back                                      

 

 

O R D I N  nr. 1366

din 29.12. 2005

 

pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice  privind producerea in vederea comercializarii, controlul si certificarea calitatii si/sau comercializarea semintelor de legume

 Publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.122/08.02.2006

 

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,

            in baza prevederilor art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante,

            avand in vedere necesitatea armonizarii legislatiei romanesti cu  Directiva Consiliului nr. 2002/55/EC, privind comercializarea semintelor de legume, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene nr. L 193, 20/07/2002 si Directiva Comisiei 89/14/EEC publicata in Jurnalul Oficial L 008, 11.01.1989,

            vazand referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, controlul si certificarea calitatii si/sau comercializarea semintelor de legume nr. 87751 din  20.12. 2005,

in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare, emite urmatorul

 

 

 

ORDIN:

Art.1.-(1) Se aproba Regulile si normele tehnice  privind producerea in vederea comercializarii, controlul si certificarea calitatii si/sau comercializarea seminţelor de legume.

(2) Prezentul ordin transpune in legislatia nationala prevederile Directivei Consiliului CE nr. 2002/55/CE privind comercializarea semintelor de legume, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene nr. L 193 din 20/07/2002, ultima data amendata prin Directiva Consiliului 2004/117/EC din 22 Decembrie 2004, precum si ale Directivei Consiliului 89/14/EEC din 15 December 1988.

(3) Prezentul ordin se aplica producerii in vederea comercializarii, prelucrarii, controlului si certificarii calitatii si/sau comercializarii semintelor de legume in cadrul Comunitatii Europene (denumita in continuare ,,Comunitate ’’).

(4) Acest ordin nu se aplica semintelor de legume destinate pentru export in alte tari, in afara Comunitatii.

Art.2.- (1) In cuprinsul prezentelor reguli si norme urmatoarele definitii se vor aplica dupa cum urmeaza:

A. “comercializare” inseamna vanzarea, detinerea in vederea vanzarii, oferirea pentru vanzare si orice cesionare, furnizare sau transfer in scopul exploatarii comerciale a semintelor de legume catre o terta parte, fie ca va fi sau nu  remunerata.

a) Comertul cu semintele de legume nu are ca scop exploatarea comerciala a soiului atunci cand urmatoarele operatiuni nu sunt privite ca o comercializare:

-         furnizarea  semintelor de legume la organismele oficiale

           de testare si inspectie,

-         furnizarea semintelor de legume la prestatorii de servicii pentru procesare sau ambalare, cu conditia ca  prestatorul de servicii sa nu obtina un drept (de exploatare) asupra semintelor de legume astfel furnizate.

-         furnizarea semintelor de legume, in anumite conditii, la prestatorii de servicii pentru productia unor produse agricole brute destinate unor scopuri industriale, sau inmultirii de seminte pentru acest scop, nu vor fi privite ca o comercializare, cu conditia ca  prestatorul de servicii sa nu obtina un drept asupra semintelor de legume astfel furnizata sau a produsului recoltei. Furnizorul semintelor de legume va furniza autoritatii de certificare o copie a partilor relevante ale contractului incheiat cu prestatorul de servicii iar acesta va include standardele si conditiile care trebuie sa le intruneasca semintele de legume furnizate.

b) Conditiile pentru aplicarea acestor prevederi pot fi stabilite in conformitate cu procedura Comunitatii;

B. „legume” reprezinta plantele din speciile destinate productiei din agricultura sau horticultura, dar nu pentru folosire in scop ornamental:

Allium cepa L.  -Ceapa – Onion

Allium porrum L. -Praz - Leek

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.  -Asmatui - Chervil

Apium graveolens L.           -Telina - Celery

Asparagus officinalis L.  - Sparanghel - Asparagus

Beta vulgaris L. var. vulgaris - Sfecla de petiol- Spinach beet, chard

Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.Red    -Sfecla rosie - beet or beetroot

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica - Varza creata - Curly kale

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. -Conopida - Cauliflower

Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. -Brocoli - Sprouting broccoli or calabrese

Brassica oleracea L. convar. oleracea var. Gemmifera  DC  -Varza de Bruxelles - Brussels sprouts

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. Sabauda L. -Varza creata de Savoya de Milano - Savoy cabbage

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.  -Varza alba – Cabbage

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.  - Varza rosie - Red cabbage

Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L. -Gulie - Kohlrabi

Brassica pekinensis (Lour.) Rupr. -Varza chinezeasca - Chinese cabbage

Brassica rapa L. var. rapa               -Napi - Turnip

Capsicum annuum L.   -Ardei - Chili Pepper Capsicum

Cichorium endivia L.    -Cicoare creata si scarola, cicoare de gradina - Endive

Cichorium intybus L. (partim)  - Andiva, cicoare cu frunze late (cicoare italiana), Cicoare industriala (de radacini) - Witloof chicory,  large-leaved chicory (Italian chicory), Industrial chicory

Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai  -Pepene verde     - Watermelon

Cucumis melo L.      -Pepene galben - Melon

Cucumis sativus L. -Castravete - Cucumber, gherkin

Cucurbita maxima      -Dovleac de copt - Duchesne       Gourd

Cucurbita pepo L.     -Dovlecel - Marrow

Cynara cardunculus L.   -Cardon - Cardoon

Daucus carota L.      -Morcov - Carrot

Foeniculum vulgare Miller -Fenicul - Fennel

Lactuca sativa L.      -Salata - Lettuce

Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw. -Tomate -     Tomato

Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill   -Patrunjel -Parsley

Phaseolus coccineus L.        -Fasole de Spania - Runner bean

Phaseolus vulgaris L.            -Fasole - French bean

Pisum sativum L. (partim)    -Mazare, excluzand mazarea de

camp sau furajera -  -Pea, excluding Field pea

Raphanus sativus L.            -Ridichi - Radish

Scorzonera hispanica L.  -Scortonera - Scorzonera or Black salsify

Solanum melongena L.     -Vinete - Aubergine or egg plant

Spinacia oleracea L.                 -Spanac - Spinach

Valerianella locusta (L.) Laterr. -Fetica - Corn salad or Lamb's lettuce

Vicia faba L. (partim)           -Bob - Broad beanc)

C. „samanta Baza” inseamna samanta:

i)                    care a fost produsa sub responsabilitatea mentinatorului prin practici de mentinere a soiurilor acceptate;

ii)                   care sunt folosite pentru producerea de seminte din categoria „ samanta Certificata”;

iii)                care, inclusiv a prevederilor art. 22 , satisface conditiile prevazute in Anexele nr.1 si 2  pentru samanta Baza; si

iv)                care a fost gasita prin examinare oficiala sau, in cazul conditiilor prevazute in Anexa II, fie prin examinare oficiala, fie prin examinare efectuata sub supraveghere oficiala, ca indeplineste conditiile stabilite la pct. (i), (ii) si (iii);

D.   „ Samanta Certificata ” inseamna samanta:

i) care a fost produsa direct din samanta Baza sau, daca mentinatorul solicita, din samanta unei generatii anterioare semintei Baza, care poate satisface si este gasita prin examinare oficiala ca satisface conditiile prevazute pentru samanta Baza din anexele 1 si 2;

ii) care este destinata in principal pentru productia de legume;

iii) care, inclusiv prevederile din art.22 lit.b, satisface conditiile prevazute in Anexele nr.1 si 2  pentru samanta Certificata; 

iv)care a fost gasita, prin examinare oficiala sau prin examinare sub supraveghere oficiala, ca satisface conditiile minime prevazute la pct.i), ii) si iii);

v) care, este subiectul post-controlului oficial prin inspectie de verificare a identitatii si puritatii varietale.

E. „ Samanta Standard” inseamna samanta:

 i) care are  suficienta identitate si puritate varietala;

 ii) este destinata in principal pentru productia de legume;

iii)care satisface conditiile prevazute in Anexa nr.II; si

iv)  care este subiectul post-controlului oficial, prin inspectie de verificare a  identitatii si puritatii varietale.

F.  “masuri oficiale” inseamna masurile luate de:

a) Ministerul Agriculturii,  Padurilor si Dezvoltarii Rurale (denumit in continuare MAPDR) prin autoritatile oficiale responsabile:

i) autoritatea oficiala centrala responsabila privind calitatea semintelor si materialului de inmultire stabilita prin Legea nr. 266/2002 este  Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor, denumita in continuare INCS;

ii)autoritatile oficiale responsabile stabilite la nivel teritorial, in subordinea autoritatii nationale centrale - Inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor (denumite in continuare ITCSMS) si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (denumit in continuare LCCSMS);

iii)autoritatile oficiale fitosanitare care actioneaza in baza legislatiei fitosanitare;

iv) autoritatea oficiala centrala responsabila privind testarea si inregistrarea soiurilor in Catalogul oficial al Romaniei - Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (denumit in continuare ISTIS) 

v)de o persoana juridica de drept public sau privat, actionand sub responsabilitatea statului; sau

vi)in cazul unor activitati auxiliare care sunt de asemenea sub controlul statului, de o persoana fizica acreditata pentru acest scop;

b) Se va avea in vedere ca persoanele mentionate la pct.v) si vi) sa nu dobandeasca nici un castig privat necuvenit provenit in urma acestor masuri.   

G. „ambalaje mici „ inseamna ambalajele care contin seminte cu greutate neta de maximum:

i)                    5 kg pentru leguminoase

ii)                  500 g pentru asmatui, ceapa, dovlecel, dovleac, fetica, morcov, napi, praz, sfecla rosie, sfecla de petiol, pepeni verzi, ridichi, scortonera, spanac, sparanghel;

iii)                100g pentru toate celelalte specii de legume

(2)Viitoarele amendamentele ce vor fi facute la lista speciilor din lit. B), vor fi adoptate in concordanta cu procedurile Comunitatii.

(3) Diferitele tipuri de soiuri, incluzand componentele, pot fi specificate si definite in concordanta cu procedurile Comunitatii.

(4)Cand examinarea se efectueaza sub supraveghere oficiala la care se refera alin. (1)(C) iv) si (1)(D) iv), urmatoarele cerinte trebuie indeplinite:

A.  Inspectia in camp

a) Inspectorii trebuie :

    i)sa aiba calificarea tehnica necesara;

    ii)sa nu aiba alte activitati private care au legatura cu activitatea de inspectie;

    iii)sa fie acreditati oficial de catre autoritatea de certificare a semintelor  si aceasta acreditare va include un contract sau o declaratie sub semnatura  ca se supune prevederilor regulilor privind examinarea oficiala;

    iv)sa efectueze inspectiile sub supraveghere oficiala in conformitate cu regulile si  normele aplicabile inspectiei oficiale.

b) Culturile de seminte care trebuie inspectate trebuie sa fie cultivate din seminte controlate oficial in post-control, iar  rezultatele acestuia sa fi fost corespunzator.

c) O proportie din culturile semincere va fi controlata de inspectorii oficiali. Aceasta proportie trebuie sa fie de minim 5%.

d) O proportie a esantioanelor din loturile de seminte recoltate din culturile de seminte va trebui sa fie prelevata pentru post-controlul oficial si, unde este cazul, pentru testarea oficiala a semintelor in laborator pentru stabilirea identitatii si puritatii varietale.

e) Autoritatea oficiala de certificare aplica regulile privind sanctiunile pentru incalcarea prevederilor nationale care guverneaza examinarea sub supraveghere oficiala. Sanctiunile prevazute trebuie sa fie efective, proportionale si descurajatoare. Sanctiunile includ retragerea acreditarii prevazuta la lit.a) pct.iii), pentru inspectorii acreditati oficial care au fost gasiti vinovati, intentionat sau din neglijenta, ca au contravenit regulilor examinarii oficiale.Orice certificare a semintelor examinate este anulata in cazul acestor contraventii, cu exceptia cazurilor in care se poate demonstra ca aceste seminte indeplinesc toate cerintele relevante.

f) Procedurile, conditiile si cerintele inspectiei in camp sub supraveghere oficiala in Romania sunt stabilite prin  Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 355/2002 din 5 August 2002.

