O R D I N nr. 1266 / 2005
pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii,
certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta
Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 14 / 06.01.2006
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
in baza prevederilor art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante,
avand in vedere necesitatea armonizarii Directivei Consiliului CE nr. 2002/56/CE privind comercializarea cartofului pentru samanta, ultima data amendata prin Reglementarea nr.2003/61/CE din 18 iunie 2003, a Directivei Comisiei CE nr.93/17/CEE din 30 martie 1993 si a Deciziei Comisiei 2004/842/CE din 1 decembrie 2004,
vazand referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta nr. 87448 din 18 noiembrie 2005,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare, emite urmatorul
ORDIN
Art.1. - (1) Se aproba Regulile si normele tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta din prezentul ordin.
(2) Prezentul ordin transpune in legislatia nationala prevederile Directivei Consiliului CE nr. 2002/56/CE privind comercializarea cartofului de samanta, ultima data amendata prin Reglementarea nr.2003/61/CE din 18 iunie 2003 cu privire la testele si incercarile comparative Comunitare, precum si ale Directivei Comisiei CE nr.93/17/CEE din 30 martie 1993 si ale Deciziei Comisiei 2004/842/CE din 1 decembrie 2004..
(3) Prezentul ordin se aplica producerii in vederea comercializarii, prelucrarii, certificarii calitatii si comercializarii tuberculilor pentru samanta (denumiti in continuare “cartof pentru samanta” sau “samanta de cartof”) destinati producerii de tuberculi pentru multiplicare sau productiei pentru consum din specia: Solanum tuberosum L.- cartof, in cadrul Comunitatii Europene (denumita in continuare ,,Comunitate’’).
(4) Prezentul ordin nu se aplica cartofului pentru samanta cunoscut a fi destinat pentru export in alte tari, in afara Comunitatii.
Art.2. - In cuprinsul prezentelor reguli si norme termenii se definesc astfel:
a)“comercializare” inseamna vanzarea, detinerea in vederea vanzarii, oferirea pentru vanzare si orice cesionare, furnizare sau transfer in scopul exploatarii comerciale a cartofului pentru samanta catre o terta parte, fie ca va fi sau nu remunerata.
i)Comertul cu cartoful pentru samanta nu are ca scop exploatarea comerciala a soiului, atunci cand urmatoarele operatiuni nu sunt privite ca o comercializare:
- furnizarea cartofului pentru samanta la organismele oficiale de testare si inspectie,
- furnizarea cartofului pentru samanta la prestatorii de servicii pentru procesare sau ambalare, cu conditia ca prestatorul de servicii sa nu obtina un drept (de exploatare) asupra semintei de cartof astfel furnizata.
- furnizarea semintei de cartof, in anumite conditii, la prestatorii de servicii pentru productia unor produse agricole brute destinate unor scopuri industriale, sau inmultirii de seminte pentru acest scop, nu vor fi privite ca o comercializare, cu conditia ca prestatorul de servicii sa nu obtina un drept asupra semintei de cartof astfel furnizata sau a produsului recoltei. Furnizorul semintei de cartof va furniza autoritatii de certificare o copie a partilor relevante ale contractului incheiat cu prestatorul de servicii iar acesta va include standardele si conditiile care trebuie sa le intruneasca semintele de cartof furnizate.
ii)Conditiile pentru aplicarea prevederilor de la lit.a) din acest articol pot fi stabilite in conformitate cu procedura Comunitatii;
b) “samanta de cartof Baza” inseamna tuberculii de cartof care:
i) au fost produsi conform practicilor acceptate pentru mentinerea soiului si a sanatatii plantelor;
ii) sunt destinati in principal pentru productia semintei de cartof categoria Certificata;
iii) satisfac conditiile minime prevazute in Anexele nr. 1 si 2 pentru semintele de cartof categoria Baza; si
iv) au fost gasiti, prin examinare oficiala, ca satisfac conditiile minime prevazute la pct.i)-iii) lit.b) din acest articol;
c) samanta de cartof Certificata inseamna tuberculii de cartof care:
i) au fost produsi direct din samanta Baza sau samanta Certificata, sau din samanta unei generatii anterioare semintei Baza care au fost gasiti, prin examinare oficiala, ca satisfac conditiile prevazute pentru samanta Baza;
ii) sunt destinati in principal pentru productia de cartof alta decat cartof pentru samanta (pentru consum);
iii) satisfac conditiile prevazute in Anexele nr.1 si 2 pentru samanta de cartof Certificata; si
iv) au fost gasiti, prin examinare oficiala, ca satisfac conditiile minime prevazute la pct.i)-iii) lit.c) din acest articol;
d) “masuri oficiale” inseamna masurile luate de: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prin autoritatile oficiale responsabile:
i)autoritatea oficiala centrala responsabila privind calitatea semintelor si materialului de inmultire stabilita prin Legea nr. 266/2002 este Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor, denumita in continuare INCS;
ii)autoritatile oficiale responsabile stabilite la nivel teritorial, in subordinea autoritatii nationale centrale - Inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor (denumite in continuare ITCSMS) si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (denumit in continuare LCCSMS);
iii)autoritatile oficiale fitosanitare care actioneaza in baza legislatiei fitosanitare;
iv)de o persoana juridica de drept public sau privat, care, actioneaza sub responsabilitatea statului; sau
v)in cazul unor activitati auxiliare care sunt de asemenea sub controlul statului, de o persoana fizica acreditata in acest scop, prevazand ca persoanele mentionate la pct.iv) si v) lit.d) din acest articol, nu vor dobandi nici un castig privat necuvenit provenit in urma acestor masuri oficiale.
Art.3. - (1) Samanta de cartof nu poate fi plasata pe piata decat daca a fost certificata oficial ca samanta de cartof Baza sau samanta de cartof Certificata si daca satisface conditiile minime prevazute in Anexele nr.1 si 2 . Samanta de cartof care in perioada comercializarii nu satisface conditiile minime prevazute in Anexa nr.2 poate fi sortata. Tuberculii sortati care nu sunt respinsi sunt supusi unei viitoare examinari oficiale.
(2) Categoriile de cartof pentru samanta prevazute la art.2, produs in Romania, se subdivid in urmatoarele clase cu cerinte diferite:
a)categoria Prebaza : samanta din clonele C, D sau E obtinute prin selectie clonala sau samanta obtinuta prin micropropagare, libera de organisme daunatoare, autentica soiului, obtinuta de mentinatorul soiului sau sub responsabilitatea sa in maximum 3 generatii si care in urma examinarii oficiale se constata ca indeplineste conditiile prevazute in Anexele nr.2 si 6.
b) categoria Baza se subdivide in 2 clase:
i) clasa Superelita (SE) : generatia soiului provenita din categoria Prebaza (clonele C, D sau E), si care, in urma examinarii oficiale, corespunde conditiilor de puritate si stare fitosanitara prevazute in Anexele nr.1, 2 si 6,
ii) clasa Elita (E) : generatia soiului provenita din clasa Superelita sau din clonele C, D sau E, si care, in urma examinarii oficiale, corespunde conditiilor de puritate si stare fitosanitara prevazute in Anexele nr.1, 2 si 6.
c) categoria Certificata se subdivide in 2 clase:
i) clasa A : generatia soiului provenita din samanta Baza, clasa Elita, sau din samanta Prebaza sau Baza clasa Superelita, si care, in urma examinarii oficiale, corespunde conditiilor din Anexele nr.1, 2 si 6;
ii) clasa B : generatia soiului provenita din clasa A sau din samanta Prebaza sau Baza, si care, in urma examinarii oficiale, corespunde conditiilor din Anexele nr.1, 2 si 6.
(3) Pentru samanta de cartof certificata oficial, se pot aplica clasele comunitare CEE 1, CEE 2 si CEE 3 in conditiile prevazute in Anexa nr.4 care transpune Directiva Comisiei 93/17/CEE. Clasificarea in clase comunitare se aplica in masura in care acest lucru se solicita de producator in certificarea propriei productii si/sau de beneficiar.
(4) Pentru samanta de cartof produsa prin tehnicile de micropropagare si care nu intruneste cerintele de calibru din prezentele reguli si norme, prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, se pot stabili:
- derogari de la prevederile specifice ale prezentelor reguli si norme;
- conditii aplicabile acestei seminte de cartof;
- denumiri aplicabile acestei seminte de cartof.
Art.4. - Fara a tine seama de prevederile art.3 alin.(1) semintele generatiilor anterioare semintei Baza prevazute la art.3 alin.(2) lit.b), respectiv ale semintei Prebaza, pot fi plasate pe piata.
Art.5. - Fata de conditiile minime prevazute in Anexele nr.1 si 2 acest ordin impune cerinte suplimentare sau mai severe pentru producerea, certificarea si comercializarea cartofului pentru samanta produs in Romania, prevazute in Anexa nr.6.
Art.6. - (1) Fara a tine seama de prevederile art.3 alin.(1) autoritatile responsabile prevazute la art.2 lit.e) pct.ii) pot autoriza producatorii din teritoriul national sa plaseze pe piata, urmatoarele:
a) mici cantitati de seminte de cartof in scopuri stiintifice sau pentru lucrari de selectie;
b) anumite cantitati de seminte de cartof destinate altor testari sau scopuri de incercari si experimentari, in masura in care apartine unui soi pentru care a fost depusa o cerere de inscriere in catalogul oficial al soiurilor, conform prevederilor din alin.(2).
c) in cazul materialului genetic modificat, aceasta autorizatie nu poate fi acordata, decat daca au fost luate toate masurile pentru evitarea riscurilor pentru sanatatea omului si a mediului inconjurator si are obtinute acordurile si autorizatiile de la Comisia Nationala pentru Securitate Biologica. In respectul evitarii riscului asupra mediului inconjurator, prevederile art.7 alin.(4) din Directiva 2002/53/CE se aplica corespunzator.
(2) Scopurile pentru care se poate acorda autorizatia prevazuta la alin.(1) lit.b), prevederile privind marcarea ambalajelor, cantitatile si conditiile in care se pot acorda aceste autorizatii sunt prevazute in Anexa nr.5 la prezentul ordin, care transpun prevederile Deciziei Comisiei 2004/842/CE din 1 decembrie 2004.
Art.7. - Probele pentru testarea si verificarea tuberculilor de cartof pentru samanta pentru certificare se ridica oficial in conformitate cu metodele acceptate si a cerintelor din Anexa nr.6.
Art.8. - (1) In timpul producerii cartofului pentru samanta culturile trebuie sa fie separate de alte culturi de cartof sau alte culturi cu respectarea distantelor de izolare prevazute in tabelul nr.1 din Anexa nr.6, pentru asigurarea sanatatii plantelor.
(2) Cerintele prevazute in alin.(1) includ masurile din Anexa nr.6, cu referire la:
- separarea productiilor de seminte, precum si a semintelor de alti cartofi destinati consumului,
- separarea calibrelor, depozitarii, transportului si manipularii semintelor, precum si a semintelor de alti cartofi destinati consumului.
Art.9. - Cartoful pentru samanta nu poate fi plasat pe piata daca a fost tratat cu inhibitori pentru incoltirea tuberculilor.
Art.10. - (1)Cartofii pentru samanta pot fi comercializati numai daca tuberculii au un calibru minim in asa fel incat sa nu treaca printr-un ochi patrat cu latura de 25/25 mm. Daca tuberculii au un calibru mai mare de 35 mm, respectiv nu trec printr-un ochi patrat cu latura de 35/35 mm, limitele superioare si inferioare ale calibrului sunt exprimate in multiplu de cinci.
Abaterea maxima de la calibru, a tuberculilor unui lot, este astfel incat diferenta dimensiunilor intre laturile a doua ochiuri patrate folosite nu depaseste 25 mm. Acest standard de marime poate fi modificat conform procedurii Comunitatii. In Romania pot fi utilizate calibrele prevazute in Anexa nr.6.
(2) a) Toleranta maxima admisa, a unui lot de samanta, fata de calibrul minim si maxim este 3% din greutate.
b) In cazul in care lotul analizat nu corespunde tolerantei calibrului, lotul poate fi sortat, urmat de o noua examinare oficiala.
c) Prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale se poate prevedea o viitoare reducere a variatiei permisa marimii (calibrului) intre tuberculii dintr-un lot.
Art.11. - (1)Samanta de cartof Baza si Certificata poate fi comercializata numai in loturi suficient de omogene si in ambalaje sau containere inchise care trebuie sigilate si poarta un sistem de sigilare si marcare conform prevederilor din art.12 si 13. Ambalajele trebuie sa fie noi, iar containerele trebuie sa fie curate.
(2) Autoritatea oficiala poate, pentru comercializarea unor mici cantitati catre consumatorul final, sa prevada derogari de la prevederile alin.(1) pentru ambalare, sigilare si marcare.
Art.12. - (1)a)Ambalajele si containerele cu cartof pentru samanta Prebaza, Baza si Certificata trebuie sigilate oficial sau sub supraveghere oficiala si in asa fel incat acestea sa nu poata fi deschise fara deteriorarea sistemului de inchidere sau sa nu prezinte urmele violarii etichetei oficiale prevazuta in art.13 alin.(1) sau a ambalajului.
b)Pentru a se asigura inchiderea, sistemul de sigilare cuprinde cel putin eticheta oficiala sau prinderea unui sigiliu oficial.
c)Masurile prevazute in subparagraful anterior nu sunt necesare atunci cand se foloseste un sistem de sigilare nereutilizabil.
d)In conformitate cu procedurile Comunitatii, autoritatile oficiale pot stabili cand un sistem particular de sigilare este in conformitate cu prevederile acestui alineat.
e)Sistemul de inchidere si sigilare utilizat trebuie sa fie verificat de ITCSMS sau LCCSMS. Autoritatea oficiala va stabili cand un sistem particular de sigilare indeplineste prevederile de la punctul a) din acest alineat.
