincere
1. Documentele prin care inspectorul poate stabili, dupa caz, provenienta sau originea si categoria biologica la infiintarea unei culturi semincere sunt:
A. Documente emise in Romania:
a) Registrul de selectie conservativa pentru mentinerea soiurilor, pentru semintele din categoriile biologice samanta Amelioratorului, Prebaza, Baza si pentru samanta Standard;
b) Act de garantarea autenticitatii, pentru samanta Amelioratorului, inclusiv pentru generatiile de samanta Standard;
c),,Documentul oficial de certificare’’ al lotului de samanta pentru samanta certificata oficial sau sub supraveghere oficiala sau ,,Documentul de calitate si conformitate al furnizorului’’ si/sau eticheta oficiala, vigneta oficiala sau ,,Documentul de inspectie in camp’’, dupa caz, si ,,Documentul de inspectie in camp’’, ,,Documentul de calitate si conformitate al furnizorului’’, eticheta furnizorului, buletinul de analiza, in cazul semintei Standard;
B. Documente emise in tari membre CE:
a) Eticheta oficiala tip CE;
b) Certificat sau buletin de analiza, eliberate de un laborator oficial sau de un laborator acreditat si recunoscut de autoritatea din tara respectiva;
d) Eticheta furnizorului in cazul semintei Standard.
C. Documentele de calitate insotitoare ale semintelor din import din tari terte sunt:
a) Certificat de puritate varietala, tip OCDE pentru tarile afiliate la acest sistem sau ,,Field inspection’’pentru celelalte tari;
b)Certificat (buletin) international de analiza ISTA, eliberat de un laborator acreditat de Asociatia Internationala de Testare a Semintelor (ISTA), sau alt tip de buletin recunoscut de autoritatea din tara respectiva;
c)Eticheta tip OCDE.
2. In cadrul inspectiei culturii semincere inspectorul verifica urmatoarele:
a) documentele de provenienta si documentele de descriere a caracterelor genealogice a componentilor sau descrierea caracterelor morfologice si insusirilor fiziologice;
b)distantele de izolare, rotatia, identificarea culturii semincere printr-o eticheta la fiecare lot (parcela);
c) determinarea puritatii varietale avand in vedere metodele descrise in ,,Manualul OCDE privind certificarea puritatii varietale a semintelor destinate comertului international, Anexa nr. 2: Inspectia in camp a culturilor semincere’’.
In cadrul inspectiei se examineaza un numar cat mai mare de plante, acest numar depinzand de dificultatea cu care pot fi determinate caracterele componentilor parentali, ai soiului si uniformitatea lor. Examinarea se efectueaza prin determinarea caracterelor plantelor examinate comparativ cu descrierea oficiala DUS a soiului respectiv, iar rezultatele se inscriu in ,,Fisa de control’’, stabilita de autoritatea oficiala si adaptata de inspector cerintelor de control al speciei sau soiului, iar rezultatele controalelor se vor gestiona prin sistemul informational INCS;
d) cultura semincera se examineaza in perioadele optime de vegetatie si se urmareste daca s-au eliminat plantele netipice si cele atacate de organismele daunatoare;
e) numarul de verificari este de minimum una, sau de cate ori inspectorul considera necesar, iar marimea, numarul si distributia punctelor de verificare elementare, se stabilesc de inspector in conformitate cu metodele in vigoare;
f) in cazul cand cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si norme, inspectorul anunta, in scris, multiplicatorul printr-un raport intocmit cu datele din ,,Fisa de control’’, iar multiplicatorul, la cerere, in termen de maximum 3 zile poate solicita o reinspectie. Daca si in urma reinspectiei cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentul ordin, aceasta se respinge si inspectorul elibereaza documentul ,, Document de inspectie in camp’’ cu decizia ,,respinsa’’, conform modelului din Anexa nr. 8;
g) in cazul cand cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si norme pentru categoria respectiva, dar indeplineste conditiile pentru o categorie inferioara, inspectorul anunta, in scris, multiplicatorul printr-un raport intocmit cu datele din ,,Fisa de control’’, iar multiplicatorul, la cerere, in termen de maximum 3 zile decide daca doreste declasarea. In cazul cand se hotaraste declasarea, inspectorul poate elibera ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia ,,admisa cu declasare’’. Daca multiplicatorul nu doreste declasarea, cultura se respinge si inspectorul elibereaza documentul ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia ,,respinsa’’;
h) declasarea sau respingerea unei culturi semincere trebuie anuntata multiplicatorului cu cel putin 3 zile inainte de recoltare;
i) in cazul in care culturile semincere nu indeplinesc unele conditii de aprobare in camp datorita unor cauze care pot fi remediate pana la certificarea finala sau daca inspectorul considera ca samanta poate avea vicii ascunse, inspectorul poate accepta provizoriu cultura si elibereaza documentul ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia ,,admis sub rezerva’’, care presupune efectuarea unor examinari oficiale ulterioare recoltarii semintelor, in sarcina si sub responsabilitatea producatorului;
j) se resping de la aprobarea in camp culturile semincere care nu indeplinesc conditiile din prezentul ordin, iar inspectorul elibeaza ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia ,,respinsa’’;
k) se aproba in camp culturile semincere care indeplinesc conditiile din prezentul ordin, iar inspectorul elibeaza ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia ,,admisa’’;
l) se pot elibera, in cazul unei diferentieri evidente a uniformitatii culturii, documente de inspectie separate pentru fiecare portiune caracteristica;
m) se poate elibera pentru acelasi soi, categorie biologica si provenienta, pentru mai multe parcele care pot constitui o partida, un singur document de inspectie daca nu sunt alte restrictii legale;
n) numarul ,,Documentului de inspectie in camp’’ este numarul de identitate al partidei de seminte sau a campului;
o) inspectorul va preleva un esantion martor din fiecare partida recoltata inainte de expedierea semintei pentru prelucrare sau de efectuarea amestecului si care se divide in cel putin doua subesantioane pentru pastrare: una la producator sau, dupa caz, la prelucrator si una la ITCSMS sau LCCSMS;
p) cazurile de litigiu, care presupun o noua reinspectie, se rezolva in timp util de catre directorul executiv al ITCSMS sau LCCSMS pe baza examinarilor efectuate in camp, de alt inspector oficial in prezenta directorului executiv si a reprezentantului multiplicatorului sau, dupa caz, al INCS .
r) modelul ,,Documentului de inspectie in camp’’ este redat in Anexa nr. 8, iar modelul ,,Actului de inspectie in camp’’ utilizat in conformitate cu Ordinul MAAP nr. 350/2002 ramane valabil pana la epuizarea stocurilor de formulare si va fi recunoscut ca document oficial atat timp cat va produce efect asupra semintelor din stoc;
s) cerintele si conditiile de aprobare in camp ale semintei Standard sunt prevazute la Cap. III si IV din Sectiunea II Samanta Standard;
t) pentru samanta Standard se poate folosi un document de inspectie in camp al mentinatorului care poate fi asemanator celui oficial, convenit cu autoritatea de certificare responsabila
D. Recoltarea si depozitarea semintelor
1. Recoltarea se efectueaza pe partide din aceeasi specie, soi si categorie, conform deciziei inspectorului responsabil cu inspectia in camp, consemnate in documentele de inspectie in camp, urmarindu-se evitarea oricaror impurificari ale semintei. Operatiunea de recoltare se efectueaza cu acordul inspectorului responsabil cu inspectia in camp care elibereaza ,,Documentul oficial de inspectie in camp’’. Orice mijloc de transport al recoltei de seminte de la producator la statia de prelucrare trebuie sa fie insotit de documentul ,,Adeverinta de transport seminte’’, inseriat de autoritate, conform modelului din Anexa nr. 8, care se completeaza de producator pentru fiecare mijloc de transport.
2. Depozitarea recoltei de seminte, atat inainte de conditionare cat si dupa conditionare, atat la producator cat si la prelucrator se face strict pe specii, soiuri, categorii biologice, pe proveniente respectiv pe partide, in masura in care prezentele reguli si norme nu prevad altfel. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca spatiul de depozitare si recolta de samanta sunt urmatoarele:
a) spatiile de depozitare a recoltei de seminte trebuie sa fie curate, dezinfectate si sa ofere cerinte de mediu specifice speciei;
b) recolta depozitata va fi marcata pentru identificare cu o eticheta pe care vor fi inscrise urmatoarele: producatorul, numarul de identitate al partidei, specia, soiul, categoria biologica, cantitatea, anul recoltei;
c) recolta de samanta dintr-un anumit soi, din categoriile Prebaza si Baza poate fi constituita din partida unei singure parcele sau din partide ale aceluiasi producator, din aceeasi provenienta, sau, dupa caz, din partide de la mai multi producatori daca nu sunt aplicabile alte restrictii legale;
d) samanta bruta dintr-un anumit soi, din categoria Certificata sau Standard, poate fi constituita din partide de la mai multi producatori, in special daca au aceeasi provenienta, cu conditia evidentierii cantitatilor care formeaza amestecurile pe producator si a documentelor de inspecte in camp ;
e) amestecul se notifica de catre producator sau prelucrator la ITCSMS sau LCCSMS. In cazul unui amestec, se inregistreaza partidele cu numerele de identitate initiale care intra in amestec, iar amestecul va primi, dupa caz, numarul de identitate al partidei cu indicii de calitate inferiori sau a unui alt criteriu de indentificare.
Capitolul II. PRELUCRAREA SI CERTIFICAREA SEMINTELOR
1. Agentii economici multiplicatori proprietari de samanta pot cere esantionarea si certificarea oficiala printr-un document denumit ,, Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’, conform modelului din Anexa nr. 8, care se inainteaza de catre acestia autoritatii de certificare ITCSMS sau LCCSMS pe raza teritoriala unde se afla statia de prelucrare si ambalare.
2. Proprietarii de samanta pot cere esantionarea si certificarea oficiala prin documentul ,,Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’, daca detin statie de prelucrare dotata corespunzator scopului propus si sunt autorizati ca prelucratori sau in baza unui contract incheiat cu un prestator de servicii in vederea prelucrarii si ambalarii, fara transferul proprietatii asupra semintei;
3. Prelucrarea semintelor se finalizeaza prin ambalare, inchidere, sigilare si etichetare in conformitate cu prezentele reguli si norme;
4. ,,Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ va fi insotita de urmatoarele:
a) elemente de identificare si puritate varietala din ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia ,,admisa’’;
b) contractul de prestare de servicii pentru procesare si ambalare cu elementele tehnice de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca samanta in cazul in care proprietarul semintei nu detine instalatii proprii de prelucrare a semintei;
c) documentul care atesta acordul mentinatorului soiului brevetat;
d) notificarea la autoritate a intentiei de amestec a unor partide sau loturi;
e) elemente de identificare a loturilor care rezulta.
5. Cererea se considera admisa daca, in urma verificarii documentelor de catre autoritate si a platii contravalorii prestatiilor, conditiile preliminare obligatorii sunt satisfacute.
6. Motivele de respingere sau amanare a cererii trebuie comunicate solicitantului, in scris, in termen de maxim 3 zile de la data solicitarii.
B. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru prelucrarea semintei
Agentii economici inregistrati pentru prelucrarea semintelor au urmatoarele obligatii :
a) sa ceara autoritatii de certificare, esantionarea si certificarea oficiala a loturilor de seminte prin documentul ,,Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’;
b) sa aiba instalatii si echipamente specifice activitatii pe care o desfasoara ;
c) sa aiba personal tehnic calificat in domeniul de activitate de prelucrare a semintelor, instruit si atestat in cursurile efectuate de ITCSMS si LCCSMS, iar managementul calitatii sa fie asigurat;
d) sa raspunda de mentinerea identitatii si puritatii varietale pe tot parcursul procesului de prelucrare ;
e) sa permita mentinatorului, multiplicatorului sau reprezentantilor acestora, dupa caz, sa verifice respectarea normelor de mentinerea identitatii si puritatii varietale si a altor elemente de calitate, in toate fazele de prelucrare a semintelor ;
f) sa depoziteze semintele in spatii corespunzatoare, in conformitate cu regulile si normele in vigoare ;
g) sa inregistreze pe fluxul de prelucrare intr-un registru , pe ore si cantitati, schimbarea soiului, categoriei biologice si provenientei, dupa caz ;
h) in cazul cand poseda un laborator acreditat trebuie sa respecte toate conditiile, procedurile de acreditare, supraveghere precum si masurile luate de autoritate;
i) sa utilizeze ambalaje, etichete si sisteme de inchidere nereutilizabile, conform prezentelor reguli si norme;
j) sa tina evidenta productiei, tranzactiilor si a stocurilor de seminte intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’ ;
k) sa puna la dispozitia inspectorului oficial, la cererea acestuia, toate documentele necesare verificarii activitatii in vederea controlului sau certificarii semintei ;
l) sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia sa de amestecare a unor partide sau loturi, de divizare, reetichetare si reambalare a unor loturi de seminte si sa nu efectueze aceste operatiuni inainte de verificarea si acordul autoritatii;
m) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;
n) sa stabileasca si sa mentioneze pe eticheta proprie si pe ,,Documentul de calitate si conformitate al furnizorului’’, prevazut in Anexa nr. 8, dupa caz, perioada de valabilitate, tinand cont de conditiile de depozitare, de tratamentul aplicat semintei si de particularitatile speciei sau soiului si sa garanteze utilizatorului de samanta, cantitatea si calitatea semintelor pe perioada de valabilitate.
C. Prelucrarea, formarea loturilor de samanta, ambalarea, sigilarea si marcarea oficiala
1. Prelucrarea semintei se efectueaza de catre prelucratori inregistrati in acest scop de catre ITCSMS sau LCCSMS.
2. Loturile se formeaza dupa conditionare pe specii, soiuri, categorii biologice si, daca e cazul, pe proveniente. Loturile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) loturile trebuie sa fie omogene din punct de vedere al identitatii si al conditiilor tehnice de calitate;
b) dintr-o partida care are un numar de identitate se formeaza unul sau mai multe loturi;
c) fiecare lot se identifica printr-un numar de referinta. Numarul de referinta se atribuie oficial sau de persona responsabila intr-un sistem unitar pe teritoriul Romaniei;
d) loturile trebuie marcate in depozit pentru identificare cu o eticheta de lot care cuprinde urmatoarele mentiuni : denumirea speciei, soiul, categoria biologica, numarul lotului, numarul de ambalaje, cantitatea si data formarii lotului sau, dupa caz, data modificarii marimii lotului;
e) loturile de seminte din stoc se restivuiesc cu ocazia reesantionarii, sau de cate ori se considera necesar, dar nu mai tarziu de 18 luni;
f) loturile pot fi blocate si sigilate oficial de inspectorii autoritatii oficiale;
g) greutatea maxima a loturilor este redata in Anexa nr. 3.
3. Ambalarea se efectueaza in ambalaje de diverse marimi si confectionate din materiale suficient de rezistente pentru a nu se deteriora in cursul manipularii, depozitarii, transportului si care sa nu afecteze calitatea semintelor. Ambalajele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
a) pentru un lot se foloseste un singur tip de ambalaj, iar greutatea sau numarul semintelor din fiecare ambalaj care formeaza un lot trebuie sa fie aceeasi, cu exceptia ultimei fractii ramase;
b) ambalajele din materiale netesute care sunt inchise prin coasere trebuie sa aiba pe una din laturile deschiderii imprimate un sir de numere, litere sau un desen care sa arate ca ambalajul si-a mentinut dimensiunile initiale.
c) ambalajele din hartie sau plastic, cu conditia ca ele sa nu poata fi deschise decat prin partea sistemului de umplere si care indeplinesc conditiile din art.27.
Capacitatea ambalajelor este obligatorie pentru cazurile prevazute in acest ordin.
4. Sigilarea ambalajelor trebuie efectuata oficial sau sub supraveghere oficiala avand in vedere urmatoarele:
a) nu se poate proceda la una sau la mai multe sigilari noi, decat oficial sau sub supraveghere oficiala. Sistemul de sigilare utilizat este verificat si aprobat de ITCSMS sau LCCSMS.
b)sigiliul folosit de autoritate poate fi banda autoadeziva cu mentiunea INCS, aceasta fiind folosita pentru sigilarea esantioanelor oficiale, pentru acoperirea sparturilor in ambalajele de hartie ca urmare a esantionarii, pentru sigilarea partiala sau totala a ambalajelor cu seminte care au fost deschise de reprezentantii ITCSMS, LCCSMS sau in alte situatii de sigilare oficiala. Autoritatea poate folosi si alt tip de sigiliu.
5. Marcarea oficiala a fiecarui ambalaj se efectueaza cu eticheta oficiala care poate fi o eticheta adeziva sau nu, fie o vigneta oficiala, stabilite de autoritate, avand in vedere:
a)eticheta trebuie confectionata dintr-un material suficient de rezistent la rupere si intemperii, si fixata in asa fei incat sa faca imposibila inlocuirea ei cu o alta eticheta sau sa poata fi reutilizata;
b)toate informatiile vor fi imprimate, neadmitandu-se adaugiri prin manuscriere, iar marimea literelor si cifrelor sa fie usor lizibila. Imprimarea se face cu caractere negre pe una sau pe ambele parti ale etichetei;
c)etichetele se prind la ambalajele de seminte prin coasere, lipire, in interiorul unui ambalaj transparent cu inscrisul vizibil din exterior, prin imprimare direct pe ambalaj.
6. Marcarea semintei Standard se face cu eticheta furnizorului. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca eticheta furnizorului sunt aceleasi ca si cele precizate la pct.5 lit.a), b) si c).
D. Controlul oficial, esantionarea, testarea si certificarea semintelor
1.Controlul oficial se efectueaza de catre inspectorii autoritatii, prin sondaj, pe fluxul de prelucrare pentru a se asigura ca puritatea varietala s-a mentinut pe tot parcursul operatiunilor de conditionare, ambalare, sigilare si etichetare. Inspectorii autoritatii au in vedere urmatoarele:
a) in urma stabilirii punctelor critice, urmaresc in principal : schimbarea speciei, soiului, categoriei biologice, provenientei, precum si evidentele din ,,Registrul de intrari si iesiri’’ ;
b) urmaresc si intervin in orice situatie considerata a crea suspiciuni privind mentinerea puritatii varietale si a conditiilor tehnice de calitate a semintelor si pot respinge sau bloca lotul de samanta. Lotul poate fi blocat pana la obtinerea rezultatelor oficiale din pre sau postcontrol. Loturile respinse sau blocate se sigileaza. Se pot cere sau efectua orice fel de investigatii tehnice, stiintifice sau de litigiu.
2. Prelevarea esantioanelor:
a) prelevarea esantioanelor in scopul testarii si certificarii oficiale este efectuata de personalul autorizat al ITCSMS sau LCCSMS, sau de catre persoane acreditate in acest scop, sub supraveghere oficiala, dupa caz, iar cele pentru control oficial numai de catre personalul autorizat al autoritatii.
b) prelevarea esantioanelor poate fi efectuata si mecanic (automat) de catre prelucratorii care dispun de instalatii prevazute cu dispozitive automate, reglate corespunzator, sub controlul si cu autorizarea autoritatii oficiale ;
c) prelevarea esantioanelor efectuata de persoane fizice sau juridice neautorizate sau neacreditate, nu este oficiala, in care caz analiza informativa reprezinta numai esantionul analizat si nu e reprezentativa pentru intreaga cantitate de seminte din care s-a esantionat, iar buletinul de analiza eliberat nu poate fi utilizat pentru comercializarea semintelor. La cerere, se pot preleva esantioane de catre personalul autorizat al ITCSMS sau LCCSMS, sau de catre persoane acreditate, din loturi sau partide de seminte nesigilate oficial sau sub supraveghere oficiala pentru analize informative, in care caz analiza informativa reprezinta lotul sau partida, dar nu fac obiectul certificarii oficiale;
d) esantioanele pentru teste oficiale speciale (testari virotice, prezenta organismelor de carantina, etc) se preleveaza numai de personal oficial ;
e) pentru loturile de seminte destinate exportului in sistem OCDE, esantioanele se preleveaza de personalul autorizat din cadrul ITCSMS sau LCCSMS, imputernicit de LCCSMS ;
f) prelevarea esantioanelor in scopul testarii in cazul semintei Standard, se efectueaza de catre personalul acreditat al furnizorului sau de personalul oficial al ITCSMS sau LCCSMS ;
g) sparturile din ambalajele de hartie rezultate in urma esantionarii semintelor cat si daca pentru extragerea esantioanelor oficiale este nevoie sa se desfaca ambalajele, acestea se acopera sau se vor resigila cu banda adeziva cu sigla INCS ;
h) dupa efectuarea testelor oficiale de laborator, cantitatea de samanta ramasa din esantion se sigileaza si se pastreaza ca esantion martor la autoritatea oficiala sau la furnizorul de samanta Standard care detine laborator acreditat, cel putin un an de la data eliberarii documentelor sau pana la o noua esantionare si testare a semintelor din stoc;
i) greutatea minima a unui esantion si greutatea maxima a unui lot sunt prezentate in Anexa nr. 3.
