ORDIN
nr. 433 din 23 mai 2007 privind modificarea şi completarea Ordinului
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
1.366/2005 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind
producerea īn vederea comercializării, controlul şi certificarea
calităţii şi/sau comercializarea seminţelor de legume
Īn
baza prevederilor art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea,
prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea
seminţelor şi a materialului săditor, precum şi īnregistrarea
soiurilor de plante,
īn
baza Directivei Comisiei 2006/124/CE din 5 decembrie 2006 care amendează
Directiva Consiliului 92/33/CE şi Directiva Consiliului 2002/55/CE privind
comercializarea seminţelor de legume,
văzānd
Referatul de aprobare nr. 274.152 din 14 mai 2007 al Direcţiei generale
implementare politici agricole,
īn
temeiul prevederilor Hotărārii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale,
ministrul
agriculturii şi dezvoltării rurale
emite următorul ordin:
Se
aprobă modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2005 pentru aprobarea
Regulilor şi normelor tehnice privind producerea īn vederea comercializării,
controlul şi certificarea calităţii şi/sau comercializarea
seminţelor de legume, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea
I, nr. 122 bis din 8 februarie 2006, potrivit anexei care face parte integrantă
din prezentul ordin.
Prezentul
ordin se publică īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, şi intră
īn vigoare la data de 1 iulie 2007.
-****-
p.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Gheorghe
Albu, secretar de stat |
1.Alineatul (2) al
articolului 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Prezentul ordin transpune īn
legislaţia naţională prevederile Directivei Consiliului
2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume, publicată īn
Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. L 193 din 20 iulie 2002,
ultima dată amendată prin Directiva Comisiei 2006/124/CE din 5
decembrie 2006, precum şi ale Directivei Consiliului 89/14/CEE din 15
decembrie 1988."
2.Litera B a alineatului
(1) al articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"B.
legume reprezintă plantele din speciile destinate producţiei din
agricultură sau horticultură, dar nu pentru folosire īn scop
ornamental:
- Allium cepa L |
|
- Cepa Group |
Onion; ceapă |
|
Echalion, ceapă eşalotă tip "banană" |
- Aggregatum Group |
Shallot; ceapă eşalotă |
- Allium fistulosum L. |
Japanese bunching onion or Welsh onion; ceapă de stufat |
- Allium porrum L. |
Leek; praz |
- Allium sativum L. |
Garlic; usturoi |
- Allium schoenoprasum L. |
Chives; ceapă de tuns |
- Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. |
Chervil; asmăţui |
- Apium graveolens L. |
Celery; ţelină de peţiol şi |
|
Celeriac, ţelină de rădăcină |
- Asparagus officinalis L. |
Asparagus; sparanghel |
- Beta vulgaris L. |
Beetroot including |
|
Spinach beet or Chard; sfeclă de peţiol sau mangold |
- Brassica oleracea L. |
Curly kale; varză creaţă |
|
Cauliflower; conopidă |
|
Sprouting broccoli or Calabrese; broccoli |
|
Brussels sprouts; varză de Bruxelles |
|
|
|
White cabbage; varză albă |
|
Red cabbage; varză roşie |
|
Kohlrabi; gulie |
- Brassica rapa L. |
Chinese cabbage; varză chinezească |
|
Turnip; napi |
- Capsicum annuum L. |