(2) Ambalajele sau containerele care au fost sigilate oficial nu pot fi resigilate, o data sau de mai multe ori, decat oficial sau sub supraveghere oficiala. Daca ambalajele sunt resigilate, pe eticheta prevazuta la art.13 alin.(1) se va mentiona ca au fost resigilate, data ultimei resigilari, precum si autoritatea responsabila.
(3) Prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale se pot prevedea exceptii de la prevederile alin.(1) in cazul ambalajelor mici sigilate pe teritoriul Romaniei. Conditiile privind aceste exceptari pot fi stabilite in conformitate cu procedurile Comunitatii.
Art.13. - (1) Ambalajele si containerele semintei de cartof Prebaza, Baza si Certificata trebuie sa:
a) se eticheteaza la exterior cu o eticheta oficiala care nu a mai fost folosita anterior, care indeplineste conditiile prevazute in Anexa nr. 3, iar informatiile sunt prezentate in limba romana si, eventual intr-o alta limba oficiala a Comunitatii, care este in acelasi timp certificatul oficial al semintelor din ambalajul respectiv si reprezinta totodata si pasaportul fitosanitar.
i)eticheta oficiala de la exteriorul ambalajelor, in functie de categoria semintelor, va avea urmatoarele culori:
- alba - pentru samanta Baza;
- albastra - pentru samanta Certificata clasa A si clasa B;
ii)atunci cand se foloseste o eticheta cu urechiusa (gaura de prindere) prinderea ei va fi asigurata in toate cazurile cu un sigiliu (plomba) oficial. Folosirea etichetelor oficiale adezive este autorizata.
iii)imprimarea de nesters a informatiilor prevazute pe eticheta oficiala direct pe ambalaj, conform modelului de eticheta, este autorizata sub supraveghere oficiala.
b) contine in interior un document (notita) oficial de aceeasi culoare cu eticheta continand cel putin informatiile prevazute in Anexa nr.3 lit.(A) pct. 3, 4 si 6. Acest document trebuie sa fie redactat intr-o maniera ca sa nu poata fi confundat cu eticheta oficiala de la lit.a). Acest document (notita) nu este necesar daca informatiile sunt imprimate de nesters direct pe ambalaj sau cand , conform prevederilor de la lit.a) din acest alineat, se foloseste o eticheta oficiala adeziva sau o eticheta rezistenta la rupere.
c)etichetele oficiale folosite pentru cartoful pentru samanta certificat in Romania se stabilesc in mod uniform de catre INCS, iar imprimarea informatiilor pe etichete se face oficial de catre ITCSMS sau LCCSMS sau sub supraveghere oficiala, iar ITCSMS si LCCSMS precum si utilizatorii etichetelor vor tine evidenta acestora.
(2) a) Prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale se pot prevedea exceptii de la prevederile alin.(1) in cazul ambalajelor mici sigilate pe teritoriul Romaniei. Conditiile privind aceste exceptari pot fi stabilite in conformitate cu procedurile Comunitatii.
b) Pana la stabilirea conditiilor de mai sus, urmatoarele conditii vor fi aplicate : “ambalajele mici” vor fi insotite de o eticheta oficiala sau vigneta oficiala. Vigneta poate sa fie adeziva. Informatiile imprimate vor cuprinde un minimum de mentiuni: specia, soiul, categoria biologica, numarul lotului si/sau numarul de ordine. ITCSMS sau LCCSMS pot stabili si alte mentiuni necesare adaptate la situatii concrete.
Art.14. - Ambalajele sau containerele cu cartof pentru samanta Prebaza, Baza sau Certificata pot sa fie etichetate, in conformitate cu procedurile Comunitatii, in alte cazuri decat cele prevazute in Directiva 2002/56/CE, cu o eticheta a furnizorului care poate fi o eticheta separata de eticheta oficiala sau are forma unor informatii ale furnizorului imprimate direct pe ambalaj sau container si nu trebuie sa se confunde cu eticheta oficiala. Informatiile care sa fie prevazute pe aceste etichete se stabilesc in conformitate cu procedurile Comunitatii. Eticheta furnizorului trebuie sa fie acceptata de autoritatea oficiala responsabila.
Art.15. - In cazul semintei de cartof a unui soi care a fost modificat genetic (OMG), toate etichetele aplicate pe ambalajele lotului de seminte sau orice document care-l insoteste, conform prevederilor prezentului ordin, oficial sau nu, trebuie sa indice clar ca soiul a fost modificat genetic, cu mentiunea „SOI MODIFICAT GENETIC” si codul de identificare al OMG.
Art.16. - Orice tratament chimic al semintei de cartof Baza sau Certificat se mentioneaza fie pe eticheta oficiala, fie pe o eticheta a furnizorului, pe ambalaje sau in interiorul lor sau pe containere.
Art.17. - (1) Statele membre vor asigura ca semintele comercializate conform prevederilor Directivei 2002/56/CE, nu sunt supuse nici unei alte restrictii de comercializare cu privire la caracteristicele lor, cerintele de examinare, marcare si sigilare altele decat cele prevazute in Directiva 2002/56/CE sau in alte Directive.
(2) Comisia Comunitatii, actionand in conformitate cu procedura la care se refera art.25 alin.(2), in respectul comercializarii cartofului pentru samanta in totalitatea sau a unei parti a teritoriului unuia sau mai multor state membre, autorizeaza sa fie luate masuri mai severe decat cele prevazute in Anexele nr.1 si 2 impotriva organismelor daunatoare care nu exista in acele regiuni sau care sunt daunatoare culturilor din acele regiuni. Atunci cand este un pericol iminent de introducere sau de extindere a astfel de organisme daunatoare astfel de masuri pot fi luate de statul membru in cauza, imediat ce cererea sa a fost depusa, pana ce Comisia va derula procedurile de autorizare.
Art.18. - Conditiile sub care cartoful pentru samanta din selectiile generatiilor anterioare semintei de cartof Baza (samanta Prebaza), poate fi plasat pe piata conform art.4, sunt urmatoarele:
a) trebuie sa fie produs conform practicilor acceptate pentru mentinerea soiului si sanatatii plantelor;
b)trebuie sa fie destinat in principal pentru productia de seminte de cartof Baza;
c) trebuie sa satisfaca conditiile minime stabilite in conformitate cu procedura Communitatii si ale prezentului ordin pentru samanta Prebaza;
d) trebuie sa fie gasit prin examinare oficiala ca satisface conditiile minime la care se refera pct.c) din acest alineat;
e) trebuie sa fie ambalat in ambalaje sau containere conform cu prevederile Directivei 2002/56/CE si a prezentului ordin; si
f). i) ambalajele si containerele trebuie sa poarte o eticheta oficiala care sa contina cel putin urmatoarele informatii:
- autoritatea de certificare si tara sau abrevierea elementelor de distinctie,
- numarul de referinta al lotului,
- luna si anul sigilarii,
- specia, indicata cel putin cu caractere romane, sub numele ei botanic, care poate fi in forma prescurtata si fara numele autorului, sau numele ei comun, sau amandoua,
- soiul, indicat cel putin cu caractere romane,
- definirea “ samanta de cartof Prebaza”
ii) Eticheta trebuie sa fie alba cu o linie diagonala violet.
Art.19. - In scopul gasirii unor alternative mai bune la unele prevederi ale Directivei 2002/56/CE, altele decat cele referitoare la sanatatea plantelor,se pot organiza experimente temporare in conditii specifice la nivel comunitar in conformitate cu procedura Comunitatii.
In cadrul unor astfel de experimente statele membre pot fi scutite de unele obligatii rezultate din prevederile Directivei 2002/56/CE. Extinderea acestor scutiri va fi definita cu referire la prevederile la care se aplica. Durata unui experiment nu va depasi sapte ani.
Art.20. - (1) Teste si incercari comparative la nivel comunitar vor fi organizate in Comunitate pentru post-controlul esantioanelor de cartof pentru samanta plasate pe piata conform prevederilor Directivei 2002/56/CE, imputernicit sau obligatoriu, inclusiv a celor referitoare la sanatatea plantelor si luate in timpul esantionarii. Testele si incercarile comparative pot include urmatoarele aspecte :
- cartof pentru samanta recoltat in terte tari,
- cartof pentru samanta adecvat pentru culturi organice (ecologice),
- cartof pentru samanta comercializat in relatie cu conservarea ‘’in situ’’ si sustinerea utilizarii resurselor genetice de plante.
(2)Testele si incercarile comparative de la alin.(1) vor fi utilizate sa armonizeze metodele tehnice de certificare si sa verifice satisfacerea conditiilor pe care samanta trebuie sa le indeplineasca.
(3) Comisia, actionand in conformitate cu procedura Comunitatii va face aranjamentele necesare pentru efectuarea testelor si incercarilor comparative. Comisia va informa Comitetul, la care se refera art.25 alin.(1), despre aranjamentele tehnice pentru organizarea testelor si incercarilor si rezultatele acestora. Cand sunt probleme privind sanatatea plantelor, Comisia le va notifica Comitetului Permanent privind Sanatatea Plantelor.
(4) Comunitatea poate contribui financiar pentru organizarea testelor si incercarilor prevazute la alin.(1) si (2). Contributia financiara nu va depasi prevederile anuale stabilite de autoritatea bugetara.
(5) Testele si incercarile care pot beneficia de contributia financiara comunitara si regulile detaliate pentru prevederile contributiei financiare se stabilesc in conformitate cu procedura Comunitatii.
(6) Testele si incercarile prevazute la alin.( 1) si (2) pot fi efectuate numai de autoritatile de stat sau persoane juridice care actioneaza sub responsabilitatea statului.
(7) In conformitate cu procedura Comunitatii, Comisia poate interzice, in totalitate sau in parte, comercializarea cartofului pentru samanta recoltat intr-o anumita zona a Comunitatii, daca rezultatele testelor efectuate pe descendenta esantioanelor ridicate oficial din cartof pentru samanta Baza sau Certificata, recoltate in acea zona si cultivate in una sau mai multe teste sau incercari comunitare, au fost apreciabil mai reduse decat conditiile minime prevazute in Anexa nr.1 alin.(1) lit.c), (2) lit.c), (3) si (4), timp de 3 ani succesivi.
(8) Orice masura luata conform alin. (7) va fi revocata de catre Comisie imediat ce a fost stabilit cu certitudine ca samanta de cartof Baza si Certificata recoltata in zona respectiva va satisface in viitor conditiile minime la care se refera alin.(7).
(9) Testele si incercarile comparative, precum si masurile prevazute in alin.(1) - (8), se aplica la nivel national de catre INCS si ISTIS, conform prevederilor din Anexa nr.6 cap.II lit.D.
Art.21. - (1) In conformitate cu procedurile Comunitatii, se va determina daca cartoful pentru samanta recoltat intr-o tara terta si care ofera aceleasi garantii cu privire la caracteristicile sale si procedurile pentru inspectia lor, pentru asigurarea identitatii, pentru marcare si pentru control este echivalent cu cartoful pentru samanta Baza sau Certificat recoltat in Comunitate si corespunde prevederilor Directivei 2002/56/CE.
(2) Pana la luarea unei decizii conform alin.(1) statele membre sunt libere sa ia singure o astfel de decizie.
(3) Statele membre sunt autorizate sa extinda, pana la data decisa de Comunitate, validitatea deciziilor luate in conformitate cu alin.(2), cu conditia ca decizia luata de statele membre sa poata fi utilizata numai in concordanta cu obligatiile rezultate din regulile comunitare privind sanatatea plantelor prevazute de Directiva Consiliului 2000/29/CE din 8 mai 2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii in Comunitate a organismelor daunatoare plantelor sau produselor plantelor si impotriva extinderii acestora in Comunitate.
Perioada autorizarii prevazute la alin.(1) poate fi extinsa pentru terte tari, in conformitate cu procedurile Comunitare, daca informatiile disponibile nu permit o determinare conform alin.(1) si pentru atat timp cat astfel de informatii nu permit o astfel de determinare.
(4) Alineatele (1) si (2) se aplica, de asemenea, noilor state membre de la data aderarii la data la care intra in vigoare legile, reglementarile sau prevederile administrative necesare care corespund cu Directiva 2002/56/CE.
Art.22. - (1) In scopul eliminarii dificultatilor temporare in furnizarea generala a cartofului pentru samanta Baza sau Certificat care ar putea avea loc in Comunitate si nu poate sa fie altfel acoperita, se poate decide in conformitate cu procedurile Comunitatii, ca statele membre sa permita, pentru o perioada specificata, comercializarea in Comunitate a cantitatilor necesare de cartof pentru samanta dintr-o categorie cu exigente mai reduse sau a unor cartofi pentru samanta din soiuri neincluse in Catalogul Comun al Soiurilor din Speciile de Plante Agricole sau in catalogele nationale al statelor membre.
(2) Pentru o categorie de cartof pentru samanta dintr-un soi acceptat in cataloagele de la alin.(1), eticheta oficiala trebuie sa fie prevazuta pentru categoria corespunzatoare ; pentru cartoful pentru samanta din soiuri neincluse in cataloagele prevazute mai sus culoarea etichetei oficiale trebuie sa fie bruna. Eticheta va indica intotdeauna ca acel cartof pentru samanta este dintr-o categorie care satisface cerinte cu exigente mai reduse.
(3) Reguli de aplicare a alin.(1) pot fi adoptate in conformitate cu procedurile Comunitatii.
Art.23. - (1) Inspectii oficiale se efectueaza cu privire la comercializarea cartofului pentru samanta, cel putin prin verificari randomizate, pentru verificarea conformitatii cu cerintele si conditiile Directivei 2002/56/CE si, dupa caz, a prezentului ordin.