B. Testarea semintelor

   a) testarea semintelor este efectuata de catre laboratoarele de testare a semintelor, acreditate in acest scop de catre autoritatea de certificare, care indeplinesc conditiile stipulate la lit. (b-d).

b) laboratoarele de testare a semintelor trebuie sa aiba un analist sef desemnat care este direct responsabil cu operatiunile tehnice ale laboratorului si care are calificarea necesara pentru managementul tehnic al laboratorului de testare al semintelor.                                                                    Analistii laboratorului trebuie sa aiba calificarea tehnica necesara,  obtinuta prin cursuri de instruire organizate in conditiile aplicabile analistilor de seminte oficiali si confirmati prin examinare oficiala.

Laboratorul trebuie mentinut in spatii si cu echipament considerat oficial ca este satisfacator pentru scopul de testare a semintelor in domeniul acreditat de catre autoritatea oficiala de certificare .

Laboratorul va efectua testarile semintelor in concordanta cu metodele internationale in vigoare.

   c) laboratoarele de testare a semintelor trebuie sa fie:

i) un laborator independent; sau

     ii)  un laborator care sa apartina unei companii de seminte. Pentru cazul la care se refera pct. (ii), laboratorul poate face tastari numai pentru semintele din loturile de seminte produse de companie si numai pentru aceasta, exceptand cazul in care exista o intelegere / contract intre aceasta companie, un aplicant de cerere de certificare si autoritatea de certificare a semintelor.

  d) activitatile laboratorului  de testare acreditat vor fi supuse supravegherii de catre autoritatea oficiala de certificare care a eliberat certificatul de acreditare.

  e) in scopul supravegherii mentionat la lit. d) din acest alineat, o proportie din loturile de samanta intrate pentru certificare oficiala vor fi supuse supravegherii de catre autoritatea oficiala, prin teste de control oficiale. Aceasta proportie este, in principiu cat mai egal distribuita asupra persoanelor fizice si juridice cu samanta intrata pentru certificare si asupra speciilor intrate, dar poate fi de asemenea orientata sa elimine orice dubiu specific. Aceasta proportie este de minimum 5%. 

  (f) autoritatea oficiala de certificare aplica regulile privind sanctiunile aplicabile pentru incalcarea prevederilor nationale oficiale privind examinarea sub supraveghere oficiala. Sanctiunile prevazute trebuie sa fie efective, proportionale si descurajatoare. Sanctiunile pot include retragerea autorizatiei prevazuta la lit. a) din acest alineat, ca urmare a semintei testate de laboratorul autoritatii oficiale care a constatat ca voit sau din neglijenta au incalcat regulile privind examinarea oficiala. Autoritatea oficiala ia masuri ca orice certificare a semintei examinate sa fie anulata, cu exceptia cazului cand se poate demonstra ca aceasta samanta, totusi,  intruneste toate cerintele relevante.    

   g) procedurile, conditiile si regulile privind acreditarea laboratoarelor pentru analiza calitatii semintelor sub supraveghere oficiala in Romania sunt stabilite prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 506/2002 din 28 noiembrie 2002, fara a afecta prevederile prezentului ordin.

 

Art.3.-(1) Semintele de legume nu pot fi certificate oficial sau verificate ca seminte Standard si comercializate, decat daca soiul a fost oficial acceptat in unul sau mai multe state membre.

 (2) MAPDR va stabili unul sau mai multe cataloage oficiale de soiuri acceptate pentru certificare si comercializare pe teritoriul Romaniei. Pentru soiurile care au fost testate si aprobate pentru inregistrare in  Romania, a fost stabilit Catalogul Oficial al Soiurilor de Plante de cultura din Romania (denumit in continuare Catalogul Oficial) .

 (3) Catalogul poate fi subdivizat in functie de soiuri:

(a) la care semintele pot fi certificate ca” samanta Baza”  sau  „ samanta Certificata”, sau pot fi verificate ca „ samanta Standard” , si

(b) la care semintele pot fi verificate numai ca seminte Standard. Orice persoana poate consulta catalogul.

(4) Un catalog comun al soiurilor de specii de legume va fi stabilit in Comunitate, in concordanta cu prevederile articolelor 16 si 17,  pe baza cataloagelor naţionale ale statelor membre.

(5) Statele membre vor prevedea ca acceptarea unui soi pentru introducerea in Catalogul Comun sau in catalogul altui stat membru este echivalent cu acceptarea pentru introducerea in propriul catalog. 

 

Art.4.- (1) Un soi este acceptat numai daca este distinct, stabil si suficient de uniform. In cazul cicorii industriale, soiul trebuie sa posede o valoare culturala si de utilizare satisfacatoare.

(2) In cazul unui soi modificat genetic, soiul va fi acceptat numai daca au fost luate masuri preventive de evitare a efectelor asupra sanatatii umane si asupra mediului in concordanta cu legislatia specifica in vigoare.

(3) Cand materialul derivat dintr-un soi este destinat sa fie folosit in alimentatie, in scopul prevazut in art.3, sau ca furaj in scopul prevazut in art.15 a Regulamentului nr.1829/2003 al Parlamentului European si al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind alimentele si furajele modificate genetic, soiul va fi acceptat numai daca a fost aprobat in conformitate cu acest regulament.

(4) In  interesul conservarii  resurselor genetice de plante, asa cum este specificat  in articolul 44(2), se poate pleca de la criteriile de acceptare stabilite in alin. (1), pana cand conditiile specifice se stabilesc in conformitate cu procedurile Comunitatii, luand in considerare cerintele din art 44(3).

 

Art. 5. - (1) Un soi trebuie sa fie privit ca distinct daca, oricare ar fi originea artificiala sau naturala a variatiei initiale din care a rezultat, este in mod clar distinct, prin  una sau mai multe caracteristici importante de oricare alt soi cunoscut in Comunitate. Caracterele trebuie sa fie capabile de a fi precis recunoscute si precis definite.

(2) Un soi cunoscut in Comunitate trebuie sa fie oricare soi, care la data cand cererea pentru acceptare a soiului  pentru evaluare,  depusa in timp util, este:

- fie inregistrat in catalogul comun al soiurilor din speciile de plante agricole sau in catalogul soiurilor de legume, sau ;

- fara sa fie inregistrat intr-unul din aceste cataloage, a fost acceptat sau propus pentru acceptare in statul membru in chestiune sau in alt stat membru, pentru certificare si comercializare, sau pentru certificare pentru alte tari, sau pentru verificare ca samanta Standard, decat daca conditiile nu mai sunt indeplinite in toate statele membre implicate, inainte ca decizia privind cererea pentru acceptarea soiului pentru evaluare sa fie luata.

(3) Un soi se considera stabil daca, dupa inmultiri sau multiplicari succesive sau la sfarsitul fiecarui ciclu (unde amelioratorul a definit un ciclu specific de inmultire sau multiplicare), caracterele lui esentiale raman la fel ca in descrierea initiala.

(4) Un soi trebuie  privit ca fiind suficient de uniform daca, in afara de foarte putine aberatii, plantele din care este compus sunt, tinand cont de proprietatile distincte ale sistemelor de reproducere ale plantelor, similare sau genetic identice in ceea ce priveste caracteristicile, luate ca un intreg, care sunt luate in considerare pentru acest scop.

 

Art. 6. Statele membre trebuie sa se asigure ca soiurile provenind din alte state membre sunt supuse unor cerinte similare, in special cu privire la procedura de acceptare, ca si soiurile nationale.

 

Art.7.-(1) Inregistrarea soiurilor se bazeaza pe rezultatele examinarilor oficiale, in special teste de camp, acoperind un suficient numar de caracteristici pentru ca soiul sa fie descris. Metodele folosite pentru determinarea caracteristicilor trebuie sa fie exacte si sigure. In contextul stabilirii distinctivitatii, testarile din camp trebuie sa includa cel putin soiurile de comparatie disponibile, care sunt soiuri cunoscute in Comunitate in sensul art. 5 alin.(1). Pentru scopul aplicarii art. 9, trebuie incluse alte soiuri de comparatie disponibile.

In cazul soiurilor de legume ale caror seminte nu pot fi verificate decat ca seminte Standard, rezultatul examinarilor neoficiale si al cunostintelor castigate prin experiente practice pe durata cultivarii , pot fi luate in considerare in relatie cu rezultatele unei examinari oficiale. Pot fi stabilite , in concordanta cu procedurile Comunitatii ca, pentru datele specifice, soiuri ale diferitelor specii de legume nu vor mai fi mult timp acceptate, decat pe baza testelor oficiale.

(2) In cazul in care examinarea componentelor genealogice este necesara pentru a studia hibrizii si soiurile sintetice, autoritatea oficiala are obligatia sa asigure confidentialitatea rezultatelor examinarii si descrierilor componentelor genealogice, daca amelioratorul o cere.

 

Art. 8. - In cererea de inscriere a unui soi pentru testare se va mentiona informatia privind inregistrarea lui intr-un alt stat membru CE  sau daca s-a  depus  cerere de  inscriere  la  testare intr-o tara comunitara si a fost acceptata.

 

Art. 9-(1) Autoritatea oficiala se va ocupa de publicarea oficiala a catalogului soiurilor acceptate pe teritoriul tarii. Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania se elaboreaza de catre I.S.T.I.S., se aproba prin ordin ministerial si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. In Catalog sunt inregistrate numele persoanei sau institutiei responsabile pentru mentinerea soiului. Cand mai multe persoane sunt responsabile pentru mentinerea unui soi, nu este necesar sa se publice numele lor. Daca numele nu sunt publicate, in catalog trebuie sa se indice autoritatea  care detine lista numelor persoanelor responsabile pentru mentinerea soiului.

(2) Statele membre redacteaza, pentru fiecare soi inregistrat, un dosar continand o descriere a soiului si un rezumat clar al tuturor factorilor care au stat la baza inregistrarii acestuia. Descrierea soiurilor se refera la plantele produse direct din samanta si material saditor din categoria „samanta Certificata” sau din categoria „samanta Standard”.

(3) In Catalogul oficial, soiurile modificate genetic inregistrate au indicata clar mentiunea "soiuri modificate genetic". Autoritatea oficiala trebuie sa asigure in plus ca orice persoana care comercializeaza acest fel de soi va indica clar in catalogul sau de vanzari ca este un soi modificat genetic.

 

Art.10.-(1) Orice cerere sau retragere a unei cereri pentru inregistrarea unui soi, orice intrare in catalogul oficial si, de asemenea, orice amendament in plus trebuie sa fie notificate imediat statelor membre si  Comisiei Europene.

(2) Autoritatea responsabila trebuie sa transmita, pentru fiecare soi nou inregistrat, autoritatilor din alte state membre si Comisiei o descriere concisa a celor mai importante caracteristici pentru utilizare. Aceasta masura nu trebuie sa se aplice in cazul soiurilor (linii consangvinizate, hibrizi)  care sunt exclusiv destinate sa fie componente pentru soiuri finale. La cerere, trebuie sa comunice, de asemenea, o descriere a caracteristicilor speciale care fac ca un soi sa fie distinct fata de alte soiuri similare.

(3)Autoritatile oficiale trebuie  sa puna la dispozitia autoritatilor din statele membre si Comisiei CE documentatiile tehnice, la care se refera articolul 9 alin.(2), despre soiurile care au fost inregistrate si apoi radiate. Informatiile schimbate cu privire la aceste documente trebuie tratate ca fiind confidentiale.

(4) Documentatia de inregistrare a unui soi este disponibila pentru folosire personala si exclusiva a oricarei persoane cu interes legitim. Aceste prevederi nu trebuie sa se aplice cand informatia trebuie, sub incidenta art. 7alin.(2), tratata ca fiind confidentiala.

 

Art.11.-(1) Soiurile inregistrate trebuie mentinute conform cu practicile acceptate pentru mentinerea soiului (selectie conservativa).

