Anexa nr. 8
la reguli si norme tehnice interne
Reguli si norme tehnice
specifice privind producerea, controlul si certificarea calitatii materialului
de inmultire pentru ciuperci comestibile cultivate, comercializat pe teritoriul
Romaniei
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.1.
– (1) Prezentele reguli si norme tehnice specifice se aplica speciilor care nu
sunt reglementate de legislatia comunitara, produse
si comercializate pe teritoriul Romaniei, in completare la prevederile Regulilor
si normelor tehnice interne privind producerea in vederea comercializarii,
prelucrarea, controlul si/sau certificarea calitatii semintelor si materialului
saditor din unele specii de plante produse si comercializate pe teritoriul
Romaniei.
(2)
Prezentele
reguli si norme tehnice specifice se aplica materialului de inmultire din
urmatoarele specii si hibrizi interspecifici si intraspecifici
de ciuperci comestibile cultivate:
1.
Agaricus bisporus (Lange) Imbach; Agaricus bitorquis (Quelet) Sacc.
2.
Pleurotus ostreatus (Jacq.ex Fr) Kumm: Pleurotus florida Eger; Pleurotus sp.
3.
Lentinus edodes;
4.
Coprinus comatus;
5.
Stropharia rubra rugosa.
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.2. – (1) Se
supun inspectiei si certificarii materialul de inmultire Prebaza, Baza,
Certificata, admis la producatori inregistrati, astfel :
a) Materialul initial pastrat in conditii de izolare si mentinere
a caracterelor tulpinii (varietatii) asa cum au fost descrise de ameliorator.
Materialul initial constituie materialul amelioratorului.
b) Cultura mama este provenita in descendenta directa din
materialul initial al amelioratorului si pastreaza caracterele genetice
specifice tulpinii multiplicate.
c) Cultura pura provine direct din cultura mama, intr-o singura
generatie vegetativa, pe mediu nutritiv proaspat, realizat in conditii sterile
de laborator si pastreaza caracterele genetice specifice tulpinii multiplicate.
Ea constituie prima veriga in producerea industriala a miceliului (ca material
de insamantare). Cultura pura se livreaza insotita de acte de provenienta si
calitate, in care se mentioneaza: specia, tulpina, data executarii pasajului,
puritatea varietala si caracterele tipului de miceliu, conditii de pastrare.
Cultura mama si cultura pura constituie materialul de inmultire din
categoria Prebaza.
d) Inoculul (miceliul intermediar) se obtine din cultura pura si
este destinat obtinerii miceliului pentru insamantare intr-o singura generatie
si pastreaza caracterele genetice specifice tulpinii multiplicate.
Se livreaza insotit de documente de provenienta: documentele de calitate
ale culturii pure, contractul de multiplicare, daca este cazul, acordul
proprietarului tulpinii in cazul cand aceasta este protejata. De asemenea, vor
fi specificate: suportul nutritiv si data inocularii, puritatea biologica,
conditiile de pastrare. Perioada de utilizare a inoculului nu trebuie sa
depaseasca 45 de zile de la obtinerea inoculului, pentru Pleurotus sp. si,
respectiv 60 de zile pentru Agaricus sp.
Inoculul constituie material de inmultire din categoria Baza.
e) Miceliul comercial reprezinta un preparat biologic obtinut in
conditii sterile de laborator si este destinat, in urma cresterii in substratul
de cultura, productiei de ciuperci comestibile si pastreaza caracterele genetice
specifice tulpinii insamantate. Se realizeaza, de regula, pe suportul de
crestere din boabe de cereale (grau, orz, secara, mei, s.a). Se livreaza in
pungi de 1-10 kg pastrate, de regula, la temperatura de 2 – 40 C.
Miceliul comercial constituie material de inmultire din categoria Certificat.
(2)
Generatiile anterioare materialului de inmultire Prebaza pot fi supuse
controlului si vor circula cu act de garantare a autenticitatii emis de creator
sau mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
identitatii si calitatii materialului de inmultire
Sectiunea
I. Conditii tehnice de calitate ale materialului de inmultire
Art.3. – Conditiile tehnice de calitate pe care trebuie sa le
indeplineasca materialul de inmultire al ciupercilor comestibile cultivate sunt
urmatoarele:
a)
Aspect – culoare: suportul de crestere e format din boabe de grau, orz,
secara, mei, sorg, cu suprafata pericarpului boabelor impanzita (acoperita) cu
miceliul ciupercii, de culoare si aspect specific speciei si tulpinii;
b) Miros: caracteristic de ciuperca, in functie de specie;
c) Gradul de impanzire/acoperire a boabelor cu miceliu admis pentru
comercializare este minimum 80 % in perioada de incubare.
d) Puritatea varietala a culturii de miceliu din tulpina specificata,
fara prezenta unor microorganisme contaminate (bacterii, fungi – mucegaiuri),
- 100 %.
