back

Anexa nr.4

Prevederi suplimentare pentru producerea, controlul si comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele, produs pe teritoriul Romaniei

 

A. Autorizarea activitatilor  furnizorului

 

1. Autorizarea (atestarea) personalului furnizorului inregistrat pentru producerea in vederea comercializarii si comercializarera materialului de inmultire si plantare legumicol, se face de catre autoritatea oficiala, respectiv ITCSMS si LCCSMS, dupa ce a verificat daca metodele de productie si aplicarea acestora sunt conforme cu prezentele reguli si norme.

2. Autorizarea personalului pentru inspectie in camp si ridicari de probe se efectueaza cu respectarea conditiilor si procedurilor de acreditare in vigoare, adaptate la activitatile specifice reglementate de prezentul ordin.

3. Autorizarea laboratorului se efectueaza de autoritatea oficiala, cu respectarea conditiilor si procedurilor de acreditare in vigoare si daca metodele folosite si dotarile laboratoarelor corespund prevederilor in vigoare pentru activitatile de analiza.

4. Autorizarea activitatilor furnizorului se concretizeaza daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 5  si art. 6 din prezentul ordin si daca este asigurat managementul calitatii prin personal calificat care sa urmareasca, sa remedieze si sa raspunda in fata autoritatii oficiale de luarea masurilor necesare realizarii si respectarii prevederilor legale.

5. Autorizarea trebuie reinnoita daca furnizorul se decide sa execute alte activitati decat cele pentru care a fost acreditat.

6. Pana la autorizarea personalului si a laboratorului furnizorului, verificarile, prelevarea probelor, analizele, eliberarea documentelor se efectueaza de personalul ITCSMS sau LCCSMS.

7. Dupa autorizare, persoana oficiala va supraveghea si monitoriza furnizorul pentru a se asigura ca acesta continua sa ia in consideratie punctele critice din procesul de productie si respecta toate regulile si normele mentionate in prezentul ordin.

 

 

B. Supravegherea si monitorizarea furnizorilor

 

1. Autoritatea supravegheaza si monitorizeaza furnizorii si unitatile lor avand in vedere natura activitatii acestora pe baza principiilor pe care trebuie sa le indeplineasca conform art. 5 si art. 6 din prezentul ordin, cat si a altor prevederi ale prezentului ordin sau a altor reglementari in vigoare.

2. Persoana oficiala va executa regulat, cel putin o data pe an, in momentele cele mai potrivite, supravegherea si monitorizarea activitatilor si dotarilor, luand in considerare natura specifica a activitatii sau activitatilor furnizorului.

3. In urma fiecarei inspectii, persoana oficiala va consemna rezultatele si concluziile sale in Fisa de control. Inainte de inceperea comercializarii, eventual dupa efectuarea remedierilor necesare, va decide daca materialul se aproba sau se respinge de la comercializare intocmind un „Raport de control” prin care anunta imediat furnizorul, in scris, iar acest raport va fi luat la cunostinta de conducerea furnizorului.

 

 

C. Respingerea materialului si reinspectia

 

1. In caz de respingere de la comercializare a materialului sau a unei parti a materialului conducerea furnizorului poate cere reinspectia, adresand solicitarea la ITCSMS sau LCCSMS, in maximum 3 zile de la data primirii deciziei inspectorului oficial.

2. Inspectorul sef al ITCSMS sau directorul LCCSMS trebuie, nu mai tarziu de 3 zile de cand solicitarea reinspectiei a fost primita de catre autoritate, sa organizeze efectuarea reinspectiei. Dupa efectuarea acesteia, conducerea ITCSMS sau LCCSMS va trimite furnizorului raportul intocmit in urma reinspectiei.

3. In cazul in care furnizorul contesta decizia luata in urma reinspectiei, litigiul se rezolva de Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor pe baza documentelor sau a verificarilor faptice. INCS poate folosi si constatarile efectuate de alti specialisti. Decizia luata de INCS este definitiva.

4. Daca in timpul inspectiei, reinspectiei sau litigiului, se stabileste ca materialul de inmultire si plantare legumicol nu intruneste conditiile prezentelor reguli si norme, lotul sau materialul in cauza respins, este interzis de la comercializare.

5. Daca materialul de inmultire si plantare legumicol este respins conform alin.(1) iar furnizorul anunta in scris, in timp util, autoritatea de intentia de schimbare a destinatiei sau de distrugere, precizand modul, data si ora de executie, la care trebuie sa participe un reprezentant al autoritatii.

 

 

D. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca

materialul de inmultire si plantare legumicol

 

1. Intentia de producere in vederea comercializarii a materialului de inmultire si plantare legumicol, se anunta de catre furnizor printr-un document numit „Declaratie de multiplicare” cu mentiunile stabilite de INCS, pentru a fi luat in evidenta de catre ITCSMS sau LCCSMS in scopul supravegherii si monitorizarii. „Declaratia de multiplicare”, initiala sau o noua declaratie, va cuprinde elementele privind identificarea loturilor care rezulta, ambalarea, etichetarea, intentia de a amesteca (mixtura) unele loturi, dupa caz.

