CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.
1.
- (1) Prezentele reguli și norme tehnice se aplică producerii în
vederea comercializării, prelucrării, controlului calității și/sau
comercializării materialului de înmulțire și plantare legumicol, altul decât
semințele, din următoarele genuri și specii, precum și hibrizilor acestora:
1.
Allium ascalonicum - ceapă eșalotă
2.
Allium cepa L. - ceapă
3.
Allium fistulosum L. - ceapă de stufat
4. Allium porrum L. - praz
5.
Allium sativum L. - usturoi comun
6.
Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. - asmățui
7.
Apium graveolens L. - țelină
8.
Asparagus officinalis L. - sparanghel
9. Beta vulgaris L. var. vulgaris - sfeclă de pețiol
10.
Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. - sfeclă roșie
11.
Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef. var. sabellica L. - varză creață
12.
Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. - conopidă
13.
Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. - brocoli
14.
Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC - varză de Bruxelles
15.
Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L. - varză creață
de Milano
16.
Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC - varză albă
17.
Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC - varză roșie
18.
Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef. var. gongylodes L. - gulie
19.
Brassica pekinensis (Lour.) Ruper. - varză chinezească
20.
Brassica rapa L. var. rapa - napi
21.
Capsicum annuum L. - ardei
22.
Cichorium endivia L. - cicoare creață și scarola
23.
Cichorium intybus L. (partim) - cicoare industrială, andivă
24.
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsun et Nakai - pepene verde
25.
Cucumis melo L. - pepene galben
26.
Cucumis sativus L. - castravete
27. Cucurbita maxima Duchesne - dovleac de copt
28.
Cucurbita pepo L. - dovlecel
29.
Cynara cardunculus L. - cardon
30.
Cynara scolymus L. - anghinare
31.
Daucus carota L. - morcov
32.
Foeniculum vulgare Miller - fenicul
33.
Lactuca sativa L. - salată
34. Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw - tomate
35.
Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex AW. Hill - pătrunjel de frunze, pătrunjel
de rădăcină
36.
Phaseolus coccineus L. - fasole de Spania
37. Phaseolus vulgaris L. - fasole
38.
Pisum sativum L. (partim) - mazăre
39.
Raphanus sativus L. - ridichi
40.
Rheum rhabarbarum L. - revent
41.
Scorzonera hispanica L. - scorțonera
42.
Solanum melongena L. - vinete
43.
Spinacia oleracea L. - spanac
44.
Valerianella locusta (L.) Laterr. - fetică
45.
Vicia faba L. (partim) - bob.
(2)
Prezentele reguli și norme tehnice se aplică și portaltoilor sau altor părți
ale plantelor aparținând altor genuri, specii sau hibrizi nemenționați la
alin. (1), în cazul în care materialul aparținând genurilor, speciilor sau
hibrizilor prevăzuți la alin. (1) este sau trebuie altoit pe acești portaltoi
sau părți ale plantei.
(3)
Materialul de înmulțire și plantare legumicol din speciile enumerate la alin.
(1) nu se comercializează decât dacă aparține unui soi înregistrat și
publicat în Catalogul oficial al României sau în Catalogul comun al soiurilor
speciilor de legume al Uniunii Europene.
(4)
Face excepție de la prevederile alin. (1) și (3) materialul de înmulțire și
plantare legumicol destinat următoarelor scopuri, fără a aduce atingere
prevederilor de carantină fitosanitară:
a)
teste sau scopuri științifice; sau
b)
muncă de selecție; sau
c)
măsuri care vizează conservarea diversității genetice.
(5)
Modificarea listei genurilor și speciilor prevăzute la alin. (1) se poate face
prin ordin al ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor.
(6)
Materialul de înmulțire și plantare legumicol din producția internă,
destinat pieței interne, aparținând altor genuri, specii sau hibrizi
interspecifici nemenționați la alin. (1) și care aparține unui soi înregistrat
sau protejat în România, se va supune unor reguli și norme interne aprobate
prin ordin al ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor.
CAPITOLUL
II
Definirea
termenilor utilizați
Art.
2.
