back

M.Of. nr. 770 din 11 septembrie 2006

 

                              

 

ORDIN nr. 631

privind controlul si certificarea calitatii semintelor prin testarea

soiurilor nemodificate genetic si care pot fi impurificate cu

soiuri modificate genetic

 

    In baza prevederilor art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante,

    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare,

    vazand Referatul de aprobare a proiectului de ordin privind controlul si certificarea calitatii semintelor prin testarea soiurilor nemodificate genetic si care pot fi impurificate cu soiuri modificate genetic nr. 90.976 din 6 septembrie 2006,



    ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite prezentul ordin.



   Art. 1. - (1) Semintele soiurilor nemodificate genetic si care pot fi impurificate cu soiuri modificate genetic se supun unor teste in vederea certificarii oficiale.

   (2) Testarea semintelor se efectueaza in conformitate cu metodele internationale acceptate in laboratoare oficiale ori acreditate in Romania sau in statele membre ale Uniunii Europene.

   (3) Esantioanele care se testeaza se preleveaza oficial de catre esantionorii inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor (ITCSMS) si ai Laboratorului Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS).

   (4) Contravaloarea testelor prevazute la alin. (2) se suporta de operatorul economic detinator al semintelor supuse certificarii.

   Art. 2. - Directia selectie vegetala si Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asigura respectarea regulilor si normelor tehnice in vigoare privind controlul si certificarea semintelor din soiuri nemodificate genetic impotriva riscului de impurificare varietala cu soiuri modificate genetic.

   Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicare.



Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur



    Bucuresti, 7 septembrie 2006.

    Nr. 631.