(2) a) Fara a se afecta libera circulatie a cartofului pentru samanta in Comunitate, autoritatile oficiale vor lua toate masurile necesare sa se asigure ca vor primi, in timpul comercializarii unei cantitati de peste doua kilograme de cartof pentru samanta importat dintr-o tara terta, urmatoarele informatii :
i) specia;
ii) soiul;
iii) categoria;
iv) tara de productie si autoritatea de control ;
v) tara de expediere ;
vi) importatorul ;
vii) cantitatea de cartof pentru samanta.
b) Maniera in care informatiile prevazute la lit.a) din acest alineat trebuie sa fie prezentate pot fi stabilite in conformitate cu procedurile Comunitatii.
Art.24. - Continutul anexelor nr. 1 - 6 din prezentul ordin poate fi modificat in lumina dezvoltarii cunostintelor stiintifice si tehnice in conformitate cu procedurile Comunitatii si prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
Art.25. - (1) Comisia este asistata de Comitetul Permanent pentru Seminte si Material de Inmultire pentru Agricultura, Horticultura si Paduri, infiintat prin art.1 a Deciziei Consiliului 66/399/CEE.
(2) Cand o referinta se face la acest alineat, se aplica art.4 si 7 din Decizia 1999/468/CE.
(3) Comitetul adopta propriile reguli de procedura.
(4) Reprezentantul(ii) Romaniei in Comitetul permanent pentru Seminte si Material de Inmultire pentru Agricultura, Horticultura si Paduri prevazut in alin.(1) se stabileste de ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
Art.26. - Cu exceptia cazurilor cand altfel este prevazut in Anexele nr.1 si 2 privind tolerantele pentru boli, organisme daunatoare si vectorilor lor, Directiva 2002/56/CE se aplica fara a se afecta prevederile legislatiei nationale justificate pe baza protectiei sanatatii si vietii oamenilor, animalelor sau plantelor sau protectiei proprietatii industriale si comerciale.
Art.27. - (1)Conditii specifice pot fi stabilite in conformitate procedurile Comunitatii luand in considerare dezvoltarea domeniilor urmatoare:
a) conditii sub care semintele tratate chimic pot fi comercializate;
b) conditii sub care semintele pot fi comercializate in relatie cu conservarea in situ si sustinerea utilizarii resurselor genetice de plante, care este asociata cu habitatele specifice naturale si seminaturale si sunt supuse eroziunii genetice;
c) conditii sub care semintele adecvate productiei organice (ecologice) pot fi comercializate.
(2) Conditiile specifice la care se refera alin.(1) lit.b) vor include, in particular, urmatoarele puncte:
a) samanta acestor specii sa fie de o provenienta cunoscuta aprobata de autoritatea competenta din fiecare stat membru pentru a fi comercializata in zonele definite ;
b) restrictii cantitative adecvate.
Art.28. - INCS va comunica Comisiei Comunitatii textul principalelor prevederi ale legislatiei nationale adoptate si implementate in domeniul acoperit de Directiva 2002/56/EC, Directiva Comisiei 93/17/CEE si de Decizia Comisiei 2004/842/CE. Comisia va informa celelalte state membre.
Art.29. - (1) a) Anexa nr.1 si Anexa nr.2.5 din Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.350 din 2 august 2002 se abroga la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.
b) Prin derogare de la prevederile lit.a), cartoful pentru samanta din recolta 2005 poate fi certificat in conditiile prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.350/2002 si comercializat pana la data de 30 iunie 2006.
(2) Referirile la ‘’Comunitate’’ sau ,,state membre’’ vor avea intelesul de ‘’Romania’’, de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana la data aderarii la Comunitate, in cuprinsul articolelor 1 alin.(3), 14, 17 alin.(1), 21 alin.(1)-(3), 22 alin.(1) si (2), 23 alin.(2), 27 si 28.
(3) Prevederile cu referire la ,,Comunitate’’ si ,,procedurile Comunitatii’’ din cuprinsul articolelor 2 lit.a) pct.iv), 10 alin.(1), 12 alin.(1) lit.d) si alin.(3), 13 alin.(2) lit.a), 17 alin.(2), 19, 20 alin.(1-8), 21 alin.(4), 22 alin.(3), 25 alin.(1-3), se aplica de la data aderarii Romaniei la Comunitate.
(4) Anexele nr.1- 6 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art.30. - Prevederile prezentului ordin se adreseaza Inspectiei Nationale pentru Calitatea Semintelor, Laboratorului Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor, inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semintelor si materialului saditor, autoritatilor oficiale fitosanitare, precum si agentilor economici, persoane fizice si juridice, inregistrati pentru producerea, prelucrarea si comercializarea cartofului pentru samanta, care vor aplica prevederile prezentului ordin.
Art.31. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si va intra in vigoare dupa 30 de zile de la data publicarii.
M I N I S T R U,
Gheorghe FLUTUR
Anexa nr.1
1.Cartoful pentru samanta categoria Baza trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii:
a)la inspectia oficiala a culturii numarul de plante afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 2% ;
b)in descendenta directa (plante rasarite din tuberculii in cauza, respectiv in post-control) numarul de plante neautentice soiului nu trebuie sa depaseasca 0,25% si numarul de plante dintr-un soi diferit nu trebuie sa depaseasca 0,1% ;
c)in descendenta directa numarul plantelor care prezinta simptome usoare sau severe de virus nu trebuie sa depaseasca 4%.
d)pentru incadrarea in clase Comunitare cartoful pentru samanta trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in Anexa nr.4
e)pentru productia de cartof pentru samanta din Romania conditiile prevazute in Anexa nr.6, tabelul nr.1 si 2, trebuie respectate.
2. Cartoful pentru samanta categoria Certificata trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii:
a)la inspectia oficiala a culturii numarul de plante afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu trebuie sa depaseasca 4% ;
b)in descendenta directa (plante rasarite din tuberculii in cauza, respectiv in post-control) numarul de plante neautentice soiului nu trebuie sa depaseasca 0,5% si numarul de plante dintr-un soi diferit nu trebuie sa depaseasca 0,2% ;
c)in descendenta directa numarul plantelor care prezinta simptom de infectie severa cu virus nu trebuie sa depaseasca 10%. Mozaicurile usoare care cauzeaza numai decolorarea si nu deformarea frunzelor vor fi ignorate.
d)pentru productia de cartof pentru samanta din Romania conditiile prevazute in Anexa nr.6, tabelul nr.1 si 2, trebuie respectate.
3.In evaluarea descendentei unui soi afectat cronic de o boala virotica, simptomele usoare cauzate de virusul in cauza nu vor fi luate in calcul.
boala virotica este cauzata de virusuri raspandite in Europa.
a) Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.,
b) Corynebacterium sepedonicum (Spieck. et Kotth.) Skapt. si Burkh.(Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus)
7. Conditii suplimentare sau mai severe pentru productia de cartof pentru samanta din Romania sunt stabilite in Anexa nr.6.
Anexa nr.2
1.prezenta pamantului si corpurilor straine: 2% in greutate.
2.putregaiuri umede si uscate, daca nu sunt cauzate de Synchytrium endobioticum, Corynebacterium sepedonicum sau Pseudomonas (Ralstonia) solanacearum: 1 % in greutate.
3. defecte externe (de ex. tuberculi deformati sau vatamati) : 3% in greutate.
4. raia comuna: tuberculi afectati pe mai mult de 1/3 din suprafata: 5% in greutate.
Total tolerante pentru punctele 2,3 si 4 : 6% in greutate.
b)Tolerante suplimentare sau mai severe pentru productia de cartof pentru samanta din Romania sunt stabilite in Anexa nr.6 tabelul nr. 3.
B. Cartoful pentru samanta sa fie liber de Heterodera (Globodera) rostochiensis si pallida, Synchytrium endobioticum, Corynebacterium (Clavibacter) sepedonicum si Pseudomonas (Ralstonia) solanacearum.
Anexa nr.3
Eticheta
A. Indicatiile cerute pe eticheta oficiala sunt:
1. Dupa aderare « Reguli si norme CE » ; pana la data aderarii „Reguli si norme ROMANIA sau RO”
2. Autoritatea de certificare si tara : INCS- ITCSMS…(si initialele judetului) sau LCCSMS si Romania sau RO;
3. Numarul de referinta al lotului (incluzand numarul de identificare al producatorului);
4. Luna si anul sigilarii ambalajului;
5. Specia si soiul, indicate cel putin cu caractere romane (denumirea botanica si eventual comuna) ;
6. Tara de productie;
7. Categoria si clasa;
8. Marimea (calibrul)
9. Greutatea neta declarata;
B.Dimensiunile minime ale etichetei : 110 mm x 67 mm.
C.Eticheta prevazuta la pct.A va reprezenta, de asemenea, pasaportul fitosanitar, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.394/2002.
Anexa nr.4.
Conditii specifice claselor comunitare
1.a) Clasele comunitare ale cartofului pentru samanta Baza sunt stabilite astfel : samanta de cartof eligibila pentru aceste clase este aceea care se califica pentru certificare oficiala ca « samanta de cartof Baza » in conformitate cu prevederile art.2 lit.b) din prezentul ordin, si care in plus satisface conditiile specificate la pct.2, si care a fost gasita prin examinare oficiala ca satisface acele conditii.
b) Prevederile acestei anexe implementeaza Directiva Comisiei 93/17/CEE din 30 martie 1993 care stabileste clasele Comunitare ale cartofului pentru samanta Baza, impreuna cu conditiile si denumirile aplicabile acestor clase.
2. Cartoful de samanta prevazut la pct.1 trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii :
a) conditiile de sanatate a plantelor prevazute in Ordinele ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 28/1999, 27/1999, 632/2002, 912/2004 si in Directiva 2000/29/CE ;
b) cartoful de samanta deriva din material care a satisfacut conditiile prevazute in Anexa nr.4.1. si satisfac conditiile aditionale sau mai severe prevazute in Anexa nr.4.2.
3. Clasele comunitare ale cartofului pentru samanta se definesc astfel:
a) ,,CEE clasa 1’’ in cazul cand conditiile prevazute in Anexa nr.4.1, altele decat punctul 3.3(b), si in Anexa nr.4.2 pct.1, sunt intrunite; sau
b) ,,CEE clasa 2” in cazul cand conditiile prevezute in Anexa nr.4.1, altele decat pct.3.3a), si Anexa nr.4.2 pct.2 sunt intrunite; sau
c) ,,CEE clasa 3” in cazul cand conditiile prevazute in Anexa nr.4.1, altele decat pct.3.3a), si Anexa nr.4.2 pct.3 sunt intrunite. Denumirile claselor trebuie sa fie indicate pe eticheta oficiala prevazuta in Anexa nr.3, prin ,, clasa ‘’ categoriei.
4. Clasele comunitare se aplica in certificarea productiei de cartof pentru samanta in masura solicitarii producatorului si/sau beneficiarului. Dupa aderare, INCS va informa Comisia cu privire la aplicarea claselor Comunitare in certificarea productiei din Romania, conform prevederilor din Anexa nr.6, tabelele nr.2 si 3.
Anexa nr.4.1
Conditii pe care trebuie sa le satisfaca materialul din care deriva cartoful pentru samanta Baza clasificat pe clase comunitare
1. Atunci cand se folosesc metodele de micropropagare, inclusiv tehnicile de inmultire prin meristeme:
1.1.Tuberculul mama trebuie sa fie liber de urmatoarele organisme daunatoare :
a) Erwinia carotovora var. atroseptica
b) Erwinia chrysanthemi
c) Potato leaf roll virus
d) Potato virus A
e) Potato virus M
f) Potato virus S
g) Potato virus X
h) Potato virus Y
Indeplinirea acestor cerinte se stabilesc prin testare oficiala sau testare
sub supraveghere oficiala conform metodelor adecvate;
1.2. Materialul multiplicat in vitro si derivat din tuberculul mama trebuie sa fie conform conditiilor prevazute la pct. 1.1 de mai sus, iar cerintele obligativitatii testarii oficiale sau sub supraveghere oficiala nu se aplica.
2. Atunci cand se foloseste metoda selectiei clonale, planta initiala si tuberculii derivati direct din aceasta trebuie sa fie:
2.1. libere de organismele daunatoare de la pct. 1.1. Indeplinirea cerintelor conforme literelor c) la h) se stabileste prin testare oficiala sau sub supraveghere oficiala conform metodelor adecvate ;
2.2. au fost cultivate in culturi care au satisfacut cerintele de la pct. 3 de mai jos.
3. Culturile trebuie:
3.1. sa fie cultivate intr-un teren de productie unde cel putin 3 ani nu s-a cultivat cartof;
3.2. sa fie izolate de culturi de o categorie inferioara printr-o distanta adecvata. Satisfacerea acestor cerinte trebuie sa fie verificata prin inspectie in camp oficiala;
3.3. cu privire la innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor :
a) sa fie libere de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor, in cazul « CEE clasa 1 » ;sau
b) sa nu contina mai mult de 0,25% de plante afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor, in cazul « CEE clasa 2 » si « CEE clasa 3 ».
Indeplinirea acestei cerinte trebuie sa fie verificata prin inspectie in camp oficiala;
3.4. sa nu contina mai mult de 0,1% plante care prezinta simptom de infectie cu virusuri. Indeplinirea acestei cerinte trebuie sa fie verificata prin inspectie in camp oficiala, suplimentata in caz de indoiala prin teste de laborator pe frunze conform metodelor adecvate ;
3.5. cand o inspectie in camp oficiala este prevazuta mai sus, se intelege cel putin 2 inspectii in camp oficiale;
3.6. sa fie subiectul limitarii numarului maxim de multiplicari la un numar cat mai mic posibil, tinand cont de conditiile de productie.