(2) Se verifica tot timpul mentinerea din inregistrarile tinute de persoana sau persoanele responsabile pentru soi. Aceste inregistrari trebuie sa cuprinda productia din toate generatiile anterioare semintei Baza.

(3) Probele pentru verificare se solicita de la persoana responsabila pentru soi. Asemenea probe pot, daca este necesar, sa fie luate pe cale oficiala.

(4) Atunci cand mentinerea este efectuata intr-un stat membru altul decat cel in care soiul a fost inregistrat, statele membre in cauza trebuie sa asigure unul altuia asistenta administrativa in ceea ce priveste verificarea.

 

Art.12.- (1) Soiurile se mentin in Catalogul oficial pana la sfarsitul celui de al zecelea an calendaristic dupa inregistrare.

(2) Inregistrarea unui soi  poate fi reinnoita la un interval de timp dat daca, este inca cultivat la o asemenea scara pentru a justifica acest lucru, este inca distinct, stabil si suficient de uniform sau daca trebuie mentinut in interesul conservarii resurselor genetice ale plantelor sau daca sunt satisfacute criteriile prevazute de art. 44 (alin.2 si alin.3). Cererile de reinscriere si semintele necesare retestarii trebuie depuse cu doi ani inaintea termenului de expirare a inregistrarii, exceptie facand varietatile de conservare in intelesul art.44.

(3) Perioada de valabilitate a inregistrarii este extinsa provizoriu pana ce este luata decizia privind cererea de reinscriere.

 

Art.13. Autoritatile oficiale trebuie sa se asigure ca nu apar indoieli dupa inregistrarea soiului privind aprecierea distinctivitatii sau a numelui lui, care  in timpul acceptarii au fost  clarificate.

 

Art.14.-(1)Inregistrarea unui soi din Catalogul oficial trebuie sa fie revocata daca :

a)    se dovedeste la examinare, ca soiul nu mai este distinct, stabil si suficient de uniform, in sensul in care aceste insusiri au fost luate in considerare la inregistrarea lui in Catalogul oficial;

b)   la cererea persoanei sau a persoanelor responsabile pentru soi, in afara cazului in care mentinerea soiului este asigurata.

(2) Soiurile sunt radiate din Catalogul oficial daca:

a) legislatia, regulamentele si prevederile administrative adoptate in conformitate cu Directiva 2002/55/CE nu sunt respectate;

b) in perioada cererii pentru inregistrare sau in timpul examinarii, au fost furnizate elemente false sau frauduloase privind factorii pe baza carora s-a inregistrat soiul.

 

Art.15.- (1) Un soi este radiat din Catalogul oficial daca inregistrarea soiului a fost revocata sau daca perioada de valabilitate a inregistrarii a expirat.

(2) In ceea ce priveste teritoriul Romaniei se permite, pentru certificarea si comercializarea semintei, o perioada pana la data de 30 iunie a celui de-al treilea an de la radiere.

(3) Pentru soiurile care au figurat conform art. 17 alin.(1), in catalogul comun al soiurilor la care se refera art. 18, termenul la care expira ultimul dintre termenele de admitere acordate de diferitele state membre in temeiul alin.(2), se aplica  comercializari in toate statele membre, in masura in care semintele din soiul in cauza nu au fost supuse nici unei restrictii de comercializare in ceea ce priveste soiul.

 

Art.16.-(1) Ca efect al publicarii la care se refera art. 17, samanta soiurilor inregistrate in conformitate cu prevederile Directivei 2002/55/CE sau in conformitate cu principiile care corespund Directivei 2002/55/CE, nu este subiectul nici unor restrictii de comercializare referitoare la soi.

(2)Autoritatea oficiala poate, la cerere, conform procedurii din art.46(2) sau 46(3) in cazul soiurilor modificate genetic, sa interzica pentru o parte sau pentru intreg teritoriul sau, utilizarea soiului respectiv sau sa impuna conditii adecvate de cultivare a soiului, iar, in cazul prevazut la lit. (b), conditii de utilizare a produselor rezultate din cultivarea soiului respectiv:

(a)   daca se constata ca, cultivarea soiului respectiv, ar putea dauna din punct de vedere

fitosanitar cultivarii altor soiuri sau specii; sau

b)in cazul in care exista motive justificate, altele decat cele mentionate mai sus, sau au fost mentionate in perioada  procedurii la care se refera art. 10 alin. (2), pentru consideratia ca soiul respectiv prezinta un risc pentru sanatatea umana sau pentru mediul inconjurator.

 

Art. 17.-(1) In conformitate cu informatiile furnizate de statele membre si pe masura primirii lor, Comisia va asigura publicarea in Jurnalul Oficial al Comunitaţii, seria C, sub titlul „Catalogul comun al soiurilor speciilor de legume”, a tuturor soiurilor ale caror seminte nu sunt supuse nici unei restrictii de comercializare referitoare la soi, in conformitate cu dispozitiile art. 16, precum si cu indicatiile prevazute in art. 9 alin. (1) referitoare la responsabilul sau responsabilii de mentinerea soiului. Catalogul mentioneaza statele membre care au beneficiat de o autorizare in conformitate cu dispozitiile art. 16 alin. (2) sau ale art. 18.

(2)Catalogul va cuprinde soiurile pentru care se aplica un termen de gratie in conformitate cu dispozitiile art. 15 alin. (3). El va mentiona, de asemenea, durata termenului de gratie si, daca este cazul, statele membre pentru care acesta nu se aplica. Nota insotitoare publicata indica, in mod clar, soiurile care au fost modificate genetic.

 

Art.18.- In cazul in care se constata ca, cultivarea soiului inscris in catalogul comun al soiurilor, intr-un stat membru, poate dauna din punct de vedere fitosanitar, cultivarii altor soiuri sau specii, sau ca ar exista riscuri pentru mediul inconjurator sau pentru sanatatea umana, statul membru respectiv poate fi autorizat, la cerere, in conformitate cu procedurile din art.46(2) sau, 46(3) in cazul unui soi modificat genetic, sa interzica comercializarea semintelor sau a materialului de inmultire din soiul respectiv, pe intreg teritoriul sau. In caz de pericol iminent de propagare a unor organisme daunatoare sau in caz de pericol iminent pentru sanatatea umana sau pentru mediu, aceasta interdictie poate fi stabilita de statul membru interesat din momentul depunerii cererii pana in momentul adoptarii deciziei finale care va fi luata in termen de trei luni, in conformitate cu procedurile din art.46(2) sau, 46(3)  in cazul soiurilor modificate genetic.

 

Art. 19.- In cazul in care un soi nu mai este admis in statul membru in care a fost admis initial, unul sau mai multe state membre pot mentine admiterea soiului respectiv daca sunt mentinute conditiile de admitere pe teritoriul lor. In cazul unui astfel de soi pentru care se solicita mentinerea sa, aceasta trebuie sa ramana asigurata.

Art.20.-(1) Semintele de cicoare industriala (Cichorium intybus L. partim) nu pot fi plasate pe piata decat daca sunt seminte certificate oficial ca „ samanta Baza” sau „samanta Certificata’’.

(2) Semintele altor specii de legume nu pot fi comercializate decat daca sunt, fie seminte certificate oficial ca „samanta Baza” sau „samanta Certificata”, sau samanta Standard.

(3) In conformitate cu procedurile Comunitatii, se poate prevedea  ca semintele anumitor specii de legume sa nu poata fi comercializate, cu incepere de la anumite date specificate, decat daca sunt certificate oficial ca „ samanta Baza” sau „ samanta Certificata”.

(4) Examinarile oficiale ale semintelor se efectueza conform metodelor internationale curente, in masura in care acestea exista, ale Comunitatii, OECD, ISTA sau altele.

 

Art. 21. Fara a aduce atingere art.20 alin. (1) si (2),  pot fi plasate pe piata urmatoarele:

a) seminte de selectie din generatii anterioare semintelor Baza, si

b) seminte brute, comercializate pentru prelucrare, sub rezerva, ca identitatea lor sa fie garantata.

 

Art. 22.- (1) Autoritatea oficiala, totusi, prin derogare  de la prevederile art. 20 poate:

a) sa autorizeze certificarea oficiala si comercializarea semintelor Baza care nu satisfac conditiile  prevazute in Anexa nr. 2 in privinta germinatiei, conform prevederilor din Anexa nr.7 cap.II pct.E1. In acest sens, se iau toate masurile necesare astfel incat furnizorul sa garanteze o germinatie determinata pe care sa o indice in vederea comercializarii, pe o eticheta speciala care include numele si adresa furnizorului si numarul de referinta al lotului.

b) in scopul unei aprovizionari rapide, desi in realitate examinarea oficiala privind controlul conform conditiilor din Anexa nr. 2 in vederea respectarii germinatiei nu a fost incheiata, autorizeaza certificarea oficiala si  comercializarea pana la primul cumparator a semintei din categoria ,, samanta Baza’’, sau ,,samanta  Certificata’’. Certificarea va fi acordata numai cu prezentarea unui buletin de analiza provizorie a semintei si cu conditia ca numele si adresa primului destinatar caruia i s-a dat  samanta sa fie trecute pe acest document. Trebuie luate toate  masurile  necesare  pentru a se  asigura ca acel furnizor garanteaza germinatia stabilita prin analiza provizorie. Aceasta germinatie trebuie declarata pentru comercializare pe  o eticheta speciala care va purta numele si adresa furnizorului si numarul de referinta al lotului.

c) aceste prevederi nu se aplica semintei importate din  terte tari, exceptand prevederile din art. 36 cu privire la multiplicarea in afara Comunitatii.

(2) Statele membre care utilizeaza derogarile prevazute in alin (1) lit. a) sau lit. b) isi acorda reciproc asistenta administrativa privind inspectiile.

 

Art.23.-(1) Fara a aduce atingere prevederilor din art. 20 alin.(1) si (2) autoritatea de certificare poate autoriza producatorii stabiliti pe teritoriul Romaniei pentru a comercializa:

   a) mici cantitati de seminte, in scopuri stiintifice sau pentru lucrari de selectie;

   b) seminte ale amelioratorului sau reprezentantului sau in Romania, pentru o perioada limitata, apartinand unui soi pentru care s-a depus o cerere de inscriere intr-un catalog national al soiurilor de specii de plante agricole in cel putin un stat membru si pentru care informatiile tehnice specifice au fost depuse.

(2) Conditiile  in  care statele membre pot  acorda autorizatiile prevazute  la alin. (1) lit. b), stabilite in conformitate cu procedurile Comunitatii, in particular cu privire la obtinerea datelor, felul datelor, pastrarea si numele soiului si etichetarea ambalajelor, sunt stabilite in Anexa nr. 6 care transpune Decizia Comisiei  2004/842/CE din 1 decembrie 2004 privind comercializarea semintelor apartinand unor soiuri pentru care a fost inaintata cererea de inregistrare in Catalogul oficial al soiurilor.

(3) Autorizatiile acordate inainte de data adoptarii acestui ordin, pentru scopul expus in alin. (1), raman in vigoare pana la 1 august 2006. Dupa aceasta data toate autorizatiile trebuie sa respecte prevederile stabilite in conformitate cu alin. (2).

 

Art. 24. Prin acest ordin, pentru productia produsa pe teritoriul Romaniei, privitor la conditiile stabilite in anexele nr. 1 si 2, se impun cerinte suplimentare sau mai severe pentru certificarea semintei. Aceste conditii si cerinte sunt prevazute in Anexa nr. 7.

 

Art.25.-(1) Pentru examinarea semintelor in vederea certificarii, esantioanele se preleveaza oficial sau sub supraveghere oficiala in conformitate cu metodele corespunzatoare. Esantionarea semintei in vederea controlului la comercializare, prevazut in art. 39, trebuie efectuata oficial. Aceste prevederi se aplica si in cazul prelevarii esantioanelor de seminte Standard pentru testare in postcontrol.

