back

Declaratia de certificare

Schema inmultire material pomicol 

 

ROMANIA

MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE 

 ______________________________________________________

 

 ORDIN  Nr.  ______

din __________ 2004

privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 382/2002 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea, controlul, certificarea calitatii si/sau comercializarea materialului saditor pomicol

                 Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,

 

        In baza art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante,

Avand in vedere necesitatea armonizarii permanente a legislatiei romanesti cu legislatia Uniunii Europene, respectiv cu Directiva Comisiei CE nr. 2003/111/CE care amendeaza Anexa II a  Directivei Consiliului nr. 92/34/CEE privind comercializarea materialului de inmultire al plantelor fructifere si a plantelor fructifere destinate productiei de fructe, precum si a perfectionarii trasabilitatii producerii si comercializarii materialului saditor pomicol,

                In temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,

emite urmatorul

O R D I N

 

                Art.1. – Regulile si normele tehnice privind producerea, controlul, certificarea calitatii si/sau comercializarea materialului saditor pomicol prevazute in Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 382/2002 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea, controlul, certificarea calitatii si/sau comercializarea materialului saditor pomicol, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 800 / 5 noiembrie 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

 

                1. Alineatul (1) al articolului 1 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „(1) Prezentele reguli si norme se aplica producerii in vederea comercializarii, prelucrarii, controlului, certificarii calitatii si/sau comercializarii materialului de inmultire si plantare pentru producerea de fructe din urmatoarele genuri si specii, precum si  hibrizilor acestora:

1.   Castanea sativa Mill. – castan comestibil

2.   Citrus L. – portocal, lamai, mandarin, grapefruit, lamaie mica

3.   Corylus avellana L. – alun

4.   Cydonia oblonga Mill – gutui

5.   Ficus carica L. –  smochin

6.   Fortunella Swingle – kumquat

7.   Fragaria L. - capsun

8.   Juglans regia L. - nuc

9.   Malus Mill. – mar

10.   Olea europea L. - maslin

11.   Pistacia vera  L. - arborele de fistic

12.   Poncirus Raf. – poncirus

13.   Prunus amygdalus Batsch - migdal

14.   Prunus armeniaca L. - cais

15.   Prunus avium (L.) L. - cires

16.   Prunus cerasus - visin

17.   Prunus domestica L. - prun

18.   Prunus persica (L.) Batsch – piersic

19.   Prunus salicina Lindley - prun japonez

20.   Pyrus L. - par

21.   Ribes L. – coacaz

22.   Rubus L. – mur, zmeur

23.   Vaccinium L. – afin”

 

                2. Litera a) din alineatul (2) al articolului 4 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „a) originea si calitatea materialului folosit in procesul de inmultire;”

 

                3. Alineatul (3) al articolului 13 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „(3) Pasaportul fitosanitar inlocuieste eticheta furnizorului daca pe pasaportul fitosanitar se mentioneaza, in plus, prevederile de la alineatul (2) literele a), b), h) si j) sau prin aplicarea etichetei oficiale conform prevederilor articolului 36 alineatul (5) pentru speciile la care se aplica reglementarile fitosanitare privind pasaportul fitosanitar.”

 

                4. Litera c) din alineatul (1) al articolului 25 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „ c) sunt verificate din punct de vedere al identitatii si autenticitatii si sunt gasite autentice soiului sau clonei conform unei descrieri acceptate oficial;”

 

                5. Litera d) din alineatul (1) al articolului 25 se abroga.

 

                6. Alineatele (2) si (3) ale articolului 25 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „(2) Materialul de inmultire fructifer constituit din plantele mama si materialul rezultat din acestea, pot fi incadrate de catre ITCSMS si LCCSMS la categoria Autentic, daca:

                a) plantele mama din categoria Autentic provin direct din materialul de inmultire Original din campul de selectie sau in cel mult o etapa intermediara;

                b) plantele mama sunt inmultite astfel incat se cunoaste clar provenienta individuala, in parcele separate de orice material de alta provenienta;

                c) plantele mama sunt suficient de sanatoase si in special libere de organisme daunatoare, prevazute in Anexa nr. 1 si in Hotararea Guvernului nr. 1030/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si daca sunt luate toate masurile pentru prevenirea acestora.

                d) plantele mama si materialul rezultat din acestea corespund in totalitate din punctul de vedere al autenticitatii soiului si al puritatii varietale in urma inspectiei oficiale;

                e) materialul de inmultire incadrat la categoria Autentic provine direct din plantele mama Autentic.

