M.Of.Nr.641 din 24 august 2015
ORDIN Nr. 1.874
privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii, padurilor
si dezvoltarii rurale
nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor si
normelor tehnice privind
producerea in vederea comercializarii,
certificarea calitatii si
comercializarea cartofului pentru samanta
Avand in vedere Referatul de aprobare nr. 260.109 bis din 22 iulie 2015
al Directiei generale control, antifrauda si inspectii - Directia monitorizare
inspectii, verificare si control din cadrul Ministerului Agriculturii si
Dezvoltarii Rurale,
in baza prevederilor art.
34 alin. (2) lit. a) din Legea nr.
266/2002 privind producerea,
prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si
a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante,
republicata, tinand cont de necesitatea armonizarii legislatiei romanesti cu
Directiva de punere in aplicare 2014/20/UE a Comisiei din 6 februarie 2014
privind definirea claselor de cartofi de samanta de baza si certificati de la
nivelul Uniunii, precum si a conditiilor si denumirilor aplicabile acestor clase
si cu Directiva de punere in aplicare 2014/21/UE a Comisiei din 6 februarie 2014
de definire a conditiilor minime si a claselor Uniunii pentru cartofii de
samanta de prebaza,
in temeiul prevederilor art.
10 alin. (5) si art. 7 din
Hotararea Guvernului nr. 1.185/2014
privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii
Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii si dezvoltarii
rurale emite prezentul ordin.
Art. I. - Anexele nr. 4, 4.1 si 4.2
la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr.
1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor si
normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea
calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 14 bis din 6 ianuarie 2006, devin anexa nr.
4, care se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul ordin transpune Directiva de punere in aplicare
2014/20/UE a Comisiei din 6 februarie 2014 privind definirea claselor de cartofi
de samanta de baza si certificati de la nivelul Uniunii, precum si a conditiilor
si denumirilor aplicabile acestor clase, publicata in Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene, seria L, nr. 38 din 7 februarie 2014, si Directiva de punere
in aplicare 2014/21/UE a Comisiei din 6 februarie 2014 de definire a conditiilor
minime si a claselor Uniunii pentru cartofii de samanta de prebaza, publicata in
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 38 din 7 februarie 2014.
Art.
III. - Prezentul ordin
se aplica de la 1 ianuarie 2016.
Art. IV. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii
si dezvoltarii rurale,
George Octavian Turtoi,
secretar de stat
Bucuresti, 17 august 2015.
Nr. 1.874.
ANEXA
(Anexa nr. 4 la Ordinul nr. 1.266/2005)
Definirea claselor Uniunii la cartofii pentru samanta
categoriile Prebaza, Baza si
Certificata si a
conditiilor minime pe care
trebuie sa le
indeplineasca acestea
1.
Clasele de cartofi de samanta categoria Baza de la nivelul Uniunii
1.1. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub
eticheta „clasa S de la nivelul Uniunii“, cartofii de samanta categoria Baza
indeplinesc urmatoarele conditii:
a)cartofii au fost
considerati de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum
se prevede la pct. 3 alin. 3.1 lit. a); si
b)loturile compuse din
acestia au fost considerate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind
conditiile, astfel cum se prevede la pct. 3 alin. 3.1 lit. b).
1.2. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub
eticheta „clasa SE de la nivelul Uniunii“, cartofii de samanta categoria
Baza indeplinesc urmatoarele conditii:
a)cartofii au fost apreciati
de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede
la pct. 3 alin. 3.2 lit. a); si
b)loturile compuse din
acestia au fost apreciate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind
conditiile, astfel cum se prevede la pct. 3 alin. 3.2 lit. b).
1.3. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub
eticheta „clasa E de la nivelul Uniunii“, cartofii de samanta categoria Baza
indeplinesc urmatoarele conditii:
a)cartofii au fost apreciati
de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede
la pct. 3 alin. 3.3 lit. a); si
b)loturile compuse din
acestia au fost apreciate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind
conditiile, astfel cum se prevede la pct. 3 alin. 3.3 lit. b).
2.
Clasele de cartofi de samanta categoria Certificata de la nivelul Uniunii
2.1. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub
eticheta „clasa A de la nivelul Uniunii“, cartofii de samanta categoria
Certificata indeplinesc urmatoarele conditii:
a)cartofii au fost apreciati
de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede
la pct. 4 alin. 4.1 lit. a); si
b)loturile compuse din
acestia au fost apreciate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind
conditiile, astfel cum se prevede la pct. 4 alin. 4.1 lit. b).