3. Testarea semintelor :
a) testele efectuate la semintele destinate comercializarii se efectueaza dupa metodele ISTA transpuse in standardele nationale in vigoare. Testele pentru export se efectueaza conform regulilor ISTA in functie de afilierea tarii de destinatie la organizatiile internationale, sau prevederilor din contract.
b) testarea semintelor si rezultatele testarii trebuie sa raspunda normelor si altor conditii precizate in Anexa nr. 2 ;
c) testele se pot efectua la samanta netratata sau tratata specificandu-se acest lucru pe documentul eliberat;
d) in functie de rezultatele testarii, loturile de seminte pot fi acceptate sau respinse de la comercializare, recomandate a fi declasate sau pentru schimbarea destinatiei;
e) stocurile de seminte trebuie reanalizate anual, inainte de inceperea livrarilor pentru campaniile de insamantari din fiecare an de piata, exceptie facand ambalajele mici inchise ermetic care se reanalizeaza cu cel putin 3 luni inainte de expirarea termenului de valabilitate sau, pentru control, efectuat randomizat in perioada de valabilitate;
f) analiza componentelor mixturii in cazul stocului, se efectueaza pe fiecare specie in parte si pe buletinul de analiza se specifica ca germinatie finala media ponderata a germinatiei componentilor. Valoarea mediei ponderate trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu germinatia normata a componentului cu germinatia cea mai mica.
g) testele care se efectueaza in urma unor actiuni ale autoritatii oficiale pentru efectuarea de controale sau expertize oficiale nu se platesc de agentii economici in cauza;
4. Certificarea semintelor:
a) certificarea oficiala finala se efectueaza cand samanta indeplineste toate conditiile prevazute in acest ordin ;
b) certificarea oficiala se efectueaza, la cerere, de catre proprietarul semintei prin documentul ,,Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’;
c) pentru certificarea oficiala a unui lot de samanta, autoritatea va elibera urmatoarele documente : ,,Documentul oficial de certificare’’, eticheta oficiala sau, eticheta oficiala adeziva sau, vigneta oficiala, dupa caz. ,,Documentul oficial de certificare’’, prevazut ca model in Anexa nr. 8, se intocmeste in doua exemplare, un exemplar, originalul, la solicitantul declaratiei de certificare si un exemplar la emitent. In caz de necesitate se poate elibera inca un exemplar, duplicat;
d) se aproba mixtura sub forma de amestec din specii sau soiuri de legume si, eventual cu soiuri din specii de plante furajere, cereale, oleaginoase si textile, conform prevederilor acestui ordin. Componentii care alcatuiesc mixtura trebuie ca, inainte de efectuarea amestecului, sa fie certificate conform prezentelor reguli si norme aplicabile fiecarei specii;
e) prin exceptie, in cazul certificarii la cerere a necesarului propriu in vrac al agricultorilor-multiplicatori, se poate admite, cu respectarea celorlalte prevederi, esantionarea oficiala a unor loturi distincte, in cazul in care conditiile tehnice de calitate din aceste reguli si norme corespund si nu sunt impuse alte restrictii de ambalare, sigilare si marcare prin alte prevederi in vigoare ;
f) in cazul redeschiderii de catre vanzator a ambalajelor cu seminte certificate oficial, in scopul tratarii inainte de vanzare, samanta se recertifica oficial sau sub supraveghere oficiala, aceasta notificandu-se autoritatii oficiale, iar pe noile documente oficiale sau ale furnizorului mentionandu-se substanta de tratare;
g) in cazul redeschiderii de catre beneficiarul utilizator de samanta in vederea tratarii prin prestare de servicii, dupa vanzarea si receptia de catre beneficiar, recomandarea privind perioada de timp in care trebuie efectuat semanatul va fi data de persoana autorizata care executa tratamentul si care va informa utilizatorul semintei de acest lucru si substanta de tratare, pe un document propriu insotitor al semintei;
h) aplicarea etichetelor sau vignetelor oficiale se efectueaza de prelucrator in momentul sigilarii ambalajelor si al esantionarii sau dupa sigilare;
i) eliberarea si aplicarea etichetelor sau vignetelor oficiale se poate efectua inainte de obtinerea documentului oficial, la cerere pe proprie raspundere a prelucratorului, pe baza analizei informative preliminare, cu riscul ca rezultatele analizei oficiale finale pentru certificare sa indice necertificarea sau declasarea sau neconcordanta intre informatiile mentionate pe eticheta si documentul oficial de certificare, cazuri in care se impune retragerea etichetelor sau vignetelor de catre ITCSMS sau LCCSMS si, daca e cazul, inlocuirea lor;
j) inspectorii oficiali verifica lotul de samanta in vederea admiterii sau respingerii pe un document ,, Raport final de receptie/ control pentru certificarea lotului’’conform modelului prevazut in Anexa nr. 8, document care sta la baza admiterii si eliberarii ,,Documentului oficial de certificare’’ sau, dupa caz, respingerii de la comercializare a lotului sau pentru necesar propriu ;
k) semintele care nu intrunesc conditiile de calitate din aceste norme se depoziteaza separat si isi vor schimba destinatia, aceasta notificandu-se autoritatii.
E. Derogarea calitatii semintelor, resondarea, fractionarea, reambalarea, reconditionarea si declasarea
1.Derogarea calitatii semintelor.
a) ITCSMS sau LCCSMS poate, la solicitarea agentului economic, acorda derogari pentru certificarea si comercializarea semintelor Prebaza si Baza care nu indeplinesc conditiile de germinatie din Anexa nr. 2, in conformitate cu art. 22, alin.1, lit. a) din prezentul ordin. Aceasta derogare se poate acorda pana la 10% din procentul de germinatie normat al fiecarei specii, iar peste acest procent derogarea poate fi acordata numai de MAPDR, la solicitarea agentului economic.
Autoritatea va elibera ,,Documentul oficial de certificare’’ a lotului de samanta, eticheta oficiala sau vigneta oficiala, cu mentiunea ,,Samanta cu derogare’’ si indicele pentru care s-a dat derogarea. Furnizorul trebuie sa garanteze germinatia pentru care s-a aprobat derogarea si sa mentioneze pe o eticheta proprie indicele efectiv al acesteia, numele si adresa sa, cat si numarul de lot. Furnizorul trebuie sa reduca proportional pretul semintei cu derogare sau sa compenseze cantitatea vanduta.
b) ITCSMS sau LCCSMS poate, la solicitarea agentului economic, acorda derogari de la germinatie in vederea certificarii necesarului propriu. ITCSMS sau LCCSMS va elibera ,,Buletin de analiza oficiala ’’ a lotului de samanta, cu mentiunea ,,Samanta cu derogare’’ si indicele pentru care s-a dat derogarea. Aceasta derogare se poate acorda pana la 10% din procentul de germinatie normat al fiecarei specii. Producatorul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru asigurarea realizarii unei culturi corespunzatoare scopului propus.
c) derogarea de la germinatia normata prevazuta prin prezentul ordin in scopul comercializarii categoriilor Certificata, Certificata prima si a doua generatie poate fi acordata numai de autoritatea oficiala, in conformitate cu procedurile Comunitatii.
d) Multiplicatorii pot remultiplica samanta proprie cu germinatia sub norme, fara drept de comercializare, pe teren propriu, in vederea obtinerii unei noi generatii de seminte daca identitatea si puritatea varietala a corespuns la inspectia in camp, iar noua cultura semincera poate fi inclusa in programul de certificare pe baza documentului de inspectie in camp, cu decizia admisa, ca document de provenienta.
2. Resondarea semintelor :
a) un prelucrator poate cere o noua esantionare a unui lot fara o prelucrare ulterioara, cu mentiunea ,,resondare’’ pe documentul ,,Declaratia de certificare a loturilor de seminte’’.
b) la samanta stocurilor din anii precedenti sau in alte situatii, precum si la cerere, se efectueaza testari la seminte, in special pentru germinatie si se aplica o vigneta oficiala pentru germinatie cu mentiunea ,,reanalizat….(luna si anul) si ITCSMS sau LCCSMS emitent. Aceasta vigneta se aplica pe eticheta oficiala. Furnizorul va stabili noul termen de valabilitate, daca acesta se modifica.
3. Fractionarea si reambalarea:
a) fractionarea loturilor si a continutului ambalajelor cu seminte se efectueaza numai de prelucratori sau ambalatori inregistrati, la cererea acestora, si sub supravegherea autoritatii. Inainte de a se recurge la fractionare si reambalare, aceasta se notifica autoritatii, iar ambalajele vor purta intacte etichetele si sistemul de sigilare de origine in momentul prezentarii acestora la controlul reprezentantilor autoritatii;
b) se considera fractionarea lotului :
i) cand parti dintr-un lot sufera tratamente cu produse diferite, iar partea reambalata va avea un numar nou de lot si se efectueaza reetichetarea, resigilarea si recertificarea si se notifica autoritatii prin documentul ,, Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’;
ii) cand parti dintr-un lot se reambaleaza si resondeaza, partea reambalata are un numar nou de lot si se reeticheteaza si resigileaza ;
c) cand se reambaleaza intreg lotul, cu acelasi tip de ambalaj, iar masa sau numarul semintelor din fiecare ambalaj este aceeasi, daca este posibil, se poate mentine acelasi numar de lot pe noua eticheta ;
d) fiecare lot de samanta va fi esantionat de esantionori oficiali sau acreditati in timpul reambalarii si reetichetarii, iar esantionul se va stoca cel putin doi ani, la autoritate sau, dupa caz, la furnizorul acreditat ;
e) fractionarea, reambalarea si reetichetarea unui lot de seminte din import in sistem OCDE, se notifica autoritatii oficiale si trebuie sa aiba acordul autoritatii nationale din tara de origine a semintelor, care va fi transmis autoritatii oficiale INCS. Samanta reambalata si reetichetata sub schemele OCDE se va recunoaste ca ,,Samanta certificata in conformitate cu Schemele OCDE’’.
f) in cazul reambalarii si reetichetarii unui lot din import in sistem OCDE, etichetele si sistemul de sigilare vor fi scoase si toate operatiunile se fac in prezenta autoritatii oficiale care supravegheaza reambalarea si reetichetarea. Fiecare lot de samanta va fi esantionat oficial in timpul reambalarii si reetichetarii. O parte din esantion poate fi trimisa la laboratorul de analiza pentru diverse analize si, dupa caz, in postcontrol, iar o parte se va stoca cel putin un an in magazia de esantioane a autoritatii. Noile etichete trebuie sa aiba un numar nou de referinta, iar acestea reproduc toate informatiile date pe eticheta de origine, incluzand tara de provenienta. Informatiile vor include si mentiunea ,,reambalat….’’.Numarul de referinta original nu se mai foloseste. O copie a informatiilor care au aparut pe eticheta poate fi pusa in interiorul fiecarui ambalaj dar trebuie clar diferentiata de eticheta OCDE de pe exteriorul ambalajului. Eticheta este de tip OCDE, iar culoarea va fi cea a categoriei biologice, exceptand mixtura, a carei culoare este verde;
g) in cazul mixturii, autoritatea oficiala va tine o lista cu toate numerele de referinta a loturilor care compun mixtura si proportia fiecarui lot din amestec. Daca loturile componente ale amestecului au fost produse in diferite tari, toate tarile de producere trebuie mentionate pe eticheta ;
h) ambalajele in care se face reambalarea pot fi de marimi diferite;
i) pe eticheta se va mentiona ,,reambalat….(luna si anul) si numele autoritatii responsabile de noua eticheta.
4. Reconditionarea semintelor :
a) prelucratorul cere recertificarea unui lot dupa reconditionare pe o noua ,,Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’.
b) ambalajele vor purta intacta eticheta si sistemul de sigilare de origine in momentul controlului reprezentantilor autoritatii, iar etichetele initiale vor fi retrase de autoritate si lotul se va reeticheta cu un numar de referinta nou.
5. Declasarea semintelor :
a) samanta poate fi declasata la o alta categorie biologica (generatie) inferioara, daca indeplineste conditiile cerute de norme pentru aceasta ;
b) declasarea se poate face la cerere, numai la mentinator sau cu acceptul acestuia si numai daca s-a efectuat pre sau postcontrolul categoriei supusa declasarii sau a unei generatii anterioare acesteia care sa confirme identitatea si puritatea varietala;
c) daca declasarea se face dupa reconditionarea unui lot sau dupa fractionare si reambalare, aceasta operatiune se notifica autoritatii si se efectueaza sub supraveghere oficiala. Etichetele initiale sunt retrase, iar sigilarea si etichetarea ambalajelor se efectueaza in conformitate cu prezentele norme.