Anexa nr.4.2.
Conditii aditionale sau mai severe care sa fie satisfacute de cultura si de loturile de cartof pentru samanta Baza clasificat pe clase comunitare
1.“CEE clasa 1”
1.1. Cultura trebuie:
1.1.1.sa fie cultivata intr-un teren de productie unde cel putin 3 ani nu s-a cultivat cartof;
1.1.2.sa fie libera de plante afectate de innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor. Indeplinirea acestei cerinte trebuie sa fie verificata prin inspectie in camp oficiala;
1.1.3.sa nu contina mai mult de 0,5% plante care prezinta simptom de infectie cu virusuri. Indeplinirea acestei cerinte trebuie sa fie verificata prin inspectie in camp oficiala, suplimentata in caz de indoiala prin teste de laborator pe frunze conform metodelor adecvate ;
1.1.4.cand inspectia in camp oficiala este prevazuta mai sus, se va intelege cel putin 2 inspectii in camp oficiale;
1.1.5.sa fie subiectul unei limitari cat mai reduse a numarului maxim de multiplicari, tinand cont de conditiile de productie.
1.2. Loturile nu trebuie :
1.2.1.sa contina mai mult de 1% din greutate pamant si corpuri straine. Indeplinirea acestei conditii trebuie verificata prin examinare oficiala;
1.2.2.sa contina mai mult de 0,5% din greutate tuberculi afectati de putregai uscat sau umed. Indeplinirea acestei conditii trebuie verificata prin examinare oficiala;
2. “CEE clasa 2”
Se aplica conditiile prevazute la pct. 1, cu exceptia pct. 1.1.2. Standardul cu privire la innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu va fi mai mare de 0,5% de plante afectate.
3. “CEE clasa 3”
Se aplica conditiile prevazute la pct. 1, cu exceptia pct.1.1.2. si 1.1.3. Standardul cu privire la innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor nu va fi mai mare de 1% de plante afectate. Standardul cu privire la infectia cu virusuri nu va fi mai mare de 1% plante care prezinta simptom de infectie.
Reguli de autorizare a comercializarii cartofului pentru samanta din soiuri pentru care s-a solicitat inregistrarea in catalogul national al soiurilor de plante
Prezenta anexa implementeaza prevederile Deciziei Comisiei 2004/842/CE din 1 decembrie 2004.
Cap.I.Prevederi generale
Scopul acestor prevederi este stabilirea regulilor de acordare a unei autorizatii pentru punerea pe piata a semintei din soiurile pentru care o cerere a fost depusa pentru inregistrarea in catalogul national, in concordanta cu prevederile din cap.II al acestei anexe.
Cap.II.Prevederi speciale
1.Autorizarea
a)pentru cartoful pentru samanta ITCSMS si LCCSMS pot autoriza producatorii stabiliti pe teritoriul lor sa plaseze pe piata seminte dintr-un soi pentru care a fost depusa o cerere pentru inregistrare in catalogul national al soiurilor, in concordanta cu prevederile acestui capitol.
b) ITCSMS si LCCSMS se vor asigura ca atunci cand se acorda o autorizatie conform prezentelor reguli, detinatorul autorizatiei se conformeaza cu fiecare conditie sau restrictie mentionate in autorizatie.
2.Cererea
a)autorizatia poate fi ceruta de persoana care a depus o cerere de inregistrare a soiurilor in Catalogul national,denumit in continuare solicitant, incluzand in acest termen si reprezentantul acestei persoane, daca reprezentantul a fost delegat official de persoana respectiva.
b)solicitantul trebuie sa furnizeze urmatoarele informatii :
i)testele si incercarile prevazute ;
ii)numele statului sau statelor membre in care se fac aceste teste si incercari ;
iii)descrierea soiului ;
iv)mentinerea soiului.
3. Scopul
Autorizatiile vor fi acordate numai pentru testari sau incercari efectuate in intreprinderi agricole pentru a se putea aduna informatii despre cultura sau utilizarea varietatii.
4. Conditii tehnice
Cartoful pentru samanta trebuie sa corespunda conditiilor prevazute in anexele nr.1 si 2 din prezentul ordin pentru cartoful pentru samanta Certificat.
5. Examinarea
a)Conformitatea cu conditiile de la pct.4 se stabilesc prin examinare oficiala.
b)Pentru stabilirea conformitatii cu conditiile privind identitatea si puritatea varietala se folosesc : descrierea soiului asa cum este furnizata de solicitant sau cand este posibil descrierea provizorie a soiului pe baza rezultatelor examinarii oficiale a distinctivitatii, stabilitatii si uniformitatii prevazute in art.7 al Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.84/2003 privind aprobarea Regulamentului de testare si inregistrare a soiurilor de plante.
c)Examinarea se efectueaza in conformitate cu metodele internationale actuale, daca asemenea metode exista.
d)Pentru examinare, esantioanele se ridica oficial conform metodelor adecvate.
e)esantioanele se ridica din loturi omogene.
f)greutatea maxima a unui lot si greutatea minima a esantionului este redata in Anexa nr.6.
6.Cantitati
Cantitatile autorizate pentru fiecare varietate nu trebuie sa depaseasca 0,1% din samanta utilizata anual pe intreaga tara sau in statul membru unde este destinata. Totusi, daca asemenea cantitati nu sunt suficiente pentru a se semana 10 ha pe statul respectiv, se poate autoriza o cantitate necesara pentru a acoperi aceasta suprafata.
7.Ambalarea si sigilarea
Semintele pot fi comercializate numai in ambalaje sau containere care poarta un sistem de sigilare. Ambalajele si containerele cu samanta trebuie sa fie sigilate oficial sau sub supraveghere oficiala astfel incat acestea sa nu poata fi deschise fara deteriorarea sistemului de sigilare sau fara a lasa urme de violare pe eticheta oficiala prevazuta la pct.8 sau pe ambalaj. In scopul asigurarii sigilarii sistemul de sigilare trebuie sa cuprinda cel putin eticheta oficiala sau fixarea unui sigiliu oficial.Ambalajele trebuie sa fie noi si containerele sa fie curate.
8. Etichetarea.
a)Ambalajele cu seminte trebuie sa poarte o eticheta oficiala intr-una din limbile oficiale ale Comunitatii.
b)Informatiile care se mentioneaza pe eticheta prevazuta la lit.a)sunt urmatoarele:
- autoritatea de certificare INCS-ITCSMS sau LCCSMS si Romania sau abrevierea RO;
- numarul de referinta al lotului ;
- luna si anul sigilarii ;
- specia ;
- denumirea varietatii sub care urmeaza a fi comercializate semintele (referirea amelioratorului, denumirea propusa sau aprobata) si numarul oficial al cererii pentru inregistrare, dupa caz;
- indicatia ‘’soiul nu este inca oficial listat’’ ;
- indicatia ,, numai pentru teste si incercari’’ ;
- dupa caz, cuvintele ,, soi modificat genetic’’ ;
- marimea (calibrul) ;
- greutatea neta sau bruta declarata sau numarul de seminte pure (tuberculi) ;
c)Eticheta prevazuta la pct.a) este de culoare portocalie.
9. Orce tratament chimic trebuie sa fie mentionat fie pe eticheta oficiala, fie pe o eticheta a fiurnizorului si pe ambalaj, sau in interiorul acestuia, sau pe container.
10.Perioada de timp.
Fara a se afecta prevederile de la pct.12 si 13, autorizatiile acordate in conformitate cu prevederile acestui ordin sunt valabile pentru o perioada de timp care sa nu depaseasca un an si trebuie reinoite pentru perioade care sa nu depaseasca un an, conform pct.11.
11. Cererea de reinoire
a) Fara a afecta prevederile pct.12 si 13, autorizatiile la care se refera pct. 1 trebuie sa fie reinoite pentru perioade care nu depasesc fiecare un an ,
b) Cererea de reinoire trebuie insotita de urmatoarele documente :
i) o referire la autorizatia originala ;
ii) orice informatie disponibila care suplimenteaza informatia deja oferita asupra descrierii, mentinerii si/sau cultivarii sau folosirii soiului care face subiectul autorizatiei originale ;
iii) dovada ca evaluarea pentru inscrierea in catalog a soiului se efectueaza in continuare, daca nu este disponibila.
12. Incetarea valabilitatii
Autorizatiile trebuie sa inceteze sa mai fi valabile daca cererea de inscriere in catalogul national este retrasa sau respinsa, sau varietatea este intrata in catalog.
13. Masuri de siguranta
Cu toate ca o autorizatie a fost acordata conform pct.1,un stat membru poate interzice utilizarea soiului pe intreg teritoriul sau, sau pe o parte a teritoriului sau, sau poate stabili conditii adecvate pentru cultivarea soiului, in cazurile prevazute la pct.iii), in concordanta cu conditiile de utilizare a produselor rezultate de la acea cultivare:
i)atunci cand cultivarea soiului este stabilit ca poate fi daunatoare din punct de vedere al sanatatii plantelor cultivarii altor soiuri sau specii, sau
ii)atunci cand incercarile oficiale de cultivare efectuate in statul unde s-a depus solicitarea arata ca soiul nu produce, in nici o parte a teritoriului sau, rezultate corespunzatoare cu acelea a altor soiuri acceptate pe teritoriul sau, sau atunci cand e bine stiut ca soiul nu este adaptat pentru a fi cultivat in nici o parte a teritoriului sau din cauza grupei de maturitate; sau ;
iii) atunci cand are motive serioase sa considere ca soiul prezinta un risc pentru sanatatea omului sau a mediului ;
14. Obligatii de raportare.
a) Dupa acordarea autorizatiei, ITCSMS sau LCCSMS care a efectuat autorizarea, sau ISTIS poate cere persoanei autorizate sa raporteze:
i) rezultatele testelor sau al incercarilor efectuate in unitatile agricole pentru a strange informatii asupra cultivarii sau utilizarii soiului ;
ii) cantitatile de seminte plasate pe piata in timpul perioadei de autorizare si statul membru pentru care samanta a a fost destinata. Aceste informatii trebuie tratate confidential.
15. Verificari de mentinere.
Statul membru care a acordat autorizatia poate verifica mentinerea soiului. Atunci cand mentinerea are loc intr-un alt stat membru decat statul membru care autorizeaza, cele doua state trebuie sa se asiste administrativ in ceea ce priveste verificarile necesare de mentinere. Un stat membru poate accepta mentinerea intr-o terta tara, decizie luata in conformitate cu art.22 alin.(1) lit.(b) al Directivei 2002/53/CE, daca verificarile practicilor de mentinere ofera aceleasi garantii ca si cele efectuate in statele membre.
16. Notificarea.
Statele membre trebuie sa notifice unul celuilalt si Comisiei urmatoarele:
i)fiecare cerere de autorizare, de indata ce este primita, sau de respingerea unei cereri de autorizare ; si
ii)acordarea, reinoirea, revocarea sau retragerea unei autorizatii.
ITCSMS si LCCSMS vor transmite informatiile prevazute la pct.i) si ii) de mai sus, catre INCS care va publica aceste informatii prin sistemul informational computerizat, precum si catre ISTIS.
17.Schimbul de informatii
Statele membre trebuie sa utilizeze sistemul informational computerizat pentru a facilita schimbul de informatii cu privire la cererile de acceptare a soiurilor in cataloagele nationale si autorizatia pentru semintele soiurilor neinscrise inca in lista.
18.Publicarea unei liste a soiurilor
Comisia poate , pe baza informatiilor furnizate de statele membre, sa publice o lista de varietati care au fost autorizate.
INCS, in baza informatiilor de la pct.17, va publica pe internet o lista a soiurilor autorizate in Romania.
Cerinte suplimentare sau mai severe pentru producerea, certificarea si comercializarea cartofului pentru samanta produs in Romania
Cap.I. Producerea cartofului pentru samanta
Agentii economici inregistrati pentru producerea semintelor (multiplicatorii) au urmatoarele obligatii :
a) sa ceara autoritatii de certificare, prin ,,Declaratia de multiplicare’’, la termenele fixate, inscrierea pentru inspectia in camp a culturilor semincere destinate multiplicarii;
b) sa insoteasca, prin responsabilul sau reprezentantul sau, inspectorul, la cererea acestuia, atunci cand acesta efectueaza inspectia in camp si sa contrasemneze de primirea unei copii a ,,Fisei de control’’ ;
c) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele necesare verificarii activitatii in vederea certificarii semintelor, inclusiv metoda de producere si descrierea componentilor sau a soiurilor ;
d) sa permita mentinatorului, multiplicatorului sau reprezentantilor acestora, dupa caz, sa verifice respectarea normelor de mentinerea identitatii si puritatii varietale si a altor elemente de calitate, in toate fazele de producere a semintelor ;
e) sa tina evidenta productiei, tranzactiilor si a stocurilor de seminte intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’ conform modelului stabilit de autoritate;
f) sa aiba personal tehnic calificat in domeniul de activitate de producere a semintelor, instruit si atestat in cursurile de instruire efectuate de ITCSMS si LCCSMS ;
g) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;
h) in plus, mentinatorii trebuie sa completeze la zi registrul de selectie conservativa;
i) in plus, mentinatorii trebuie sa elibereze documentul de garantarea autenticitatii pentru samanta Amelioratorului, destinata multiplicarii ;
j) sa respecte regulile si normele prezentului ordin si a altor reglementari specifice nationale si internationale, in special cele privind carantina fitosanitara, dupa caz;
B. Amplasarea culturilor semincere si inscrierea la multiplicare
1. Pentru amplasarea culturilor semincere se pot stabili zone sau regiuni speciale favorabile producerii cartofului pentru samanta, aprobate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Zonele pot fi revizuite periodic.