2.2. Statele membre se asigura ca, pentru a putea fi comercializati sub
eticheta „clasa B de la nivelul Uniunii“, cartofii de samanta categoria
Certificata indeplinesc urmatoarele conditii:
a)cartofii au fost apreciati
de catre o inspectie oficiala ca indeplinind conditiile, astfel cum se prevede
la pct. 4 alin. 4.2 lit. a); precum si
b)loturile compuse din
acestia au fost apreciate de catre o inspectie oficiala ca indeplinind
conditiile, astfel cum se prevede la pct. 4 alin. 4.2 lit. b).
3.
Conditii pentru cartofii de samanta categoria Baza
3.1. Conditiile pentru cartofii de samanta categoria Baza din „clasa S
de la nivelul Uniunii“ se stabilesc dupa cum urmeaza:
a)conditii privind cartofii
de samanta:
(i)
procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si
procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in
total, 0,1%;
(ii) procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei
tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 0,1%;
(iii) in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta
simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 1,0%;
(iv) procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic si
procentul in numar de plante prezentand simptomele provocate de virusul
rasucirii frunzelor nu trebuie sa depaseasca, in total, 0,2%;
(v) numarul de generatii, inclusiv generatiile de cartofi categoria
Prebaza si categoria Baza de pe parcela, este limitat la cinci;
(vi) daca generatia nu este indicata pe eticheta oficiala, cartofii in
cauza se considera ca apartinand generatiei a cincea;
b)tolerantele aplicabile
loturilor, in ceea ce priveste impuritatile, defectele si bolile:
(i)
cartofii de samanta afectati de putregaiuri, altele decat putregaiul inelar sau
putregaiul brun, nu trebuie sa depaseasca 0,5% din masa, din care cartofii de
samanta afectati de putregaiul umed nu trebuie sa depaseasca 0,2% din masa;
(ii) cartofii de samanta atinsi de rizoctonioza pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iii) cartofii de samanta atinsi de raia comuna pe mai mult de o treime
din suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iv) cartofii de samanta atinsi de raia fainoasa pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(v) tuberculii zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a
deshidratarii cauzate de raia argintie nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
(vi) cartofii de samanta cu defecte exterioare, inclusiv tuberculi
diformi sau loviti, nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(vii) prezenta pamantului si a materiilor straine nu trebuie sa
depaseasca 1,0% din masa;
(viii) procentul total de cartofi de samanta acoperit de tolerantele
mentionate la pct. (i)-(vi) nu trebuie sa depaseasca 6,0% din masa.
3.2. Conditiile pentru
cartofii de samanta categoria Baza din „clasa SE de la nivelul Uniunii“ sunt
urmatoarele:
a)conditii privind cartofii
de samanta:
(i)
procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si
procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in
total, 0,1%;
(ii) procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei
tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 0,5%;
(iii) in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta
simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 2,0%;
(iv) procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic sau
simptomele provocate de virusul rasucirii frunzelor nu trebuie sa depaseasca, in
total, 0,5%;
(v) numarul de generatii, inclusiv generatiile de cartofi categoria
Prebaza si categoria Baza de pe parcela, este limitat la sase;
(vi) daca generatia nu este indicata pe eticheta oficiala, cartofii in
cauza se considera ca apartinand generatiei a sasea;
b)tolerantele aplicabile
loturilor, in ceea ce priveste impuritatile, defectele si bolile:
(i)
cartofii de samanta atinsi de putregaiuri, altele decat putregaiul inelar sau
putregaiul brun, nu trebuie sa depaseasca 0,5% din masa, din care cartofii de
samanta atinsi de putregaiul umed nu trebuie sa depaseasca 0,2% din masa;
(ii) cartofii de samanta atinsi de rizoctonioza pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iii) cartofii de samanta atinsi de raia comuna pe mai mult de o treime
din suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iv) cartofii de samanta atinsi de raia fainoasa pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(v) tuberculii zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a
deshidratarii cauzate de raia argintie nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
(vi) cartofii de samanta cu defecte exterioare, inclusiv tuberculi
diformi sau loviti, nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(vii) prezenta pamantului si a materiilor straine nu trebuie sa
depaseasca 1,0% din masa;
(viii) procentul total de cartofi de samanta acoperit de tolerantele
mentionate la pct. (i)-(vi) nu trebuie sa depaseasca 6,0% din masa.