- În cadrul prezentelor reguli și norme tehnice termenii utilizați se
definesc astfel:
a)
materialul de înmulțire: părți ale plantei și tot materialul plantei,
incluzând portaltoiul destinat pentru înmulțire și pentru producția de
legume;
b) materialul de plantare: plante întregi și părți de
plante, incluzând componente ale plantelor altoite, destinate plantării pentru
producția de legume;
c)
furnizor sau agent economic: orice persoană fizică sau juridică care desfășoară
cel puțin una dintre următoarele activități profesionale privind materialul
de înmulțire și plantare: reproducere, producere, prelucrare, menținere și/sau
tratare și comercializare la intern, import sau export;
d)
comercializare: cantitățile disponibile sau din stoc, prezentate sau oferite
pentru vânzare, vânzarea și/sau livrarea către o altă persoană, sub orice
formă, a materialului de înmulțire sau plantare;
e)
autoritatea oficială responsabilă: autoritate unică și centrală, creată
sau desemnată, aflată sub controlul Ministerului Agriculturii, Alimentației
și Pădurilor și responsabilă cu problemele de asigurare a calității:
(i)
autoritatea centrală desemnată din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentației
și Pădurilor și responsabilă de problemele privind calitatea este Inspecția
Națională pentru Calitatea Semințelor, denumită în continuare INCS, conform
Legii nr. 266/2002
privind producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității,
comercializarea semințelor și a materialului săditor, precum și înregistrarea
soiurilor de plante;
(ii)
autoritățile stabilite la nivel teritorial, în subordinea autorității naționale
centrale, sunt: inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a
materialului săditor, denumite în continuare ITCSMS, și Laboratorul Central
pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, denumit în continuare
LCCSMS;
f)
măsuri oficiale: măsuri luate de autoritatea oficială responsabilă;
g)
inspecție oficială: inspecția efectuată de autoritatea oficială responsabilă;
h)
document oficial: document întocmit de autoritatea oficială responsabilă sau
sub responsabilitatea sa;
i)
lot: un număr de unități dintr-un singur produs, identificabil prin
omogenitatea compoziției și a originii sale;
j)
laborator: entitate publică sau privată ce desfășoară o activitate de
analiză și diagnosticare propriu-zisă, iar rezultatele testelor efectuate
permit furnizorului să își monitorizeze calitatea producției.
CAPITOLUL
III
Obligațiile
furnizorului
Art.
3.
- (1) Furnizorii înregistrați pentru producerea materialului de înmulțire
și plantare legumicol vor lua toate măsurile pentru respectarea prevederilor
prezentelor reguli și norme tehnice în toate etapele de producere, prelucrare
și de comercializare a materialului de înmulțire și plantare legumicol.
(2)
Furnizorii trebuie să fie înregistrați în conformitate cu prevederile
Ordinului ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor nr. 253/2002 pentru aprobarea Metodologiei
privind înregistrarea agenților economici, persoane fizice și juridice,
pentru producerea, prelucrarea și/sau comercializarea semințelor și
materialului săditor.
(3)
În vederea aplicării prevederilor alin. (1) furnizorii efectuează prin
personalul propriu acreditat sau prin personalul oficial al autorității
verificări având la bază următoarele principii:
a)
identificarea punctelor critice din procesul de producție, pe baza metodelor
utilizate;
b)
elaborarea și implementarea unor metode de monitorizare și verificare a
punctelor critice ale procesului de producție prevăzute la lit. a);
c)
ridicarea probelor pentru efectuarea analizelor într-un laborator acreditat;
d)
înregistrarea datelor și documentelor referitoare la prevederile lit. a), b)
și c), în formă scrisă sau în alte forme durabile, ținerea evidenței
producției și comercializării într-un registru de intrări și ieșiri,
conform modelului prevăzut în Ordinul ministrului agriculturii, alimentației
și pădurilor nr. 253/2002, care să fie la dispoziția inspectorului ITCSMS
sau LCCSMS. Aceste documente și înregistrări vor fi păstrate cel puțin 2
ani, dar nu mai puțin decât prevăd dispozițiile ITCSMS sau LCCSMS, în funcție
de particularitățile procesului de producție. Furnizorii a căror activitate
se limitează doar la comercializarea materialului de înmulțire și plantare
legumicol, produs și ambalat de alți furnizori, trebuie să țină doar evidența
operațiunilor de cumpărare și de vânzare a acestui material în registrul de
intrări și ieșiri.
(4)
Dacă în urma verificărilor sau a altor informații de care dispun furnizorii
prevăzuți la alin. (1) descoperă prezența unuia sau mai multor organisme dăunătoare
care fac obiectul Normelor
metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 136/2000
privind măsurile de protecție împotriva introducerii și răspândirii
organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în
România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001,
sau a organismelor dăunătoare prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele reguli
și norme tehnice, în măsura în care afectează calitatea materialului,
furnizorii sunt obligați să informeze autoritatea fitosanitară și ITCSMS sau
LCCSMS și să adopte măsurile pe care aceste autorități le recomandă sau
orice măsură necesară reducerii riscului răspândirii organismelor dăunătoare
menționate. Furnizorii țin într-un registru evidența apariției organismelor
dăunătoare în unitățile lor și a tuturor măsurilor luate pentru
combaterea acestora.
Art.
4.
- Furnizorii efectuează personal sau prin intermediul personalului oficial
controale având ca obiectiv următoarele reguli și condiții:
a)
luarea în considerare, în permanență, a următoarelor puncte critice, după
caz:
1. planul, schița, metoda de cultură;
2.
calitatea materialului de înmulțire și plantare legumicol folosit pentru începerea
procesului de producție;
3.
însămânțarea, plantarea, repicarea, repicarea la cuburi nutritive și
plantarea materialului de înmulțire;
4.
îndeplinirea condițiilor de stare fitosanitară;
5.