(2) Cand esantionarea se efectueaza sub supraveghere oficiala prevazuta in alin. (1), trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte :

    a) esantionarea semintelor trebuie efectuata prin esantionorii care au fost acreditati pentru acest scop de catre autoritatea oficiala si indeplinesc conditiile stabilite la lit. b), c), d) din acest alineat;

b) esantionorul trebuie sa aiba calificari tehnice necesare obtinute in urma participarii la cursuri de instruire organizate in conditiile aplicabile celor pentru personalul oficial si trebuie confirmat prin examinari oficiale. Aceasta esantionare trebuie sa se efectueze in conformitate cu metodele internationale in vigoare ale ISTA ;

c) esantionorii trebuie sa fie:

     (i)   persoane fizice independente;

     (ii) persoane angajate de persoane fizice sau juridice ale caror activitati nu implica productia de samanta, recolta de samanta, prelucrarea sau comercializarea; sau

     (iii) persoane angajate de persoane fizice sau juridice ale caror activitati implica productia de samanta, recolta de samanta, prelucrarea sau comercializarea semintei;

     (iv) in cazul referitor la pct. (iii) de la lit.c) din acest alineat, esantionorul poate esantiona samanta numai din  loturile de samanta proprietate a angajatorului sau, in afara cazului in care exista un alt acord intre angajatorul sau, solicitantul de certificare a semintelor si autoritatea oficiala de certificare.

  d) performanta esantionorilor acreditati va fi supravegheata de autoritatea oficiala de certificare. Cand se esantioneaza automat, trebuie strict respectat ca operatiunile sa corespunda procedurilor si sa fie supravegheate oficial;

  e) in scopul supravegherii la care se face referire la lit. d) din acest alineat o proportie din loturile de samanta intrate pentru certificarea oficiala va fi esantionata-controlata de esantionori oficiali. Aceasta proportie va fi in principiu egal distribuita pentru persoanele fizice si juridice cu samanta intrata pentru certificare, si speciile intrate, dar poate fi de asemenea orientata sa elimine orice dubiu specific. Aceasta proportie trebuie sa fie de cel putin 5%. Acest control nu se aplica esantionarii automate. Autoritatea oficiala va compara esantioanele de samanta prelevate oficial cu esantioanele acelorasi loturi de samanta prelevate sub supraveghere oficiala.

   f) autoritatea oficiala aplica regulile privind sanctiunile pentru incalcarea prevederilor nationale oficiale privind examinarea sub supraveghere oficiala. Sanctiunile prevazute trebuie sa fie efective, proportionale si descurajatoare. Sanctiunile pot include retragerea acreditarii prevazuta la lit. a) din acest alineat, daca autoritatea oficiala a constatat ca esantionorii acreditati, intentionat sau din negljenta, au incalcat regulile oficiale de examinare. In acest caz autoritatea oficiala va lua masuri ca orice certificare a semintei esantionate sa fie anulata, cu exceptia cazului cand pot demonstra ca aceasta samanta, totusi, indeplineste toate cerintele relevante.

   g) procedurile, conditiile si regulile privind acreditarea persoanelor pentru a esantiona seminte in vederea efectuarii testelor de laborator sub supraveghere oficiala in Romania sunt prevazute in Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 283/2002 din 8 iulie 2002, fara a afecta prevederile din prezentul ordin .

(4) In conformitate cu procedurile Comunitatii pot fi adoptate masuri suplimentare pentru efectuarea esantionarii  sub supraveghere oficiala.

(5) Pentru examinarea semintelor in vederea  certificarii si pentru testarea in postcontrol, esantioanele  sunt prelevate din loturi omogene. Greutatea maxima a unui lot si greutatea minima a unui esantion sunt prevazute in Anexa nr. 3.

 

Art. 26.-  (1) Comercializarea semintei Baza, samanta Certificata si samanta Standard se efectueaza numai daca loturile sunt suficient de omogene si in ambalaje sigilate, prevazute cu un mecanism de sigilare si marcare, in conformitate cu art. 27 si 28.

(2) Autoritatea oficiala poate, pentru comercializarea unor cantitati mici de seminte catre utilizatorul final, sa prevada derogari de la dispozitiile din alin. (1) in ceea ce priveste  ambalarea, sistemul de sigilare si marcare.

(3) Fara a aduce atingere alin.(1), autoritatea de certificare poate autoriza producatorii din Romania sa plaseze pe piata ambalaje mici cu seminte Standard  continand mixturi din diferite soiuri ale aceleasi specii. Cand se aplica aceste prevederi, speciile, regulile pentru marimea maxima a ambalajelor mici si cerintele pentru etichetare se stabilesc in conformitate cu procedura la care se refera art.46 alin.(2).

 

Art.27.- (1) a) Ambalajele  semintei  Baza, a semintei Certificate,  exceptand ambalajele mici CE, trebuie sa fie sigilate oficial sau sub supraveghere oficiala,  in asa fel incat acestea sa nu poata fi deschise fara deteriorarea sistemului de sigilare sau fara ca eticheta oficiala prevazuta in art.28  alin. (1) sau ambalajul sa nu prezinte urmele violarii acestora.

  b) In vederea asigurarii sigilarii, sistemul de sigilare trebuie sa fie prevazut cu eticheta oficiala sau prin aplicarea unui sigiliu oficial.

  c) Masurile prevazute la lit.b) din acest alineat nu mai sunt necesare in cazul utilizarii unui sistem de sigilare nereutilizabil.

 d) Daca un anumit sistem de sigilare corespunde prevederilor din acest alineat se stabileste in conformitate cu Decizia Comisiei 81/675/CEE care prevede ca un sistem de sigilare este un ,,sistem de sigilare nereutilizabil’’ in cazul urmatoarelor ambalaje :

i) pungi (saci) de hartie sau material plastic, prevazand ca ele sa aiba  deschiderea la capatul de umplere si capatul de umplere este echipat cu sistem de lipire autoadeziv sau lipire la cald care inchide capatul de umplere, dupa umplere cu samanta, astfel incat nu poate fi deschis fara deteriorarea ambalajului ; 

ii) sacii din materiale netesute, care se inchid prin coasere,  trebuie sa fie prevazuti, cel putin pe una din laturile deschiderii, cu o imprimare de nesters a unui sir de numere, numerotat incepand cu numarul 1 la capatul superior, sau cu o imprimare similara (litere, desene), care sa arate ca sacul a ramas la dimensiunile originale ;

iii) autoritatea de certificare va aproba fiecare sistem particular de sigilare.

(2) Ambalajele care au fost sigilate oficial pot fi resigilate o data sau de mai multe ori dar  numai oficial sau sub supraveghere oficiala. In cazul in care ambalajele se resigileaza, se mentioneaza pe eticheta prevazuta in art. 28 alin (1) :resigilat, data ultimei  resigilari si  autoritatea responsabila.

(3) Autoritatea va cere ca ambalajele cu seminte Standard si ambalajele mici cu samanta Certificata sa fie sigilate in asa fel  incat ele sa nu poata fi deschise fara deteriorarea sistemului de sigilare sau sa lase urmele deteriorarii evidente pe eticheta prevazuta la art.28 alin.(3) sau  pe ambalaj.  Cu exceptia ambalajelor mici, ambalajele trebuie sa poarte, de asemenea, o plomba sau un sistem echivalent de sigilare atasat de persoana responsabila pentru prinderea etichetelor. In conformitate cu procedurile Comunitatii, poate fi stabilit cand un sistem particular de sigilare corespunde cu prevederile acestui alineat. In cazul ambalajelor mici cu seminte din categoria Certificata, ambalajele nu pot fi sigilate o data sau de mai multe ori decat sub supraveghere oficiala.

(4) Autoritatea de certificare poate prevedea exceptii la alin.(1) si (2) in cazul ambalajelor mici cu samanta Baza inchise in Romania. Conditiile relativ la aceste exceptii pot fi determinate in conformitate cu procedurile Comunitatii.

 

Art.28.- (1) Ambalajele cu samanta Baza si samanta Certificata, in masura in care samanta din ultima categorie nu se prezinta sub forma de ambalaje mici,  trebuie:

(a) i) sa fie prevazute cu o eticheta oficiala care nu a mai fost anterior folosita si care satisface conditiile din Anexa nr. 4 partea A si ale carei informatii sunt date in una din limbile oficiale ale Comunitatii. Eticheta poate fi plasata in interiorul ambalajelor transparente astfel incat sa poata fi citita.

ii) culoarea etichetei oficiale este alba pentru samanta Baza, albastra pentru samanta Certificata. Cand se folosesc etichetele cu capse sau urechiusa se sigileaza cu un sigiliu oficial ;

iii) daca, in cazul prevazut in art. 22, samanta Baza nu satisface conditiile din Anexa nr. 2 in ce priveste germinatia, acest fapt trebuie mentionat pe eticheta ;

iv) folosirea etichetelor adezive oficiale este autorizata.

v) in conformitate cu procedurile Comunitatii poate fi autorizata imprimarea de nesters, sub control oficial, a informatiilor cerute pe ambalaje, in conformitate cu modelul de eticheta.

(b)   sa contina o notita oficiala de aceeasi culoare cu cea a etichetei,  cuprinzand un minimum de informatii  stabilite in Anexa nr. 4 punctele A, I, 4-7. Notita va  fi redactata de asa maniera incat sa nu poata fi confundata cu eticheta oficiala prevazuta la alin. (1) lit. a) pct. i). Notita nu este necesara daca informatiile  sunt imprimate de nesters pe ambalaj sau daca, in conformitate cu prevederile de la alin. (1) lit. a) pct. i) se foloseste o eticheta oficiala adeziva sau o eticheta rezistenta la rupere.

(2) Autoritatea oficiala poate prevedea exceptii la alin.(1) in cazul ambalajelor mici inchise pe teritoriul Romaniei. Conditiile privind aceste exceptii pot fi determinate in conformitate cu procedurile Comunitatii.

(3) Ambalajele normale cu samanta Standard si ambalajele mici cu samanta Certificata trebuie, asa cum se cere in Anexa nr.4 pct.B, sa poarte o eticheta a furnizorului sau o notita imprimata sau stampilata in limba romana si, eventual, in alta limba oficiala a Comunitatii. Culoarea trebuie sa fie albastru pentru samanta Certificata si galben inchis pentru samanta Standard. In afara ambalajelor mici cu samanta Standard, informatiile prevazute sau autorizate conform acestor prevederi trebuie clar separate de orice alte informatii puse pe eticheta sau pe ambalaj, inclusiv cele prevazute in art.30.

In conformitate cu procedura din art.46 alin.(2) poate fi decis ca ambalajele mici cu samanta Standard din toate speciile sau din unele specii sa fie subiect al acestor cerinte sau ca aceste informatii prevazute sau autorizate sa fie distincte intr-un fel sau altul de orice alte informatii, daca o fotografie sau desen distinctiv sunt declarate in mod expres pe eticheta sau pe ambalaj.

 

Art. 29.Autoritatea de certificare ia toate masurile necesare astfel incat sa se poata asigura controlul identitatii semintelor in cazul ambalajelor mici cu samanta Certificata, in special in cazul fractionarii loturilor de seminte. In acest scop, statele membre pot prevedea ca ambalajele mici, inchise pe teritoriul lor, sa fie inchise oficial sau sub control oficial.

 

Art.30. - (1) In conformitate cu procedurile Comunitatii, se poate prevedea  ca, in cazuri diferite de cele prevazute deja in Directiva 2002/55/CE, ambalajele pentru samanta Baza sau samanta Certificata de orice fel sau samanta Standard sa poarte o eticheta a furnizorului (care poate fi o eticheta separata de eticheta oficiala sau poate lua forma unor informatii imprimate de furnizor pe ambalaj). Informaţiile care trebuie înscrise pe o astfel de etichetă se stabilesc în conformitate cu procedurile Comunitatii.

(2) In cazul semintelor Baza si al semintelor Certificate, eticheta sau imprimarea prevazute la alin. (1) se concep astfel incat sa nu poata fi confundate cu eticheta oficiala prevazuta la art. 28 alin.(1).

