back

ORDIN nr. 433 din 23 mai 2007 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2005 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea īn vederea comercializării, controlul şi certificarea calităţii şi/sau comercializarea seminţelor de legume

Īn baza prevederilor art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi īnregistrarea soiurilor de plante,

īn baza Directivei Comisiei 2006/124/CE din 5 decembrie 2006 care amendează Directiva Consiliului 92/33/CE şi Directiva Consiliului 2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume,

văzānd Referatul de aprobare nr. 274.152 din 14 mai 2007 al Direcţiei generale implementare politici agricole,

īn temeiul prevederilor Hotărārii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

    ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:

Art. I

Se aprobă modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.366/2005 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea īn vederea comercializării, controlul şi certificarea calităţii şi/sau comercializarea seminţelor de legume, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 122 bis din 8 februarie 2006, potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II

Prezentul ordin se publică īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, şi intră īn vigoare la data de 1 iulie 2007.

-****-

p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Gheorghe Albu,

secretar de stat

ANEXĂ:

1.Alineatul (2) al articolului 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(2) Prezentul ordin transpune īn legislaţia naţională prevederile Directivei Consiliului 2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume, publicată īn Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. L 193 din 20 iulie 2002, ultima dată amendată prin Directiva Comisiei 2006/124/CE din 5 decembrie 2006, precum şi ale Directivei Consiliului 89/14/CEE din 15 decembrie 1988."

2.Litera B a alineatului (1) al articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"B. legume reprezintă plantele din speciile destinate producţiei din agricultură sau horticultură, dar nu pentru folosire īn scop ornamental:

- Allium cepa L

 

- Cepa Group

Onion; ceapă

 

Echalion, ceapă eşalotă tip "banană"

- Aggregatum Group

Shallot; ceapă eşalotă

- Allium fistulosum L.

Japanese bunching onion or Welsh onion; ceapă de stufat

- Allium porrum L.

Leek; praz

- Allium sativum L.

Garlic; usturoi

- Allium schoenoprasum L.

Chives; ceapă de tuns

- Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

Chervil; asmăţui

- Apium graveolens L.

Celery; ţelină de peţiol şi frunze

 

Celeriac, ţelină de rădăcină

- Asparagus officinalis L.

Asparagus; sparanghel

- Beta vulgaris L.

Beetroot including Cheltenham beet; sfeclă roşie

 

Spinach beet or Chard; sfeclă de peţiol sau mangold

- Brassica oleracea L.

Curly kale; varză creaţă

 

Cauliflower; conopidă

 

Sprouting broccoli or Calabrese; broccoli

 

Brussels sprouts; varză de Bruxelles

 

Savoy cabbage; varză creaţă

 

White cabbage; varză albă

 

Red cabbage; varză roşie

 

Kohlrabi; gulie

- Brassica rapa L.

Chinese cabbage; varză chinezească

 

Turnip; napi

- Capsicum annuum L.

Chilii or pepper; ardei

- Chicorium endivia L.

Curled-leaved endive; cicoare creaţă sau cicoare de grădină

 

Plain-leaved; scarola

- Chicorium intybus L.

Witloof chicory; andivă

 

Large-leaved chicory or Italian chicory; cicoare cu frunză lată sau cicoare italiană

 

Industrial chicory; cicoare industrială

- Citrullus lanatus (Thunb.)

Matsum. et Nakai

Watermelon; pepene verde

- Cucumis melo L.

Melon; pepene galben

- Cucumis sativus L.

Cucumber; castravete cu fruct semilung şi lung

 

Gherkin; castravete cu fruct scurt

- Cucurbita maxima Duchesne

Gourd; dovleac comestibil

- Cucurbita pepo L.

Marrow or Courgette; dovlecel

- Cynara cardunculus L.

Globe artichoke, anghinare

 

Cardoon, cardon

- Daucus carota L.

Carrot; morcov

 

Fooder carrot; morcov furajer

- Foeniculum vulgare Mill.

Fennel; fenicul

- Lactuca Sativa L.

Lettuce; salată

- Lycopersicon eseu lentum Mill.

Tomato; tomate

- Petroselinum crispum (Mill.)

Parsley; pătrunjel

Nyman ex A.W. Hill

 

- Phaseolus coccineus L.

Runner bean; fasole de Spania

- Phaseolus vulgaris L.

Dwarf French bean; fasole pitică

 

Climbing French bean; fasole urcătoare

- Pisum sativum L (partim)

Wrinkled pea, mazăre cu bob zbārcit

 

Round pea, mazăre cu bob neted

 

Sugar pea; mazăre dulce

- Raphanus sativus L.

Radish, ridiche

 

Black radish; ridiche neagră

- Rheum rhabarbarum L.