îngrijirea culturii;
6.
operațiunile de înmulțire;
7.
măsuri luate pentru protecția soiului și măsuri de igienă;
8.
tratamente;
9.
operațiunile de recoltare, ambalare;
10.
păstrare, depozitare;
11.
transport;
12.
administrare, prin care se înțelege:
(i)
locul unde se află parcelele pentru însămânțat sau plantat;
(ii)
originea materialului, toate fazele de multiplicare, de control, de ridicare a
probelor, ca și rezultatele lor;
(iii)
cui i-a livrat fiecare dintre loturile aprobate, menționând numele, adresele
și datele respective și toate celelalte activități efectuate de către
furnizor;
b)
ținerea însemnărilor în registrul de intrări și ieșiri cu privire la
informarea completă a persoanelor oficiale, despre sămânță, plante sau alte
obiecte:
1.
cumpărate pentru păstrare sau plantare pe teren;
2.
aflate în producție sau livrate la beneficiari;
3.
tratamente chimice aplicate plantelor și menținerea documentelor respective
cel puțin un an;
c)
menținerea de către furnizor, prin personalul acreditat sau prin intermediul
unui responsabil numit de el, a legăturii cu autoritatea oficială și răspunderea
în fața persoanei oficiale cu referire la calitatea și starea fitosanitară a
materialului de înmulțire și plantare legumicol;
d)
executarea inspecțiilor vizuale necesare și la date corespunzătoare, în
condițiile admise și acceptate de persoana oficială;
e)
asigurarea permanentă de către furnizor că ridicarea probelor se face conform
metodologiilor și standardelor în vigoare;
f)
asigurarea de către furnizor, în orice moment, a accesului liber al
persoanelor oficiale, în special pentru inspecție și/sau luarea probelor,
precum și accesul la însemnările și documentele prevăzute la lit. b), în
toate sectoarele de producție sau ale laboratorului, pentru ca aceste persoane
oficiale să se asigure că prevederile prezentelor norme și reguli tehnice
sunt respectate de furnizor;
g)
punerea la dispoziție de către furnizor persoanei oficiale a tuturor datelor,
documentelor și informațiilor referitoare la materialul de înmulțire și
plantare legumicol de care dispune sau permiterea persoanei oficiale să facă
investigațiile pe care aceasta le consideră necesare;
h)
identificarea de către furnizor, în câmp, în timpul vegetației sau la
recoltare, în timpul sortării, ambalării și al păstrării materialului de
înmulțire și plantare legumicol. Acesta va elimina toate plantele netipice
din punctul de vedere al autenticității și calității materialului de înmulțire
și plantare legumicol;
i)
asigurarea echipamentului tehnic corespunzător al furnizorului astfel încât
producția, ambalarea, păstrarea și depozitarea materialului de înmulțire și
plantare legumicol să se poată realiza într-o manieră adecvată obținerii
unui material de calitate corespunzătoare;
j)
comercializarea de către furnizor a materialului pe loturi, etichetat și
marcat corespunzător, în respectul și protecția beneficiarului;
k)
asigurarea altor cooperări cu persoanele oficiale.
CAPITOLUL
IV
Acreditarea activităților furnizorului
Art.
5.
- (1) Acreditarea personalului furnizorului înregistrat pentru
producerea în vederea comercializării și comercializarea materialului de înmulțire
și plantare legumicol se fac de către autoritatea oficială, respectiv ITCSMS
și LCCSMS, după ce a verificat dacă metodele de producție și aplicarea
acestora sunt conforme cu prezentele reguli și norme tehnice.
(2)
Acreditarea personalului pentru inspecție în câmp și ridicări de probe se
efectuează cu respectarea condițiilor și procedurilor de acreditare în
vigoare, adaptate la activitățile specifice reglementate de prezentele reguli
și norme tehnice.
(3)
Acreditarea laboratorului se efectuează de autoritatea oficială, cu
respectarea condițiilor și procedurilor de acreditare în vigoare și dacă
metodele folosite și dotările laboratoarelor corespund prevederilor în
vigoare pentru activitățile de analiză.
(4)
Acreditarea activităților furnizorului se concretizează dacă sunt îndeplinite
condițiile prevăzute la art. 3 și 4 și dacă este asigurat managementul
calității prin personal calificat care să urmărească, să remedieze și să
răspundă în fața autorității oficiale de luarea măsurilor necesare realizării
și respectării prevederilor legale.
(5)
Acreditarea trebuie reînnoită dacă furnizorul se decide să execute alte
activități decât cele pentru care a fost acreditat.
(6)
Până la acreditarea personalului și a laboratorului furnizorului, verificările,
prelevarea probelor, analizele și eliberarea documentelor se efectuează de
personalul ITCSMS sau LCCSMS.
(7)
După acreditare persoana oficială va supraveghea și va monitoriza furnizorul
pentru a se asigura că acesta continuă să ia în considerare punctele critice
din procesul de producție și să respecte prezentele reguli și norme tehnice.
CAPITOLUL
V
Supravegherea și monitorizarea furnizorilor
Art.
6.
- (1) Supravegherea și monitorizarea furnizorilor înregistrați pentru
producerea materialului de înmulțire și plantare legumicol, a unităților
lor producătoare și a laboratoarelor se efectuează de către ITCSMS sau
LCCSMS, în cazul în care verificările procesului de producție, prelucrare,
analiza calității și cea fitosanitară sunt efectuate de furnizor însuși
prin personalul și laboratorul propriu acreditat.