2. In fiecare zona se pot produce categoriile de cartof stabilite, astfel:
a) zona I, zone si microzone „inchise”: samanta Prebaza, Baza si Certificata clasa A;
b) zona a II-a in microzone favorabile: samanta Certificata in una sau doua generatii;
c) zona a III-a in amplasamente speciale: samanta Certificata o singura generatie.
3. Cartoful pentru samanta se poate produce si comercializa de catre agenti economici inregistrati, atunci cand cartoful pentru samanta indeplineste conditiile prevazute de prezentele reguli si norme pentru a putea fi certificat oficial de ITCSMS sau LCCSMS.
4. Pentru infiintarea culturilor de cartof pentru samanta se admite numai cartof pentru samanta din categoriile Prebaza, Baza si Certificat clasa A, definite la art.2 si 3 din prezentul ordin sau, daca amelioratorul o cere, din samanta Amelioratorului constituita din:
i) planta initiala si tuberculii rezultati din aceasta, care trebuie sa fie autentici si gasiti liberi de organisme daunatoare;
ii) generatiile plantei initiale inmultite succesiv prin selectie clonala, respectiv clonele A si B sau micropropagare, de catre amelioratorul sau mentinatorul soiului si trebuie sa satisfaca conditiile prevazute la pct.i);
iii) pentru materialul initial si Prebaza, cand se folosesc metodele de micropropagare care includ tehnica de inmultire prin meristeme, se aplica adecvat cerintele prevazute in Anexa nr.4.1.
5. Terenul trebuie sa fie liber de nematozi de carantina fitosanitara, atestat cu buletin de analiza eliberat de un laborator autorizat.
6. Suprafata minima admisa pentru inspectia unei culturi semincere din categoria biologica Certificata este de 2 ha.
7. Rotatia si distantele de izolare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
Tabel nr.1.
Categoria Biologica |
Unitatea de control ha (maxi-mum) |
Rotatia ani (mini-mum) |
Distantele minime de izolare (m) fata de: |
||||||
Vatra satului si culturi de consum |
Culturi pentru samanta din categoria biologica: |
Soiuri diferite din aceeasi categorie biologica |
Sere si solarii |
||||||
Prebaza |
Baza |
Certificata: |
|||||||
C A |
C B |
||||||||
Prebaza |
20 |
4 |
300 |
- |
10 |
50 |
100 |
1,5 |
500 |
Baza |
50 |
4 |
300 |
10 |
- |
10 |
20 |
1,5 |
300 |
Certificata clasa A |
100 |
3 |
150 |
50 |
10 |
- |
10 |
1,5 |
300 |
Certificata clasa B |
100 |
3 |
150 |
100 |
20 |
10 |
- |
1,5 |
200 |
Nota: Nu se iau in considerare gradinile si parcelele mici, izolate, daca se cultiva cu o categorie biologica imediat inferioara, iar eliminarea plantelor virozate se face concomitent cu eliminarea celor din cultura de samanta. Distantele de izolare pot fi reduse daca sunt asigurate conditii de evitare a infectiilor virotice (spatii protejate de afide, perdele de protectie, zone izolate, etc).
8. Culturile de cartof pentru samanta se identifica de producator prin tablite care sa mentioneze numele producatorului sau numarul autorizatiei sau numarul de identitate al culturii, numele soiului si categoria biologica.
9. Formularul de cerere pentru inscrierea la multiplicare a culturii in vederea certificarii, denumit „Declaratia de multiplicare”conform modelului din Cap.V. A.. la prezentul ordin, se depune, de catre producatorul multiplicator inregistrat, la ITCSMS sau LCCSMS responsabil pentru zona unde se amplaseaza cultura, pana la data de 1 mai a anului de recolta. Dupa aceasta data, prin exceptie, daca inspectarea culturii la acea data permite luarea unor decizii corecte, pe faze de vegetatie, de catre inspectorul oficial, se poate accepta inscrierea, dar nu mai tarziu de 20 iunie, daca Declaratia de multiplicare este insotita de urmatoarele documente, dupa caz:
a) un contract de multiplicare intre multiplicator (amelioratorul sau mentinatorul sau un alt agent ecomomic care a dobandit dreptul de proprietate asupra semintei) si un prestator de servicii (agricultor-multiplicator); sau
b) o declaratie proprie, din care sa reiasa ca multiplicatorul (amelioratorul sau mentinatorul sau un alt agent ecomomic care a dobandit dreptul de proprietate asupra semintei) isi multiplica singur samanta; sau
c) o declaratie sau contract de redeventa din care sa reiasa ca mentinatorul isi da acordul pentru multiplicarea unui soi protejat de catre alt multiplicator ;
d) in cazul semintelor importate in vederea multiplicarii : acordul mentinatorului sau furnizorului semintei soiului respectiv si conditiile sub care se multiplica samanta ;
e) copie dupa documentele de calitate in care se stabileste provenienta sau originea si categoria biologica ;
f) schita topografica de amplasare a culturii si a culturilor premergatoare ;
g) descrierea morfologica si fiziologica a soiurilor in cazul cand acestea nu sunt descrise in catalogul national sau nu sunt disponibile autoritatii de certificare ;
h) notificarea privind intentia de amestecare a unor partide.
10. O cultura se considera inscrisa daca, in urma verificarii documentelor si a etichetelor oficiale din care, dupa verificare, inspectorul retine o eticheta din fiecare lot, precum si a platii contravalorii prestatiilor conform legii, satisface conditiile preliminare obligatorii pentru infiintarea acesteia.
11. Motivele de respingere sau amanare a cererii trebuie comunicate solicitantului in termen de maxim 10 zile de la data solicitarii.
12. Fiecare cultura semincera admisa in vederea certificarii oficiale poarta unul sau mai multe numere de identitate inscrise de ITCSMS sau LCCSMS pe ,,Declaratia de multiplicare’’. Numarul de identitate este folosit pentru identificarea culturii si a partidei de samanta.
1. Cultura trebuie sa prezinte o stare de intretinere corespunzatoare din punct de vedere al combaterii organismelor daunatoare si al conditiilor de cresterea plantelor. Culturile invecinate trebuie intretinute corespunzator si se elimina plantele gazda sau cele afectate de boli si daunatori, cel putin in limitele distantelor de izolare.
Starea culturala necorespunzatoare poate conduce la respingerea sau declasarea culturii.
2. Numarul minim de inspectii in camp in timpul vegetatiei este de 4 pentru materialul Prebaza si Baza si 3 pentru samanta Certificata. Inspectorii ITCSMS sau LCCSMS inspecteaza culturile ori de cate ori se considera necesar.
3. Operatiunile de selectie a materialului initial si Prebaza si rezultatele examinarilor privind autenticitatea, puritatea varietala, infectia cu virusuri si alte organisme daunatoare se evidentiaza intr-un registru de selectie conservativa si fitosanitara al fiecarui ameliorator sau mentinator de soi, disponibil controlului oficial.
4. Inspectorii oficiali preleveaza cel putin un esantion de frunze, intr-un moment adecvat, pentru testarea virotica in laborator, in cazul materialului Prebaza sau a materialului din care deriva cartoful pentru samanta clasificat in clase Comunitare conform prevederilor din Anexa nr.4.1.
5. Esantioanele pentru testare si verificare oficiala se ridica de inspectorii oficiali.
6. Inainte sau la plantare se verifica:
a) provenienta, calitatea, starea fitosanitara a materialului de plantat;
b) rotatia si distantele de izolare care trebuie sa corespunda cerintelor din tabelul 1;
c) documentele eliberate de laboratoare autorizate care atesta ca terenul ce urmeaza a fi plantat cu cartof pentru samanta este liber de nematozi cu chisti (Globodera rostochiensis si pallida) si, daca e cazul, pentru raia neagra (Synchytrium endobioticum).
7. Cultura trebuie sa fie libera de raia neagra (Synchytrium endobioticum), putregaiul inelar (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) si alte organisme de carantina.
8. Eliminarea plantelor netipice si straine soiului, precum si a celor infectate cu organisme daunatoare (viroze grave si usoare, bolile prevazute in prezentele norme si a celor de carantina) este obligatorie, incepand de la pornirea in vegetatie pana la distrugerea vrejilor. Eliminarea trebuie efectuata prin smulgerea plantei, inclusiv a tuturor tuberculilor, indepartarea lor din cultura in saci de plastic la o distanta de cel putin 100 m si distrugerea lor chimica sau prin ingroparea adanca in pamant.
9. Cand plantele au 15 - 25 cm inaltime, pana la inflorire, se verifica densitatea culturii si uniformitatea plantelor, starea de intretinere si starea fitosanitara privind infectiile cu virusurile cartofului: A, M, S, X, Y (inclusiv Yo, Yn, Yc, Yntn) si Potato leaf roll virus ( rasucirea frunzelor), precum si unele boli criptogamice si bacteriene. Se determina procentul de plante prezentand simptome ale organismelor daunatoare la care se admit tolerante:
a) viroze grave: rasucire, mozaicuri care produc incretirea foliolelor si reduc talia plantei;
b) viroze usoare: mozaicuri care produc simple decolorari, fara deformarea frunzelor sau reducerea taliei plantei;
c) Bacterioze, in special: innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor (Erwinia carotovora var. atroseptica si chrysanthemi);
La aceasta inspectie, cultura se declaseaza la o categorie inferioara sau se respinge daca procentul de viroze depaseste dublul tolerantei admise in tabelul 2 coloana 4.
10. Determinarea densitatii, a infectiei cu viroze si innegrirea bazei tulpinii si putregaiul
umed al tuberculilor si a altor organisme daunatoare se face in 10 puncte pe parcele de pana la 10 ha, iar pentru parcele mai mari se adauga cate un punct pentru fiecare 5 ha. Densitatea culturii se stabileste prin numararea plantelor pe un rand, pe o lungime corespunzatoare unei suprafete de 10 mp, iar infectia cu viroze si innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor prin analiza vizuala a cate 50 plante pe doua randuri alaturate, totalizand 100 plante in fiecare punct. Punctele vor fi dispuse randomizat.
11. In perioada de la inflorire si pana la maturitatea fiziologica, in acelasi numar de
puncte stabilite la inspectia anterioara, se determina procentul de plante netipice si straine soiului si daca este cazul, se indica executarea lucrarii de purificare.
12. Pentru determinarea puritatii varietale se examineaza un numar cat mai mare de plante, acest numar depinzand de dificultatea cu care pot fi determinate caracterele soiului si uniformitatea lor. Examinarea se efectueaza prin determinarea caracterelor plantelor examinate comparativ cu descrierea oficiala DUS a soiului respectiv, iar rezultatele se inscriu in ,,Fisa de control’’, stabilita de autoritatea oficiala si adaptata de inspector cerintelor de control, iar rezultatele controalelor se vor gestiona prin sistemul informational national al INCS;
13. Se verifica modul in care s-a executat eliminarea plantelor care prezinta simptome de boli si daunatori , considerandu-se ca plante infectate si tuberculii ramasi in cuiburi dupa smulgerea tufelor. In cazul neincadrarii in indicii prevazuti in tabelul 2(col. 2-5) se acorda un termen pentru rectificarea lucrarilor, care nu va depasi, de regula, data de 20 iulie pentru soiurile timpurii si semitimpurii si 1 august pentru soiurile semitarzii si tarzii. La incheierea lucrarilor de rectificare se verifica din nou incadrarea in indicii prevazuti in tabelul 2 (col. 2-5). Producatorul are obligatia efectuarii lucrarilor de purificare si eliminare, inaintea fiecarei inspectii oficiale.
Tabelul nr.2. Conditii de puritate varietala si stare fitosanitara
Categoria biologica la recoltare |
Procent maxim admis % |
|||||||
de plante straine la inspectia in camp |
de plante netipice soiului la inspectia in camp |
la o inspectie in camp - total viroze |
la ultima inspectie in camp – innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor |
Rhizoctonia solani |
In descendenta directa |
|||
Testare virus |
Puritate
|
|||||||
Netipice soiului |
Alte soiuri |
|||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Samanta Prebaza |
0,0 |
0,0 |
0,1 |
0,0 |
3 |
0,5* |
0,01 |
0,0 |
CEE 1 Samanta Baza clasa SE; CEE 2 |
0,1 |
0,25 |
0,1
0,5* |
0,0
0,5 |
5 |
4,0* |
0,25
|
0,1 |
Samanta Baza clasa E; CEE 3 |
0,1 |
0,25 |
1,0* |
1,0 |
5** |
4,0* |
0,25 |
0,1 |
Samanta Certificata clasa A |
0,2 |
0,5 |
2,0* |
1,5 |
10** |
8,0** |
0,5 |
0,2 |
Samanta Certificata clasa B |
0,2 |
0,5 |
5,0* |
2,0 |
10** |
10,0** |
0,5 |
0,2 |
* Se iau in considerare atat virozele grave cat si cele usoare.
** Se iau in considerare virozele grave, nu se iau in considerare mozaicurile usoare cu simptome de decolorari fara deformarea frunzelor.