                (3) Materialul de plantare fructifer destinat productiei de fructe rezultat din materialul de inmultire prevazut la alineatul (2) litera e) va fi incadrat la categoria Certificat autentic, daca portaloiul folosit se incadreaza cel putin la aceeasi categorie.”

 

                7. Alineatul (1) litera d) al articolului 28 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „d) este mentinut pe cat posibil fara flori, cu exceptia plantelor mama furnizoare de samburi si seminte.”

       

                8. Dupa alineatul (2) al articolul 34 se adauga un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

„(3) Verificarea calitatii exterioare a lotului de material de inmultire si plantare fructifer se efectueaza printr-o inspectie oficiala in vederea certificarii sau a intocmirii raportului de control la solicitarea furnizorului prin „Declaratia de certificare a loturilor” pe un formular conform modelului din anexa nr. 1 la prezentul ordin.”

 

                9. Alineatul (4) al articolului 35 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „(4) Materialul saditor se poate impacheta in legaturi de cate 10, 25, 50 sau multiplu a 50 de bucati, astfel incat sa se asigure integritatea legaturilor si se eticheteaza fiecare legatura, cu exceptia pomilor altoiti, a pomilor pe radacini proprii sau a plantelor la ghivece, care se eticheteaza individual.”

 

                10. Punctul 2 din Anexa nr.3 la regulile si normele prevazute la articolul 1 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „2. Verificarea calitatii exterioare a materialului de inmultire si plantare fructifer se face pe o proba luata la intamplare din diferite parti ale lotului  formata din minim 3% din numarul materialului din lot, dar nu mai putin de 50 bucati la pomi si arbusti sau 100 bucati la puieti, marcote sau butasi, sau, daca lotul este mai mic de 50 bucati la pomi si arbusti sau 100 bucati la puieti, marcote sau butasi se verifica fiecare bucata din lot. Daca la prima verificare rezultatele nu corespund prevederilor legale se repeta verificarea lotului. Daca nici la a doua proba rezultatele nu corespund, lotul se respinge si se verifica din nou dupa sortare. La puieti, marcote si butasi, daca materialul necorespunzator depaseste 5 %, lotul se retrimite pentru resortare.

               

11. Litera b) de la punctul 6. din Anexa nr.3 la regulile si

normele prevazute la articolul 1 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „b) la materialul cu coroana, distanta cuprinsa intre colet si varful axuluisau in absenta acestuia varful ultimei ramuri din coroana.. Se are in vedere ca trunchiul sa corespunda ca lungime categoriei de material saditor, soiului si portaltoiului utilizat.”

 

                12. Punctul 8 din Anexa nr.3 la regulile si normele prevazute la articolul 1. se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

                „ 8. Sortarea pomilor altoiti sau a celor pe radacini proprii care se livreaza in pachete, se va face dupa inaltimea altoiului in grupe diferentiate din 30 in 30 cm pornindu-se de la inaltimea minima de 80 cm admisa la mar din soiuri de tip spur altoite pe portaltoi de vigoare mica si de 100 cm in celelalte cazuri. Pot rezulta urmatoarele grupe de inaltime: 80 - 110 cm; 110 - 140 cm; 140 - 170 cm; 170 - 200 cm si peste 200 cm. Pomii altoiti sau pe radacini proprii sub 80 cm, pot fi livrati numai direct din pepiniera si numai cu eticheta individuala de culoare bruna, la cererea expresa a unui beneficiar, pentru uz personal, fara drept de recomercializare.”

 

                13. Dupa punctul 10 al Anexei nr.3 la regulile si normele prevazute la articolul 1. se adauga un nou punct, punctul 11, cu urmatorul cuprins:

                „11. Ramurile (butasii altoi) trebuie sa nu prezinte vatamari care sa afecteze scoarta si lemnul, sa fie turgescente, cu mugurii (ochii) viabili. Livrarea se face ca numar de muguri (ochi) altoi buni de altoit. Ambalarea ramurilor altoi se face cu protejarea acestora impotriva deshidratarii, vatamarii si infestarii cu organisme daunatoare.”

                14.Schema de certificare - specii semintoase - portaltoi prevazuta la punctul 2 din Anexa nr. 6 la regulile si normele prevazute la articolul 1. se inlocuieste cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.

 

                Art.2. Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.

 

                Art.3. – Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

  

M I N I S T R U,