F. Documente oficiale si documente neoficiale eliberate in urma testarii semintelor
1. Documente oficiale pentru semintele certificate oficial :
a) ,,Documentul oficial de certificare’’, model prezentat in Anexa nr. 8, destinat circulatiei sau comercializarii pentru insamantare a semintelor certificate oficial se elibereaza de catre autoritatea oficiala prin ITCSMS sau LCCSMS, sau de un laborator acreditat, cu numere atribuite de autoritate, imprimat cu inscris negru pe hartie roz. Documentul se elibereaza in urmatoarele cazuri:
i) loturilor certificate in care samanta indeplineste toate conditiile prevazute in prezentele reguli si norme, fara restrictii de comercializare sau folosire ;
ii) reambalarii loturilor, sau a unor parti de lot, sub supraveghere oficiala si atunci cand documentele emise anterior atesta calitatea corespunzatoare a acestora, cu mentiunea ,,Certificare prin supraveghere oficiala’’, iar informatiile se preiau din documentele oficiale ce insotesc samanta, daca aceasta se afla in termen de valabilitate ;
b) ,, Buletinul de analiza oficiala’’ model prezentat in Anexa nr. 8, document eliberat de catre autoritatea oficiala prin ITCSMS sau LCCSMS, sau de un laborator acreditat, cu numere atribuite de autoritate, imprimat cu inscris negru pe hartie galbena.
Acest document se elibereaza in urmatoarele cazuri :
i),, Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, cand conditiile tehnice de calitate nu corespund prezentelor reguli si norme, cu mentiunea ,,Interzisa comercializarea pentru insamantare’’
ii) ,,Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat pentru necesarul propriu in vrac, cand conditiile tehnice de calitate corespund prezentelor reguli si norme, cu mentiunile ,,Necesar propriu’’ si ,,Interzisa comercializarea’’ ;
iii) ,, Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, cand se reanalizeaza toate sau unele dintre conditiile tehnice de calitate a semintelor. Cand acestea corespund prezentelor reguli si norme, buletinul va purta mentiunea ,, Samanta admisa pentru insamantare’’ si este valabil numai impreuna cu ,,Documentul oficial de certificare’’ emis anterior, sau cu documentul corespunzator , daca samanta provine din import. Cand acestea nu corespund prezentelor reguli si norme, ,,Buletinul de analiza oficiala’’ va purta mentiunea ,, Interzisa comercializarea pentru insamantare’’.
In ambele cazuri, se va mentiona la denumirea buletinului ,,reanaliza partiala sau totala’’, dupa caz ;
iv) ,,Buletin de analiza oficiala’’ partiala, eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, pentru reanaliza mixturii. Cand conditiile tehnice de calitate nu corespund prezentelor reguli si norme, ,,Buletinul de analiza oficiala’’ va purta mentiunea ,, Interzisa comercializarea pentru insamantare’’. Cand conditiile tehnice de calitate corespund prezentelor reguli si norme, buletinul va purta mentiunea ,, Samanta admisa pentru insamantare’’.
2. Documentele oficiale prevazute la pct.1 arata calitatea semintelor din lotul respectiv, la data esantionarii, respectiv a sigilarii ambalajelor.
3. INCS va tipiza toate tipurile de documente oficiale si etichete si le va adapta imprimarii prin mijloace electronice si cerintelor sigilarii.
4. Documente neoficiale. Aceste documente sunt destinate testelor solicitate in scop informativ :
a) ,,Buletinul de analiza informativ’’ este documentul destinat testelor solicitate in scop informativ, fara nici o valoare oficiala daca esantionul a fost ridicat de o persoana neautorizata. Acest document este imprimat cu inscris negru pe hartie alba si cuprinde numai rezultatele testelor solicitate, precum si mentiunile ,,Acest buletin este informativ’’ si ,,Samanta nu poate fi comercializata’’. Buletinul nu contine decizii sau concluzii si arata calitatea semintelor din esantionul sau lotul respectiv, dupa caz, la data testarii.
G. Postcontrolul semintelor
1. Verificarea identitatii si puritatii varietale se efectueaza in pre sau postcontrol, se organizeaza de catre Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor(INCS) si se efectueaza de catre Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS).
2. Verificarea semintelor in pre sau postcontrol urmareste :
a) daca caracterele soiurilor au ramas distincte, uniforme si stabile in cursul multiplicarilor conform descrierii oficiale in baza careia a fost inregistrat soiul in catalogul oficial si, daca identitatea si puritatea varietala este conforma normelor;
b) interzicerea la multiplicare sau in productia pentru consum a loturilor de seminte necorespunzatoare ca identitate, puritate si stare fitosanitara;
c) supravegherea si monitorizarea activitatii agentilor economici inregistrati care produc si multiplica sau prelucreaza si comercializeaza samanta;
d) verificarea si imbunatatirea functionarii sistemului de asigurare a calitatii semintelor.
3. Precontrolul se efectueaza in parcele de control in camp, spatii protejate si/sau prin analize de laborator.
a) In parcelele de precontrol se urmareste:
i) in precontrol se insamanteaza parcele de control la marginea sau in interiorul culturii semincere destinate multiplicarii (precontrolul poate reprezenta si postcontrolul generatiei anterioare);
ii) examinarea plantelor crescute din esantionul de samanta se efectueaza in fazele care permit observarea caracterelor esentiale;
b) cand rezultatul din parcelele de precontrol arata ca identitatea si puritatea varietala nu au fost mentinute, autoritatea oficiala interzice comercializarea semintei obtinuta din parcelele sau loturile respective ;
c) precontrolul se poate efectua in laborator prin analize fizice, biochimice sau genetice, sau in perioada de extrasezon in sere sau zone climatice care permit cresterea plantelor in perioada de iarna.
4. Postcontrolul se efectueaza in microculturi in camp pe baza metodologiei ISTIS sub supravegherea INCS.
4.1. Postcontrolul este obligatoriu atunci cand :
a) este destinat producerii unei noi generatii de seminte (postcontrolul in acest caz reprezinta precontrolul generatiei urmatoare) ;
b) samanta multiplicata provine din samanta venita din alte tari pentru multiplicare ; in acest caz, daca ISTIS nu detine o proba de referinta (etalon) pentru soiul respectiv, se ridica un esantion de referinta din fiecare lot de samanta inainte de semanat si se trimite in postcontrol o data cu esantioanele ridicate din loturile de samanta multiplicata si, daca e cazul, cu descrierea soiului respectiv. Nu se ridica esantioane de referinta din samanta soiurilor inregistrate in catalogul oficial al Romaniei;
c) cand samanta a fost produsa in afara tarii de inregistrare a soiului, cele doua autoritati se vor pune de acord in privinta efectuarii testelor de postcontrol ;
d) se verifica in postcontrol samanta din toate loturile destinate exportului, atat samanta certificata final cat si samanta necertificata final ;
4.2. Esantioanele de samanta, pe categorii biologice, care se preleveaza in vederea verificarii in postcontrol sunt:
a) din samanta Prebaza si Baza sau din samanta (de baza) destinata producerii semintei Standard se verifica un esantion din fiecare partida;
b) din samanta Certificata si samanta Standard un esantion din fiecare partida si lot ;
c) esantioanele prelevate in urma reambalarii sau pentru semintele certificate sub supraveghere oficiala se trimit in postcontrol, prin sondaj;
d) autoritatea oficiala poate stabili verificarea in postcontrol a oricarei partide sau lot de seminte cand considera necesara verificarea;
e) in postcontrol, caracteristicile trebuie controlate in conformitate cu metodele de verificare acceptate pe plan international;
4.3. Esantioanele destinate pre sau postcontrolului se esantioneaza de catre persoanele oficiale din cadrul ITCSMS sau LCCSMS, in conformitate cu standardele in vigoare aliniate la metodele internationale.
4.4. Esantioanele se expediaza la Centru de Testarea Semintelor Targoviste sau alte centre stabilite de ISTIS, pana la datele stabilite pe grupe de specii, insotite de un borderou in care se va specifica: specia, soiul, categoria biologica, lotul sau partida, iar un exemplar al borderoului se va trimite si la INCS.
4.5.Cantitatea de samanta a esantionului pentru pre sau postcontrol este cea prevazuta in Anexa nr.3 si pentru alte specii in Tabelul nr.3 pct.B.
4.6. Se considera corespunzatoare puritatea varietala determinata in postcontrol, egala cu normele interne de puritate varietala din Tabelul nr. 2 din prezenta anexa, sau mai reduse cu maxim 2% in cazul hibrizilor.
Capitolul III. COMERCIALIZAREA SEMINTELOR
A. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru comercializarea semintelor
Agentii economici inregistrati de ITCSMS sau LCCSMS pentru comercializarea semintelor au urmatoarele obligatii :
a) sa faca dovada certificarii, provenientei, tranzactiilor, a cantitatilor preluate si vandute si a stocurilor de seminte in ,,Registrul de intrari si iesiri’’ ;
b) sa aiba sau sa fie asistat de personal calificat in domeniul de activitate desfasurat in materie de seminte, cu exceptia celor a caror activitate se rezuma la vanzarea de seminte ambalate in ambalaje mici destinate consumatorilor finali neprofesionisti dar care, totusi, trebuie sa cunoasca regulile de comercializare a semintelor, instruit si atestat de ITCSMS si LCCSMS ;
c) sa asigure mentinerea identitatii si puritatii varietale pe tot parcursul procesului de depozitare si comercializare ;
d) sa depoziteze semintele in spatii corespunzatoare, in conformitate cu regulile si normele in vigoare;
e) sa respecte inviolabilitatea etichetelor oficiale, a ambalajelor originale si sa pastreze marca furnizorului in cazul cand aceasta este aplicata pe ambalaj ;
f) sa nu comercializeze seminte necertificate oficial sau necontrolate ca Samanta Standard, neambalate, neetichetate si nesigilate sau preluate de la agenti economici neautorizati de ITCSMS sau LCCSMS ;
g) sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia sa de reambalare si reetichetare, daca agentul economic este si prelucrator inregistrat pentru ambalare;
h) sa retraga din circulatie semintele devenite inapte calitativ in conformitate cu prezentele reguli si norme sau afectate de organisme daunatoare, sa accepte returnarea celor deja vandute sau compensarea lor si sa ia masuri de indepartare urgenta a acestor cantitati catre alte scopuri, in prezenta unui reprezentant al ITCSMS sau LCCSMS ;
i) sa solicite refacerea analizelor privind conditiile tehnice de calitate a semintelor, la termenele prevazute sau ori de cate ori este cazul ;
j) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele, inclusiv contabile, necesare verificarii activitatii in domeniul comercializarii semintei ;
k) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor;
B. Comercializarea semintelor
a. Samanta necertificata final
1. Samanta poate circula ca samanta necertificata final de pe raza teritoriala a unui ITCSMS pe raza teritoriala a altui ITCSMS sau LCCSMS sau intr-o alta tara, inainte de a cunoaste rezultatul certificarii finale, cu conditia sa fi fost admisa in urma inspectiei in camp si insotita de eticheta oficiala de culoare gri si documentul oficial prevazut in Anexa nr. 5.