Nota: in cazul Standardului UN/ECE se aplica urmatoarele tolerante:
a) procentul maxim admis din coloana 3 include si procentul maxim admis din coloana 2 ;
b) cultura trebuie sa prezinte simptom de virus in procent maxim de plante afectate: Prebaza 0,1%; Baza clasa Superelita, 0,4% cu maxim 0,2% simptome grave; Baza clasa Elita, 0,8% cu maxim 0,4% simptome grave; Certificata clasa A, 2% cu maxim 1% simptome grave; Certificata clasa B, 10% cu maxim 2% simptome grave;
c)cultura trebuie sa prezinte un numar de plante afectate innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor in procentul maxim prevazut in coloana 5;
d) lotul de cartof pentru samanta trebuie sa prezinte in descendenta directa (coloana 7) un procent maxim de virus: Prebaza 0,5% virusuri grave si usoare; Baza clasa Superelita, 2% cu maxim 1% virusuri grave; Baza clasa Elita, 4% cu maxim 2% virusuri grave; Certificata clasa A, 10% cu maxim 5% virusuri grave; Certificata clasa B, 10% virusuri grave;
e) lotul de cartof pentru samanta trebuie sa prezinte in descendenta directa un procent maxim de plante netipice soiului si alte soiuri: Prebaza 0,01% ; Baza clasa Superelita, 0,25%; Baza clasa Elita, 0,25%; Certificata clasa A si B, 0,5%.
14. Distrugerea vrejilor (chimica si/sau mecanica) pentru intreruperea vegetatiei si implicit a migrarii virusurilor din aparatul foliar la tuberculi este obligatorie. Dupa intreruperea vegetatiei este obligatorie distrugerea lastarilor care mai apar pana la recoltare.
15. Compartimentele de carantina fitosanitara, prognoza, diagnoza, avertizare si monitorizare din cadrul autoritatilor fitosanitare judetene, impreuna cu ITCSMS din zonele producatoare importante de cartof pentru samanta urmaresc evolutia zborului afidelor vectoare ale virozelor cartofului, pe zone, si emit „Buletinul de avertizare” pentru intreruperea vegetatiei la momentul potrivit.
16. In perioada stabilita pentru intreruperea vegetatiei se controleaza daca lucrarea de distrugere a vrejilor s-a executat corect si in termenul stabilit. Daca intreruperea vegetatiei nu s-a facut in termenul indicat din cauze obiective (ploi sau alte cauze), inspectorul aprobator poate acorda un nou termen de maximum 3 zile, dupa care se verifica corectitudinea efectuarii lucrarii.
17. Inainte de recoltare inspectorul poate dispune eliminarea unor randuri marginale si a unor plante din capetele parcelei, daca considera ca prezenta lor afecteaza starea fitosanitara si puritatea varietala a cartofului pentru samanta.
18. Cu o saptamana inainte de recoltare se executa o noua inspectie, cand se verifica daca s-au distrus lastarii aparuti dupa distrugerea vrejilor, daca s-au recoltat si transportat din camp plantele marginale inclusiv tuberculii si daca e cazul, portiunile delimitate de inspectorul aprobator pentru realizarea spatiilor de izolare, care pot fi de 10 - 12 m de fiecare parte a parcelei.
19. Dupa circa 15 zile de la intreruperea vegetatiei, in loturile la care nu a inceput recoltarea, se verifica lastarirea, indicandu-se daca este cazul, un termen de 3 zile pentru distrugerea noilor lastari, dupa care se verifica executarea corecta a lucrarii.
20. Daca au fost respectate toate prevederile acestor norme, se evalueaza productia si se recolteaza esantioanele pentru testarea virotica si pentru verificarea in postcontrol, de catre inspectorul aprobator in prezenta producatorului, astfel:
a) din parcelele mai mici de 20 ha se ridica un esantion compus constituit din tuberculi
recoltati in 20 puncte, iar din parcelele care depasesc 20 ha se ridica in plus cate un esantion pentru fiecare transa de 20 ha; se recomanda producatorului divizarea parcelelor mai mari in parcele mai mici pentru a diminua riscul respingerii intregii productii in urma testarii si constatarii prezentei virusurilor si a altor organisme daunatoare, in special cele de carantina fitosanitara;
b) pentru evaluarea productiei se recolteaza toti tuberculii de la 5 cuiburi alaturate de
pe un rand din cele 20 puncte de analiza stabilite pe diagonala solei sau randomizat. Se cantareste productia totala si pe calibre a celor 100 de cuiburi, eliminandu-se productia neconforma cu reglementarile in vigoare. Productia de samanta la hectar se calculeaza tinand seama de densitatea stabilita conform prevederilor de la pct.9;
c) din aceleasi puncte se recolteaza esantioane de tuberculi pentru analiza infectiei cu
viroze in laboratorul oficial al ITCSMS Brasov. Marimea esantionului este de 500 tuberculi, prelevandu-se din fiecare punct cate 25 tuberculi (cate un tubercul de marime mijlocie la cuib, din cate 5 cuiburi pe rand, din 5 randuri alaturate). Esantioanele se ambaleaza in saci noi, se sigileaza si se expediaza la ITCSMS Brasov, de catre producator, in 48 ore de la data recoltarii, dar nu mai tarziu de 1 septembrie pentru soiurile timpurii si semitimpurii, respectiv 15 septembrie pentru soiurile semitarzii si tarzii cu mentiunea „TESTARE VIROTICA”. In fiecare sac se introduce o eticheta invelita in punga de material plastic, pe care inspectorul aprobator inscrie: codul esantionului reprezentat de numarul de identitate al parcelei, soiul, categoria biologica, suprafata reprezentata de esantion, data intreruperii vegetatiei si data recoltarii esantioanelor. Punga de material plastic, dupa introducerea etichetei, trebuie sa se inchida etans pentru a nu se deteriora inscrisul. In cazul in care dintr-o parcela se ridica doua esantioane se va face mentiunea E1 (esantion 1) si E2 (esantion 2), etc.
Pentru fiecare esantion, inspectorul aprobator completeaza o fisa de prelevare a esantionului.
Productia recoltata pe parcele se lotizeaza si depoziteaza conform esantioanelor prelevate;
d) cand se expediaza mai multe esantioane din aceeasi unitate se intocmeste un borderou de ridicare si expediere a esantioanelor. Borderoul centralizator al fiselor se va expedia de ITCSMS-uri sau LCCSMS la ITCSMS Brasov, odata cu esantioanele pentru testarea virotica. In cazul in care expedierea esantioanelor si a borderoului nu se face in termen de 3 zile de la recoltarea esantioanelor, acestea nu se mai analizeaza si se recolteaza alte esantioane de catre inspectorul aprobator.
21. Dupa efectuarea ultimei inspectii in camp, inspectorul intocmeste Documentul de inspectie in camp, cu mentiunea „admis sub rezerva” sau, daca este cazul, cu respingerea acesteia, avand in vedere si decizia carantinei fitosanitare. Decizia definitiva privind inspectia culturii se stabileste dupa efectuarea testului virotic in descendenta directa a tuberculilor din esantioanele recoltate.
22. In cazul cand cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si norme pentru categoria respectiva, dar indeplineste conditiile pentru o categorie inferioara, inspectorul anunta in scris multiplicatorul printr-un raport intocmit cu datele din ,,Fisa de control’’, iar multiplicatorul, la cerere, in termen de maximum 3 zile decide daca doreste declasarea . In cazul cand se hotaraste declasarea, inspectorul poate elibera documentul cu decizia ,,admisa cu declasare’’. Daca multiplicatorul nu doreste declasarea, cultura se respinge si inspectorul elibereaza documentul cu decizia ,,respins’’;
23. Declasarea sau respingerea unei culturi semincere trebuie anuntata multiplicatorului cu 3 zile inainte de recoltare;
24. In cazul cand cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si norme, inspectorul anunta in scris multiplicatorul printr-un raport intocmit cu datele din ,,Fisa de control’’, iar multiplicatorul, la cerere, in termen de maximum 3 zile poate solicita o reinspectie. Daca si in urma reinspectiei cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentul ordin, aceasta se respinge si inspectorul elibereaza documentul ,, Document de inspectie in camp’’ cu decizia ,,respinsa’’ ;
25. Se pot elibera, in cazul unei diferentieri evidente a uniformitatii culturii, documente de inspectie separate pentru fiecare portiune caracteristica; se poate elibera pentru acelasi soi, categorie biologica si provenienta, pentru mai multe parcele care pot constitui o partida, un singur document de inspectie;
26. Cazurile de litigiu, care presupun o noua reinspectie, se rezolva in timp util de catre directorul executiv al ITCSMS sau LCCSMS pe baza examinarilor efectuate in camp, de alt inspector oficial in prezenta directorului executiv si a reprezentantului multiplicatorului sau, dupa caz, a INCS .
27. Modelul ,,Documentului de inspectie in camp’’ este redat in Cap.V.B.
Modelul ,,Documentului de inspectie in camp’’ utilizat in conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 350/2002 ramane valabil pana la epuizarea stocurilor de formulare si va fi recunoscut ca document oficial.
28. Daca cultura este admisa sub rezerva, recoltarea, transportul si depozitarea se executa pe parcele, cu atentie, pentru a se evita taierea sau ranirea tuberculilor sau amestecul soiurilor si al categoriilor biologice.
29. Categoriile supuse testarii virotice oficiale sunt: Prebaza, Baza si Certificata definite la art. 3, precum si materialul initial si tuberculii derivati din acesta conform prevederilor din Anexa nr.4.1, pentru clasificarea in clase Comunitare.
30. Din fiecare esantion se retine material, pentru repetarea testarii, in cazul in care producatorul o solicita. In acest caz testarea se poate executa in prezenta reprezentantului unitatii.
31. Buletinele de analiza pentru testarea virotica se expediaza de catre ITCSMS Brasov in maximum 10 saptamani de la primirea esantioanelor, la ITCSMS-uri sau LCCSMS, iar centralizatorul acestora la INCS.
32. Rezultatele testelor virotice in postrecolta pentru virusurile prevazute la pct.9. stabilesc clasificarea finala pe categorii a culturilor de cartof pentru samanta, conform normelor din tabelul nr. 2, col.7, iar fiecare ITCSMS sau LCCSMS elibereaza Documentul de inspectie in camp, cu decizia finala a categoriei cartofului pentru samanta din fiecare parcela cultivata sau respingerea intregii cantitati de samanta recoltata din parcela la care se refera esantionul testat.
33. Se pot declasa la o categorie inferioara, culturile de cartof pentru samanta la care:
a) nu s-au respectat distantele de izolare;
b) nu s-a respectat rotatia minima prevazuta;
c) nu s-a intrerupt vegetatia la termen;
d) nu s-a corectat distrugerea vrejilor in termenul stabilit;
e) nu s-au distrus lastarii in termen de trei zile la culturile relastarite;
f) nu s-a indepartat de pe teren productia recoltata de pe randurile marginale si cuiburile frontale;
g) nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul nr. 2, col. 2-6, la categoria respectiva, iar dupa testul virotic in tabelul nr. 2, col. 7;
h) la cererea producatorului.
34. Se resping de la aprobare in camp culturile care pe langa conditiile de respingere din Anexa nr.1, sau, in cazul claselor Comunitare din Anexa nr.4, nu le indeplinesc nici pe urmatoarele:
a) nu s-a respectat rotatia minima nici dupa declasare;
b) prezinta atac de organisme daunatoare de carantina fitosanitara;
c) nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul 2, col. 2-6;
d) nu s-au recoltat si trimis esantioanele pentru testarea virotica;
e) testul virotic nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul 2, col. 7;
f) nu prezinta contract sau acord de multiplicare pentru soiurile protejate.
1. Transportul cartofului pentru samanta din camp la depozit sau de la producator la un prelucrator pentru prestare de servicii de conditionare si/sau ambalare, se face in baza adeverintei de transport eliberata sau inseriata cu numere de ordine de catre ITCSMS sau LCCSMS conform modelului din Cap.V. C. Daca se transporta in ambalaje (saci sau containere), acestea vor purta o eticheta provizorie plasata in interior sau exterior, cuprinzand numele producatorului, soiul, categoria biologica si numarul de identitate.
2. Conditiile de preluare a cartofului pentru samanta de la producator la prelucrator, ca samanta necertificata final, sunt:
a) in stare bruta: in vrac sau ambalat;
b) in stare conditionata: containerizat sau in saci.
c) transportul in vrac se face in containere sau mijloace de transport acoperite, curatate dupa fiecare transport, cu tuberculi din acelasi soi, categorie si de la acelasi producator, insotit de adeverinta de transport sau de o copie a actului de inspectie in camp daca prelucratorul receptioneaza samanta pe teritoriul altui ITCSMS.
3. Cartoful pentru samanta va fi preinsilozat, protejat de intemperii, o perioada de 7 - 10 zile, timp in care se vor evidentia bolile si cicatriza eventualele rani.
4. Prin depozitare se are in vedere:
a) limitarea pierderilor cauzate de respiratie, transpiratie, incoltire si boli ale tuberculilor;
b) evitarea amestecurilor;
c) dirijarea conditiilor de mediu si a germinatiei.
5. Spatiile de depozitare, ambalajele, materialele si utilajele folosite trebuie sa fie curate si dezinfectate inainte, precum si in timpul depozitarii cand este cazul.
6. Loturile de cartof trebuie separate si identificate atat inainte, cat si dupa conditionare, pe parcela, soi, categorie biologica si calibre.
7. Ambalajele utilizate dupa conditionare trebuie sa fie noi, iar containerele curate si dezinfectate. ITCSMS poate interzice folosirea ambalajelor care nu satisfac aceste exigente.