(2)
Autoritatea oficială supraveghează și monitorizează furnizorii și unitățile
lor, având în vedere natura activității acestora, pe baza principiilor pe
care trebuie să le îndeplinească conform art. 3 și 4, precum și a altor
prevederi ale prezentelor reguli și norme tehnice sau a altor reglementări în
vigoare.
(3)
Persoana oficială supraveghează și monitorizează furnizorii pentru
stabilirea și implementarea metodelor de verificare a punctelor critice menționate
la art. 4 și se asigură că aceste metode sunt avute în vedere de către
furnizor, urmărind în special:
a)
disponibilitatea, fidelitatea și folosirea metodelor existente pentru
verificarea fiecăruia dintre punctele critice menționate la art. 4 lit. a);
b)
siguranța (exactitatea) acestor metode;
c)
dacă metodele sunt potrivite pentru o evaluare corectă a conținutului producției
și comercializării, inclusiv aspectele administrative;
d)
competența personalului furnizorului de a efectua verificările.
(4)
Persoana oficială va supraveghea și va monitoriza furnizorul la ridicarea
probelor pentru analiză într-un laborator acreditat, conform art. 3 alin. (2)
lit. c), pentru a se asigura că:
a)
se iau probe în diferite faze ale producției, la intervalele stabilite de
persoana oficială, atunci când metodele de producție au fost stabilite în
timpul verificării pentru acreditare;
b)
probele sunt luate după metode tehnice corecte și folosind procedee sigure
privind felul analizelor de efectuat;
c)
probele sunt luate de personal acreditat; și
d)
analizele sunt efectuate într-un laborator acreditat în acest scop.
(5)
Persoana oficială va executa regulat, cel puțin o dată pe an, în momentele
cele mai potrivite, supravegherea și monitorizarea activităților și dotărilor,
luând în considerare natura specifică a activității sau activităților
furnizorului.
(6)
În urma fiecărei inspecții persoana oficială va consemna rezultatele și
concluziile sale, iar înainte de începerea comercializării, eventual după
efectuarea remedierilor necesare, va decide dacă materialul se aprobă sau se
respinge de la comercializare, întocmind un raport de control prin care anunță
imediat furnizorul, în scris, iar acest raport va fi luat la cunoștință de
conducerea furnizorului.
Art.
7.
- (1) În caz de respingere de la comercializare a materialului sau a
unei părți a materialului, conducerea furnizorului poate cere reinspecția,
adresând solicitarea la ITCSMS sau LCCSMS, în maximum 3 zile de la data
primirii deciziei inspectorului oficial.
(2)
Inspectorul-șef al ITCSMS sau directorul LCCSMS trebuie, nu mai târziu de 3
zile de când solicitarea reinspecției a fost primită de către autoritatea
oficială, să organizeze efectuarea reinspecției. După efectuarea acesteia
conducerea ITCSMS sau LCCSMS va trimite furnizorului raportul întocmit în urma
reinspecției.
(3)
În cazul în care furnizorul contestă decizia luată în urma reinspecției,
litigiul se rezolvă de INCS pe baza documentelor sau a verificărilor faptice.
INCS poate folosi și constatările efectuate de alți specialiști. Decizia
luată de INCS este definitivă.
Art.
8.
- (1) Dacă în timpul inspecției, reinspecției sau litigiului se
stabilește că materialul de înmulțire și plantare legumicol nu întrunește
condițiile prezentelor reguli și norme tehnice, lotul sau materialul în cauză
respins este interzis de la comercializare.
(2)
Dacă materialul de înmulțire și plantare legumicol este respins conform
alin. (1), furnizorul anunță în scris, în timp util, autoritatea oficială
despre intenția de schimbare a destinației sau despre distrugere, precizând
modul, data și ora de efectuare a acestora, la care trebuie să participe un
reprezentant al autorității oficiale.
Art.
9.
- În cazul în care furnizorul solicită control oficial pentru producere,
prelucrare și comercializare, în urma căruia se eliberează documente
oficiale, supravegherea și monitorizarea furnizorului de către autoritatea
oficială se limitează la urmărirea respectării cerințelor prevăzute în
documentele oficiale pe perioada producerii, procesării, păstrării și
comercializării materialului legumicol.
CAPITOLUL
VI
Condițiile
pe care trebuie să le îndeplinească materialul de înmulțire și plantare
legumicol
Art.
10.
- Furnizorul poate comercializa materialul de înmulțire și plantare legumicol
numai dacă acesta îndeplinește condițiile specificate în prezentele reguli
și norme tehnice.
Art.
11.
- (1) Materialul trebuie, cel puțin la o inspecție vizuală, să fie
efectiv liber de organismele dăunătoare calității sau de simptomele
acestora, care reduc utilitatea materialului legumicol de înmulțire și
plantare, și în special să fie liber de acele organisme dăunătoare cuprinse
în anexa nr. 2 la prezentele reguli și norme tehnice, în ceea ce privește
genurile și speciile enumerate.