2. Samanta necertificata final poate fi:
a) samanta bruta, ambalata sau vrac in containere sau mijloace de transport curate, inchise, sigilate si insotita de etichetata oficiala si documentul oficial din Anexa nr. 5;
b) samanta conditionata, neambalata dar in containere sau ambalata, etichetata oficial, care nu a fost esantionata oficial sau dupa esantionare oficiala dar inaintea obtinerii rezultatelor analizei de laborator privind germinatia pentru a fi certificata final, insotita de eticheta oficiala si documentul oficial din Anexa nr. 5.
3. Samanta necertificata final, produsa pe raza teritoriala a unui ITCSMS sau LCCSMS si care se prelucreaza pe raza teritoriala a altui ITCSMS sau LCCSMS, trebuie sa fie insotita de eticheta oficiala si documentul oficial din Anexa nr. 5, iar multiplicatorul va depune ,,Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ la autoritatea pe raza careia se prelucreaza samanta;
4. Samanta necertificata final care s-a produs si se comercializeaza pentru prelucrare in aceiasi zona , sub aceeasi autoritate responsabila cu inspectia in camp si cu certificarea oficiala, este suficient sa fie insotita de Adeverinta de transport.
b. Conditii pentru comercializarea semintei certificata final
1. Samanta poate fi plasata pe piata daca a fost certificata oficial ca samanta Prebaza, Baza si Certificata, sau controlata ca samanta Standard.
2. Samanta de la pct.1 se comercializeaza numai ambalata, sigilata, etichetata si insotita de documente oficiale sau ale furnizorului, dupa caz.
3. Loturile de samanta care au facut obiectul unui contract de export in sistemul OCDE si au ramas in tara pot fi comercializate, daca soiul este admis pentru comercializare, pe baza ,,Documentului oficial de certificare’’ si a etichetei tip OCDE, daca samanta corespunde conditiilor din acest ordin si daca nu se recurge la deschiderea ambalajelor si reetichetare.
4. Samanta se comercializeaza insotita de documentele de calitate, in termenul de valabilitate al acestora, si anume:
a) la livrarea en gros : ,,Documentul de calitate si conformitate al furnizorului’’, conform modelului prevazut in Anexa nr. 8, cu numar de ordine atribuit oficial de autoritate, eliberat de furnizor, completat cu elemente preluate din ,,Documentul oficial de certificare’’. Documentele insotitoare din import, Certificat sau buletin de analiza sau, documentele din statele membre preluate in ,,Documentul de calitate si conformitate al furnizorului’’ si/sau etichete oficiale, care sunt documente oficiale;
b) la livrarea cu amanuntul eticheta oficiala sau a furnizorului, dupa caz, este obligatorie si tine loc de document de calitate si conformitate, iar la cererea cumparatorului furnizorul poate emite ,,Documentul de calitate si conformitate al furnizorului’’.
5. In cazul comercializarii semintelor din import din terte tari in sistem OCDE trebuie respectate regulile si normele de echivalenta ale Comunitatii Europene, iar etichetele tip OCDE sa contina mentiunile : ,,Reguli si norme CE’’ si ,,Testate prin metoda ISTA (sau alta metoda echivalenta)’’.
6. In timpul depozitarii si comercializarii, umiditatea semintelor nu va depasi prevederile din Tabelul nr.3.
7. Samanta ramasa pe stoc dupa fiecare campanie va fi declarata de agentii economici la autoritatea oficiala teritoriala, conform inregistrarilor din ,,Registrul de intrari si iesiri’’, la data de 31 decembrie si 30 iunie.
c. Seminte destinate comertului international
1. Importul de seminte pentru comercializare pe teritoriul Romaniei se realizeaza din statele membre CE pana la data aderarii Romaniei, in conformitate cu prevederile prezentului ordin si a Ordinului MAAP nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor si, din alte tari carora li s-a acordat echivalenta CE in conformitate cu art. 36 si art.37 din Directiva 2002/55/CE si in conformitate cu sistemul OCDE.
2. Importatorul trebuie sa prevada in contractul de import ca semintele sa indeplineasca cel putin conditiile tehnice si de calitate din Directiva 2002/55/CE si soiul sa fie inscris in Catalogul comun al CE sau in catalogul unui stat membru sau, pana la data aderarii Romaniei la CE in Catalogul Oficial al soiurilor din Romania, sau alte soiuri inscrise in Catalogul OCDE care se multiplica in vederea exportului in sistem OCDE in tari necomunitare. Soiurile din speciile de legume necuprinse in prezentul ordin circula intre statele membre conform contractelor intre parteneri si a normelor interne din ficare stat membru, iar importurile din terte tari conform normelor interne si a echivalentei acordate sau a sistemului OCDE.
3. Importatorii care multiplica semintele importate din terte tari afiliate la sistemul OCDE au obligatia de a solicita partenerului de contract extern documentele prevazute de reglementarile OCDE, iar contractele sa fie intocmite in conformitate cu acestea, pe care sa le puna la dispozitia ITCSMS sau LCCSMS o data cu ,,Declaratia de multiplicare’’.
4. In cazul importului in vederea multiplicarii in sistem OCDE, multiplicatorii se vor asigura ca acceptul de multiplicare al autoritatii nationale al tarii respective a fost transmis la INCS.
5. In cazul importurilor din terte tari, in cantitatii mai mari de 2 kg se aplica art.39 alin. 2 din prezentul ordin.
6. In cazul exportului in vederea multiplicarii intr-o tara terta, INCS emite acceptele de multiplicare in vederea certificarii semintelor de catre autoritatea oficiala de certificare din tara respectiva, cu conditia ca aceasta autoritate sa fie recunoscuta ca echivalenta. Documentele care insotesc samanta care se exporta sunt prevazute in regulile OCDE, eliberate de ITCSMS sau LCCSMS, sau alte organisme acreditate de acestea, in original sau duplicat.
7. Exportul in terte tari se realizeaza pe baza unui contract care poate prevedea conditii mai putin restrictive fata de regulile si normele din prezentul ordin.
8. Pentru export se impune acordul mentinatorului soiului sau al titularului de brevet pentru soi, eliberarea de catre INCS a numerelor de referinta pentru loturile care se exporta, esantionarea, testarea si eliberarea documentelor oficiale OCDE.
Capitolul IV. EVIDENTA CULTURILOR SEMINCERE SI A SEMINTELOR
A. Evidentele tinute de agentul economic
1. Agentii economici producatori, prelucratori si comercianti trebuie sa tina evidenta la zi a productiei, tranzactiilor si stocurilor intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’.
2. Agentii economici producatori, prelucratori si comercianti trebuie sa tina evidenta separata a documentelor privind cantitatea si calitatea semintelor : ,, Documentele de inspectie in camp’’, ,,Adeverintele de transport seminte si material saditor’’, ,,Documentele oficiale de certificare’’, ,,Buletinele de analiza oficiale’’, Buletinele de analiza informative, Procesele verbale de luare a probelor, ,,Document de calitate si conformitate al furnizorului’’ eliberate, precum si evidenta stricta a productiei, a etichetelor, a intrarilor si iesirilor de partide, a loturilor necertificate final sau certificate final, a ambalajelor.
3. Amelioratorii sau mentinatorii care produc samanta Prebaza sau Baza sau Standard, care efectueaza lucrari de selectie conservativa si fitosanitara, sunt obligati sa tina la zi ,,Registrul de selectie conservativa’’
4. Agentii economici producatori, prelucratori si comercianti trebuie sa tina evidenta esantioanelor martor, prelevate de catre esantionori oficiali sau ai furnizorului, sub supraveghere oficiala, din partidele si loturile de samanta produse sau prelucrate si sa le stocheze in conditii optime de pastrare cel putin nu an.
B. Evidentele tinute de ITCSMS sau LCCSMS
1. ITCSMS sau LCCSMS va tine urmatoarele evidente:
a) evidenta agentilor economici inregistrati pentru producerea, prelucrarea si comercializarea semintelor, a autorizatiilor eliberate si a vizelor anuale;
b) evidenta laboratoarelor acreditate si a persoanelor acreditate cat si evidenta rezultatelor supravegherii si monitorizarii acestora;
c) evidenta ,,Declaratiilor de multiplicare’’, a ,,Fiselor de control’’, ,,Documentelor de inspectie in camp’’, ,,Adeverintelor de transport seminte si material saditor’’, Declaratiilor de certificare a loturilor de samanta’’, ,,Documentelor oficiale de certificare’’, ,,Buletinelor de analiza oficiala’’, ,,Buletinelor de analiza informative’’, Proceselor verbale de luare a probelor, ,,Documentelor de calitate si conformitate al furnizorului’’ ;
d) evidenta loturilor acceptate, respinse, declasate, cu derogare, reconditionate, fractionate, reambalate ;
e) evidenta etichetelor, oficiale, a vignetelor oficiale sau ale furnizorului utilizate sau retrase;
f) evidenta prelevarii esantioanelor;
g) evidenta importurilor si exporturilor;
h) evidenta Fiselor de analiza a semintelor;
i) evidenta copiilor borderourilor si a rezultatelor obtinute in pre sau postcontrol;
j) evidenta esantioanelor prelevate si pastrate in magazia de esantioane;
k) alte evidente cerute de INCS;
2.Toate documentele se arhiveaza la ITCSMS sau LCCSMS si se pastreaza 6 ani.
3.Supravegherea si monitorizarea inspectorilor acreditati care efectueaza inspectia in camp, sondatorilor acreditati si laboratoarelor acreditate.
TITLUL II. CERINTE SPECIALE PENTRU CONTROLUL SI CERTIFICAREA SEMINTELOR
1. Se supune controlului in camp si certificarii samanta admisa la producatorii inregistrati in acest scop de ITCSMS sau LCCSMS, din urmatoarele categorii: Prebaza, Baza si Certificata.
2. Generatia anterioara semintei Prebaza, respectiv samanta Amelioratorului, poate fi supusa controlului pe baza registrului de selectie conservativa si sanitara si, daca e cazul, poate circula cu act de garantarea autenticitatii si cu etichete emise de mentinator.
Capitolul II. Controlul culturilor semincere
1. Inspectorii examineaza culturile semincere pentru a verifica daca ele corespund caracteristicilor soiurilor, liniilor sau componentilor parentali enumerate in descrierea oficiala.
2. Culturile de samanta Prebaza, Baza si Certificata se inspecteaza in camp oficial sau sub supraveghere oficiala.
3. Pentru formele parentale ale loturilor de hibridare se verifica si rezultatele obtinute in precontrol, iar pentru semintele din soiurile cu autopolenizare din categoria biologica Prebaza, Baza, se verifica datele din registrul de selectie conservativa si se supun postcontrolului.
4. Starea culturala a campului semincer si dezvoltarea plantelor trebuie sa permita o examinare satisfacatoare a identitatii si puritatii varietale, precum si a starii sanitare.
5. In cadrul inspectiei culturii semincere, inspectorul parcurge campul in totalitate, examinand un numar satisfacator de plante, acest numar depinzand de dificultatea cu care caracterele liniei, componentilor parentali, soiului si uniformitatea lor pot fi deosebite.