 

Art. 31. In cazul semintelor dintr-un soi care a fost modificat genetic, orice eticheta aplicata pe lotul de seminte, precum si orice document oficial sau neoficial care insoteste lotul, in conformitate cu dispozitiile Directivei 2002/55/CE, trebuie sa indice clar faptul ca soiul respectiv a fost modificat genetic.

 

Art. 32. Orice tratament chimic al semintei Baza, al semintei Certificate sau al semintei Standard trebuie mentionat fie pe eticheta oficiala, fie pe o eticheta a furnizorului, precum si pe ambalaj sau in interiorul acestuia. In cazul ambalajelor mici, mentiunile respective pot figura direct pe ambalaj sau in interiorul acestuia.

 

Art. 33. In scopul gasirii celor mai bune solutii pentru inlocuirea anumitor dispozitii din Directiva 2002/55/EC, se pot organiza experimente temporare, in conditii specifice la nivel comunitar, in conformitate cu procedurile Comunitatii. In cadrul experimentelor respective, statele membre pot fi scutite de anumite obligatii prevazute prin Directiva 2002/55/CE. Extinderea scutirii se defineste in functie de prevederile la care se aplica. Durata maxima a unui experiment este de sapte ani.

 

Art.34.- (1)Semintele comercializate in conformitate cu Directiva 2002/55/EC nu sunt supuse, obligatoriu sau facultativ, in ceea ce priveste caracteristicile lor, cerintele de examinare, marcarea si inchiderea (sigilarea), nici unei restrictii de comercializare altele decat cele prevazute in Directiva 2002/55/EC sau in orice alta directiva comunitara.

(2) Pana in momentul luarii unei decizii in conformitate cu dispozitiile art. 46 alin.(2), orice stat membru poate fi autorizat, la cerere, in conformitate cu procedurile Comunitatii, sa prevada admiterea pentru comercializare a semintelor anumitor specii de legume,  dupa o data specificata, doar in cazul in care acestea sunt certificate oficial ca „samanta Baza” sau „samanta Certificata”.

    

     Art. 35. Semintele de selectie din generatiile anterioare semintei Baza (Prebaza) pot fi plasate pe piata in conformitate cu art. 21 lit.a), in urmatoarele conditii:

(a)   sa fie controlate oficial de autoritatea oficiala de certificare, in conformitate cu dispozitiile care se aplica pentru certificarea semintei Baza;

(b)   sa fie ambalate in conformitate cu dispozitiile Directivei 2002/55/CE si

(c) pe ambalaje sa fie aplicata o eticheta prin care se furnizeaza cel putin urmatoarele informatii:

-         autoritatea de certificare: INCS, ITCSMS sau LCCSMS si Romania sau RO,

-         numarul de referinta al lotului,

-         luna si anul inchiderii (sigilarii) sau

-         luna si anul ultimei prelevari oficiale de esantioane in vederea certificarii,

-         specia, mentionata cel putin cu denumirea botanica, care poate fi sub forma prescurtata si fara numele creatorilor, cu caractere latine,

-         soiul, mentionat cel putin cu caractere latine,

-         mentiunea „samanta Prebaza”,

-         numarul de generatii care preced semintele din categoria „samanta Certificata”.

d) eticheta este de culoare alba, barata pe diagonala cu o linie de culoare violet.

     

Art.36.-(1) Statele membre prevad ca semintele de legume:

 a) care provin direct din saminta Baza sau din samanta Certificata, certificate oficial fie in unul sau in mai multe state membre, fie intr-o tara terta careia i s-a acordat echivalenta conform art. 37 alin. (1) lit. (d), sau care au fost produse direct din incrucisarea semintelor Baza certificate oficial intr-un stat membru cu seminte Baza certificate oficial intr-o astfel de tara terta, si

 b) recoltate in alt stat membru, sa fie, la cerere si fara a se aduce atingere altor dispozitii din Directiva 2002/55/EC, sa fie certificate oficial in oricare stat membru, daca au fost supuse unei inspectii in camp, satisfacand conditiile stabilite in Anexa nr.1  pentru categoria respectiva si daca s-a constatat, cu ocazia examinarii oficiale, ca sunt satisfacute conditiile stabilite in Anexa nr.2 pentru aceeasi categorie.

c) atunci cand, in aceste cazuri, semintele au fost produse direct din seminte certificate oficial din generatiile anterioare semintei Baza (Prebaza), statele membre pot autoriza certificarea oficiala a acestora ca samanta Baza, daca se respecta conditiile prevazute pentru aceasta categorie.

(2) Semintele de legume recoltate in Comunitate si care urmeaza sa fie certificate in conformitate cu dispozitiile alin. (1) trebuie sa fie:

 a)ambalate si etichetate cu o eticheta oficiala care  indeplineste conditiile stabilite in Anexa nr.5 pct.A si B, in  conformitate cu dispozitiile art. 27 alin.(1), şi

 b) insotite de un document oficial care indeplineste conditiile stabilite in Anexa nr.5 pct C.

c) Dispozitiile de la lit.a) referitoare la ambalare si etichetare, pot sa nu se aplice in cazul in care autoritatile responsabile cu inspectia in camp, cele care elibereaza documentele de certificare pentru semintele care nu sunt definitiv certificate (necertificate final), precum si autoritatile responsabile cu certificarea finala sunt aceleasi, sau daca acestea agreaza exceptarea de la lit.a).

(3)   Statele membre prevad, de asemenea, ca semintele de legume:

  a) care sunt produse direct din samanta Baza sau din samanta Certificata, certificate oficial, fie intr-unul sau mai multe state membre sau intr-o tara terta careia i s-a acordat echivalenta conform dispozitiilor art. 37 alin.(1) lit.d), fie care provin direct din incrucisarea semintei Baza certificata oficial intr-un stat membru cu samanta Baza certificata oficial intr-o astfel de tara terta, si

  b) care au fost recoltate intr-o tara terta, trebuie, la cerere, sa fie certificate oficial ca samanta Certificata in fiecare din acele state membre in care samanta Baza fie a fost produsa, fie a fost oficial certificata, daca samanta a facut obiectul unei inspectii in camp si satisface conditiile stabilite printr-o decizie de echivalenta adoptata  conform cu dispozitiile art. 37 alin.(1) lit.(a) pentru categoria in cauza si daca s-a constatat, cu ocazia examinarii oficiale, ca se respecta conditiile stabilite in Anexa nr.2 pentru aceeasi categorie. Alte state membre pot, de asemenea, sa autorizeze certificarea oficiala a semintelor de acest fel.

           

            Art.37.-(1) La propunerea Comisiei, Consiliul, hotarand cu  majoritate calificata, constata daca:

(a)   examinarile oficiale ale soiurilor efectuate intr-o tara terta ofera aceleasi garantii ca cele prevazute in art.7 si efectuate in statele membre;

(b)   controalele privind mentinerea soiurilor efectuate in tara terta ofera aceleasi garantii ca cele efectuate de statele membre;

(c)    in cazurile la care se refera art.36, inspectiile in camp efectuate in tara terta satisfac conditiile stabilite in Anexa nr.1;

(d)   semintele de legume recoltate intr-o tara terta si care prezinta aceleasi garantii in ceea ce priveste caracteristicile lor si dispozitiile adoptate in vederea examinarii, a asigurarii identitatii, a marcarii si a controlului, sunt echivalente cu samanta Baza, cu samanta Certificata sau cu samanta Standard recoltata pe teritoriul Comunitatii si indeplinesc prevederile Directivei 2002/55/CE.

(2)   Alin. (1) se aplica, de asemenea, in cazul oricarui nou stat membru, in perioada

cuprinsa intre aderare si data la care acesta pune in aplicare legile, reglementarile sau prevederile administrative necesare indeplinirii dispozitiilor Directivei 2002/55/EC.

 

Art.38.- (1) Pentru depasirea unor dificultati temporare de aprovizionare generala cu samanta Baza, cu samanta Certificata sau cu samanta Standard pe teritoriul Comunitatii, care nu se pot rezolva in alt mod, se poate autoriza in conformitate cu procedura prevazuta in art. 46 alin. (2), ca statele membre sa permita, pentru o perioada determinata, pe intreg teritoriul Comunitatii, in cantitatile necesare pentru depasirea dificultatilor de aprovizionare, comercializarea de seminte dintr-o categorie ce corespunde unor cerinte mai putin stricte, precum si de seminte din soiuri care nu figureaza in „Catalogul comun al soiurilor din speciile de legume” sau in cataloagele nationale ale soiurilor din statele membre.

(2) Pentru o categorie de seminte dintr-un soi din catalogele prevazute la alin.(1), eticheta oficiala sau eticheta furnizorului este cea prevazuta pentru categoria corespunzatoare; pentru semintele din soiuri care nu figureaza in cataloagele mentionate anterior, eticheta este de culoare maron, in care  caz, eticheta indica faptul ca semintele respective fac parte dintr-o categorie ce corespunde unor cerinte mai putin stricte.

(3) Regulile de aplicare a alin.(1) pot fi adoptate in conformitate cu procedurile Comunitatii.

 

Art.39.- (1) Autoritatea oficiala de certificare ia masuri pentru ca semintele de legume să fie controlate oficial, cel putin  randomizat, in cursul comercializarii, pentru a se verifica respectarea cerintelor si conditiilor din prezentul ordin,  respectiv din Directiva 2002/55/CE.

(2) Fara sa aduca atingere liberei circulatii a semintelor pe teritoriul Comunitatii, autoritatea oficiala ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca, in cazul comercializarii unei cantitati de peste 2 kg de seminte importate din tari terte, ii sunt furnizate urmatoarele informatii:

 i) specia;

      ii) soiul;                                                       

      iii) categoria;

iv) tara producatoare si autoritatea oficiala de inspectie;

      v)  tara de destinatie;

      vi)  importatorul;

      vii) cantitatea de seminte.

Modalitatile de furnizare a acestor indicatii se stabilesc in conformitate cu procedura prevazuta in art.46 alin.(2).

 

Art. 40. Autoritatea oficiala de certificare ia masuri pentru ca semintele din categoriile „samanta Certificata” si „samanta Standard” sa faca obiectul unui postcontrol oficial in camp prin inspectie care sa compare identitatea varietala si puritatea varietala  prin controale standardizate.

 

Art.41.- (1) Autoritatea oficiala de certificare trebuie sa asigure ca persoanele responsabile cu aplicarea etichetelor pentru samanta Standard destinata comercializarii respecta urmatoarele:

  a)informeaza cu privire la datele inceperii activitatii si terminarea activitatii lor;

  b)tin evidenta tuturor loturilor de seminte Standard si le tin la dispozitia statelor membre, o perioada de cel putin trei ani;

  c)sa tina la dispozitia statelor membre, pentru cel putin doi ani, un esantion de control martor din semintele soiurilor pentru care nu se solicita mentinerea (selectia conservativa);

  d)sa preleveze esantioane din fiecare lot destinat comercializarii si sa le tina la dispozitia statelor membre cel putin doi ani;

  e)operatiunile prevazute la lit. (b) si (d) trebuie sa fie subiect al verificarii oficiale, efectuate randomizat. Obligatia prevazuta la lit. (c)  se aplica numai producatorilor.

(2) Orice persoana care doreste in conformitate cu art.28 alin.(4) sa faca referire la  mentinerea unui soi trebuie sa anunte intentia respectiva din timp.

 

Art.42.- (1) In cazul in care s-a constatat in mod repetabil, cu ocazia testelor in postcontrol efectuate in camp, ca semintele dintr-un soi nu satisfac corespunzator conditiile prevazute pentru identitatea varietala sau puritatea varietala, autoritatea oficiala ia masuri astfel incat persoanei care comercializeaza semintele respective sa-i fie, total sau partial, interzis sa comercializeze asemenea seminte ( daca e cazul, pentru o anumita perioada).