(2)
Orice material de înmulțire și plantare legumicol care prezintă semne
vizibile sau simptome specifice ale organismelor dăunătoare menționate la
alin. (1) trebuie tratat corespunzător imediat după apariție, în faza de creștere
a culturii, sau, dacă este cazul, va fi eliminat.
(3)
Prezența organismelor dăunătoare trebuie să fie cât mai redusă astfel încât
să nu fie afectată valoarea de utilizare a materialului legumicol. Materialul
trebuie să îndeplinească, acolo unde este cazul, condițiile de stare
fitosanitară prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanței
Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție împotriva
introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor
sau produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.030/2001.
(4)
Materialul trebuie să aibă identitate și puritate în ceea ce privește genul
și specia și trebuie să aibă, de asemenea, o suficientă identitate și
puritate varietală.
(5)
Materialul trebuie să fie efectiv liber de orice defecte care afectează
calitatea lui ca material de înmulțire sau plantare.
(6)
Verificările din perioada de vegetație sunt prevăzute în anexa nr. 1 la
prezentele reguli și norme tehnice.
(7)
Vigoarea și dimensiunile materialului trebuie să fie satisfăcătoare în ceea
ce privește utilitatea lui ca material de înmulțire și plantare legumicol;
în plus, raportul dintre rădăcini, tulpină și frunze trebuie să corespundă
scopului de utilizare propus.
(8)
Materialul parental de origine al materialului de înmulțire și plantare
legumicol trebuie să satisfacă condițiile prevăzute în prezentul capitol.
Art.
12.
- (1) Intenția de producere în vederea comercializării a materialului
de înmulțire și plantare legumicol se anunță de către furnizor printr-un
document numit "Declarație de multiplicare", cu mențiunile stabilite
de INCS, pentru a fi luat în evidență de către ITCSMS sau LCCSMS în scopul
supravegherii și monitorizării. Declarația de multiplicare inițială sau o
nouă declarație va cuprinde elementele privind identificarea loturilor care
rezultă, ambalarea, etichetarea, intenția de a amesteca (mixtura) unele
loturi, după caz.
(2)
În urma unei inspecții oficiale a materialului de înmulțire și plantare,
persoana oficială va întocmi un raport de control conform modelului stabilit
de INCS, prin care stabilește dacă materialul corespunde regulilor și
normelor în vigoare sau măsurile de remediere necesare ori dacă se respinge
de la comercializare.
CAPITOLUL
VII
Comercializarea materialului de înmulțire și plantare legumicol
Art.
13.
- (1) Materialul de înmulțire și plantare legumicol poate fi
comercializat numai de furnizori înregistrați pentru producerea în vederea
comercializării, prelucrarea și/sau comercializarea materialului de înmulțire
și plantare legumicol și care respectă condițiile prevăzute de prezentele
reguli și norme tehnice.
(2)
În timpul creșterii sau în timpul mutării (separării) și ambalării
materialul parental legumicol și cel de înmulțire și plantare vor fi ținute
în loturi separate, bine identificate.
(3)
În cazul comercializării de material de înmulțire și plantare legumicol de
origine diferită în amestec, furnizorul va ține evidența și va înregistra
într-un registru următoarele date: compoziția lotului și originea fiecărei
componente individuale care compune lotul, menționând totodată acest lucru pe
documentele de livrare.
(4)
Prevederile alin. (2) și (3) se supun inspecției oficiale.
(5)
Autoritatea oficială, în cadrul supravegherii și monitorizării, va inspecta
oficial materialul legumicol în timpul producerii, prelucrării și comercializării,
prin ridicarea și verificarea de probe, în conformitate cu normele și
regulile în vigoare.
Art.
14.
- (1) Materialul legumicol va fi comercializat numai în loturi suficient
de omogene, corespunzător cerințelor prezentelor reguli și norme tehnice, și
însoțit de documentele eliberate de furnizor. Dacă există și un document al
autorității oficiale, acesta se va menționa separat de documentul
furnizorului.
(2)
Materialul de înmulțire și plantare legumicol trebuie ambalat, închis,
etichetat și sigilat, potrivit cu natura materialului, astfel încât să nu
poată fi înlocuit sau deteriorat.
(3)
Materialul legumicol va fi comercializat însoțit de un document de calitate al
furnizorului, și anume "Certificat de calitate" și/sau eticheta
furnizorului, care nu au mai fost folosite anterior și care trebuie să conțină
următoarele informații:
a)
indicarea "Calitate România";
b)
indicarea autorității oficiale responsabile sau codul distinct al acesteia;
c)
numărul de înregistrare sau acreditare;
d)
numele furnizorului;
e)
numărul lotului sau numărul individual al ambalajului;
f)
numărul de referință al lotului seminței de bază în cazul în care
materialul legumicol provine direct din sămânță de legume certificată
oficial sau din sămânță standard, conform anexei nr. 2.6 la Ordinul
ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor nr. 350/2002
pentru aprobarea Regulilor și normelor tehnice privind producerea în vederea
comercializării, prelucrarea, controlul și certificarea calității, precum și
comercializarea semințelor de cereale, oleaginoase și textile, plante
furajere, sfeclă, cartof și legume.
g)
denumirea comună și botanică a speciei;
h)
denumirea soiului; în cazul portaltoiului, denumirea varietății sau denumirea
acestuia;
i)
cantitatea;
j)
data eliberării documentului furnizorului;
k)
în cazul importurilor se va menționa numele țării de producție a
materialului.