6. Distantele minime de izolare fata de culturile vecine care pot duce la o polenizare straina nedorita a culturii semincere sunt prezentate in anexa nr.1. De asemenea, amelioratorul sau mentinatorul poate stabili distante de izolare mai mari, pentru soiurile proprii, care vor fi prevazute in contractele de multiplicare.
7. Prezenta organismelor daunatoare care reduc valoarea de utilizare a semintelor nu este admisa decat in limita cea mai scazuta posibil.
8. Se considera plante atacate, cele care prezinta semne si simptome specifice organismului daunator respectiv, indiferent de intensitatea atacului, iar acestea fie se trateaza corespunzator fie se elimina din cultura semincera. Organismele daunatoare sunt redate in tabelul nr.1.
9. Rotatia recomandata, dupa aceeasi specie:
- spanac, salata minimum 2 ani;
- ceapa, praz minimum 4 ani;
- toate celelalte specii minimum 3 ani.
Aceste perioade nu sunt obligatorii atunci cand sunt luate toate masurile de eliminare a efectelor nedorite.
10. Puritatea varietala minima admisa in vederea aprobarii in camp este prezentata in tabelul nr.2. ’’Documentul de inspectie in camp’’ se elibereaza de catre inspector dupa efectuarea ultimului control.
11. Cerinte privind verificarea culturilor semincere la unele specii :
a) La ceapa si praz in fenofazele inceputului infloritului si infloritul in masa se verifica daca s-au eliminat plantele netipice, plantele bolnave (la ceapa se elimina plantele virozate sau atacate de Sclerotinia, iar la praz de bacterioza).
b) La ridichi in faza de inflorit inspectorul va urmari daca producatorul a eliminat plantele cu inflorire timpurie sau tardiva, precum si cele afectate de organisme daunatoare.
Inainte de recoltare inspectorul verifica starea sanitara a culturii, si daca s-au eliminat lastarii tardivi.
c) La varza alba, varza rosie, varza chinezeasca, varza de Bruxelles, varza creata, brocoli, gulie inainte de aparitia primelor flori si la inflorit inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, slab dezvoltate, precum si a celor atacate de organisme daunatoare. Inainte de recoltare se controleaza starea sanitara, si daca s-au eliminat lastarii tardivi.
d) La conopida, in fenofaza de capatana falsa incomplet formata, inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, a celor cu foliole verzi in capatana falsa, precum si a celor care au emis timpuriu lastari floriferi. In fenofazele inceputului infloritului si inflorit, verifica eliminarea plantelor netipice, slab dezvoltate sau bolnave, precum si a celor cu inflorire timpurie sau tardiva.
e) La ardei, tomate, vinete - soiuri, culturile semincere din categoriile biologice Prebaza si Baza se infiinteaza cu rasad repicat.
Pentru culturile semincere din categoria biologica Certificata, infiintarea culturilor se face cu rasad corespunzator, iar tomatele pentru industrializare se pot infiinta si prin semanat direct in camp.
La infloritul in masa al plantelor inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, avand in vedere: tipul de inflorescenta, talia plantelor, tipul si culoarea frunzelor, prezenta sau absenta antocianului pe tulpini si frunze etc.
In faza de formare a fructelor din prima inflorescenta la tomate, iar la ardei si vinete cand primele fructe formate au ajuns aproape de maturitatea de consum, inspectorul urmareste daca producatorul a eliminat plantele netipice dupa forma, marimea si culoarea fructelor si eliminarea plantelor atacate de organisme daunatoare.
La maturitatea de consum a fructelor din inflorescenta a doua sau a treia la tomate, iar la ardei si vinete cand majoritatea plantelor au al doilea fruct in faza maturitatii de consum, inspectorul verifica eliminarea plantelor netipice, tardive, slab dezvoltate, precum si a celor atacate de organisme daunatoare.
In faza maturitatii fiziologice al celui de-al doilea fruct la culturile de ardei, se va verifica starea sanitara si limitarea numarului de fructe pe planta, dupa caz, in functie de soi .
Dupa recoltare, inainte de extragerea semintelor inspectorul va urmari daca producatorul a sortat fructele, prin indepartarea celor netipice soiului, slab dezvoltate sau atacate de organisme daunatoare.
f) La ardei, tomate, patlagele vinete - hibrizi
Loturile de hibridare la ardei, tomate si vinete se va infiinta numai cu rasad repicat, ce a fost supus controlului.
Formele parentale se vor planta conform metodei stabilita de ameliorator.
La aparitia primelor flori pe planta, inspectorul va verifica daca producatorul eliminat toate plantele netipice, bolnave. Dupa verificarea puritatii varietale a formei paterne, care trebuie sa fie de 100 % si eliminarea tuturor florilor autopolenizate din forma materna, inspectorul va da avizul pentru inceperea hibridarilor.
In perioada hibridarilor inspectorul urmareste daca producatorul a respectat tipicitatea formelor parentale, starea fitosanitara a culturilor, castrarea si polenizarea corecta a florilor. La fiecare control consemneaza procentul de flori autopolenizate.
Dupa recoltare, inainte de extragerea semintelor inspectorul va controla daca producatorul a sortat fructele prin indepartarea celor netipice sau atacate de organisme daunatoare.
Se controleaza daca s-a facut carnitul formei parentale materne dupa ultima inflorescenta hibridata admitandu-se maximum 3 % plante necarnite.
g) La fasole, mazare, bob in fenofazele inceput de inflorit si inflorit in masa, inspectorul controleaza producatorul, daca a eliminat plantele netipice (dupa culoarea frunzei, forma tufei, talia plantelor, culoarea florilor), a celor cu inflorire timpurie sau tardiva si starea fitosanitara. La mazare se controleaza eliminarea plantelor de Pisum arvense.
La maturitatea tehnologica inspectorul controleaza producatorul daca a eliminat plantele netipice, avand in vedere forma, marimea, culoarea pastailor si starea fitosanitara.
La maturitatea fiziologica a primelor pastai, se determina puritatea varietala dupa caracteristicile semintelor (culoarea, marimea si forma bobului) si starea fitosanitara. Dupa recoltare si prelucrare, se verifica puritatea varietala in laborator, dupa caracteristicile semintelor.
h) La pepeni, castraveti, dovlecei, dovleac - soiuri, in faza de inceput inflorit inspectorul verifica daca producatorul a indepartat plantele netipice si cele slab dezvoltate.
La maturitatea tehnologica a primelor fructe se verifica tipicitatea fructelor, limitarea numarului de fructe pe planta (in functie de specie si soi), precum si starea fitosanitara a culturii.
i) La pepeni si castraveti - hibrizi, inspectorul verifica daca producatrul a suprimat toate florile deschise si autopolenizate, determinarea numarului de flori polenizate liber, daca a eliminat plantele netipice si cele afectate de organismele daunatoare. In fenofaza de maturitate tehnologica inspectorul controleaza daca s-au eliminat plantele netipice din forma mama, cele slab dezvoltate sau afectate de organisme daunatoare si indepartarea florilor formate dupa operatia de carnire.
j) La salata si spanac, in fenofaza de rozeta si in fenofaza de formarea capatanii (la salata), inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, cele slab dezvoltate si afectate de organisme daunatoare. Se vor elimina plantele care au emis direct tija florala, fara a forma capatana.
In fenofaza de inceput inflorit si inflorit in masa, inspectorul controleaza daca s-au eliminat plantele netipice, cele slab dezvoltate si cele afectate de organisme daunatoare.
La spanac se elimina plantele care au emis tija florala fara a trece prin fenofaza rozeta normala.
12. Pentru determinarea puritatii varietale se stabileste un numar de puncte din care se iau probe, precum si numarul de indivizi analizati, in functie de suprafata si particularitatile speciei, dupa cum urmeaza:
a) La plantele mama de bulboase, radacinoase, recoltarea probelor se face in 10-20 puncte asezate randomizat. Din fiecare punct, de pe doua randuri alaturate, se recolteaza cate 30-40 plante. In functie de marimea lotului semincer este necesar a se analiza un numar total de 400-600 indivizi.
b) La celelalte specii la care plantele se examineaza in camp, determinarea se face in 10-20 puncte, dispuse randomizat. Se analizeaza in total un numar minim de plante, astfel:
- 1000 pentru mazare, fasole, bob ;
- 250 pentru dovleac, dovlecel si pepeni;
- 500 pentru celelalte specii.
c) La culturile bienale, plantele care dau in primul an tije florale nu se iau in calcul.
d) Plantele culturii de baza se grupeaza in tipice si netipice soiului cultivat. In vederea stabilirii plantelor care apartin celor doua grupe, se procedeaza la analizarea unui numar de radacini, fructe sau capatani examinate, stabilindu-se caracterele specifice soiului (forma fructului, culoarea pulpei, numarul de loji si alte caractere specifice).
e) La loturile de hibridare, determinarea puritatii varietale a formelor parentale, controlul numarului de flori autofecundate in perioada castrarii si a carnitului plantelor mama (tomate), se face in 10-20 puncte, in functie de marimea lotului, analizandu-se in fiecare punct cate 10 plante de pe 4 randuri alaturate, analizandu-se in final un numar de plante dupa cum urmeaza:
200 - 400 plante la vinete, castraveti si pepeni;
400 - 800 plante la ardei si tomate.
In loturile de hibridare, forma parentala tata trebuie sa aiba puritatea varietala 100 %, inainte de inceperea recoltarii polenului si pe toata perioada de hibridare;
Numarul de flori autofecundate la 100 plante de la componentul matern gasit la fiecare control, sa nu fie mai mare de 3 % la tomate si vinete, 2 % la ardei, castraveti si pepeni (8 flori la 100 plante pe total controale) si 1 % flori mascule deschise in loturile mama de castraveti si pepeni;
f) Pentru pepeni, la plantele componentului matern in cele 3 controale sa nu fie gasit in total mai mult de 2 % flori mascule inflorite.
Capitolul III. Controlul si certificarea loturilor de seminte
1. Semintele neconditionate se vor transporta, depozita si identifica pe partide.
2. Pe durata prelucrarii semintelor, inspectorii efectueaza controale, prin sondaj, ori de cate ori considera ca este necesar.
1. Loturile trebuie sa fie identificabile si omogene.
2. Greutatea maxima a loturilor este precizata in Anexa nr. 3.
3. Greutatea minima a unui esantion pentru analiza este redata in Anexa nr.3.
4. Greutatea esantionului pentru postcontrol este aceeasi cu a esantionului pentru analiza, din Anexa nr.3.
C. Conditii de certificare
1. a)Samanta de legume trebuie sa indeplineasca conditiile si normele tehnice de calitate cuprinse in Anexa nr.2 si in tabelele nr.1-3.
b) In plus, prezenta semintelor de Cuscuta spp. trebuie sa fie 0 (zero). Analiza pentru Cuscuta se efectueaza din proba de laborator. Prezenta unui bob de Cuscuta spp. intr-o proba nu se considera impuritate daca se ridica o a doua proba de aceeasi greutate si este libera de cuscuta.
c) La fasole, semintele tari se considera 100 % germinabile.
2. Dupa efectuarea tuturor controalelor si a aprobarii in camp, a determinarii conditiilor tehnice de calitate a semintei, a starii sanitare se elibereaza documentele de certificare.
3. Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si a starii sanitare a semintelor de legume se efectueaza, in pre si postcontrol.