(2) Orice masuri luate in sensul alin.(1) sunt anulate din momentul stabilirii cu suficienta certitudine ca semintele destinate comercializarii vor satisface in viitor conditiile referitoare la identitatea varietala si puritatea varietala.

 

Art.43.- (1) Teste si incercari comparative comunitare trebuie sa fie efectuate pe teritoriul Comunitatii pentru a se examina in postcontrol esantioane de seminte de legume introduse pe piata in conformitate cu prevederile Directivei 2002/55/EC, obligatoriu sau facultativ, si luate in timpul esantionarii. Testele si incercarile comparative pot include urmatoarele:

i)  seminte recoltate in terte tari,

ii)  seminte adecvate culturilor organice (ecologice),

iii) seminte comercializate in relatie cu conservarea ,,in situ’’ si folosirea resurselor genetice de plante.

(2)Testele si incercarile comparative trebuie sa fie folosite pentru armonizarea metodelor tehnice de certificare si sa verifice satisfacerea conditiilor pe care semintele trebuie sa le indeplineasca.

(3) Comisia stabileste, in conformitate cu procedura prevazuta in art. 46 alin.(2), dispoziţiile necesare pentru efectuarea testelor si incercarilor comparative.

Comisia va informa Comitetul la care se refera art. 46 (1) despre  dispozitiile tehnice pentru efectuarea testelor si incercarilor comparative si despre rezultatele obtinute.

(4)Comunitatea poate contribui financiar  pentru efectuarea testelor si incercarilor prevazute in alin.(1) si (2). Contributia financiara nu va depasi prevederile anuale stabilite de autoritatea bugetara comunitara.

(5) Testele si incercarile care pot beneficia de contributia financiara a Comunitatii, si detaliile regulilor pentru prevederile contributiei  financiare, sunt stabilite in conformitate cu procedurile Comunitatii.

(6) Testele si incercarile prevazute in alin. (1) si (2) pot fi efectuate numai de autoritatile statului respectiv sau de persoane juridice care actioneaza sub responsabilitatea statului.

        

         Art.44.- (1) Se pot stabili conditii specifice, in conformitate cu procedurile Comunitatii pentru a se tine cont de dezvoltarea in ceea ce priveste conditiile in care semintele tratate chimic pot fi comercializate.

(2) Se pot stabili conditii specifice in conformitate cu procedurile Comunitatii pentru a se tine cont de dezvoltarea in ceea ce priveste conservarea ,,in situ’’ si utilizarea durabila a resurselor genetice de plante prin cultivarea si comercializarea semintelor din:

 (a) populatii locale si din soiuri care sunt cultivate in mod traditional, in localitati si regiuni speciale si care sunt amenintate de eroziune genetica, fara a se aduce atingere dispozitiilor Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1467/94 din 20 iunie 1994 privind conservarea, caracterizarea, colectarea si utilizarea resurselor genetice in agricultura;

(b) din soiuri lipsite de valoare intrinseca pentru o cultura de productie comerciala, dar destinate cultivarii in conditii particulare.

(3) Conditiile specifice la care se refera alin. (2) vor include in special urmatoarele aspecte:

(a) in cazul prevazut la alin. (2) lit. (a), populatiile si soiurile trebuie sa fie admise in conformitate cu dispozitiile Directivei 2002/55/CE. In particular se iau in considerare rezultatele testelor neoficiale si cunostintele acumulate pe baza experientei practice din timpul cultivarii, al reproducerii si al utilizarii, precum si descrierile detaliate ale soiurilor si denumirile corespunzatoare, notificate statului membru in cauza, iar in cazul in care acestea sunt concludente, va rezulta ca exceptie de la cerintele examinarii oficiale. Pana la admiterea unei asemenea populatii sau soi, va fi indicat ca „varietate de conservare” in catalogul comun;

(c)    in cazul prevazut la alin. (2) lit. (a) si (b), restrictii cantitative adecvate.

 

Art. 45. Modificarile care se fac continutului anexelor, ca urmare a evolutiei cunostintelor stiintifice si tehnice, se adopta in conformitate cu procedurile Comunitatii prevazute in art. 46 alin.(2).

 

Art.46.- (1) Comisia este asistata de Comitetul Permanent privind Semintele si Materialul de Inmultire pentru Agricultura, Horticultura si Paduri (denumit in continuare ‘’comitet’’) instituit prin art.1 al Deciziei Consiliului 66/399/CEE .

(2)Cand o referire se face la acest alineat se aplica prevederile art.4 si 7 din Decizia Consiliului 1999/468/CE din 28 iunie 1999 care stabileste procedurile pentru exercitarea mandatului de implementare conferit Comisiei. Perioada stabilita in art.4 alin.(3) din Decizia 1999/468/CE va fi fixata la o luna.

(3) Cand o referire se face la acest alineat se aplica prevederile art.5 si 7 din Decizia Consiliului 1999/468/CE.

Perioada stabilita in art.5 alin.(6) din Decizia 1999/468/CE va fi fixata la trei luni.

(4) Comitetul adopta propriile reguli de procedura.

(5)Reprezentantii Romaniei in cadrul Comitetului Permanent privind Semintele si Materialul

de Inmultire pentru Agricultura, Horticultura si Paduri, din cadrul Comisiei Comunitatii Europene se stabilesc de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.  

 

Art. 47.  Sub rezerva dispozitiilor art. 18 si ale anexelor nr.1 si 2, Directiva 2002/55/CE si prezentul ordin nu aduc atingere prevederile legislatiei nationale justificate prin ratiuni de protectie a sanatatii si vietii oamenilor, animalelor  sau plantelor sau de protectie a proprietatii industriale si comerciale.

 

Art.48.-(1) In conformitate cu procedurile Comunitatii, se pot stabili conditii speciale pentru a se tine cont de dezvoltarile in urmatoarele domenii:

(a)   conditii in care semintele tratate chimic pot fi comercializate;

(b)   conditii in care semintele pot fi comercializate, in relatie cu conservarea ,,in situ’’ si utilizarea durabila a resurselor genetice de plante, inclusiv amestecuri de seminte din specii care includ speciile enumerate in art.1 din Directiva 2002/53/CE, si sunt asociate habitatelor naturale si semi-naturale specifice si amenintate de eroziune genetica;

(c)    conditii in care seminte adaptate pentru cultura organica (ecologica) pot fi comercializate.

(2) Conditiile specifice prevazute la alin.(1) lit.b) vor include in special urmatoarele aspecte:

(a)   semintele din speciile respective trebuie sa aiba o provenienta cunoscuta si aprobata de catre autoritatea responsabila cu comercializarea semintelor in zonele definite;

(b)   restrictii cantitative corespunzatoare.

 

   Art.49.- La solicitarea unui stat membru, in conformitate cu  procedurile la care se refera art. 46 alin.(2), acesta poate sa fie scutit total sau partial de obligatiile de aplicare a Directivei 2002/55/CEE  in privinta anumitor specii, daca samanta acelor specii nu se produce sau nu se comercializeaza pe teritoriul lui, cu exceptia acelora care se deruleaza conform art.16 alin.(1) si 34 alin.(1).

 

   Art.50.-(1) Autoritatea oficiala va comunica Comisiei textul principalelor prevederi din acest ordin si implementarea acestora.

 (2)  Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale va lua toate masurile necesare pentru conformitatea acestui ordin cu Directiva 2002/55/CEE pe masura dezvoltarii acquis-ului comunitar.

 

Art.51.-(1) a) Anexa nr.1 cu referire la semintele de legume si Anexa nr.2.6 din Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 350/2002 pentru aprobarea regulilor si normelor tehnice privind producerea, controlul, certificarea calitatii si comercializarea semintelor, se abroga de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.

b)Prin derogare de la prevederile de la lit.a) din acest alineat, semintele din recolta anului 2005 si a celor provenite din culturile infiintate in toamna anului 2005, precum si cele din stocul anilor anteriori, pot fi certificate conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 350/2002 si comercializate pana la data de 31 decembrie 2006.

(2) Referirile la ‘’Comunitate ’’ si  ‘’state membre’’ vor avea intelesul de ‘’Romania’’ de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la data aderarii la Comunitate, in cuprinsul art. 1 alin. (3), art. 3 alin. (1) si alin. (3), art.6, art.7 alin.(1), art.8, art.9 alin.(2), art.10 alin.(3), art.11alin.(1) si alin. (4), art.15 alin.(2), art.17 alin.(1) si alin. (2), art.18, art.19, art.22, art.23 alin.(1) si alin.(2), art.26 alin.(3), art.27 alin.(1), alin.(3) si alin. (4), art.30 alin.(1), art.34 alin.(1), art.36 alin.(1-3), art.37 alin.(1) si alin. (2), art.38 alin.(1), art.39 alin(2), art.44 alin.(1 - 3), art.45  si art. 48 alin.(1),

(3) Prevederile cu referire la ,,procedurile Comunitatii’’ si ,,statele membre’’ din cuprinsul art. 2 alin.(1)A, art.2 alin.(2) si alin. (3), art.4 alin.(3), art.5 alin.(1) si alin. (2), art.10 alin.(1) si alin. (2), art.16 alin.(2), art.18, art.20 alin(3), art.25 alin(4), art.28 alin.(1) lit.a), art.28 alin(2) si alin. (3), art.33, art.34 alin.(2), art.38 alin.(3), art.43 si art. 45 alin.(1 - 4), se  aplica de la data aderarii Romaniei la Comunitate.

 (4)  Anexele nr. 1 - 8 fac parte integranta din prezentul ordin.

 

Art.52.-(1) Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si materialului saditor si agentii economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati pentru producerea, prelucrarea si comercializarea  semintelor de legume vor aplica prevederile prezentului ordin.

(2) Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si  va intra in vigoare dupa 30 zile de la data publicarii.

 

 

 

 

MINISTRU,

 

Gheorghe FLUTUR

 

 

ANEXA nr. 1

 

Conditii pentru certificarea culturii

 

1. Cultura trebuie sa aiba suficienta identitate varietala si puritate varietala.

2. In cazul semintei Baza, trebuie sa fie efectuate cel putin o inspectie oficiala in camp, iar in cazul semintei Certificata  trebuie sa fie efectuata cel putin o inspectie in camp,  controlata oficial printr-o inspectie de verificare a cel putin 20% din culturile fiecarei specii.

3. Conditiile culturale ale campului si stadiul de dezvoltare a culturii trebuie sa fie astfel incat sa permita verificarea adecvata a identitatii varietale, puritatii varietale si starii sanitare.

4. Distantele minime de izolare fata de sursele de polen ale plantelor vecine, care pot provoca o polenizare straina nedorita trebuie sa fie:

A.        Beta vulgaris

1.    fata de orice sursa de polen a genului Beta nespecificat mai jos : 1 000 m;

2.    fata de sursele de polen a soiurilor din aceleasi subspecii apartinand la un grup diferit de soiuri:   

       (a) pentru samanta Baza                    1 000 m;

       (b) pentru samanta Certificata              600 m;

3.    fata de sursele de polen a soiurilor din aceleasi subspecii apartinand la aceleasi grup de soiuri:   

       (a) pentru samanta Baza                       600 m;

       (b) pentru samanta Certificata              300 m.

 4. Grupele de soiuri la care se refera pct.2 si 3 sunt stabilite in conformitate cu prevederile Directivei Comisiei 89/14/CEE din 15 decembrie 1988 care determina grupele de soiuri de sfecla de petiol si sfecla rosie, sunt urmatoarele:

i) Beta vulgaris L . var. vulgaris, sfecla de petiol  Spinach beet, chard, and Beta vulgaris L . var. conditiva Alef . sfecla rosie, red beet or beetroot: cand cultura este dintr-un soi genetic monogerm, soiurile plurigerme vor fi privite ca apartinand unui grup diferit.

ii) Beta vulgaris L . var. vulgaris, sfecla de petiol,  Spinach beet, chard: subiect al pct.I, soiurile trebuie sa fie clasificate in 5 grupe in functie de caracteristicile lor, astfel:

 

Grupa

Caracteristici

  1

petiol alb si limbul verde deschis, fara antocian;

    2

petiol alb si limbul verde deschis mijlociu spre verde inchis, fara antocian;

     3

petiol verde si limbul verde deschis mijlociu spre verde inchis, fara antocian;

      4

petiol roz, limb verde mijlociu spre verde inchis;

      5

petiol rosu, limb cu antocian.

