back

Anexa nr 1

 

A. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca materialul de inmultire si plantare legumicol

 

1. Aceasta anexa transpune Directiva Comisiei 93/61/CEE din 2 iulie 1993 care cuprinde conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca materialul de inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele, in conformitate cu art. 4 al Directivei Consiliului 92/33/ECE, precum si cerintele prevazute in art. 11 al acestei Directive.

2. Regulile care se aplica rasadurilor si materialului de inmultire (inclusiv portaltoii) si plantare legumicol din care provin acestea, ale genurilor si speciilor cuprinse in Anexa nr.2 a acestui ordin, si portaltoilor genurilor si speciilor incluse in art. 4 al acestui ordin, indiferent de sistemul de inmultire folosit, care sunt denumite impreuna ‘’material’’.

3. Prevederile acestei anexe vor fi aplicate progresiv tinandu-se cont de ciclurile de productie ale materialului la care se face referire in alin. (2).

4. Materialul va trebui sa indeplineasca, acolo unde este cazul, conditiile de stare fitosanitara prevazute in Directiva Consiliului 2000/29/CE.

5. a) Fara a aduce atingere prevederilor art.2, materialul trebuie sa fie cel putin la inspectia vizuala, substantial liber de organisme daunatoare care sa afecteze calitatea, sau semne sau simptome ale acestora, care sa reduca valoarea de utilizare a materialului de inmultire si plantare legumicol, si in special pentru cele enumerate in Anexa nr.3, cu referire la genurile si speciile in cauza.

b) Orice material care prezinta semne vizibile sau simptome ale organismelor daunatoare prevazute la alin. (1) in stadiul de rasad, vor fi tratate corespunzator imediat, in momentul aparitiei lor, sau daca este cazul, sa fie eliminate.

c) In cazul bulbilor de ceapa sau usturoi, trebuie indeplinite, de asemenea, urmatoarele cerinte: materialul de inmultire va proveni direct din materialul care la stadiul de rasad a fost verificat si gasit substantial liber de organisme daunatoare, sau semne sau simptome ale acestora, la care se face referire in alin. (1) si in special cele enumerate in Anexa nr.3.

6. Materialul trebuie sa aiba identitate si puritate cu referire la genul si specia respectiva si sa aiba suficienta identitate varietala si puritate varietala.

7. Materialul trebuie sa fie substantial liber de defecte care sa-i afecteze calitatea ca material de inmultire si plantare.

8. Vigoarea si dimensiunea materialului vor fi satisfacatoare in raport cu valoarea sa de utilizare ca material de inmultire si plantare legumicol. In plus, va trebui sa se asigure un raport corespunzator intre radacini, tulpini si frunze.

 

B. Documentul furnizorului

 

1. Documentul furnizorilor la care se face referire in art. 11 al prezentului ordin, trebuie sa fie facut dintr-un material care sa nu se uzeze si va fi tiparit cel putin in limba romana si, eventual o alta limba oficiala a Comunitatii. Acesta va contine urmatoarele informatii :

(i)                 indicatia ‘’Calitate CE’’, de la data aderarii Romaniei la Comunitate ; si ‘’Reguli si norme Romania sau RO’’ pana la data aderarii.

(ii)               Indicatia privind codul statului :RO ;

(iii)             Indicatia privind autoritatea oficiala responsabila sau codul sau distinct : INCS si ITCSMS sau LCCSMS ;

(iv)              numarul de inregistrare sau acreditare ;

(v)                numele furnizorului ;

(vi)              numarul serial al ambalajului sau al legaturii;

(vii)            data emiterii documentului furnizorului;

(viii)          numarul de referinta al lotului de seminte din care provin plantele tinere, in cazul plantelor tinere obtinute direct din seminte comercializate in conformitate cu prevederile Directivei Consiliului 2002/55/CE. Ca alternativa, acest numar de referinta va fi disponibil, la cerere, autoritatii oficiale responsabile.

(ix)              Numele comun sau denumirea botanica a genului sau speciei, sau acolo unde materialul este insotit de pasaportul fitosanitar in concordanta cu Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.394/2002, denumirea botanica ;

(x)                Numele soiului. In cazul portaltoiului, denumirea soiului sau destinatia acestuia

(xi)              Cantitatea;

(xii)            In cazul importurilor din terte tari, conform art. 16 alin. (2) al acestui ordin, numele tarii in care a fost produs.

2. In situatia in care materialul este insotit de pasaportul plantei in conformitate cu Directiva 92/105/CEE, de la data aderarii, pasaportul plantei poate, daca furnizorul doreste, sa reprezinte documentul furnizorului la care se face referire in alin. (1). In acest caz, indicatia ‘’Calitate CE’’ si o indicatie privind autoritatea oficiala responsabila conform acestui ordin precum si denumirea soiului trebuie sa fie mentionate. In cazul importurilor din terte tari conform art. 16 alin. (2) al acestui ordin, trebuie de asemenea trecut numele tarii de producere. Aceasta informatie poate fi mentionata pe acelasi document cum este pasaportul fitosanitar dar trebuie separata clar.