(4)
În cazul vânzării cu amănuntul către un consumator final, eticheta poate ține
loc de certificat de calitate, conținând informații adecvate privind
identitatea produsului și folosirea acestuia.
(5)
La comercializarea angro materialul de înmulțire și plantare legumicol va fi
însoțit de un certificat de calitate emis de furnizor, iar ambalajele sau
pachetele vor purta eticheta furnizorului.
(6)
Materialul de înmulțire și plantare din speciile prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanței
Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție
împotriva introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare
plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea
Guvernului nr. 1.030/2001, poate circula numai însoțit de pașaport
fitosanitar.
Art.
15.
- Se exceptează de la prevederile art. 14, precum și de la cele privind
controlul și inspecțiile oficiale micii producători a căror producție și
comercializare de material legumicol sunt destinate în totalitate utilizării
finale de către persoane neimplicate profesional în producția de material de
înmulțire și plantare legumicol, pe piața locală. Micii producători sunt
persoane fizice care dețin certificat de producător eliberat de primăria
locală, care își produc singuri material pentru propria producție de legume,
iar surplusul îl vând sau distribuie pe piața neorganizată din județul
respectiv sau cel mult în județele limitrofe.
CAPITOLUL
VIII
Dispoziții
finale
Art.
16.
- În cazul unor dificultăți temporare privind asigurarea pieței cu material
de înmulțire și plantare legumicol care să îndeplinească cerințele
prezentelor reguli și norme tehnice, Ministerul Agriculturii, Alimentației și
Pădurilor poate admite la comercializare, prin derogare, material produs în
condiții de calitate mai puțin stricte, dar fără a aduce prejudicii condițiilor
fitosanitare prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanței
Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii
și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau
produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.
1.030/2001.
Art.
17.
- (1) Materialul de înmulțire și plantare legumicol care îndeplinește
condițiile prezentelor reguli și norme tehnice nu va fi supus nici unei
restricții de comercializare în ceea ce privește furnizorul, normele
fitosanitare, mediul de cultură și modalitățile de inspecție.
(2)
Comercializarea materialului legumicol dintr-un soi care figurează în
cataloagele menționate la art. 1 alin. (3) nu este supusă nici unei restricții
în ceea ce privește soiul, cu excepția celor prevăzute în prezentele reguli
și norme tehnice.
Art.
18.
- (1) Materialul de înmulțire și plantare legumicol produs în baza
prezentelor reguli și norme tehnice se consideră echivalent cu cel produs în
țările comunitare în conformitate cu prevederile Directivei Consiliului nr.
92/33/CEE și nu este supus altor restricții de comercializare.
(2)
Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor va decide dacă materialul
de înmulțire și plantare legumicol produs într-o țară din afara comunității
și prezentând aceleași garanții privind obligațiile furnizorului,
identitatea, caracteristicile, starea fitosanitară, stadiul de vegetație,
modalitățile de inspectare, ambalarea, marcarea și închiderea, este
echivalent cu materialul de înmulțire și plantare legumicol produs în
conformitate cu prevederile și cerințele stabilite prin prezentele reguli și
norme tehnice.
(3)
Materialul de înmulțire și plantare legumicol importat în conformitate cu
prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor nr. 257/2002
pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului
de calitate și fitosanitar la importul și exportul semințelor și
materialului săditor și cu respectarea prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței
Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție
împotriva introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare
plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin Hotărârea
Guvernului nr. 1.030/2001, nu este supus nici unei alte restricții de
comercializare.
Art.
19.
- (1) ITCSMS și LCCSMS în colaborare cu Institutul de Stat pentru
Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) și autoritatea fitosanitară pot
supune la testare și analiză în perioada de multiplicare, menținere, păstrare
și comercializare, inclusiv în postcontrol, probe luate prin sondaj din
materialul de înmulțire și plantare legumicol produs de furnizori sau
importat.
(2)
Testele și analizele prevăzute la alin. (1) vor fi utilizate pentru a verifica
dacă acestea sunt conforme cu prevederile prezentelor reguli și norme tehnice,
inclusiv cu cele privind normele fitosanitare, precum și în vederea armonizării
metodelor tehnice de examinare. Rezultatele și rapoartele referitoare la
testele și analizele efectuate sunt transmise confidențial între autoritățile
prevăzute la alin. (1).
Art.
20.
- Pentru supravegherea și monitorizarea furnizorului, pentru efectuarea verificărilor,
analizelor și a eliberării documentelor de control, furnizorul va achita
obligațiile financiare de plată față de autoritatea oficială, conform
normelor în vigoare.
Art.
21.