 

iii) Beta vulgaris L . var. conditiva Alef . , sfecla rosie, red beet or beetroot: subiect al pct.I, soiurile trebuie sa fie clasificate in 6 grupe, in functie de caracteristicile lor, astfel: 

Grupa

Caracteristici

1

radacina plata sau aplatizata, cu pulpa rosie sau violeta;

2

radacina rotunda sau rotunjita cu pulpa alba;

3

radacina rotunda sau rotunjita cu pulpa galbena;

4

radacina rotunda sau rotunjita cu pulpa rosie sau violeta;

5

radacina alungita, ingusta, cu pulpa rosie sau violeta;

6

radacina  mucheata, ingusta, cu pulpa rosie sau violeta.

 

 

B.        Specii de  Brassica

1.    fata de surse de polen strain capabil sa provoace deteriorarea serioasa a soiurilor din speciile de Brassica:  

 a) pentru samanta Baza                             1 000 m;

        b) pentru samanta Certificata                       600 m;

2.    fata de alte surse de polen strain capabil sa provoace incrucisarea soiurilor din speciile de Brassica:

       a) pentru samanta Baza                                  500 m;

        b) pentru samanta Certificata                        300 m;

 

C.        Cicoare industriala

1.    fata de alte specii din acelasi gen sau subspecie       1 000 m;

2.    fata de alt soi de cicoare industriala:         

       a) pentru samanta Baza                                  500 m;

        b) pentru samanta Certificata                        300 m;

 

D.        Alte specii

1.    fata de surse de polen strain capabil sa provoace deteriorarea serioasa a soiurilor din alte specii ca rezultat al polenizarii incrucisate:           

       a) pentru samanta Baza                                  500 m;

        b) pentru samanta Certificata                        300 m;

2.    fata de alte surse de polen strain capabil sa provoace incrucisarea cu soiuri din alte specii ca rezultat al polenizarii incrucisate:

       a) pentru samanta Baza                                  300 m;

        b) pentru samanta Certificata                        100 m;

Aceste distante pot sa nu fie luate in considerare daca se asigura o suficienta protectie de orice polenizare straina nedorita.

5. Organismele daunatoare care reduc valoarea de utilizare a semintelor trebuie sa fie la cel mai redus nivel posibil, luand in considerare conditiile prevazute in Anexa nr.7 tabelul nr.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA nr.2

 

 

Conditii pe care trebuie sa le satisfaca samanta

 

1. Samanta trebuie sa aiba suficienta identitate varietala si puritate varietala.

2. Organismele daunatoare care reduc valoarea de utilizare a semintelor trebuie sa fie la cel mai redus nivel posibil.

3. Semintele trebuie sa satisfaca, de asemenea, urmatoarele conditii:

a)         Norme (standarde)

        Specia         Puritatea fizica      Continutul maxim in seminte             Germinatia minima

                                minima               din alte specii de plante                   (% glomerule sau

                           (%in greutate)               (%in greutate)                                seminte pure)                                                                                          

                                                                                 

                                                                                                     

Allium cepa                             97                             0,5                                               70

Allium porrum                        97                              0,5                                               65

Anthriscus cerefolium            96                             1                                                  70

Apium graveolens                  97                             1                                                  70

Asparagus officinalis             96                             0,5                                               70

Beta vulgaris                         97                               0,5                                              50

(sfecla Cheltenham )                                                                                              (glomerule)                

                                                                                            

Beta vulgaris                         97                              0,5                                              70

(alte subspecii)                                                                                                       (glomerule)                           

Brassica oleracea                 97                                     1                                              70

    (conopida)

     Brassica oleracea                97                               1                                                   75

    (alte subspecii)                    

Brassica pekinensis               97                             1                                                   75

Brassica rapa                          97                             1                                                   80

Capsicum annuum                97                             0,5                                                65

Cichorium intybus (partim)   95                             1,5                                                65

(Andive, cicoare italiana)

Cichorium intybus (partim)   97                             1                                                    80

(cicoare industriala)                                                   

Cichorium endivia                  95                             1                                                    65

Citrullus lanatus                     98                              0,1                                                 75

Cucumis melo                       98                              0,1                                                 75

Cucumis sativus                    98                            0,1                                                   80

Cucurbita maxima                  98                             0,1                                                 80

Cucurbita pepo                      98                              0,1                                                 75

Cynara cardunculus               96                             0,5                                                 65

Daucus carota                        95                              1                                                    65

Foeniculum vulgare               96                             1                                                    70

Lactuca sativa                        95                                          0,5                                       75

Lycopersicon                         97                              0,5                                      75

Lycopersicum                                                                                                    

Petroselinum crispum           97                             1                                                    65

Phaseolus coccineus            98                             0,1                                                 80

Phaseolus vulgaris                98                             0,1                                                 75

Pisum sativum                       98                              0,1                                                 80

Raphanus sativus                  97                             1                                                    70

Scorzonera hispanica            95                             1                                                    70

Solanum melongena             96                             0,5                                                 65

Spinacia oleracea                  97                             1                                                    75

Valerianella locusta               95                             1                                                    65

Vicia faba                                98                              0,1                                                 80

(b)       Cerinte suplimentare

(i)        semintele de legume nu trebuie sa fie contaminate de urmatoarele insecte vii:

       Acanthoscelides obtectus Sag.

       Bruchus affinis Froel.

       Bruchus atomarius L.

       Bruchus pisorum L.

       Bruchus rufimanus Boh.

(ii)               samanta nu trebuie sa fie contaminata de acarieni vii.

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA nr.3

 

 

Greutatea lotului si a esantioanelor

                                             (la care se refera art.25 alin.(2))

 

1. Greutatea maxima a lotului de seminte:

(a) seminte de Phaseolus vulgaris, Pisum sativum si Vicia faba :  25 tone

(b) seminte cu marimea egala sau mai mare decat a bobului de grau, altele decat Phaseolus vulgaris, Pisum sativum si Vicia faba :    20 tone

(c) seminte cu marimea mai mica decat a bobului de grau :  10 tone

      (d) greutatea maxima a lotului de seminte nu trebuie sa fie depasita cu mai mult de 5%.

2. a)Greutatea minima a unui esantion:

Specia                                                                          Greutatea(in g)

Allium cepa                                                                                    25

Allium porrum                                                                               20

Anthricus cerefolium                                                                    20

Apium graveolens                                                                         5

Asparagus officinalis                                                                   100

Beta vulgaris                                                                                 100

Brassica oleracea                                                                         25

Brassica pekinensis                                                                      20

Brassica rapa                                                                                20

Capsicum annuum                                                                        40

Cichorium intybus (partim) (andive, cicoare italiana)            15

Cichorium intybus (partim) (cicoare industriala)                    50

Cichorium endivia                                                                        15

Citrullus lanatus                                                                           250

Cucumis melo                                                                                100

Cucumis sativus                                                                            25

Cucurbita maxima                                                                        250

Cucurbita pepo                                                                             150

Cynara cardunculus                                                                    50

Daucus carota                                                                               10

Foeniculum vulgare                                                                     25

Lactuca sativa                                                                               10

Lycopersicon lycopersicum                                                        20

Petroselinum crispum                                                                  10

Phaseolus coccineus                                                                    1000

Phaseolus vulgaris                                                                       700

Pisum sativum                                                                                500

Raphanus sativus                                                                          50

Scorzonera hispanica                                                                  30

Solanum melongena                                                                     20

Spinacia oleracea                                                                        75

Valerianella locusta                                                                    20

Vicia faba                                                                                       1000

b) In cazul hibrizilor F1 din speciile de mai sus, greutatea minima a unui esantion poate fi micsorata la un sfert din greutatea specificata. Totodata, esantionul trebuie sa aiba o greutate de cel putin 5 g si sa contina cel putin 400 seminte.

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA nr. 4

 

 

ETICHETA

 

 

A.     ETICHETA OFICIALA (samanta Baza si Certificata, excluzand ambalajele mici)

I. Informatii obligatorii

1. ,,Reguli si norme CE’’ ; sau, pana la aderarii, ,, Reguli si norme RO’’

2. Autoritatea de certificare : INCS - ITCSMS sau LCCSMS si Romania sau RO.

3. Luna si anul sigilarii, exprimate prin mentiunea :  ,,sigilat…. (luna si anul), sau

luna si anul ultimei esantionari oficiale in vederea certificarii, exprimate prin mentiunea: ,,esantionat … (luna si anul).

4. Numarul de referinta al lotului.

5. Specia, mentionata  cel putin cu caractere latine, cu denumirea botanica, care poate fi data sub forma prescurtata si fara numele autorilor, sau numele comun, sau ambele.

6. Soiul, indicat cel putin cu caractere latine. 

7. Categoria.

8. Tara de producere.

9. Greutatea neta sau bruta declarata, sau numarul de seminte declarate.

10. In cazul in care se indica greutatea si utilizarea pesticidelor granulate, a substantelor de drajare sau a altor aditivi solizi, se indica si tipul aditivului precum si raportul aproximativ dintre greutatea semintelor pure si greutatea totala.

11.  In cazul varietatilor care sunt hibrizi sau linii consangvinizate :

   - pentru samanta Baza, pentru care hibridul sau linia consangvinizata din care provine samanta au fost oficial admise in conformitate cu Directiva 2002/55/EC:  numele acestui component sub care a fost  oficial admis, cu sau fara referire la varietatea finala, insotit de cuvantul ,,component” in cazul hibrizilor sau a liniilor consangvinizate care sunt destinate a fi utilizate numai in calitate de component pentru varietatea finala,

   - pentru  samanta Baza in celelalte cazuri : numele componentului insotit de varietatea finala careia ii apartine samanta Baza , care poate fi mentionat sub forma de cod, cu sau fara referire  la functia acestuia (mascul sau femel), indicat  prin cuvantul ,,component ‘’,

  - pentru samanta Certificata : numele varietatii careia ii apartine samanta, insotit de cuvantul ,,hibrid’’.

12. In cazul cand cel putin germinatia a fost reanalizata , se mentioneaza cuvintele ,,reanalizat……(luna si anul)’’ .

II. Dimensiuni minime

110 × 67 mm

 

B.    ETICHETA FURNIZORULUI SAU INSCRIPTIA PE AMBALAJE (seminte Standard si ambalaje mici din categoria ,,samanta Certificata’’)

I. Informatii obligatorii

1.,,Reguli si norme CE’’; sau, pana la data aderarii, ,,Reguli si norme RO’’.

2. Numele si adresa persoanei responsabile pentru etichetare sau marca (codul) sau de identificare,

3. Anul de piata al sigilarii sau a ultimei analize de germinatie. Sfarsitul anului de piata poate fi indicat.

4.Specia, mentionata cel putin cu caractere latine,

5. Soiul, indicat cel putin cu caractere latine ;

6. Categoria : in cazul ambalajelor mici, samanta Certificata poate fi marcata cu litera ,,C’’, iar samanta Standard cu literele ,,ST’’.

7. Numarul de referinta dat de persoana responsabila cu etichetarea - in cazul semintei Standard,

8. Numarul de referinta atribuit oficial in cazul semintei Certificata,

9. Greutatea neta sau bruta sau numarul de seminte declarate cu exceptia ambalajelor mici pana la 500 grame.

10. In cazul in care se indica greutatea si utilizarea pesticidelor granulate, a substantelor de drajare sau a altor aditivi solizi, se indica si tipul aditivului precum si raportul aproximativ dintre greutatea semintelor pure si greutatea totala.