Chilii or pepper; ardei |
- Chicorium endivia L. |
Curled-leaved endive; cicoare creaţă sau cicoare de grădină |
|
Plain-leaved; scarola |
- Chicorium intybus L. |
Witloof chicory; andivă |
|
Large-leaved chicory or Italian chicory; cicoare cu frunză
lată sau cicoare italiană |
|
Industrial chicory; cicoare industrială |
- Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai |
Watermelon; pepene verde |
- Cucumis melo L. |
Melon; pepene galben |
- Cucumis sativus L. |
Cucumber; castravete cu fruct semilung şi lung |
|
Gherkin; castravete cu fruct scurt |
- Cucurbita maxima Duchesne |
Gourd; dovleac comestibil |
- Cucurbita pepo L. |
Marrow or Courgette; dovlecel |
- Cynara cardunculus L. |
Globe artichoke, anghinare |
|
Cardoon, cardon |
- Daucus carota L. |
Carrot; morcov |
|
Fooder carrot; morcov furajer |
- Foeniculum vulgare Mill. |
Fennel; fenicul |
- Lactuca Sativa L. |
Lettuce; salată |
- Lycopersicon eseu lentum Mill. |
Tomato; tomate |
- Petroselinum crispum (Mill.) |
Parsley; pătrunjel |
Nyman ex A.W. Hill |
|
- Phaseolus coccineus L. |
Runner bean; fasole de Spania |
- Phaseolus vulgaris L. |
Dwarf French bean; fasole pitică |
|
Climbing French bean; fasole urcătoare |
- Pisum sativum L (partim) |
Wrinkled pea, mazăre cu bob zbārcit |
|
Round pea, mazăre cu bob neted |
|
Sugar pea; mazăre dulce |
- Raphanus sativus L. |
Radish, ridiche |
|
Black radish; ridiche neagră |
- Rheum rhabarbarum L. |
Rhubarb; revent |
- Scorzonera hispanica L. |
Scorzonera or Back salsify; scorţoneră |
- Solanum melongena L. |
Aubergine or Egg plant; pătlăgele vinete |
- Spinacia oleracea L. |
Spinach; spanac |
- Valerianelle locusta (L.) Laterr. |
Corn salad or Lamb's lettuce; fetică |
- Vicia fabaL. (partim) |
Broad bean; bob |
- Zea mays L. (partim) |
Sweet corn; porumb zaharat |
|
Popcorn; porumb de floricele" |
3.La anexa nr. 2, litera a)
a punctului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"3. Seminţele trebuie să
satisfacă, de asemenea, următoarele condiţii:
Specia |
Puritatea fizică minimă (% īn greutate) |
Conţinutul
maxim īn seminţe din alte specii de plante (%
īn greutate) |
Germinaţia minimă (% glomerule sau seminţe pure) |
Allium cepa |
97 |
0,5 |
70 |
Allium fistulosum |
97 |
0,5 |
65 |
Allium porrum |
97 |
0,5 |
65 |
Allium sativum |
97 |
0,5 |
65 |
Allium schoenoprasum |
97 |
0,5 |
65 |
Anthriscus cerefolium |
96 |
1 |
70 |
Apium graveolens |
97 |
1 |
70 |
Asparagus officinalis |
96 |
0,5 |
70 |
Beta vulgaris (sfecla Cheltehnam) |
97 |
0,5 |
50
(glomerule) |
Beta vulgaris (alte subspecii) |
97 |
0,5 |
70
(glomerule) |
Brassica oleracea (conopidă) |
97 |
1 |
70 |
Brassica oleracea (altele decāt conopida) |
97 |
1 |
75 |
Brassica rāpa (varză chinezească) |
97 |
1 |
75 |
Brassica rapa (nap) |
97 |
1 |
80 |
Capsicum annuum |
97 |
0,5 |
65 |
Cichorium intybus (partim) (andive, cicoare italiană) |
95 |
1,5 |
65 |
Cichorium intybus (partim) (cicoare
industrială) |
97 |
1 |
80 |
Cichorium endivia |
95 |
1 |
65 |
Citrullus lanatus |
98 |
0,1 |
75 |
Cucumis melo |
98 |
0,1 |
75 |
Cucumis sativus |
98 |
0,1 |
80 |
Cucurbita maxima |
98 |
0,1 |
80 |
Cucurbita pepo |
98 |
0,1 |
75 |
Cynara cardunculus |
96 |
0,5 |
65 |
Daucus carota |
95 |
1 |
65 |
Foeniculum vulgare |
96 |
1 |
70 |
Lactuca sativa |
95 |
0,5 |
75 |
Lycopersicon esculentum |
97 |
0,5 |
75 |
Petroselinum crispum |
97 |