3.3. Conditiile pentru
cartofii de samanta categoria Baza din „clasa E de la nivelul Uniunii“ sunt
urmatoarele:
a)conditii privind cartofii
de samanta;
(i)
procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si
procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in
total, 0,1%;
(ii) procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei
tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca
1,0%;
(iii) in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta
simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 4,0%;
(iv) procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic sau
simptomele provocate de virusul rasucirii frunzelor nu trebuie sa depaseasca, in
total, 0,8%;
(v) numarul de generatii, inclusiv generatiile de cartofi categoria
Prebaza si categoria Baza de pe parcela, este limitat la sapte;
(vi) daca generatia nu este indicata pe eticheta oficiala, cartofii in
cauza se considera ca apartinand generatiei a saptea;
b)tolerantele aplicabile
loturilor, in ceea ce priveste impuritatile, defectele si bolile:
(i)
cartofii de samanta atinsi de putregaiuri, altele decat putregaiul inelar sau
putregaiul brun, nu trebuie sa depaseasca 0,5% din masa, din care cartofii de
samanta atinsi de putregaiul umed nu trebuie sa depaseasca 0,2% din masa;
(ii) cartofii de samanta atinsi de rizoctonioza pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iii) cartofii de samanta atinsi de raia comuna pe mai mult de o treime
din suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iv) cartofii de samanta atinsi de raia fainoasa pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(v) tuberculii zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a
deshidratarii cauzate de raia argintie nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
(vi) cartofii de samanta cu defecte exterioare, inclusiv tuberculi
diformi sau loviti, nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(vii) prezenta pamantului si a materiilor straine nu trebuie sa
depaseasca 1,0% din masa;
(viii) procentul total de cartofi de samanta acoperit de tolerantele
mentionate la pct. (i)-(vi) nu trebuie sa depaseasca 6,0% din masa.
4. Conditii minime pentru cartofii de samanta categoria Certificata
4.1. Conditiile pentru
cartofii de samanta categoria Certificata din „clasa A de la nivelul
Uniunii“ sunt urmatoarele:
a)conditii privind cartofii
de samanta:
(i)
procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si
procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in
total, 0,2%;
(ii) procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei
tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 2,0%;
(iii) in descendenta directa, procentul in numar
de plante care prezinta simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 8,0%;
(iv) procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic sau
simptomele provocate de virusul rasucirii frunzelor nu trebuie sa depaseasca, in
total, 2,0%;
b)tolerantele aplicabile loturilor, in ceea ce priveste impuritatile,
defectele si bolile:
(i)
cartofii de samanta atinsi de putregaiuri, altele decat putregaiul inelar sau
putregaiul brun, nu trebuie sa depaseasca 0,5% din masa, din care cartofii de
samanta atinsi de putregaiul umed nu trebuie sa depaseasca 0,2% din masa;
(ii) cartofii de samanta atinsi de rizoctonioza pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iii) cartofii de samanta atinsi de raia comuna pe mai mult de o treime
din suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iv) cartofii de samanta atinsi de raia fainoasa pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(v) tuberculii zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a
deshidratarii cauzate de raia argintie nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
(vi) cartofii de samanta cu defecte exterioare, inclusiv tuberculi
diformi sau loviti, nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(vii) prezenta pamantului si a materiilor straine nu trebuie sa
depaseasca 2,0% din masa;
(viii) procentul total de cartofi de samanta acoperit de tolerantele
mentionate la pct. (i)-(vi) nu trebuie sa depaseasca 8,0% din masa.