1. Ambalarea, inchiderea, si marcarea se efectueaza oficial sau sub supraveghere oficiala.
2. Ambalajele normale sunt cele care depasesc capacitatea celor mici si sunt marcate cu eticheta oficiala pentru categoriile de samanta Prebaza, Baza si Certificata. Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si Certificata sunt prevazute in Anexa nr.4 pct.A.
3. Samanta de legume se poate comercializa si ca „samanta necertificata final”. Informatiile care figureaza pe eticheta si pe document sunt prevazute in Anexa nr.5.
4. Ambalajele mici pentru samanta Certificata sunt prevazute cu o eticheta a furnizorului sau o vigneta oficiala de culoare albastra, sau mentiunile prevazute pe eticheta sunt imprimate (tiparite) direct pe ambalaj de catre furnizor, sub supravegherea autoritatii.
5. Mentiunile care figureaza pe eticheta furnizorului ambalajelor mici pentru semintele din categoria Certificata sunt prevazute in Anexa nr.4 pct.B:
6. La cererea mentinatorului samanta Baza se poate ambala si in ambalaje mici. Mentinatorul poate preciza, daca o doreste, pe eticheta : „interzisa multiplicarea”. Mentiunile care figureaza pe eticheta furnizorului, sunt precizate in Anexa nr.4 pct.B, culoarea etichetei furnizorului este albastra.
7. Samanta de legume comercializata va fi controlata oficial, prin sondaj.
Sectiunea II
1. Semintele din soiurile tuturor speciilor de legume prevazute in art.2 si cele din Tabelul nr.3 pct.B, daca mentinatorul soiurilor le produce, prelucreaza si comercializeaza in conditiile prezentului ordin pentru samanta Standard. Nu face obiectul semintei Standard samanta de cicoare industriala (Cichorium intybus L. partim).
2. Producerea semintei semintei Standard se face de catre producatorul care efectueaza selectia conservativa a plantelor mama sau sub responsabilitatea sa, in una sau mai multe generatii care vor fi numerotate conventional incepand cu cifra 1 sau in alt mod convenit cu ITCSMS sau LCCSMS, corespunzator numarului de generatii stabilite de ameliorator pentru inmultire.
1. Furnizorul care produce, prelucreaza si/sau comercializeaza samanta Standard are pe langa obligatiile generale, urmatoareale obligatii:
a) producatorul tine intr-un registru evidenta tuturor operatiunilor de la infiintarea pana la sfarsitul culturii semincere si anunta, anual sau la fiecare ciclu de productie, autoritatea de intentia sa;
b) producatorul, printr-un inspector angajat, acreditat de autoritatea oficiala, care aplica regulile, normele si procedurile aplicabile inspectorilor oficiali, inspecteaza toate parcelele pe care se produc culturi semincere, face aprecieri asupra bolilor si organismelor daunatoare care afecteaza stadiul de crestere, prezenta altor plante care poate sa produca o polenizare nedorita si determina puritatea varietala. Toate aceste determinari se inscriu intr-un registru al furnizorului, care este pastrat de acesta timp de cel putin 3 ani, pentru a fi pus la dispozitia autoritatii oficiale;
c) furnizorul trebuie sa ia anumite masuri privind starea de sanatate a culturii semincere si in special a organismelor de carantina din H.G. nr. 1030/2001 – „Norme metodologice privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania”, cu modificarile si completarile ulterioare sau a Directivei 2000/29/CE. In cazul in care in urma propriului control sau din propria informatie reiese ca exista unul sau mai multe organisme de carantina, furnizorul anunta acest lucru imediat autoritatii si aplica masurile impuse de autoritate ;
d) producatorul tine evidenta tuturor loturilor de samanta produse, a celor comercializate si a celor care se vor comercializa, intr-un „Registru de intrari si iesiri” pe care il va pastra cel putin 6 ani dupa ultima livrare si care va fi disponibil autoritatii ori de cate ori este nevoie;
e) producatorul preleveaza esantioane, prin persoane acreditate, din fiecare lot ce este destinat comercializarii si pastreaza aceste esantioane cel putin 2 ani dupa livrarea loturilor sau pe o perioada cu un an mai mare decat perioada cat mai sunt seminte pe stoc din loturile respective, daca aceasta perioada depaseste 2 ani . Fiecare proba este insotita de o eticheta pe care se specifica lotul din care a fost ridicata. In cazul in care este vorba de un amestec, se vor specifica pe eticheta loturile ce au fost amestecate si in ce proportii;
f) producatorul efectueaza testarea semintelor intr-un laborator acreditat de autoritatea oficiala si sub supravegherea sa sau in laboratorul oficial pe raza caruia isi desfasoara activitatea de prelucrare si ambalare.
f) producatorul stabileste o persoana responsabila calificata care raspunde de managementul calitatii si care mentine in permanenta legatura cu autoritatea;
g) producatorul permite accesul autoritatii oficiale, in toate fazele culturii si in laborator, pentru a se documenta daca aceasta respecta cerintele acestor reguli si norme si pentru a preleva probe. Furnizorul ofera in mod gratuit tot ajutorul solicitat de autoritate pe perioada supravegherii.
2. Furnizorii comercianti care nu produc sau ambaleaza in firma lor samanta Standard in ambalaje mici, ci doar comercializeaza samanta produsa, ambalata sau importata de alt furnizor inregistrat, trebuie sa tina evidenta numai a cumpararii sau vinderii semintei Standard intr-un „Registru de intrari si iesiri”.
3. Furnizorul producator, prelucrator sau importator care comercializeaza samanta in ambalaje mici, in numele si sub responsabilitatea lui, prin alte persoane intermediare neinregistrate, va inregistra si va inainta o lista cu distribuitorii semintelor proprii pana cel tarziu la 1 martie, anual si care se actualizeaza inaintea fiecarui sezon de vanzari sau ori de cate ori apar modificari, la ITCSMS sau LCCSMS unde furnizorul este inregistrat, precum si la ITCSMS sau LCCSMS unde distribuitorul vinde samanta sa. Furnizorul va tine permanent, la zi, lista cu distribuitorii proprii.
4. Furnizorul responsabil cu etichetarea trebuie sa indeplineasca prevederile de art.41 din prezentul ordin si, de asemenea, sa mentioneze perioada maxima de valabilitate a semintei in ambalaje mici, specificata prin „luna si anul”, sau luna si anul inchiderii ambalajului si perioada valabilitatii, timp in care furnizorul si celelalte pesoane intermediare pot sa comercializeze samanta.
5. Perioada maxima in care poate fi comercializata samanta Standard in ambalaje normale este de cel mult un an de piata, iar in ambalaje mici ermetice este perioada prevazuta pe eticheta sau pe ambalaj care nu poate depasi 5 ani de la anul de productie sau de la data testarii calitatii semintei, dupa care samanta trebuie reanalizata cu cel putin 3 luni inaintea expirarii valabilitatii si, daca e cazul, se prelungeste perioada de valabilitate, prin reambalare sau aplicarea unei vignete.
6. Furnizorul va :
a) obliga persoanele intermediare sa comercializeze numai seminte ambalate in ambalaje mici, inchise, livrate de catre si in numele furnizorului, in care scop va inmana o imputernicire fiecarei persoane intermediare;
b) lua masuri asupra persoanelor intermediare care comercializeaza samanta in ambalaje necorespunzatoare, sau cu perioada de valabilitate expirata, sau comercializeaza seminte ce nu satisfac prezentele reguli si norme;
c) obliga persoanele intermediare sa faca un raport scris privind toate punctele de vanzare unde se comercializeaza seminte livrate de, sau in numele lui, disponibil la cererea autoritatii;
d) atentiona persoanele intermediare sa permita accesul persoanalului autoritatii oficiale, de a face verificari ori de cate ori acesta considera necesar, sau de a preleva esantioane de sondaj pentru verificarea calitatii semintei.
1. Samanta Standard (St) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba suficienta identitate si puritate varietala prevazuta in Tabelul nr.2;
b) de regula este destinata culturilor de legume pentru consum;
c) sa se incadreze in conditiile tehnice de calitate prevazute in Anexa nr.2 si Tabelul nr.3;
d) se supune unui control oficial in postcontrol si analize de laborator.
2. Producatorul care produce samanta din generatiile care preced samanta Standard destinata comercializarii va efectua selectia conservativa si fitosanitara in scopul asigurarii identitatii si puritatii soiului si va nota toate operatiunile de selectie pozitiva si negativa, dupa caz, intr-un Registru de selectie conservativa, disponibil pentru a fi verificat de autoritate.
3. Inainte de insamantare, in cazul multiplicarii pentru productia de samanta Standard, producatorul, prin esantionorul acreditat esantioneaza fiecare lot de samanta care urmeaza sa se multiplice si va efectua un precontrol intr-o microparcela de control, precontrolul constituind totodata un postcontrol al generatiei anterioare.
4. Producatorul va respecta distantele de izolare fata de culturile vecine care ar duce la o polenizare nedorita, rotatia si regulile de inspectie a culturii, prevazute in prezentul ordin.
5. Producatorul va elimina plantele netipice, va trata cultura si va elimina plantele afectate de organisme daunatoare, va determina puritatea varietala dupa descrierea oficiala a soiului.
6. Starea culturala si stadiul de dezvoltare al plantelor din cultura semincera trebuie sa fie satisfacatoare si sa permita o examinare obiectiva a identitatii, puritatii varietale si starii sanitare.
7. Verificarea culturilor semincere in camp se efectueaza de catre personalul acreditat al producatorului sau de catre personal oficial conform obiectivelor de verificare prevazute in prezenta anexa.
8. Producatorul depune notificari, la ITCSMS sau LCCSMS, pentru fiecare din operatiunile privind producerea, prelucrarea, ambalarea si etichetarea semintei Standard, atunci cand efectueaza operatiunile de verificare prin personalul propriu acreditat, sau solicita autoritatii efectuarea verificarilor, pentru unele sau pentru toate operatiunile, conform procedurilor aplicabile certificarii oficiale.
9. Greutatea lotului si a unui esantion sunt prevazute in Anexa nr.3.
10. Esantioanele din loturile de samanta se preleveaza de personalul acreditat al producatorului sau de personal oficial al ITCSMS sau LCCSMS.
11. Esantioanele ridicate din loturile de samanta Standard se examinaza la laboratorul acreditat al furnizorului sau la un laborator oficial.
12. Conditiile tehnice de calitate pentru samanta Standard sunt prevazute in Anexa nr.2 sau, pentru unele specii, in Tabelul nr.3 pct.B.
1. Autoritatea supravegheaza furnizorii, in momentele critice ale procesului de productie si mai ales:
a) controleaza prin sondaj producatorul daca a folosit metodele in vigoare de inspectie a culturii tinand cont de sistemul de multiplicare, specifica ciclului de producere;
b) controleaza furnizorul in timpul producerii, prelucrarii si comercializarii, daca acesta a respectat regulile si normele in vigoare ;
c) controleaza cunostintele si aptitudinile persoanelor responsabile numite de furnizor.
2. Autoritatea va controla furnizorul, ori de cate ori considera necesar, va face expertize, va opri de la comercializare orice cantitate care nu corespunde calitativ si care nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si norme.