1 |
65 |
Phaseolus coccineus |
98 |
0,1 |
80 |
Phaseolus vulgaris |
98 |
0,1 |
75 |
Pisum sativum |
98 |
0,1 |
80 |
Raphanus sativus |
97 |
1 |
70 |
Rheum rhabarbarum |
97 |
0,5 |
70 |
Scorzonera hispanica |
95 |
1 |
70 |
Solanum melongena |
96 |
0,5 |
65 |
Spinacia oleracea |
97 |
1 |
75 |
Valerianella locusta |
95 |
1 |
65 |
Vicia faba |
98 |
0,1 |
80 |
Zea mays |
98 |
0,1 |
85" |
4.La anexa nr. 3, litera a)
a punctului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"2. a) Greutatea minimă a unui eşantion:
Specia |
Greutatea (īn
g) |
Allium cepa |
25 |
Allium fistulosum |
15 |
Allium porrum |
20 |
Allium sativum |
20 |
Allium schoenoprasum |
15 |
Anthricus cerefolium |
20 |
Apium graveolens |
5 |
Asparagus officinalis |
100 |
Beta vulgaris |
100 |
Brassica oleracea |
25 |
Brassica rapa |
20 |
Capsicum annuum |
40 |
Cichorium intybus (partim) (andive, cicoare italiană) |
15 |
Cichorium intybus (partim) (cicoare
industrială) |
50 |
Cichorium endivia |
15 |
Citrullus lanatus |
250 |
Cucumis melo |
100 |
Cucumis sativus |
25 |
Cucurbita maxima |
250 |
Cucurbita pepo |
150 |
Cynara cardunculus |
50 |
Daucus carota |
10 |
Foeniculum vulgare |
25 |
Lactuca sativa |
10 |
Lycopersicon esculentum |
20 |
Petroselinum crispum |
10 |
Phaseolus coccineus |
1000 |
Phaseolus vulgaris |
700 |
Pisum sativum |
500 |
Raphanus sativus |
50 |
Rheum rhabarbarum |
135 |
Scorzonera hispanica |
30 |
Solanum melongena |
20 |
Spinacia oleracea |
75 |
Valerianella locusta |
20 |
Vicia faba |
1000 |
Zea mays |
1000" |
5.La
anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi
certificarea seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 3, litera b)
se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b)
cānd rezultatul din parcelele de control arată că identitatea şi
puritatea varietală nu au fost menţinute, autoritatea oficială
poate interzice comercializarea seminţei obţinute din parcelele şi
loturile respective;"
6.La
anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi
certificarea seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 4.2, litera
b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b)
din sămānţa Certificată şi sămānţa Standard un eşantion
din fiecare partidă sau lot;"
7.La
anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi
certificarea seminţelor, capitolul II, litera G, punctul 4.6 se modifică
şi va avea următorul cuprins:
"4.6.
Se consideră corespunzătoare puritatea varietală determinată
īn postcontrol, egală cu normele interne de puritate varietală din
tabelul nr. 2 din prezenta anexă sau mai reduse cu maximum 1%, iar īn
cazul hibrizilor se consideră satisfăcătoare puritatea varietală
de minimum 95%."
8.La
anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi
certificarea seminţelor, secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 1 se
modifică şi va avea următorul cuprins:
"Tabel
nr. 1. - Norme interne privind prezenţa organismelor dăunătoare
care afectează calitatea seminţelor de legume
Specia |
Organismul
dăunător |
1 |
2 |
Ardei |
Fusarium oxysporum |
Plante-mamă Bulboase rădăcinoase |
Erwinia carotovora |
Fasole |
Pseudomonas syringae pv. phaseolicola |
|
Colletotrichum lindemuthianum |
|
Acanthoscelides obtectus |
Bostănoase |
Pseudomonas svringae pv. lachrvmans |
|
Colletotrichum lagenarium |
Ceapă şi praz |
Allium virus 1 |
|