4.2. Conditiile pentru
cartofii de samanta categoria Certificata din „clasa B de la nivelul
Uniunii“ sunt urmatoarele:
a)conditii privind cartofii
de samanta:
(i)
procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si
procentul in numar de plante din soiuri diferite nu trebuie sa depaseasca, in
total, 0,5%;
(ii) procentul in numar de plante cultivate afectate de innegrirea bazei
tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 4,0%;
(iii) in descendenta directa, procentul in numar de plante care prezinta
simptome de viroze nu trebuie sa depaseasca 10,0%;
(iv) procentul in numar de plante prezentand simptome de mozaic sau
simptomele provocate de virusul rasucirii frunzelor nu trebuie sa depaseasca, in
total, 6,0%;
b)tolerantele aplicabile loturilor, in ceea ce priveste impuritatile,
defectele si bolile:
(i)
cartofii de samanta atinsi de putregaiuri, altele decat putregaiul inelar sau
putregaiul brun, nu trebuie sa depaseasca 0,5% din masa, din care cartofii de
samanta atinsi de putregaiul umed nu trebuie sa depaseasca 0,2% din masa;
(ii) cartofii de samanta atinsi de rizoctonioza pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iii) cartofii de samanta atinsi de raia comuna pe mai mult de o treime
din suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iv) cartofii de samanta atinsi de raia fainoasa pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(v) tuberculii zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a
deshidratarii cauzate de raia argintie nu trebuie sa depaseasca 1% din masa;
(vi) cartofii de samanta cu defecte exterioare, inclusiv tuberculi
diformi sau loviti, nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(vii) prezenta pamantului si a materiilor straine nu trebuie sa
depaseasca 2,0% din masa;
(viii) procentul total de cartofi de samanta acoperit de tolerantele
mentionate la pct. (i)-(vi) nu trebuie sa depaseasca 8,0% din masa.
5. Definitii
In sensul Directivei de
punere in aplicare 2014/21/UE a Comisiei din 6 februarie 2014 de definire a
conditiilor minime si a claselor Uniunii pentru cartofii de samanta de prebaza
se aplica urmatoarele definitii:
1. planta parentala inseamna
o planta identificata din care se ia material pentru inmultire;
2. micropropagare inseamna
practica de inmultire rapida a materialului vegetal pentru a produce un numar
mare de plante,
utilizand cultivarea in vitro de muguri vegetativi diferentiati sau de meristem
prelevat de la o planta.
6. Conditii minime pentru cartofii de samanta categoria Prebaza
6.1. Cartoful de samanta
categoria Prebaza trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii minime:
a)provin de la plante
parentale care nu prezinta niciunul dintre urmatorii daunatori: Pectobacterium
spp., Dickeya spp., virusul rasucirii frunzelor de cartof, virusul A al
cartofului, virusul M al cartofului, virusul S al cartofului, virusul X al
cartofului si virusul Y al cartofului;
b)nu prezinta simptome de
innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartof;
c)numarul de plante care nu
sunt conforme cu soiul in cauza si numarul de plante din soiuri diferite nu
depasesc, in total, 0,01%;
d)in descendenta directa,
procentul in numar de plante care prezinta simptome de viroze nu depaseste 0,5%;
e)procentul in numar de
plante cu simptome de mozaic sau simptome provocate de virusul rasucirii
frunzelor de cartof nu depaseste 0,1%;
f)numarul maxim de generatii
in camp este patru.
6.2. Statele membre prevad posibilitatea de a comercializa cartofi de
samanta categoria Prebaza sub denumirea „clase PBTC ale Uniunii“ si „clasa
PB a Uniunii“, in conformitate cu conditiile prevazute in prezenta anexa.
6.3. Indeplinirea cerintelor
de la alin. 6.1 lit. b), c) si e) se stabileste in urma inspectiilor oficiale pe
teren. In caz de suspiciune, inspectiile in camp sunt completate de teste
oficiale efectuate pe frunze.
In situatia in care se
folosesc metode de micropropagare, conformitatea cu alin. 6.1 lit. a) se
stabileste prin testare oficiala a plantei parentale sau prin testarea sub
supraveghere oficiala a acesteia.
In cazul in care se
utilizeaza metode de selectie clonala, conformitatea cu alin. 6.1 lit. a) se
stabileste printr-o testare oficiala a materialului biologic clonal sau prin
testare sub supraveghere oficiala a acestuia.