Rhubarb; revent

- Scorzonera hispanica L.

Scorzonera or Back salsify; scorţoneră

- Solanum melongena L.

Aubergine or Egg plant; pătlăgele vinete

- Spinacia oleracea L.

Spinach; spanac

- Valerianelle locusta (L.) Laterr.

Corn salad or Lamb's lettuce; fetică

- Vicia fabaL. (partim)

Broad bean; bob

- Zea mays L. (partim)

Sweet corn; porumb zaharat

 

Popcorn; porumb de floricele"

"

3.La anexa nr. 2, litera a) a punctului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"3. Seminţele trebuie să satisfacă, de asemenea, următoarele condiţii:

a) Norme (standarde)

Specia

Puritatea fizică minimă

(% īn greutate)

Conţinutul maxim īn seminţe din alte specii de plante

(% īn greutate)

Germinaţia minimă

(% glomerule sau seminţe pure)

Allium cepa

97

0,5

70

Allium fistulosum

97

0,5

65

Allium porrum

97

0,5

65

Allium sativum

97

0,5

65

Allium schoenoprasum

97

0,5

65

Anthriscus cerefolium

96

1

70

Apium graveolens

97

1

70

Asparagus officinalis

96

0,5

70

Beta vulgaris (sfecla Cheltehnam)

97

0,5

50 (glomerule)

Beta vulgaris (alte subspecii)

97

0,5

70 (glomerule)

Brassica oleracea (conopidă)

97

1

70

Brassica oleracea (altele decāt conopida)

97

1

75

Brassica rāpa (varză chinezească)

97

1

75

Brassica rapa (nap)

97

1

80

Capsicum annuum

97

0,5

65

Cichorium intybus (partim) (andive, cicoare italiană)

95

1,5

65

Cichorium intybus (partim) (cicoare industrială)

97

1

80

Cichorium endivia

95

1

65

Citrullus lanatus

98

0,1

75

Cucumis melo

98

0,1

75

Cucumis sativus

98

0,1

80

Cucurbita maxima

98

0,1

80

Cucurbita pepo

98

0,1

75

Cynara cardunculus

96

0,5

65

Daucus carota

95

1

65

Foeniculum vulgare

96

1

70

Lactuca sativa

95

0,5

75

Lycopersicon esculentum

97

0,5

75

Petroselinum crispum

97

1

65

Phaseolus coccineus

98

0,1

80

Phaseolus vulgaris

98

0,1

75

Pisum sativum

98

0,1

80

Raphanus sativus

97

1

70

Rheum rhabarbarum

97

0,5

70

Scorzonera hispanica

95

1

70

Solanum melongena

96

0,5

65

Spinacia oleracea

97

1

75

Valerianella locusta

95

1

65

Vicia faba

98

0,1

80

Zea mays

98

0,1

85"

"

4.La anexa nr. 3, litera a) a punctului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"2. a) Greutatea minimă a unui eşantion:

Specia

Greutatea

(īn g)

Allium cepa

25

Allium fistulosum

15

Allium porrum

20

Allium sativum

20

Allium schoenoprasum

15

Anthricus cerefolium

20

Apium graveolens

5

Asparagus officinalis

100

Beta vulgaris

100

Brassica oleracea

25

Brassica rapa

20

Capsicum annuum

40

Cichorium intybus (partim) (andive, cicoare italiană)

15

Cichorium intybus (partim) (cicoare industrială)

50

Cichorium endivia

15

Citrullus lanatus

250

Cucumis melo

100

Cucumis sativus

25

Cucurbita maxima

250

Cucurbita pepo

150

Cynara cardunculus

50

Daucus carota

10

Foeniculum vulgare

25

Lactuca sativa

10

Lycopersicon esculentum

20

Petroselinum crispum

10

Phaseolus coccineus

1000

Phaseolus vulgaris

700

Pisum sativum

500

Raphanus sativus

50

Rheum rhabarbarum

135

Scorzonera hispanica

30

Solanum melongena

20

Spinacia oleracea

75

Valerianella locusta

20

Vicia faba

1000

Zea mays

1000"

"

5.La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 3, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"b) cānd rezultatul din parcelele de control arată că identitatea şi puritatea varietală nu au fost menţinute, autoritatea oficială poate interzice comercializarea seminţei obţinute din parcelele şi loturile respective;"

6.La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor", capitolul II, litera G, punctul 4.2, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"b) din sămānţa Certificată şi sămānţa Standard un eşantion din fiecare partidă sau lot;"

7.La anexa nr. 7, titlul I "Cerinţe generale pentru controlul şi certificarea seminţelor, capitolul II, litera G, punctul 4.6 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"4.6. Se consideră corespunzătoare puritatea varietală determinată īn postcontrol, egală cu normele interne de puritate varietală din tabelul nr. 2 din prezenta anexă sau mai reduse cu maximum 1%, iar īn cazul hibrizilor se consideră satisfăcătoare puritatea varietală de minimum 95%."