3. Controlul oficial se refera la :
a) postcontrolul in camp pentru verificarea identitatii si puritatii varietale;
b) analize de laborator pentru minim 10% din numarul de esantioane prelevate si loturi realizate de furnizor din fiecare specie sau soi, procent care se mareste daca se constata neconformitati.
4. Rezultatele din postcontrol sunt comunicate furnizorului. Rezultatele postcontrolului sunt decisive in cazul verificarii identitatii, puritatii varietale si starii sanitare a semintelor apartinand unui lot al furnizorului.
1. Samanta Standard nu se comercializeaza decat in ambalajul original al producatorului sau reprezentantului acestuia.
2. Samanta Standard poate fi comercializata daca satisface cerintele din prezentele reguli si norme.
3. Autoritatea poate aproba, la cererea furnizorului, comercializarea in ambalaje mici, de amestecuri din diferite soiuri ale aceleasi specii. Speciile la care se permit amestecuri, prevederile privind marimea maxima a ambalajelor mici si exigentele pentru etichetare sunt stabilite de autoritate.
4. Samanta Standard se poate comercializa in ambalaje normale si mici. Pentru samanta Standard ambalata in ambalaje normale se foloseste eticheta furnizorului. Dimensiunile minime ale etichetei sunt 110 x 67 mm, de culoare galben intens, excluzand ambalajele mici. Mentiunile care figureaza pe eticheta furnizorului pentru ambalajele normale sunt prevazute in Anexa nr.4 pct.B.
5. Ambalajele mici sunt cele care contin seminte pentru o greutate neta maxima prevazuta la art. 2 alin.1,lit.G
6. Pentru samanta Standard ambalata in ambalaje mici se foloseste eticheta furnizorului sau inscriptionarea direct pe ambalaj. Mentiunile care figureaza pe eticheta furnizorului sunt prevazute Anexa nr.4 pct.B.
7. In cazul reambalarii semintei Standard, de catre un alt furnizor decat producatorul acestei seminte, pe eticheta se va mentiona numele si adresa ambalatorului si numele si adresa producatorului.
8. Pe durata depozitarii si comercializarii semintelor in ambalaje ermetice sau in alte ambalaje, se recomanda ca umiditatea semintelor sa nu depaseasca limitele prevazute in Tabelul nr.3 din prezenta anexa.
9. Autoritatea supravegheaza si monitorizeaza furnizorii pe parcursul comercializarii semintei Standard, inclusiv prin esantionarea si analizarea randomizata a loturilor comercializate.
10. Daca in urma unei inspectii oficiale se constata ca un lot de samanta Standard nu indeplineste conditiile prezentelor reguli si norme, lotul este blocat de autoritate, informand furnizorul printr-un raport scris, precizand motivele respingerii lotului, iar lotul in cauza nu poate fi comercializat.
11. In cazul in care furnizorul vrea sa distruga marfa din lotul blocat, el trebuie sa anunte autoritatea, precizand totodata ziua si ora distrugerii.
12. Daca furnizorul nu doreste sa distruga marfa din lotul blocat, dar doreste sa-i schimbe destinatia , trebuie sa anunte autoritatea.
13. Autoritatea poate sa blocheze sau sa dispuna distrugerea, pe toata perioada producerii, prelucrarii sau comercializarii, a oricarei culturi sau lot, daca a fost infestat cu organisme daunatoare de carantina.
14. In momentul in care se constata ca un lot a fost comercializat de catre furnizor, dupa ce a fost interzis de persoana responsabila oficiala, masurile vor fi luate in conformitate cu prevederile Legii nr. 266/2002.
15. In cazul repetarii de catre furnizor a nerespectarii prevederilor Legii nr. 266/2002 si ale prezentelor reguli si norme, autoritatea poate retrage temporar sau definitiv autorizatia furnizorului.
16. Aplicarea oricarei masuri asupra furnizorului va inceta in momentul in care autoritatea stabileste cu certitudine ca acesta respecta regulile si normele din prezentul ordin.
Tabel nr.1.- Norme interne privind prezenta organismelor daunatoare la legume in camp
Specia |
Organismul daunator |
% admis (maximum) |
Conditii speciale |
|
Categoria biologica: |
||||
Prebaza si Baza |
Certificata Standard |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Ardei |
Fusarium oxysporum |
2 |
5 |
Cu tratarea semintelor |
Plante mama Bulboase Radacinoase |
Erwinia carotovora |
Lipsa |
Eliminarea la sortare |
|
Fasole |
Xanthomonas campestris pv. Phaseoli |
Lipsa |
|
|
Pseudomonas syringae pv. phaseolicola |
2 |
5 |
Cu tratarea semintei |
|
Colletotrichum lindemuthianum |
2 |
5 |
- |
|
Acanthoscelides obtectus |
lipsa (indivizi vii) |
Dupa tratarea semintelor |
||
Bostanoase |
Pseudomonas syringae pv. lachrymans |
5 |
5 |
Cu eliminarea integrala a fructelor atacate si tratarea semintelor |
Colletotrichum lagenarium |
2 |
10 |
Cu eliminarea fructelor bolnave si tratarea semintelor |
|
Ceapa si praz |
Allium virus 1 |
Lipsa |
Prin eliminarea |
|
Erwinia carotovora |
lipsa |
lipsa |
plantelor si butasilor |
|
Peronospora destructor |
Lipsa |
cu atac |
||
Helminthosporium alii |
Lipsa |
|
||
Ditylenchus dipsaci |
Lipsa |
Cu sortarea bulbilor inainte de plantare |
||
Mazare |
Ascochyta pisi |
2 |
5 |
- |
Bruchus pisorum |
lipsa (indivizi vii) |
Dupa tratarea semintelor |
||
Varzoase, ridichi |
Alternaria brassicae |
2 |
5 |
Cu tratarea |
Stemphyllium brassicae |
2 |
5 |
semintelor |
|
Xanthomonas campestris pv. campestris |
1 |
5 |
- |
|
Phoma lingam |
1 |
3 |
- |
|
Ceutorhynchus assimilis |
5 |
5 |
Cu eliminarea de la plantare a capatanilor atacate |
|
Tomate |
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis |
Lipsa |
|
|
Xanthomonas campestris pv. vesicatoria |
Lipsa |
|
||
Pseudomonas syringae pv. Tomato |
2 |
5 |
Cu tratarea semintei (tomate camp) |
|
Fusarium oxysporum |
2 |
5 |
Eliminarea plantelor fructelor bolnave si tratarea semintelor |
|
Phytophthora infestans |
2 |
5 |
||
Ascochyta hortorum |
1 |
3 |
||
Vinete |
Ascochyta hortorum |
1 |
3 |
Cu tratarea semintelor |
1. Soiuri
Specificare |
Puritatea varietala minima, % |
|
Prebaza , Baza |
Certificata |
|
Ardei |
98 |
96 |
Andiva |
97 |
95 |
Asmatui |
97 |
95 |
Bob |
98 |
96 |
Brocoli, conopida |
96 |
92 |
Cardon |
97 |
95 |
Castraveti |
98 |
96 |
Ceapa, praz |
95 |
93 |
Cicoare creata, industriala |
97 |
95 |
Dovlecel |
97 |
94 |
Dovleac |
99 |
96 |
Fasole, mazare |
99 |
96 |
Fenicul |
97 |
94 |
Fetica |
98 |
96 |
Gulie |
98 |
96 |
Morcov |
94 |
92 |
Napi |
95 |
93 |
Patrunjel de radacina, frunze |
96 |
94 |
Pepene galben, verde |
97 |
94 |
Ridichi |
95 |
93 |
Salata |
97 |
94 |
Sfecla rosie, petiol |
95 |
93 |
Scortonera |
97 |
94 |
Spanac |
97 |
94 |
Sparanghel |
95 |
93 |
Telina |
97 |
94 |
Tomate |
98 |
96 |
Varza alba,creata, rosie, de Bruxelles, chinezeasca |
97 |
93 |
Vinete |
97 |
94 |
2. Hibrizi
Tomate hibride |
96 % |
Castraveti hibrizi |
98 % |
Pepeni hibrizi |
98 % |
Ardei hibrizi |
96 % |
Vinete hibride |
98 % |
Alte legume hibride |
98 % |
Nota: normele din tabel pentru samanta Certificata sunt aplicabile si semintei Standard
Tabelul nr.3. Norme interne privind umiditatea si alte conditii admise pentru semintele de legume
A. Specii cuprinse in Directiva 2002/55/CE
Nr. crt. |
Specia |
Umiditatea max. (%) |
|
In ambalaje normale |
In ambalaje ermetice |
||
1 |
Allium cepa |
12 |
6 |
2 |
Allium porum |
12 |
6 |
3 |
Anthriscus cerefolium |
12 |
|
4 |
Apium graveolens |
12 |
7 |
5 |
Asparagus officinalis |
12 |
7 |
6 |
Beta vulgaris (sfecla Cheltenham) |
13 |
9 |
7 |
Beta vulgaris (altele decat pct. 6) |
13 |
9 |
8 |
Brassica oleracea (conopida) |
10 |
6 |
9 |
Brassica oleracea (alte subspecii) |
10 |
6 |
10 |
Brassica pekinensis |
10 |
6 |
11 |
Brassica rapa |
10 |
6 |
12 |
Capsicum annuum |
11 |
5 |
13 |
Cichorium intybus |
12 |
6 |
14 |
Cichorium intybus (cicoare industriala) |
12 |
6 |
15 |
Cichorium endivia |
12 |
6 |
16 |
Citrullus lanatus |
10 |
7 |
17 |
Cucumis melo |
10 |
7 |
18 |
Cucumis sativus |
10 |
7 |
19 |
Cucurbita maxima |
10 |
7 |
20 |
Cucurbita pepo |
10 |
7 |
21 |
Cynara cardunculus |
12 |
|
22 |
Daucus carota |
11 |
7 |
23 |
Foeniculum vulgare |
12 |
7 |
24 |
Lactuca sativa |
9 |
6 |
25 |
Lycopersicon lycopersicum |
11 |
8 |
26 |
Petroselinum crispum |
12 |
7 |
27 |
Phaseolus coccineus |
14 |
11 |
28 |
Phaseolus vulgaris |
14 |
11 |
29 |
Pisum sativum |
14 |
11 |
30 |
Raphanus sativus |
12 |
7 |
31 |
Scorzonera hispanica |
12 |
|
32 |
Solanum melongena |
11 |
8 |
33 |
Spinacia oleracea |
13 |
9 |
34 |
Valerianella locusta |
12 |
7 |
35 |
Vicia faba |
14 |
11 |
Nr. crt. |
Specia |
Puritatea fizica minima (% din greutate) |
Contin.maxim in seminte de alte specii (% din greut.) |
Germinatia minima (% din samanta pura) |
Greutatea minima a probei de laborator (g) |
Umiditatea max. (%) |
|
In alte ambalaje |
In ambalaje ermetice |
||||||
1 |
Allium ascalonicum |
97 |
0,5 |
80 |
25 |
12 |
6 |
2 |
Allium fistulosum |
97 |
0,5 |
70 |
25 |
12 |
6 |
3 |
Cynara scolymus |
96 |
0,5 |
65 |
900 |
12 |
|
4 |
Rheum rhabarbarum |
95 |
1,0 |
80 |
450 |
12 |
7 |
Nota: normele din tabele sunt aplicabile si semintei Standard