8. Orice tratament care inhiba incoltirea tuberculilor de cartof pentru samanta este interzis. Tratamentele chimice aplicate tuberculilor cu produse omologate pentru cartoful de samanta vor fi aduse la cunostinta ITCSMS, LCCSMS si a beneficiarilor, iar ambalajele vor fi marcate astfel: ‘’MATERIAL TRATAT CU ......(denumirea produsului comercial si a substantei active)’’ si ‘’NU SE VA UTILIZA PENTRU CONSUMUL UMAN SAU ANIMAL’’
Cap.II. Prelucrarea si certificarea semintelor
A. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru prelucrarea de samanta
Agentii economici inregistrati pentru prelucrarea semintelor au urmatoarele obligatii :
a) sa ceara autoritatii de certificare, esantionarea si certificarea oficiala a loturilor de seminte prin documentul ,, Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ ;
b) sa aiba instalatii si echipamente specifice activitatii pe care o desfasoara ;
c) sa aiba personal tehnic calificat in domeniul de activitate de prelucrare a semintelor, instruit si atestat in cursurile efectuate de ITCSMS si LCCSMS ;
d) sa raspunda de mentinerea identitatii si puritatii varietale pe tot parcursul procesului de prelucrare ;
e) sa permita mentinatorului, multiplicatorului sau reprezentantilor acestora, dupa caz, sa verifice respectarea normelor de mentinerea identitatii si puritatii varietale si a altor elemente de calitate, in toate fazele de prelucrare a semintelor ;
f) sa depoziteze semintele in spatii corespunzatoare, in conformitate cu regulile si normele in vigoare ;
g) sa inregistreze pe fluxul de prelucrare intr-un registru , pe ore si cantitati, schimbarea soiului, categoriei biologice si provenientei, dupa caz ;
h) in cazul cand poseda un laborator acreditat trebuie sa respecte toate conditiile, procedurile de acreditare, supraveghere precum si masurile luate de autoritate;
i) sa utilizeze ambalaje, etichete si sisteme de inchidere nereutilizabile, conform prezentelor reguli si norme ;
j) sa tina evidenta productiei, tranzactiilor si a stocurilor de seminte intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’ tinut pe suport de hartie sau electronic, stabilit de comun acord cu ITCSMS sau LCCSMS;
k) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele necesare verificarii activitatii in vederea certificarii semintei ;
l) sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia sa de amestecare a unor partide sau loturi, de divizare, reetichetare si reambalare a unor loturi de seminte si sa nu efectueze aceste operatiuni inainte de verificarea si acordul autoritatii;
m) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;
n) sa stabileasca si sa mentioneze pe eticheta proprie si pe documentul de calitate si conformitate, dupa caz, perioada de valabilitate, tinand cont de conditiile de depozitare, de tratamentul aplicat semintei si de particularitatile soiului si sa garanteze utilizatorului de samanta cantitatea si calitatea semintelor pe perioada de valabilitate.
B. Inscrierea pentru certificare
1. Agentii economici multiplicatori proprietari de samanta pot cere esantionarea si certificarea oficiala printr-un document denumit ,, Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’, conform modelului din Anexa nr.6 lit.D, care se inainteaza de catre acestia autoritatii de certificare ITCSMS sau LCCSMS pe raza teritoriala unde se afla statia de prelucrare si ambalare;
2. Proprietarii de samanta pot cere esantionarea si certificarea oficiala prin documentul ,, Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’, daca detin statie de prelucrare (autorizati ca prelucratori) sau in baza unui contract incheiat cu un prestator de servicii in vederea prelucrarii si ambalarii, fara transferul proprietatii asupra semintei ;
3. Prelucrarea semintelor, sortarea si calibrarea se efectueaza pe loturi si se finalizeaza prin ambalare, inchidere, sigilare si etichetare in conformitate cu prezentele reguli si norme. Sistemul de inchidere si sigilare utilizat trebuie sa fie verificat de ITCSMS sau LCCSMS. Autoritatea oficiala va stabili cand un sistem particular de sigilare indeplineste prevederile din art.12 alin.(1) lit.a).
Inviolabilitatea ambalajelor si etichetelor se poate realiza in urmatoarele conditii:
a) cand eticheta este prinsa odata cu inchiderea ambalajului prin cusatura sau prin alt sistem considerat inviolabil si nereutilizabil;
b) cand plomba sau un alt sistem de sigilare retine eticheta pe linia sau locul inchiderii ambalajului;
c) cand se utilizeaza saci cu valva;
d) daca se inchid la cald se considera sigilare;
e) cand se utilizeaza o eticheta adeziva pe un ambalaj care a fost inchis cu o banda de control, prin plombare sau prin coaserea acesteia odata cu ambalajul;
f) cand se imprima pe ambalaj forma, culoarea si informatiile de pe eticheta, iar inchiderea ambalajului se face printr-un sistem considerat inviolabil.
Aplicarea etichetelor, vignetelor oficiale si a plombelor se face oficial sau sub supravegherea oficiala a ITCSMS sau LCCSMS de catre agentii economici prelucratori, dupa obtinerea rezultatelor examinarii oficiale.
4. ,,Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ va fi insotita de urmatoarele:
a) elemente de identificare si puritate varietala din ,,Documentul de inspectie in camp’’ cu decizia admis;
b) contractul de prestare de servicii in cazul in care proprietarul semintei nu detine instalatii proprii de prelucrare a semintei ;
c) documentul care atesta acordul mentinatorului varietatii brevetate ;
d) notificarea la autoritate de intentia sa de a amesteca unele partide sau loturi ;
e) elemente de identificare a loturilor care rezulta.
5. Cererea se considera admisa daca, in urma verificarii documentelor de catre autoritate si a platii contravalorii prestatiilor, conditiile preliminare obligatorii sunt satisfacute.
6. Motivele de respingere sau amanare a cererii trebuie comunicate solicitantului in termen de maxim 3 zile de la data solicitarii.
1. Controlul loturilor pentru certificare se face de catre inspectorii oficiali, de la recoltare pana la ambalare si livrare, verificand conditiile de respectare a calitatii cartofului pentru samanta.
2. Calitatea cartofului pentru samanta se verifica pe loturi omogene din acelasi soi, aceeasi categorie biologica si acelasi calibru. Greutatea maxima a lotului este de 50 tone. Fiecare lot va purta un numar de referinta propriu atribuit oficial.
3. Prelevarea, formarea esantioanelor si metodele de analiza calitatii se efectueaza conform prevederilor din Cap.IV al prezentei anexe, iar rezultatele analizei se consemneaza in Buletinul de analiza calitatii lotului, conform modelului din Cap.V.E.
4. Tuberculii pentru samanta trebuie sa se incadreze in conditiile minime de calitate prevazute in Anexa nr.2 si in Tabelul nr.3 de la pct.6, si sa respecte conditiile de calibrare prevazute in art.10 alin.(1) din prezentul ordin si, de asemenea, in Romania, pot fi utilizate urmatoarele solutii de calibrare:
a) calibrare fractionata: 25 – 35 mm; 35 – 45 mm; 45 – 55 mm, peste 55 mm, dar nu mai mult de 75 mm;
b) calibrare simpla: 25 – 45 mm; 35 – 55 mm, 55 - 75 mm.
5. Tuberculii obtinuti prin micropropagare sunt exceptati de la dimensiunile de calibrare prevazute in aceasta anexa.
6.In cazul in care lotul analizat nu corespunde conditiilor de calitate prevazute in Anexa nr 2 si in Tabelul nr.3, precum si tolerantei calibrului, agentul economic care a executat ambalarea are obligatia sa reconditioneze lotul, urmat de o noua analiza.
Pentru productia, Prebaza, Baza si Certificata din toate clasele, recoltata si certificata pe teritoriul Romaniei se admit urmatoarele tolerante:
Tabelul nr.3.
Nr. crt. |
Impuritati, defecte si organisme daunatoare |
% maxim admis din greutate |
||
Prebaza |
Baza Clasa SE si E, CEE 1, 2 si 3 |
Certificata Clasa A si B |
||
1 |
Corpuri straine |
1,0 |
1,0 |
2,0 |
2 |
Defecte externe |
3,0 |
3,0 |
3,0 |
3 |
Putregaiuri umede si uscate, daca nu sunt cauzate de Synchytrium endobioticum, Corynebacterium sepedonicum sau Pseudomonas solanacearum |
0,2 |
0,5 |
1,0 |
4 |
Raia comuna |
5,0 |
5,0 |
5,0 |
5 |
Raia fainoasa |
1,0 |
3,0 |
3,0 |
6 |
Rhizoctonioza |
1,0 |
5,0 |
5,0 |
7 |
Total tolerante de la punctele 2, 3, 4, 5 si 6 |
5,0 |
6,0 |
6,0 |
7. In vederea eliberarii pasaportului fitosanitar, inainte de livrarea cartofului de la producator, la recoltare sau conditionare se preleveaza esantioane pentru determinarea prezentei organismelor de carantina.
8.Tuberculii care se livreaza incoltiti, coltii mai mari de 1 cm nu trebuie sa depaseasca
50 %, iar cei afectati de ger nu trebuie sa depaseasca 2 % din numarul total.
9. Documentele de certificare definitive, respectiv Certificatul oficial de calitate, stabilit ca model in Cap.V. G si etichetele oficiale, prevazute in Anexa nr.3, se elibereaza de ITCSMS sau LCCSMS, la cererea furnizorului prin „Declaratia de certificare a loturilor de samanta”, stabilit ca model in Cap.V. D, daca, dupa inspectia in camp, testarea virotica, analiza calitatii lotului si receptia/controlul lotului pregatit pentru livrare consemnata de inspectorul oficial in documentul prevazut ca model in Cap.V.F, cartoful pentru samanta corespunde prezentelor norme. Dupa 30 noiembrie, daca livrarea cartofului pentru samanta nu se face in termen de 15 zile de la eliberarea Certificatului oficial de calitate, se va reface analiza calitatii lotului inainte de livrare, iar daca lotul corespunde calitativ, se va prelungi valabilitatea documentelor de certificare, iar daca nu corespunde se va retrage certificatul, se respinge lotul sau se resorteaza si se analizeaza din nou.
10. Fractionarea si reambalarea:
a) Fractionarea loturilor si a continutului ambalajelor cu seminte se efectueaza numai de prelucratori sau ambalatori inregistrati, la cererea acestora, si sub supravegherea autoritatii. Inainte de a se recurge la fractionare si reambalare, aceasta se notifica autoritatii, iar ambalajele vor purta intacte etichetele si sistemul de sigilare de origine in momentul prezentarii acestora la controlul reprezentantilor autoritatii;
b) Se considera fractionarea lotului :
i) cand parti dintr-un lot sufera tratamente cu produse diferite, iar partea reambalata va avea un numar nou de lot si se efectueaza reetichetarea si resigilarea lotului ;
ii) cand parti dintr-un lot se reambaleaza si resondeaza, partea reambalata are un numar nou de lot si se reeticheteaza si resigileaza.
c) In cazul reambalarii si reetichetarii unui lot din import, etichetele si sistemul de sigilare vor fi retrase si toate operatiunile se fac in prezenta autoritatii oficiale care supravegheaza reambalarea si reetichetarea.
d) Fiecare lot de samanta va fi esantionat in timpul reambalarii si reetichetarii. O parte din esantion poate fi trimisa la laboratorul de analiza, iar o parte se va stoca cel putin un an.
e) Noile etichete trebuie sa aiba un numar nou de referinta, iar acestea reproduc toate informatiile date pe eticheta de origine, incluzand tara de provenienta. Numarul de referinta original nu se mai foloseste. O copie a informatiilor care au aparut pe eticheta poate fi pusa in interiorul fiecarui ambalaj dar trebuie clar diferentiata de eticheta de pe exteriorul ambalajului. Culoarea etichetelor va fi cea a categoriei biologice.
f) Ambalajele in care se face reambalarea pot fi de marimi diferite,formandu-se loturi diferite. Pe eticheta se va mentiona ,,reambalat….(luna si anul) si numele autoritatii responsabile de noua eticheta.
11. Reconditionarea semintelor :
a) Prelucratorul cere recertificarea unui lot dupa reconditionare pe o noua ,,Declaratie de certificare a loturilor de seminte’’.
b) Ambalajele vor purta intacta eticheta si sistemul de sigilare de origine in momentul controlului reprezentantilor autoritatii, iar etichetele initiale vor fi retrase de autoritate si lotul va purta acelasi numar de referinta sau se va reeticheta cu un numar nou, dupa caz.
12. Documente oficiale si documente neoficiale eliberate in urma testarii semintelor :
a) Documente oficiale pentru semintele certificate oficial :
i),,Documentul oficial de certificare’’ destinat circulatiei sau comercializarii pentru insamantare a semintelor certificate oficial. Se elibereaza de catre ITCSMS sau LCCSMS, conform modelului din Capitolul V.G, imprimat cu inscris negru pe hartie roz. Documentul se elibereaza in cazul :
- loturilor certificate in care samanta indeplineste toate conditiile prevazute in prezentele reguli si norme.
- reambalarii loturilor, sau a unor parti de lot, sub supraveghere oficiala si atunci cand documentele emise anterior atesta calitatea corespunzatoare a acestora, cu mentiunea ,,certificare prin supraveghere oficiala’’, iar informatiile se preiau din documentele oficiale ce insotesc samanta, daca aceasta se afla in termen de valabilitate.
- necesarului propriu in vrac, cu conditia sa fie containerizat si marcat cel putin cu numele speciei si soiului si, daca e cazul, cu numarul lotului, cand conditiile tehnice de calitate corespund prezentelor reguli si norme, cu mentiunile ,, Necesar propriu’’ si ,,Interzisa comercializarea’’
ii),, Buletinul de analiza oficiala’’este documentul tipizat de INCS, imprimat cu inscris negru pe hartie galbena, prezentat ca model in Cap.V.E. Acest document se elibereaza in urmatoarele cazuri :
- ca,, Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, cand conditiile tehnice de calitate nu corespund prezentelor reguli si norme, cu mentiunea ,,Interzisa comercializarea pentru multiplicare’’
- ca ,, Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, cand se reanalizeaza toate sau unele dintre conditiile tehnice de calitate a semintelor. Cand acestea corespund prezentelor reguli si norme, buletinul va purta mentiunea ,, Samanta admisa pentru insamantare’’si este valabil numai impreuna cu ,,Documentul oficial de certificare’’ emis anterior, sau cu documentul corespunzator , daca samanta provine din import. Cand acestea nu corespund prezentelor reguli si norme, ,,Buletinul de analiza oficiala’’ va purta mentiunea ,, Interzisa comercializarea pentru insamantare’’.
