M.Of.Nr.432
din 17 iunie 2015
MINISTERUL
AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ORDIN
Nr. 1.412
privind
modificarea si completarea Ordinului ministrului
pentru
aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind
calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta
Avand in vedere Referatul de aprobare nr. 259.583 din 28 mai 2015 al
Directiei generale control, antifrauda si inspectii, Directia Inspectii de Stat,
in baza
prevederilor art. 34 alin. (2) lit. a) din Legea nr.
266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea
calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si
testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata,
tinand
cont de necesitatea armonizarii legislatiei romanesti cu Directiva de punere in
aplicare 2013/63/UE a Comisiei din 17 decembrie 2013 de modificare a anexelor I
si II
in
temeiul prevederilor art. 10
alin. (5) si art. 7 din Hotararea Guvernului nr.
1.185/2014 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii
si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii si
dezvoltarii rurale emite prezentul ordin.
Art.
1. La anexa nr. 1, punctele 1 si 2 se modifica dupa cum urmeaza:
1. Cartoful pentru samanta categoria Baza trebuie sa indeplineasca
urmatoarele conditii minime:
a)la
inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante afectate de
innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor a cartofului nu
trebuie sa depaseasca 1,0%;
b)procentul
in numar de plante neautentice soiului si procentul in numar de plante din
soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,1%, iar cel in descendenta
directa nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,25%;
c)in
descendenta directa procentul in numar de plante care prezinta simptome de
viroze nu trebuie sa depaseasca 4,0%;
d)la
inspectia oficiala a culturii in camp, numarul de plante prezentand simptome de
mozaic si procentul in numar de plante prezentand simptomele provocate de
virusul ce provoaca rasucirea frunzelor nu depasesc in total 0,8%.
2. Cartoful pentru samanta categoria Certificata trebuie sa indeplineasca
urmatoarele conditii:
a)la
inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante afectate de
innegrirea bazei tulpinii a cartofului nu trebuie sa depaseasca 4,0%;
b)procentul
in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si procentul in numar
de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,5%, iar cel
in descendenta directa nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,5%;
c)in
descendenta directa procentul in numar de plante care prezinta simptome de
viroze nu trebuie sa depaseasca 10,0%;
d)la
inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante prezentand
simptome de mozaic si procentul in numar de plante prezentand simptomele
provocate de virusul ce provoaca rasucirea frunzelor nu depasesc, in total,
6,0%.
2. La anexa nr. 1, punctul 3 se abroga.
3. La
anexa nr. 1, punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
4. Tolerantele permise la pct. 1 lit. c) si d) si la pct. 2 lit. c) si d)
se aplica numai virozelor provocate de virusuri raspandite in Europa.
4.
La anexa nr. 1, punctele 5 si 6 se abroga.
5. La
anexa nr. 1, dupa punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 8, cu urmatorul
cuprins:
8. Numarul maxim de generatii de cartof categoria Baza este de patru, iar
cel al generatiilor combinate de cartof categoria Prebaza in camp si de cartof
categoria Baza este de sapte.
Numarul
maxim de generatii de cartof categoria Certificata este de doua.
Daca
generatia nu este scrisa pe eticheta oficiala, cartofii in cauza se considera ca
apartinand generatiei maxime permise in categoria respectiva.
6. Anexa nr. 2 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. II.
- Prezentul ordin se aplica de la 1 ianuarie 2016.
Art. III. - Prezentul ordin transpune Directiva
de punere in aplicare 2013/63/UE a Comisiei din 17 decembrie 2013 de modificare
a anexelor I si II
Art. IV. - Prezentul ordin se publica in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p.
Ministrul agriculturii
si
dezvoltarii rurale,
Ioan Utiu,
secretar de stat
Bucuresti, 28 mai 2015.
Nr.
1.412.
ANEXA
(Anexa
nr. 2
Conditii
minime de calitate pentru
loturile
de cartof pentru samanta
Tolerante permise la urmatoarele impuritati, defecte sau boli ale
cartofilor de samanta:
1.
Prezenta pamantului si a corpurilor straine: 1,0% din greutate pentru samanta de
cartof pentru samanta categoria Baza si 2,0% din greutate pentru cartof pentru
samanta categoria Certificata;
2.
putregai uscat si putregai umed, cu conditia sa nu fie cauzate de Synchytrium
endobioticum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus sau Ralstonia
solanacearum: 0,5% din greutate, din care putregaiul umed reprezinta 0,2% din
greutate;
3.
defecte externe (de exemplu, tuberculi deformati sau vatamati): 3,0% in
greutate;
4. raia
comuna, care afecteaza tuberculii pe mai mult de o treime din suprafata lor:
5,0% din greutate;
5.
rizoctonioza, care afecteaza tuberculii pe mai mult de 10,0% din suprafata lor:
5,0% din greutate;
6. raia
fainoasa, care afecteaza tuberculii pe mai mult de 10,0% din suprafata lor: 3,0%
din greutate:
7.
tuberculi zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a deshidratarii cauzate
de raia argintie: 1,0% din greutate.
Toleranta totala pentru punctele 2-7: 6,0% din
greutate pentru cartofii de samanta din categoria Baza si 8,0% din greutate
pentru cartofii de samanta din categoria Certificata.