8.La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor, secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Tabel nr. 1. - Norme interne privind prezenţa organismelor dăunătoare care afectează calitatea seminţelor de legume

Specia

Organismul dăunător

1

2

Ardei

Fusarium oxysporum

Plante-mamă

Bulboase rădăcinoase

Erwinia carotovora

Fasole

Pseudomonas syringae pv. phaseolicola

 

Colletotrichum lindemuthianum

 

Acanthoscelides obtectus

Bostănoase

Pseudomonas svringae pv. lachrvmans

 

Colletotrichum lagenarium

Ceapă şi praz

Allium virus 1

 

Erwinia carotovora

 

Peronospora destructor

 

Helminthosporium alii

Mazăre

Ascochyta pişi

 

Bruchus pisorum

Vărzoase, ridichi

Alternaria brassicae

 

Stemphvllium brassicae

 

Xanthomonas campestris pv. campestris

 

Phoma lingam

 

Ceutorhvnchus assimilis

Tomate

Pseudomonas svringae pv. Tomato

 

Fusarium oxysporum

 

Phvtophthora infestans

 

Ascochvta hortorum

Vinete

Ascochvta hortorum"

"

9.La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor, secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Tabel nr. 2. - Norme interne privind condiţiile de puritate varietală la soiuri, pentru aprobarea īn cāmp

Specificare

Puritatea varietală minimă, %

Prebază, Bază

Certificată

Ardei

98

96

Andivă

97

95

Asmăţui

97

95

Bob

98

96

Brocoli, conopidă

97

94

Cardon

97

95

Castraveţi

98

96

Ceapă, praz

97

95

Cicoare creaţă, industrială

97

95

Dovlecel

97

95

Dovleac

99

96

Fasole, mazăre

99

96

Fenicul

97

94

Fetică

98

96

Gulie

98

96

Morcov

97

95

Napi

95

93

Pătrunjel de rădăcină, frunze

97

95

Pepene galben, verde

97

94

Ridichi

97

95

Salată

97

94

Sfeclă roşie, peţiol

97

95

Scorţoneră

97

94

Spanac

98

95

Sparanghel

95

93

Ţelină

97

94

Tomate

98

96

Varză albă, creaţă, roşie, de Bruxelles, chinezească

97

95

Vinete

97

95

NOTĂ:

Normele din tabel pentru sămānţă Certificată sunt aplicabile şi seminţei Standard."

10.La anexa nr. 7, titlul II "Cerinţe speciale pentru controlul şi certificarea seminţelor", secţiunea II, capitolul V, tabelul nr. 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Tabelul nr. 3. - Norme interne privind umiditatea recomandată pentru seminţele de legume

A. Specii cuprinse īn Directiva Consiliului 2002/55/CE

Nr. crt.

Specia

Umiditatea maximă (%)

Īn ambalaje normale

Īn ambalaje ermetice

1.

Allium cepa

12

6

2.

Allium fistulosum

12

6

3.

Allium porum

12

6

4.

Allium sativum

12

6

5.

Allium schoenoprasum

12

6

6.

Anthriscus cerefolium

12

8

7.

Apium graveolens

12

7

8.

Asparagus officinalis

12

7

9.

Beta vulgaris

13

9

10.

Brassica oleracea

10

6

11.

Brassica rapa

10

6

12.

Capsicum annuum

11

5

13.

Cichorium intvbus

12

6

14.

Cichorium endivia

12

6

15.

Citrullus lanatus

10

7

16.

Cucumis melo

10

7

17.

Cucumis sativus

10

7

18.

Cucurbita maxima

10

7

19.

Cucurbita pepo

10

7

20.

Cvnara cardunculus

12

8

21.

Daucus carata

11

7

22.

Foeniculum vulgare

12

7

23.

Lactuca sativa

9

6

24.

Lvcopersicon esculentum

11

8

25.

Petroselinum crispum

12

7

26.

Phaseolus coccineus

14

11

27.

Phaseolus vulgaris

14

11

28.

Pisum sativum

14

11

29.

Raphanus sativus

12

7

30.

Rheum rhabarbarum

12

7

31.

Scorzonera hispanica

12

8

32.

Solanum melongena

11

8

33.

Spinacia oleracea

13

9

34.

Valerianella locusta

12

7

35.

Vicia faba

14

11

36.

Zea mays

14

10

NOTĂ:

Normele din tabele sunt aplicabile şi seminţei Standard."

Publicat īn Monitorul Oficial cu numărul 369 din data de 30 mai 2007