In ambele cazuri, se va mentiona la denumirea buletinului ,,reanaliza partiala sau totala’’, dupa caz .
iii) ,,Etichetele oficiale’’, folosite pentru cartoful pentru samanta certificat in Romania se stabilesc in mod unitar de catre INCS, iar imprimarea informatiilor pe etichete se face oficial de catre ITCSMS sau LCCSMS sau sub supraveghere oficiala, iar ITCSMS si LCCSMS precum si utilizatorii etichetelor vor tine evidenta acestora.
Documentele oficiale prevazute la punctele i), ii) si iii) arata calitatea semintelor din lotul respectiv, la data esantionarii, respectiv a sigilarii ambalajelor.
INCS va tipiza toate tipurile de documente oficiale si le va adapta imprimarii prin mijloace electronice si cerintelor sigilarii.
b) Documente neoficiale : ,,Buletinul de analiza informativ’’ este documentul destinat testarilor solicitate in scop informativ. Acest document este imprimat cu inscris negru pe hartie alba si cuprinde numai rezultatele testelor solicitate, precum si mentiunile ,,acest buletin este informativ si nu este valabil pentru comercializare’’. Buletinul nu contine decizii sau concluzii si arata calitatea semintelor din esantionul sau lotul respectiv, dupa caz, la data testarii.
1. Pentru samanta de Prebaza si Baza se verifica in postcontrol un esantion din fiecare lot, iar pentru samanta Certificata se verifica prin sondaj. ITCSMS si LCCSMS pot stabili verificarea in postcontrol a oricarei partide sau lot de seminte cand se considera necesara verificarea. Verificarea se efectueaza la ISTIS - CIS Targu Secuiesc de catre experti din cadrul ITCSMS Brasov.
2. Campul de verificare a cartofului pentru samanta privind puritatea varietala si starea fitosanitara este format din parcele de 100 plante, care se realizeaza cu materialul recoltat pentru esantionul de testare virotica.
3. Puritatea varietala, in descendenta directa, trebuie sa corespunda urmatoarelor conditii:
a) procentul ca numar de plante neconforme soiului sa nu depaseasca 0,25 pentru samanta Prebaza si Baza si 0,5 pentru samanta Certificata, clasele A si B;
b)procentul ca numar de plante din soiuri straine sa nu depaseasca 0,1 pentru
samanta Prebaza si Baza si 0,2 pentru samanta Certificata, clasele A si B.
Determinarea puritatii varietale in precontrol se efectueaza pe plantele crescute in sera in
descendenta directa pe esantioanele destinate testarii virotice.
4.In cazul exportului, se verifica un esantion pentru fiecare lot, din toate categoriile biologice.
Cap.III. Comercializarea cartofului pentru samanta
A. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru comercializarea semintelor
1. Agentii economici inregistrati de ITCSMS sau LCCSMS pentru comercializarea semintelor au urmatoarele obligatii :
a) sa faca dovada certificarii, provenientei, tranzactiilor, a cantitatilor preluate si vandute si a stocurilor de seminte in ,,Registrul de intrari si iesiri’’ tinut pe suport de hartie sau electronic, stabilit de comun acord cu ITCSMS sau LCCSMS;
b) sa aiba sau sa fie asistat de personal calificat in domeniul de activitate desfasurat in materie de seminte, cu exceptia celor a caror activitate se rezuma la vanzarea de seminte ambalate in ambalaje mici destinate consumatorilor finali neprofesionisti dar care, totusi, trebuie sa cunoasca regulile de comercializare a semintelor, instruit si atestat de ITCSMS si LCCSMS ;
c) sa asigure mentinerea identitatii si puritatii varietale pe tot parcursul procesului de depozitare si comercializare ;
d) sa depoziteze semintele in spatii corespunzatoare, in conformitate cu regulile si normele in vigoare ;
e) sa respecte inviolabilitatea etichetelor oficiale, a ambalajelor originale si sa pastreze marca furnizorului in cazul cand aceasta este aplicata pe ambalaj ;
f) sa nu comercializeze seminte necertificate oficial, neambalate, netichetate si nesigilate sau preluate de la agenti economici neinregistrati ;
g) sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia sa de reambalare si reetichetare, daca agentul economic este si prelucrator inregistrat pentru ambalare;
h) sa retraga din circulatie semintele devenite inapte calitativ in conformitate cu prezentele reguli si norme sau afectate de organisme daunatoare, sa accepte returnarea celor deja vandute sau compensarea lor si sa ia masuri de indepartare urgenta a acestor cantitati catre alte scopuri, in prezenta unui reprezentant al ITCSMS sau LCCSMS ;
i) sa solicite refacerea analizelor privind conditiile tehnice de calitate a semintelor, la termenele prevazute sau ori de cate ori este cazul ;
j) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele, inclusiv contabile, necesare verificarii activitatii in domeniul comercializarii semintei ;
k) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;
B. Comercializarea
1.Livrarea cartofului pentru samanta, din toate categoriile, catre beneficiarul final se face pe loturi, in ambalaje, saci de pana la 50 kg. sau containere, inchise, sigilate si etichetate oficial, sau la intelegere intre parti si in alte ambalaje sigilate, iar catre comerciantii angrosisti sau cu amanuntul numai in ambalaje sigilate si etichetate oficial cu mentiunile prevazute in Anexa nr.3.
(2)a) Autoritatea oficiala poate, pentru comercializarea unor mici cantitati catre consumatorul final, sa prevada derogari de la prevederile art.11 alin.(1) din prezentul ordin pentru ambalare, sigilare si marcare.
b)Prin derogare de la prevederile alin.(1), cartoful pentru samanta poate fi comercializat catre beneficiarul final in ‘’ambalaje mici’’ care nu depasesc 10 kg., sigilate si marcate in conformitate cu prevederile de la punctul 1 din prezenta anexa.
3. Comerciantii care nu au calitatea de prelucrator de cartof de samanta vor livra produsul numai ambalat, inchis sau sigilat si etichetat asa cum l-au receptionat, fara a avea dreptul sa desfaca ambalajele sau sa efectueze o reambalare.
4. Primul furnizor care a efectuat conditionarea si ambalarea poate atasa pe langa eticheta oficiala si o eticheta proprie a furnizorului, acceptata de ITCSMS sau LCCSMS .
5. La comercializare, cartoful pentru samanta va fi insotit de pasaport fitosanitar conform prevederilor in vigoare. Eticheta oficiala prevazuta in Anexa nr.3 constituie pasaport fitosanitar daca se precizeaza in mod expres acest lucru pe eticheta si daca autoritatea fitosanitara nu dispune altfel.
6. Tuberculii tratati nu pot fi pastrati, transportati sau vanduti decat in ambalaje inchise si marcate conform prevederilor art.11, 12 si 13. In cazul tratarii tuberculilor, toate tratamentele chimice sunt mentionate fie pe eticheta oficiala, fie pe o eticheta a furnizorului, pe ambalaje sau pe containere, conform prevederilor de la Cap.I.B.8 din prezenta anexa.
7. Contestatiile privind calitatea cartofului pentru samanta se iau in considerare daca
s-au facut in 48 ore de la sosirea produsului la destinatie si se rezolva de unitatea care a livrat marfa si de beneficiar cu concursul autoritatii oficiale din judetul de destinatie al transportului.
Agentii economici care livreaza angro cartofi pentru samanta, au obligatia ca la fiecare livrare sa elibereze si „Documentul de calitate si conformitate al furnizorului”,cu numar de ordine atribuit de ITCSMS sau LCCSMS, conform modelului stabilit in Cap.V.H., emis de furnizor pe baza Documentului oficial de certificare a semintei.
8. La vanzarea cu amanuntul eticheta oficiala tine loc de document de calitate si conformitate si de pasaport fitosanitar.
9. Fiecare agent economic care comercializeaza cartof pentru samanta are obligatia de a tine evidenta cantitatilor de cartof de samanta pe proveniente si destinatii, din fiecare lot, a etichetelor oficiale si a celorlalte documente, intr-un registru de intrari si iesiri, tinut la dispozitia ITCSMS sau LCCSMS.
C. Seminte destinate comertului international
1. Importul de seminte pentru comercializare pe teritoriul Romaniei se realizeaza in conformitate cu prevederile prezentului ordin si a Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.257/2002 privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor, din statele membre CE sau din alte tari carora li s-a acordat echivalenta CE in conformitate cu art. 21 din prezentul ordin.
2. Importatorul trebuie sa prevada in contractul de import ca semintele sa indeplineasca cel putin conditiile tehnice si de calitate din prezentul ordin si soiul sa fie inscris in Catalogul comun al CE sau in catalogul unui stat membru sau, pana la data aderarii Romaniei la CE in Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania.
3. Importatorii care multiplica semintele importate din terte tari au obligatia de a solicita partenerului de contract extern documentele prevazute de reglementarile CE, iar contractele sa fie intocmite in conformitate cu acestea, pe care sa le puna la dispozitia ITCSMS sau LCCSMS o data cu ,,Declaratia de multiplicare’’.
4. In cazul importurilor in cantitatii mai mari de 2 kg se aplica art.23 alin.(2) din prezentul ordin. In scopul aplicarii prevederilor din art.23 alin.(2), cartoful pentru samanta importat dintr-o tara terta va fi insotit de un document furnizat de o autoritate competenta din tara de producere sau tara de expediere, iar importatorul va prezenta o copie a acestui document la ITCSMS sau LCCSMS imediat dupa sosirea importului, dar inainte de comercializare. Contractul de import trebuie sa prevada furnizarea acestui document care insoteste transportul, iar o copie a acestui document trebuie sa insoteasca cererea de import, inaintea efectuarii importului, in vederea obtinerii avizului de import.
5. In cazul exportului in vederea multiplicarii intr-o tara terta, INCS emite acceptele de multiplicare in vederea certificarii semintelor de catre autoritatea oficiala de certificare din tara respectiva, cu conditia ca aceasta sa fie recunoscuta ca echivalenta.
6. Exportul in terte tari se realizeaza pe baza unui contract care poate prevedea conditii mai putin restrictive fata de regulile si normele din prezentul ordin.
7. Pentru export se impune acordul mentinatorului soiului sau a titularului de brevet pentru soi, eliberarea de catre INCS a numerelor de referinta pentru loturile care se exporta, esantionarea, testarea si eliberarea documentelor oficiale.
1. Prelevarea si formarea esantioanelor in vederea certificarii:
a) Din ambalaje, in functie de marimea lotului, esantioanele elementare, in cantitate de 5 kg fiecare, se iau astfel:
- pana la 100 ambalaje, din 10 ambalaje;
- de la 101 la 200 ambalaje, din 20 ambalaje;
- de la 201 la 1000 ambalaje, din 30 ambalaje;
- peste 1000 ambalaje, din cate 30 ambalaje pentru fiecare 1000 ambalaje.
b) esantioanele elementare se unesc si formeaza esantionul compus;
c) esantionul compus se analizeaza ca atare daca nu depaseste 50 kg. Daca esantionul compus este mai mare, se reduce prin metoda sferturilor la un esantion de laborator de 50 kg.
2. Metode de analiza a calitatii:
a) Prezenta corpurilor straine, defectelor si a bolilor in tolerantele admise conform prevederilor din Anexa nr.2 se interpreteaza astfel:
i) se considera corpuri straine (impuritati): pamant aderent si liber, pietre, paie, colti rupti etc ;
ii) se considera defecte externe: vatamari ale pulpei, cauzate de actiuni mecanice sau rozaturi provocate de animale, mai adanci de 5 mm si care ocupa pana la 20 % din suprafata tuberculului, crapaturi fiziologice peste 5 mm adancime, cicatrizate sau malformatii pe maxim 10 % din suprafata tuberculului ;
iii) la raia comuna se iau in considerare numai tuberculii afectati mai mult de 1/3 (33%) din suprafata, excluzand forma reticulata superficiala ;
iv) La rhizoctonioza, se iau in considerare numai tuberculii infectati pe mai mult de 10% din suprafata ;
v) la raia fainoasa se iau in considerare numai tuberculii infectati pe mai mult de 10% din suprafata.
b) Determinarile se fac vizual, astfel:
i) determinarea corpurilor straine se face astfel: din esantionul de laborator se separa corpurile straine si se cantaresc separat cu o precizie de 10 g. Masa lor se raporteaza la masa initiala a esantionului.
ii) determinarea defectelor si a starii fitosanitare se face astfel:
- se aleg mai intai tuberculii atacati de putregai umed si uscat, raie comuna, raie prafoasa, rhizoctonioza, cu defecte externe, impuritati si se cantaresc separat;
- pentru constatarea atacului de putregai umed si uscat din interiorul tuberculilor, se sectioneaza la intamplare 100 tuberculi din esantionul, iar greutatea celor gasiti bolnavi se aduna la greutatea celor atacati vizibil;
- pentru determinarea celorlalte defecte se aleg tuberculii necorespunzatori, conform prevederilor de la pct.a). Daca un tuberculul prezinta doua sau mai multe defecte, el se apreciaza dupa defectul cel mai mare.
c) Determinarea marimii (calibrului) tuberculilor prevazuta in art.10 din prezentul ordin se face astfel:
i) se numara si se cantaresc toti tuberculii din esantion;
ii) se trec tuberculii din esantion prin calibratoare cu ochiuri patrate, cu dimensiunile corespunzatoare limitelor stabilite pentru fiecare calibru;
iii)se cantaresc tuberculii cu dimensiuni mai mari sau mai mici decat limitele stabilite.