Erwinia carotovora |
|
Peronospora destructor |
|
Helminthosporium alii |
Mazăre |
Ascochyta pişi |
|
Bruchus pisorum |
Vărzoase, ridichi |
Alternaria brassicae |
|
Stemphvllium brassicae |
|
Xanthomonas campestris pv. campestris |
|
Phoma lingam |
|
Ceutorhvnchus assimilis |
Tomate |
Pseudomonas svringae pv. Tomato |
|
Fusarium oxysporum |
|
Phvtophthora infestans |
|
Ascochvta hortorum |
Vinete |
Ascochvta hortorum" |
9.La
anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi
certificarea seminţelor, secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 2 se
modifică şi va avea următorul cuprins:
"Tabel nr. 2. - Norme interne privind
condiţiile de puritate varietală la soiuri, pentru aprobarea īn cāmp
Specificare |
Puritatea
varietală minimă, % |
|
Prebază,
Bază |
Certificată |
|
Ardei |
98 |
96 |
Andivă |
97 |
95 |
Asmăţui |
97 |
95 |
Bob |
98 |
96 |
Brocoli, conopidă |
97 |
94 |
Cardon |
97 |
95 |
Castraveţi |
98 |
96 |
Ceapă, praz |
97 |
95 |
Cicoare creaţă, industrială |
97 |
95 |
Dovlecel |
97 |
95 |
Dovleac |
99 |
96 |
Fasole, mazăre |
99 |
96 |
Fenicul |
97 |
94 |
Fetică |
98 |
96 |
Gulie |
98 |
96 |
Morcov |
97 |
95 |
Napi |
95 |
93 |
Pătrunjel de rădăcină, |
97 |
95 |
Pepene galben, verde |
97 |
94 |
Ridichi |
97 |
95 |
Salată |
97 |
94 |
Sfeclă roşie, peţiol |
97 |
95 |
Scorţoneră |
97 |
94 |
Spanac |
98 |
95 |
Sparanghel |
95 |
93 |
Ţelină |
97 |
94 |
Tomate |
98 |
96 |
Varză albă, creaţă, roşie, de Bruxelles,
chinezească |
97 |
95 |
Vinete |
97 |
95 |
Normele
din tabel pentru sămānţă Certificată sunt aplicabile şi
seminţei Standard."
10.La
anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi
certificarea seminţelor", secţiunea II, capitolul V, tabelul nr.
3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Tabelul
nr. 3. - Norme interne privind umiditatea recomandată pentru seminţele
de legume
A.
Specii cuprinse īn Directiva Consiliului 2002/55/CE
Nr.
crt. |
Specia |
Umiditatea
maximă (%) |
|
Īn
ambalaje normale |
Īn
ambalaje ermetice |
||
1. |
Allium cepa |
12 |
6 |
2. |
Allium fistulosum |
12 |
6 |
3. |
Allium porum |
12 |
6 |
4. |
Allium sativum |
12 |
6 |
5. |
Allium schoenoprasum |
12 |
6 |
6. |
Anthriscus cerefolium |
12 |
8 |
7. |
Apium graveolens |
12 |
7 |
8. |
Asparagus officinalis |
12 |
7 |
9. |
Beta vulgaris |
13 |
9 |
10. |
Brassica oleracea |
10 |
6 |
11. |
Brassica rapa |
10 |
6 |
12. |
Capsicum annuum |
11 |
5 |
13. |
Cichorium intvbus |
12 |
6 |
14. |
Cichorium endivia |
12 |
6 |
15. |
Citrullus lanatus |
10 |
7 |
16. |
Cucumis melo |
10 |
7 |
17. |
Cucumis sativus |
10 |
7 |
18. |
Cucurbita maxima |
10 |
7 |
19. |
Cucurbita pepo |
10 |
7 |
20. |
Cvnara cardunculus |
12 |
8 |
21. |
Daucus carata |
11 |
7 |
22. |
Foeniculum vulgare |
12 |
7 |
23. |
Lactuca sativa |
9 |
6 |
24. |
Lvcopersicon esculentum |
11 |
8 |
25. |
Petroselinum crispum |
12 |
7 |
26. |
Phaseolus coccineus |
14 |
11 |
27. |
Phaseolus vulgaris |
14 |
11 |
28. |
Pisum sativum |
14 |
11 |
29. |
Raphanus sativus |
12 |
7 |
30. |
Rheum rhabarbarum |
12 |
7 |
31. |
Scorzonera hispanica |
12 |
8 |
32. |
Solanum melongena |
11 |
8 |
33. |
Spinacia oleracea |
13 |
9 |
34. |
Valerianella locusta |
12 |
7 |
35. |
Vicia faba |
14 |
11 |
36. |
Zea mays |
14 |
10 |
Normele
din tabele sunt aplicabile şi seminţei Standard."
Publicat
īn Monitorul Oficial cu numărul 369 din data de 30 mai 2007