2. In cazul in care furnizorul solicita control oficial pentru producere, prelucrare si comercializare, in urma caruia se elibereaza documente oficiale, supravegherea si monitorizarea furnizorului de catre autoritate se limiteaza la urmarirea respectarii cerintelor din documentele oficiale, pe perioada producerii, procesarii, pastrarii si comercializarii materialului legumicol .

3. In urma unei inspectii oficiale a materialului de inmultire si plantare, conform alin.(1), persoana oficiala va intocmi un „Raport de control” conform modelului stabilit de INCS, prin care stabileste daca materialul corespunde regulilor si normelor in vigoare sau masurile de remediere necesare, ori se respinge de la comercializare.

 

 

E. Comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol

 

1. Materialul de inmultire si plantare legumicol poate fi comercializat numai de furnizori inregistrati pentru producerea in vederea comercializarii, prelucrarea si/sau comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol si care respecta conditiile prevazute de prezentele norme.

2. In timpul cresterii sau in timpul separarii, transplantarii si ambalarii, materialul parental legumicol si cel de inmultire si plantare va fi tinut in loturi separate, bine identificate.

3. In cazul comercializarii de material de inmultire si plantare legumicol de origine diferita in amestec, furnizorul va tine evidenta si va inregistra intr-un registru urmatoarele date: compozitia lotului si originea fiecarui component individual care compune lotul, mentionand totodata acest lucru pe documentele de livrare.

4. Prevederile de la alin.(2) si alin.(3) se vor supune inspectiei oficiale.

5. Autoritatea, in cadrul supravegherii si monitorizarii, va inspecta oficial materialul legumicol in timpul producerii, prelucrarii si comercializarii, prin ridicarea si verificarea de probe, in conformitate cu normele si regulile in vigoare.

6. Materialul legumicol va fi comercializat numai in loturi suficient de omogene, corespunzator cerintelor prezentelor reguli si norme si insotit de documentele eliberate de furnizor. Daca exista si un document oficial al autoritatii sau o constatare oficiala, aceasta se va mentiona separat de documentul furnizorului.

7. Materialul de inmultire si plantare legumicol trebuie ambalat, inchis, etichetat si sigilat, potrivit cu natura materialului, astfel ca materialul sa nu poata fi inlocuit sau deteriorat.

8. Materialul legumicol va fi comercializat insotit de un document de calitate al furnizorului si anume: „Document de calitate si conformitate” si/sau eticheta furnizorului, care nu au mai fost folosite anterior si care trebuie sa contina informatiile prevazute in anexa 1.B.:

9. In cazul vanzarii cu amanuntul catre un consumator final, eticheta poate tine loc de Document de calitate si conformitate, continand informatii adecvate privind identitatea produsului si de folosire a acestuia.

10. La comercializarea „en gros” materialul de inmultire si plantare legumicol va fi insotit de un Document de calitate si conformitate emis de furnizor, iar ambalajele sau pachetele vor purta eticheta furnizorului.

11. Materialul de inmultire si plantare din speciile prevazute in Hotararea Guvernului nr.1030/2001 cu modificarile si completarile ulterioare poate circula numai insotit de pasaport fitosanitar.

12. Se excepteaza de la prevederile art.11, precum si de cele privind controlul si inspectiile oficiale, micii producatori a caror productie si comercializare de material legumicol sunt destinate in totalitate utilizarii finale de catre persoane neimplicate profesional in productia de material de inmultire si plantare legumicol sau productia de legume pe piata locala. Micii producatori de material legumicol, altul decat semintele, sunt persoane fizice care detin certificat de producator eliberat de primaria locala, care isi produc material pentru uz propriu, fara scop comercial iar surplusul il vinde sau distribuie pe piata neorganizata din judetul respectiv.

 

 

F. Dispozitii finale

1. Pentru supravegherea si monitorizarea furnizorului, pentru efectuarea verificarilor, analizelor si a eliberarii documentelor de control, furnizorul va achita obilgatiile financiare de plata fata de autoritate, conform normelor in vigoare.

2. Verificarile oficiale, altele decat cele de supraveghere si monitorizare, a materialului de inmultire si plantare legumicol, sunt efectuate, la cererea expresa a furnizorilor producatori de catre ITCSMS sau LCCSMS, conform regulilor prevazute in prezentul ordin si a regulilor generale de control si certificare aplicabile, autoritatea asigurand ca materialul satisface cerintele prevazute de prezentele reguli si norme. Furnizorul isi va achita obligatiile financiare fata de autoritate, conform tarifelor in vigoare.

3. Daca, in urma supravegherii si monitorizarii sau in urma testarii materialului plasat pe piata sau in postcontrol, prin sondaj, se constata ca materialul de inmultire si plantare legumicol nu corespunde prezentului ordin, autoritatea oficiala va instiinta furnizorul prin „Raportul de control” sau alt document scris cu constatarile efectuate prin care se stabilesc masurile corective necesare indeplinirii acestor prevederi, daca este posibil, sau materialul in cauza se interzice de la comercializare, se retrage de la comercializare, dupa caz, luandu-se masurile legale corespunzatoare conform legislatiei in vigoare.