back

M.Of.Nr.432 din 17 iunie 2015                           

MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE

 

 

 

ORDIN Nr. 1.412
privind modificarea si completarea Ordinului ministrului
agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 1.266/2005

pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea

calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta

 

 

   Avand in vedere Referatul de aprobare nr. 259.583 din 28 mai 2015 al Directiei generale control, antifrauda si inspectii, Directia Inspectii de Stat,
   in baza prevederilor art. 34 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata,
   tinand cont de necesitatea armonizarii legislatiei romanesti cu Directiva de punere in aplicare 2013/63/UE a Comisiei din 17 decembrie 2013 de modificare a anexelor I si II la Directiva 2002/56/CE a Consiliului in ceea ce priveste conditiile minime care trebuie indeplinite de cartofii de samanta si de loturile de cartofi de samanta,
   in temeiul prevederilor art. 10 alin. (5) si art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 1.185/2014 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare,


 

   ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale emite prezentul ordin.

 


   Art. I. - Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 14 bis din 6 ianuarie 2006, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
   1. La anexa nr. 1, punctele 1 si 2 se modifica dupa cum urmeaza:
   1. Cartoful pentru samanta categoria Baza trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
   a)la inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor a cartofului nu trebuie sa depaseasca 1,0%;
   b)procentul in numar de plante neautentice soiului si procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,1%, iar cel in descendenta directa nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,25%;
   c)in descendenta directa procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 4,0%;
   d)la inspectia oficiala a culturii in camp, numarul de plante prezentand simptome de mozaic si procentul in numar de plante prezentand simptomele provocate de virusul ce provoaca rasucirea frunzelor nu depasesc in total 0,8%.

   2. Cartoful pentru samanta categoria Certificata trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
   a)la inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante afectate de innegrirea bazei tulpinii a cartofului nu trebuie sa depaseasca 4,0%;
   b)procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,5%, iar cel in descendenta directa nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,5%;
   c)in descendenta directa procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 10,0%;
   d)la inspectia oficiala a culturii in camp, procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic si procentul in numar de plante prezentand simptomele provocate de virusul ce provoaca rasucirea frunzelor nu depasesc, in total, 6,0%.
   2. La anexa nr. 1, punctul 3 se abroga.
   3. La anexa nr. 1, punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   4. Tolerantele permise la pct. 1 lit. c) si d) si la pct. 2 lit. c) si d) se aplica numai virozelor provocate de virusuri raspandite in Europa.
   4. La anexa nr. 1, punctele 5 si 6 se abroga.
   5. La anexa nr. 1, dupa punctul 7 se introduce un nou punct, punctul 8, cu urmatorul cuprins:
   8. Numarul maxim de generatii de cartof categoria Baza este de patru, iar cel al generatiilor combinate de cartof categoria Prebaza in camp si de cartof categoria Baza este de sapte.
   Numarul maxim de generatii de cartof categoria Certificata este de doua.
   Daca generatia nu este scrisa pe eticheta oficiala, cartofii in cauza se considera ca apartinand generatiei maxime permise in categoria respectiva.
   6. Anexa nr. 2 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
   Art. II.
- Prezentul ordin se aplica de la 1 ianuarie 2016.
   Art. III. - Prezentul ordin transpune Directiva de punere in aplicare 2013/63/UE a Comisiei din 17 decembrie 2013 de modificare a anexelor I si II la Directiva 2002/56/CE a Consiliului in ceea ce priveste conditiile minime care trebuie indeplinite de cartofii de samanta si de loturile de cartofi de samanta, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 341 din 18 decembrie 2013.
   Art. IV. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

 

p. Ministrul agriculturii

si dezvoltarii rurale,
Ioan Utiu,
secretar de stat

 

   Bucuresti, 28 mai 2015.
   Nr. 1.412.


ANEXA
(Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 1.266/2005)

 


Conditii minime de calitate pentru

loturile de cartof pentru samanta

 


   Tolerante permise la urmatoarele impuritati, defecte sau boli ale cartofilor de samanta:
   1. Prezenta pamantului si a corpurilor straine: 1,0% din greutate pentru samanta de cartof pentru samanta categoria Baza si 2,0% din greutate pentru cartof pentru samanta categoria Certificata;
   2. putregai uscat si putregai umed, cu conditia sa nu fie cauzate de Synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus sau Ralstonia solanacearum: 0,5% din greutate, din care putregaiul umed reprezinta 0,2% din greutate;
   3. defecte externe (de exemplu, tuberculi deformati sau vatamati): 3,0% in greutate;
   4. raia comuna, care afecteaza tuberculii pe mai mult de o treime din suprafata lor: 5,0% din greutate;
   5. rizoctonioza, care afecteaza tuberculii pe mai mult de 10,0% din suprafata lor: 5,0% din greutate;
   6. raia fainoasa, care afecteaza tuberculii pe mai mult de 10,0% din suprafata lor: 3,0% din greutate:
   7. tuberculi zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a deshidratarii cauzate de raia argintie: 1,0% din greutate.
   Toleranta totala pentru punctele 2-7: 6,0% din greutate pentru cartofii de samanta din categoria Baza si 8,0% din greutate pentru cartofii de samanta din categoria Certificata.