Sectiunea
a II-a. Controlul identitatii si calitatii materialului de inmultire
Art.4. – (1) Procesul de multiplicare a materialului de inmultire se
supune supravegherii si monitorizarii autoritatii oficiale de control si
certificare a semintelor si materialului saditor.
(2)
Inspectorii ITCSMS sau LCCSMS verifica provenienta materialului, aplicarea
metodelor de inmultire adecvate, modul de organizare a procesului de productie,
asigurarea identitatii si autenticitatii varietale a materialului inmultit
propus pentru comercializare, efectuand inspectii oficiale si consemnand cele
constatate in fise de control cu decizii de admitere sau respingere a
materialului de inmultire, functie de specia ciupercii comestibile cultivate.
Art.5. – (1) Controlul calitatii miceliului se face pe loturi. Lotul
reprezinta cantitatea de miceliu obtinut dintr-o singura provenienta rezultata
dintr-un singur lot de inocul.
(2)
Marimea unei fractiuni de lot este productia zilnica exprimata in numarul de
recipienti (flacoane CIL, pungi, etc.) / greutatea cumulata a miceliului.
(3)
Probele pentru analize de laborator se preleveaza astfel:
a)
din prima fractiune de lot se preleveaza o proba reprezentand minimum 1 % din
numarul recipientilor.
b)
din urmatoarele fractiuni de lot probele se preleveaza, prin sondaj, cel putin o
proba la maximum 10 fractiuni de lot, reprezentand minimum 1 % din
numarul recipientilor unei
fractiuni de lot.
(4)
Probele individuale se sigileaza, se eticheteaza si se incheie procesul verbal
de ridicare a probei specificandu-se: producatorul, denumirea produsului, data
fabricatiei, data prelevarii probei, date de identificare a lotului.
(5)
O proba martor se pastreaza sigilata si etichetata la producator, pe timpul de
valabilitate al fractiunii de lot respective, in functie de specie.
Art.6. – (1) Probele de miceliu se vor examina vizual (si la lupa
binoculara) pentru determinarea culorii, gradului de impanzire, tipului de
colonie miceliana, prezenta/absenta mucegaiurilor competitoare, care se noteaza
in fisa de analiza. Rezultatul testului se elibereaza in maximum 72 ore de la
data prelevarii probei.
(2)
Puritatea varietala se verifica prin sondaj pe preparate microscopice si prin
inoculari cu material din probele prelevate pe medii nutritive specifice pentru
cresterea bacteriilor sau fungilor microscopici. Daca miceliul ciupercii de
cultura aflat pe pericarpul a 100 de boabe transferate pe mediul nutritiv,
creste in conditii sterile, fara sa evidentieze infectii straine, puritatea
probei este de 100 %.
Art.7. – Materialul de inmultire din categoriile Prebaza si Baza se
examineaza direct in laboratorul producatorului, pe loturi sau fractiuni de lot,
daca statia de produs miceliu intruneste conditiile necesare.
Sectiunea
a IV-a. Documente oficiale
Art.8.
- (1) In urma testarii primei fractiuni dintr-un lot, daca sunt indeplinite
conditiile tehnice de calitate prevazute la art.3 se elibereaza Certificatul
oficial de calitate emis de ITCSMS sau LCCSMS in 2 exemplare, primul la
producator, iar al doilea ramane la emitent, valabil pentru intregul lot care
urmeaza a se produce in continuare, daca analizele
urmatoarelor fractiuni de lot confirma mentinerea calitatii miceliului.
(2)
Daca in urma testarii primei fractiuni de lot rezulta ca nu sunt indeplinite
conditiile tehnice de calitate se elibereaza un „Buletin de analiza
oficiala” cu rezolutia respins si „interzisa comercializarea pentru
insamantare”.
(3)
In urma testarii urmatoarelor probe prelevate conform
prevederilor de la art.5. alin.(3) litera b) se elibereaza un Buletin de analiza
oficiala partiala in care se inscriu rezultatele testelor privind conditiile
tehnice de calitate ale fractiunii de lot si decizia de admis sau respins
aplicabila pentru toate fractiunile de lot la care se refera proba prelevata.
(4)
Buletinul de analiza oficiala partiala, cu rezolutia admis, prelungeste
valabilitatea Certificatului oficial de calitate in cazul in care rezultatele
analizelor corespund conditiilor tehnice de calitate.