- Verificările oficiale, altele decât cele de supraveghere și monitorizare,
ale materialului de înmulțire și plantare legumicol sunt efectuate, la
cererea expresă a furnizorilor producători, de către ITCSMS sau LCCSMS,
conform prezentelor reguli și norme tehnice și prevederilor Ordinului
ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor nr. 350/2002, autoritatea asigurându-se că
materialul satisface cerințele prevăzute de prezentele reguli și norme
tehnice. Furnizorul își va achita obligațiile financiare față de
autoritate, conform tarifelor în vigoare.
Art.
22.
- (1) Dacă în urma supravegherii și monitorizării sau în urma testării
materialului ori în postcontrol, prin sondaj, se constată că materialul de înmulțire
și plantare legumicol nu corespunde prezentelor reguli și norme tehnice,
autoritatea oficială va înștiința furnizorul prin raportul de control sau
alt document scris cu constatările efectuate, prin care se stabilesc măsurile
corective necesare îndeplinirii acestor prevederi, dacă este posibil, sau
materialul în cauză se interzice de la comercializare, după caz.
(2)
În momentul în care se constată că materialul de înmulțire și plantare
legumicol a fost comercializat de către furnizor înainte de primirea aprobării
persoanei oficiale sau a fost comercializat neaplicându-se măsurile corective
ori a fost comercializat după ce a fost interzis de către persoana oficială,
se vor lua măsuri în conformitate cu Legea nr. 266/2002.
(3)
În cazul repetării de către furnizor a nerespectării prevederilor
prezentelor reguli și norme tehnice, autoritatea oficială poate retrage
temporar sau definitiv acreditarea și/sau înregistrarea furnizorului.
(4)
Aplicarea oricărei măsuri asupra furnizorului va înceta în momentul în care
autoritatea oficială stabilește cu certitudine că acesta respectă prezentele
reguli și norme tehnice.
Art.
23.
- INCS poate emite instrucțiuni și precizări de aplicare a prevederilor
prezentelor reguli și norme tehnice.
ANEXA
Nr. 1
la regulile și normele tehnice
EFECTUAREA
verificărilor în timpul vegetației
A.
Verificări în perioada de vegetație
1.
La culturile pentru producerea materialului de înmulțire și plantare
furnizorul efectuează verificări, dintre care minimum una la pregătirea
pentru livrare, privind:
a)
la înființarea culturii: proveniența semințelor, amplasarea;
b)
în timpul vegetației: respectarea lucrărilor și metodelor specifice pentru
asigurarea calității, eliminarea plantelor netipice și bolnave;
c)
menținerea materialului legumicol de către furnizor pe loturi separate pe toată
perioada de creștere și de livrare a acestuia.
2.
Înainte de comercializare persoana acreditată sau oficială ridică probe
pentru efectuarea de verificări și analize de laborator în vederea respectării
condițiilor minime de calitate.
3.
După sortare inspectorul acreditat sau oficial eliberează documentul de
aprobare în vederea comercializării, dacă materialul îndeplinește condițiile
minime prevăzute de regulile și normele în vigoare.
B.
Verificări specifice la arpagic și usturoi
1.
În perioada de vegetație furnizorul controlează cultura cel puțin de două
ori, verificând aplicarea lucrărilor specifice, efectuarea purificărilor
biologice și starea fitosanitară.
2.
Pe tot parcursul perioadei de vegetație se vor elimina plantele slab dezvoltate
sau bolnave.
3.
Bulbii de arpagic și usturoi trebuie să îndeplinească următoarele norme și
condiții:
a) materialul de înmulțire trebuie să provină direct
dintr-un material care, în faza de vegetație, a fost controlat și găsit
liber de orice boală și organism dăunător sau semne ori simptome ale
acestora, care reduc valoarea de utilizare a materialului legumicol, în special
cele din anexa nr. 2 la regulile și normele tehnice. La
recoltare se vor controla autenticitatea și puritatea varietală a bulbilor și
starea fitosanitară;
b) bulbii trebuie să fie sortați și calibrați astfel încât să îndeplinească condițiile înscrise în tabelul de mai jos. Ca aspect trebuie să fie bulbi întregi, sănătoși, caracteristici soiului, bine îmbrăcați în foițele exterioare, care trebuie să fie curate, lucioase și să foșnească la frecare în mână, cu codița și rădăcinile scurte și bine uscate.
Condiții
de calitate la bulbii de arpagic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── |
NOTĂ:
Procentele din tabel se referă la greutate.
Bulbii se consideră încolțiți din momentul în care colțul este vizibil sub
foițele codiței și până când ajunge la lungimea de 1 cm.
Bulbii încolțiți având colții mai mari de 1 cm se consideră bulbi crescuți.