7. Conditii minime pentru loturile de cartofi de samanta categoria
Prebaza
Loturile de cartofi de
samanta categoria Prebaza trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime:
a)prezenta pamantului si a
materiilor straine nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
b)cantitatea de cartofi
afectati de putregaiuri, altele decat putregaiul inelar sau putregaiul brun, nu
trebuie sa depaseasca 0,2% din masa;
c)cantitatea de cartofi cu
defecte exterioare, inclusiv tuberculi diformi sau loviti, nu trebuie sa
depaseasca 3,0% din masa;
d)cantitatea de cartofi
afectati de raia comuna pe mai mult de o treime din suprafata nu trebuie sa
depaseasca 5,0% din masa;
e)cantitatea de cartofi
afectati de rizoctonioza pe mai mult de 10% din suprafata nu trebuie sa
depaseasca 1,0% din masa;
f)cantitatea de cartofi
afectati de raia fainoasa pe mai mult de 10% din suprafata nu trebuie sa
depaseasca 1,0% din masa;
g)cantitatea de tuberculi
zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a deshidratarii cauzate de raia
argintie nu trebuie sa depaseasca 0,5% din masa;
h)cantitatea totala de
cartofi mentionati la lit. b)-g) nu trebuie sa depaseasca 6,0% din masa.
8.
Conditii pentru introducerea pe piata a cartofilor de samanta categoria Prebaza
sub denumirea de clasa PBTC si clasa PB ale Uniunii
8.1. Conditiile pentru cartofii de samanta categoria Prebaza din clasa
PBTC a Uniunii sunt urmatoarele:
a)conditii privind cartofii
de samanta:
(i) cultura
nu trebuie sa fie colonizata de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza
sau de plante din soiuri diferite;
(ii) cultura nu trebuie sa prezinte plante afectate de innegrirea bazei
tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartofi;
(iii) in descendenta directa, cultura nu trebuie sa prezinte infectii
virale;
(iv) cultura nu trebuie sa prezinte plante cu simptome de mozaic sau
simptome provocate de virusul rasucirii frunzelor de cartof;
(v) plantele, inclusiv tuberculii, se obtin prin micropropagare;
(vi) plantele, inclusiv tuberculii, se obtin intr-un loc protejat si
intr-un mediu de crestere fara paraziti;
(vii) tuberculii nu sunt inmultiti mai departe de prima generatie;
b)loturile nu trebuie sa includa cartofii de samanta care intra sub
incidenta oricaruia dintre urmatoarele puncte:
(i) sunt
afectati de putregaiuri;
(ii) sunt afectati de rizoctonioza;
(iii) sunt afectati de raia comuna;
(iv) sunt afectati de raia fainoasa;
(v) s-au zbarcit foarte mult din cauza deshidratarii;
(vi) prezinta defecte exterioare, inclusiv tuberculi diformi sau loviti.
8.2. Conditiile pentru
cartofii de samanta categoria Prebaza din clasa PB a Uniunii sunt urmatoarele:
a)conditii privind cartofii
de samanta:
(i)
procentul in numar de plante care nu sunt conforme cu soiul in cauza si
procentul in numar de plante din soiuri diferite nu depasesc, in total, 0,01%;
(ii) plantele nu prezinta simptome de innegrirea bazei tulpinii si
putregaiul umed al tuberculilor de cartofi;
(iii) procentul in numar de plante cu simptome de mozaic sau simptome
provocate de virusul rasucirii frunzelor de cartof nu depaseste 0,1%;
(iv) in descendenta directa, numarul de plante care prezinta simptome
provocate de orice virus nu depaseste 0,5%;
b)tolerante aplicabile
loturilor, in ceea ce priveste urmatoarele impuritati, defecte si boli:
(i)
cartofii de samanta afectati de putregaiuri, altele decat putregaiul inelar sau
putregaiul brun, nu trebuie sa depaseasca 0,2% din masa;
(ii) cartofii de samanta afectati de rizoctonioza pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
(iii) cartofii de samanta afectati de raia comuna pe mai mult de o treime
din suprafata nu trebuie sa depaseasca 5,0% din masa;
(iv) cartofii de samanta afectati de raia fainoasa pe mai mult de 10% din
suprafata nu trebuie sa depaseasca 1,0% din masa;
(v) tuberculii zbarciti din cauza deshidratarii excesive sau a
deshidratarii cauzate de raia argintie nu trebuie sa depaseasca 0,5% din masa;
(vi) cartofii de samanta cu defecte exterioare, inclusiv tuberculi
diformi sau loviti, nu trebuie sa depaseasca 3,0% din masa;
(vii) prezenta pamantului si a materiilor straine nu trebuie sa
depaseasca 1,0% din masa;
(viii)
procentul total de cartofi de samanta care fac obiectul tolerantelor, in
conformitate cu pct. (i)-(vi), nu trebuie sa depaseasca 6,0% din masa.