II. Dimensiunile minime ale etichetei (excluzand ambalajele mici) : 110 × 67 mm.

 

 

 

 

Anexa nr.5

 

 

ETICHETA SI DOCUMENTUL PREVAZUTE IN CAZUL SEMINTEI NECERTIFICATA FINAL, RECOLTATA IN ALTE STATE MEMBRE

 

A. Informatii obligatorii pentru eticheta

1. Autoritatea responsabila de inspectia in camp si statul membru sau initialele lor : Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor -INCS, ITCSMS sau LCCSMS si Romania sau RO.

2. Specia, mentionata  cel putin cu caractere latine, cu denumirea botanica, care poate fi data sub forma prescurtata si fara numele autorilor, sau numele comun, sau ambele,

3. Soiul,  indicat cel putin cu caractere latine ;

4.Categoria,

5. Numarul de referinta al campului sau numarul de referinta al lotului,

6. Greutatea neta sau bruta declarata,

7. Mentiunea ,,samanta necertificata final’’.

 

B. Culoarea etichetei : Eticheta este de culoare gri.

 

C. Informatii obligatorii care figureaza pe document

1. Autoritatea care elibereaza documentul,

2. Specia, mentionata  cel putin cu cu caractere latine, denumirea botanica, care poate fi data sub forma prescurtata si fara numele autorilor, sau numele comun, sau ambele,

3. Soiul,  indicat cel putin cu caractere latine ;

4. Categoria,

5. Numarul de referinta al semintei folosite la insamantare in camp si numele tari sau tarilor care a certificat aceasta samanta,

6. Numarul de referinta al campului sau numarul de referinta al lotului,

7. Suprafata cultivata pentru producerea lotului precizat in document,

8. Cantitatea semintei recoltate si numarul de ambalaje,

9. Atestarea satisfacerii conditiilor pe care trebuia sa le indeplineasca cultura din care a provenit samanta,

10. Dupa caz, rezultatele unei analize preliminare a semintei.

 

 

 

 

ANEXA Nr. 6

 

 

 

Reguli de acordare a autorizatiei pentru plasarea pe piata a semintei din soiuri  pentru care s-a depus o cerere de inscriere in catalogul national al soiurilor de legume

 

 

Prevederile prezentei anexe  transpun prevederile Deciziei Comisiei 2004/842/CE din 1 decembrie 2004 privind plasarea pe piata a semintelor apartinand unor soiuri pentru care a fost inaintata o cerere de inregistrare in catalogul national al soiurilor speciilor agricole sau a speciilor de legume.

Cap. I. Prevederi generale 

Scopul acestei decizii este stabilirea regulilor de acordare a unei autorizatii pentru plasarea pe piata a semintei din soiurile speciilor de legume pentru care s-a depus o cerere de inscriere in catalogul national al unui stat  membru, prevazut in art. 3 alin.(3) al Directivei 2002/55/EC si pentru care informatiile tehnice au fost supuse spre examinare, sub rezerva conformitatii cu prevederile din cap.II :

Cap. II. Prevederi speciale

1. Autorizarea

a) ITCSMS sau LCCSMS pot autoriza amelioratorii stabiliti pe teritoriul lor sa plaseze pe piata seminte de legume dintr-un soi pentru care a fost depusa o cerere pentru inregistrare in catalogul national al soiurilor din cel putin un stat membru si pentru care informatiile tehnice au fost supuse spre examinare, sub rezerva conformitatii cu prevederile din acest capitol ;

b) ITCSMS sau LCCSMS se vor asigura ca atunci cand se acorda o autorizatie conform prezentelor reguli, detinatorul autorizatiei se conformeaza cu fiecare conditie sau restrictie mentionate in autorizatie.

2. Cererea

a)autorizatia poate fi ceruta de persoana care a depus o cerere  de inregistrare a soiului respectiv in catalogul national din cel putin un stat membru, denumit in continuare solicitant, incluzand in acest termen si reprezentantul acestei persoane, daca reprezentantul a fost delegat oficial de persoana respectiva ;

b)solicitantul trebuie sa furnizeze urmatoarele informatii :

   i) o descriere a soiului ;

   ii) mentinerea soiului.

3. Scopul

Autorizatiile vor fi date numai pentru scopul de a obtine cunostinte din experientele practice in perioada cultivarii. 

4. Conditii tehnice 

Samanta de legume trebuie sa indeplineasca conditiile Anexei nr. 2  din prezentul ordin (respectiv Directiva 2002/55/CE)

5. Examinarea

a) Samanta de legume trebuie sa fie subiect de verificare prin inspectie in postcontrol oficial pentru a verifica identitatea si puritatea varietala pe baza descrierii soiului, asa cum este ea furnizata de solicitant sau cand este posibil descrierea provizorie a soiului pe baza rezultatelor examinarii oficiale a distinctivitatii, stabilitatii si uniformitatii asa cum este prevazut in art.7 din prezentul ordin;

b) ) esantioanele trebuie prelevate din loturi omogene,

c) greutatea maxima a unui lot si greutatea minima a esantionului este redata in Anexa nr. 3 din prezentul ordin.

 

6. Soiuri modificate genetic

In cazul soiurilor modificate genetic, autorizatia poate fi acordata numai daca toate masurile necesare au fost luate sa evite riscurile pentru sanatatea omului si a mediului. Materialul modificat genetic trebuie sa fie autorizat fie conform Directivei 2001/18/CE a Parlamentului European si a Consiliului, fie sa fie autorizat conform Regulamentului (CE) nr.1829/2003.

7. Furnizorul

a)Persoana responsabila cu etichetarea sau imprimarea sau stantarea (stampilarea) ambalajelor trebuie sa :

i) informeze autoritatea oficiala responsabila cu privire la data inceperii si terminarii activitatii ;

ii) tina evidenta tuturor loturilor de seminte  si sa le tina la dispozitia autoritatii responsabile pentru cel putin 3 ani ;

iii) sa preleveze esantioane din fiecare lot destinat comercializarii si sa le tina la dispozitia autoritatii responsabile pentru cel putin 2 ani ;

b)Operatiunile de la lit.b) si c) vor fi subiect de verificare oficiala efectuata randomizat.

8. Ambalarea si sigilarea.

Semintele pot fi comercializate numai in ambalaje inchise prin sigilare. Ambalajele cu samanta trebuie sa fie sigilate astfel incat sa nu poata fi deschise fara deteriorarea sistemului de sigilare sau fara a lasa urme de violare pe eticheta prevazuta la pct. 9 sau pe ambalaj.

9. Etichetarea.

a) ambalajele cu seminte trebuie sa poarte o eticheta a furnizorului sau o imprimare sau stantare (stampilare) in limba romana si daca este cazul, intr-o limba oficiala a Comunitatii;

b) informatiile care se mentioneaza pe eticheta prevazuta la lit. a) sunt urmatoarele:

             i) numarul de referinta al lotului ;

            ii) luna si anul sigilarii ;

            iii) specia ;

            iv) denumirea soiului sub care urmeaza a fi comercializate semintele (referinta amelioratorului, denumirea propusa de mentinator sau aprobata) si numarul oficial al cererii pentru inregistrarea soiului, dupa caz;

            v) indicatia ,, soiul nu este inca inscris oficial in lista’’ ;

            vi) dupa caz, mentiunea ,, soi modificat genetic ;

            vii) greutatea neta sau bruta declarata sau numarul de seminte pure, sau dupa caz, glomerule (seminte multiple);

            viii) atunci cand se indica greutatea si utilizarea pesticidelor granulate, a substantelor de drajare sau a altor aditivi solizi, se indica si tipul aditivului precum si raportul aproximativ dintre greutatea semintelor pure sau, dupa caz, a semintelor multiple si greutatea totala. 

c) Eticheta prevazuta la lit.a) este de culoare portocalie.

10. Tratamentele chimice

 Orice tratament chimic trebuie notat fie pe eticheta prevazuta la pct.9, fie pe ambalaj, sau in interiorul acestuia.

11. Perioada de timp

Fara a afecta prevederile pct. 13 si 14, autorizatiile acordate in conformitate cu prevederile acestui ordin trebuie sa fie valabile pentru o perioada de timp care sa nu depaseasca un an si fiecare trebuie reinnoita conform pct.12.

12. Cererea de reinnoire

a) fara a afecta prevederile pct. 13 si 14, autorizatiile la care se refera pct.1 trebuie sa fie reinnoite de maximum 2 ori pentru o perioada care nu depaseste fiecare un an.

a) Cererea trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:

i) o referire la autorizatia originala ;

ii) orice informatie disponibila care suplimenteaza informatia deja oferita asupra descrierii, mentinerii si/sau cunostintelor despre experienta practica din perioada cultivarii soiului  care face subiectul autorizatiei originale ;

iii) dovada ca evaluarea pentru inscrierea in catalog a soiului se efectueaza in continuare, daca evaluarea nu este disponibila;

13. Incetarea valabilitatii

Autorizatiile nu mai sunt valabile daca cererea de inscriere in catalogul national este retrasa sau respinsa, sau soiul este inscris in catalog.

14. Masuri de siguranta

 Cu toate ca  o autorizatie a fost acordata conform pct.1, un stat membru poate fi autorizat sa interzica utilizarea soiului pe intreg teritoriul sau, sau pe o parte a teritoriului sau, sau poate stabili conditii corespunzatoare  de cultivare a soiului, in cazurile prevazute la lit.b), in concordanta cu conditiile de utilizare a produselor rezultate de la acea cultura:

a) atunci cand cultivarea soiului este considerata potential daunatoare din punct de vedere al sanatatii plantelor in raport cu alte soiuri sau specii, sau

b) atunci cand are motive serioase sa considere ca soiul prezinta un risc pentru sanatatea omului sau a mediului ;

15.Obligatii de raportare

a) Dupa acordarea autorizatiei, ITCSMS sau LCCSMS care a autorizat, sau ISTIS, poate cere persoanei autorizate sa raporteze:

i) cunostintele obtinute ca urmare a experientei practice din perioada cultivarii soiului;

ii) cantitatile de seminte plasate pe piata in timpul perioadei de autorizare si statul membru sau beneficiarii din Romania pentru care samanta a fost destinata.

b) Informatiile prevazute la lit.a) pct.ii) trebuie tratate confidential.

16. Verificari de mentinere

Statul membru care a acordat autorizatia poate verifica mentinerea soiului. Atunci cand mentinerea are loc intr-un stat membru, altul decat statul membru care autorizeaza, cele doua state trebuie sa se asiste administrativ in ceea ce priveste verificarile necesare. Un stat membru poate accepta mentinerea intr-o terta tara, cu conditia ca verificarile practicilor de mentinere sa permita aceleasi garantii ca si cele efectuate in statele membre in conformitate cu art. 37 alin.(1) lit.b) al Directivei 2002/55/CE.

17. Notificarea

Statele membre trebuie sa notifice unul celuilalt si Comisiei urmatoarele:

a) despre fiecare cerere de autorizare, de indata ce este primita, sau de respingerea cererii de autorizare ; si

b) acordarea, reinnoirea, revocarea sau retragerea unei autorizatii.

18. Schimbul de informatii

a) Statele membre vor utiliza sistemul informational computerizat pentru a facilita schimbul de informatii cu privire la cererile de acceptare a soiurilor in cataloagele nationale si autorizatia pentru semintele soiurilor neinscrise inca in lista.

 b) ITCSMS sau LCCSMS vor utiliza sistemul informational computerizat national al INCS pentru notificarea informatiilor de la pct.16, iar INCS va publica aceste informatii.

19. Publicarea unei liste a soiurilor

a) Comisia poate , pe baza informatiilor furnizate de statele membre, sa publice o lista de soiuri care au fost autorizate.

b) INCS impreuna cu ISTIS, in baza informatiilor de la pct. 17, va publica pe internet o lista a soiurilor autorizate in Romania in conformitate cu prevederile acestei anexe.

  

 

 

ANEXA NR.7. Cerinte suplimentare si proceduri pentru producerea, controlul, certificarea si comercializarea semintelor de legume in Romania

ANEXA NR. 8. Modele de formulare