ANEXA
Nr. 2
la regulile și normele tehnice
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Genul sau │ Organisme dăunătoare │
│ specia │ specifice │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ ascalonicum ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dispaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Thrips tabaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Peronospora destructor │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Onion yelloxv dwarf │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium cepa │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dipsaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloifogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Thrips tabaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxysporum f. sp. cepae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Peronospora destructor │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Onion yellow dwarf │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ fistulosum ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dispaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Thrips tabaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium porum│Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dispaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria porri │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium culmorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora porri │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Leek yellow stripe │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ sativum ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aceria tulipae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dispaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas fluorescens │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotiunn cepivorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special viursul Onion yellow dwarf │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Apium │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ graveolens ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Acidia heraclei │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza. bryoniae și L. trifolii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lygus spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Psila rosae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis și │
│ │ Thrips tabaci │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora subsp. carotovora │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. apii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxysporum f. sp. apii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma apiicola │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Septoria apiicola │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Celery mosaic și Cucumber │
│ │ mosaic, Tomato spotted wilt virus │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Asparagus │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ officinalis ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Brachiyorynella asparagi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Hypopta caestrum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Platyparea poecyloptera │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rusarium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia violacea │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Beta │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ vulgaris ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pegomya betae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma betae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Beet necrotic yellow vein │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Brassica │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ oleracea ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Heterodera spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera, dar în special Pieris brassicae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae și L. trifolii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. maculicola. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Xanthomonas campestris pv. campestris │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria brassicae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Mycosphaerella spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma lingam │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Plasmodiophora brassicae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special Cauliflower mosalc virus, Tospovirusuri│
│ │ și Turnip mosaic virus │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Brassica │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ pekinensis ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera, dar în special Pieris brassicae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae și L. trifolii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Xanthomonas campestris pv. campestris │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria brassicae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis cinerea │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Mycosphaerella spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma lingam │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Plasmodiophora brassicae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special Tospovirusuri │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Capsicum │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ annuum ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leptinotarsa decemlineata │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae și L. trifolii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ostrinia nubilalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phthorimaea. operculella │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leveillula taurica │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pyrenochaeta lycopersici │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophtora capsici │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium albo atrum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium dahliae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special Cucumber mosaic virus, Tomato mosaic │
│ │ virus, Pepper mild mottle virus și Tobacco mosaic virus, │
│ │ Tomato spotted wilt virus, Potato stolbur mycoplasm │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cichorium │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ endivia ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis cinerea │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erysiphe cichoracearum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Beet western yellows și │
│ │ Lettuce mosaic │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cichorium │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ intybus ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Napomyza cichorii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Apion assimile │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia chrysanthemi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas marginalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma exigua │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora erythroseptica │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Citrullus │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ lanatus ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychias spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankiliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Colletotrichum lagenarium │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special Watermelon mosaic virus 2 │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cucumis melo│Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphnididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae și L. trifolii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. lachrymans │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Colletotrichum lagenarium │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sphaerotheca fuliginea │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Cucumber green mottle virus, Cucumber │
│ │ mosaic virus și Squash mosaic virus, Tomato spotted wilt │
│ │ virus │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cucumis │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ sativus ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidiae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia platura │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae și L. trifoiii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. lachrymans │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudoperonospora cubensis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sphaerotheca fuliginea. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Curcubita │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ maxima ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Curcubita │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ pepo ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. lachrymans │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sphaerotheca fuliginea │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Cueumtoer mosaic virus, Squash mosaic │
│ │ virus, Zucchini yellow mosaic virus și Tospovirusuri │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cynara │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ cardunculus ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ și │- Aleyrodidae │
│ Cynara ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ scolymus │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Bremia lactucae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leveillula taurica f. sp. cynara │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium rolfsii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium Dahliae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Foeniculum │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ vulgare ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora subsp. carotovora. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas marginalis pv. marginalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cercospora foeniculi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora syringae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Virusul Celery mosaic │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Lactuca │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ sativa ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae și L. trifolii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis cinerea │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Bremia lactucae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Lettuce big vein, Lettuce mosaic virus și │
│ │ Lettuce ring necrosis, Tomato spotted wilt virus │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Lycopersicon│Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ lycopersicum├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Hauptidia maroccana │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae și L. trifolii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Vasates lycopersici │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. tomato │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria solani │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cladosporium fulvum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Colletotrichum coccoides │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Didymella lycopersici │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxysporum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leveillula taurica │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora nicotianae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pyrenochaeta lycopersici │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Cucumber mosaic virus, Potato virus X, │
│ │ Potato virus Y, Tobacco mosaic virus, Tomato mosaic virus │
│ │ și Tomato yellow leaf curl virus, Tomato spotted wilt │
│ │ virus, Potato stolbur mycoplasm │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Rheum spp. │Bacterii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Agrobacterium tumefaciens │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia rhapontici │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Armillariella mellea │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Arabis mosaic virus și Turnip mosaic virus │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Solanum │Insecte, acarieni și nematozi în toate stadiile de dezvoltare │
│ melongena ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Hermitarsonemus latus │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leptinotarsa decemlineata │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae și L. trifolii │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychidae │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leveillula taurica f. sp. cynara │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri și organisme similare │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Cucumber mosaic virus, Eggplant mosaic │
│ │ virus, Potato virus Y și Tobacco mosaic virus, Tomato spotted│
│ │ wilt virus, Potato stolbur mycoplasm │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