(5)
Buletinul de analiza oficiala partiala cu rezolutia respins intrerupe
valabilitatea Certificatului oficial de calitate. Rezolutia respins pe Buletinul
de analiza oficiala partiala blocheaza de la comercializare fractiunile de lot
la care se refera, iar producatorul este obligat sa intrerupa productia de
miceliu pana la aplicarea
masurilor corective necesare si remedierea cauzelor care au provocat
respingerea lotului. Dupa aplicarea masurilor corective se preleveaza din nou
probe si se testeaza. O proba martor sigilata si etichetata se pastreaza la
producator.
(6)
Modelele Certificatului oficial de calitate si a Buletinului de analiza oficiala
sunt unice pe tara si vor fi puse la dispozitia ITCSMS si LCCSMS de catre INCS.
CAPITOLUL
IV
Ambalarea,
marcarea, livrarea miceliului
Art.9. – (1) Comercializarea miceliului se face in ambalaje inchise,
etichetate individual cu eticheta furnizorului sau prin imprimare direct pe
ambalaj si insotite de certificat de calitate eliberat de furnizor pentru
fiecare transport livrat, conform modelelor prezentate in anexele nr.8.1 si 8.2
la prezentele reguli si norme tehnice specifice, in baza Certificatului oficial
de calitate emis de ITCSMS sau LCCSMS care ramane permanent la producator si
care nu poate fi folosit la insotirea marfii.
(2)
Miceliul se livreaza sub responsabilitatea furnizorului in ambalaje
transparente, cu capacitate de 1-10 kg, inchise cu buson de vata sau alte
materiale izolatoare sterile, asezate in cutii de carton. Transferul miceliului
din recipienti intr-un alt ambalaj se efectueaza numai in conditii sterile care
sa evite posibilitatea de infectie secundara.
(3)
Eticheta aplicata pe ambalaje va fi imprimata cu datele de identificare ale
producatorului, specia,
tulpina de ciuperci, numarul lotului si al fractiunii de lot, calitatea,
data ambalarii, durata si conditii de valabilitate.
(4)
Transportul se efectueaza cu mijloace acoperite, adecvate, termoizolate, cu
posibilitati de mentinere a temperaturii optime de 2 – 40C,
specificandu-se conditiile de transport in actul de preluare a marfii.
CAPITOLUL
V
Conditii
de inregistrare in vederea autorizarii unui laborator de
producere
a materialului de inmultire
Art.10. – Organizare si dotare minima in vederea inregistrarii
laboratorului:
a) starea constructiva si vecinitatile sa permita functionarea in bune
conditii a unui laborator cu acest profil;
b) utilitati asigurate: apa curenta, canalizare, energie electrica, gaze,
climatizare in spatiile de lucru;
c) separare distincta a zonelor de lucru: zona nesterila si zona sterila;
d) compartimentare care sa permita desfasurarea fluxului tehnologic
specific;
e) utilaje si aparatura de laborator: autoclave verticale (cu foc –
gaze, sau electrice) sau orizontale cu doua capace, pentru sterilizarea
recipientilor cu suport granulat pentru miceliu; autoclava pentru sterilizarea
miceliului contaminat; cazan de/sau acces la o sursa de abur; etuve de laborator
pentru sterilizarea sticlariei, instrumentarului, etc; boxa sterila cu
butelie/conducta gaze pentru inoculare sau hota (incinta) cu flux laminar de aer
filtrat pentru inoculari; lampi ultraviolete pentru sterilizarea suprafetelor si
a unor zone de lucru; camere si/sau dulapuri frigorifice, frigidere pentru
pastrarea materialului de inmultire; PH-metru; cantare si balanta; lupa
binoculara; microscop optic, becuri de gaz; mese inox/faiantate, s.a.
f) personal de lucru instruit pe un astfel de profil;
g) persoana responsabila cu desfasurarea procesului de productie, cu
studii superioare cu profil biologic sau agricol/horticol, cu o specializare in
domeniul producerii miceliului de ciuperci comestibile.
Anexa nr. 8.1.
Furnizor:
______________________
Autorizatia nr.:
_________________
Adresa:
_______________________
CERTIFICAT DE CALITATE
Material
de inmultire Prebaza / Baza
Cultura:
_______________________
Suport: ________________________
Lot/ fractiune lot nr._____________
Tulpina |
Nr.
flacoane |
Data
inocularii |
Culoare
tulpina |
Suprafata
acoperire |
Puritate
biologica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL |
|
|
Data ambalarii:
Verificat (numele
persoanei responsabile): _________________ Semnatura:
Emitentul, nr. si data
Certificatului oficial de calitate/Buletinului de analiza oficiala partiala:
________________________________________________________________________
Beneficiar:
______________________________________________ Delegat:
_____________________________ C.I. seria _______ nr. ______________
Mijloc
transport adecvat (izoterm)/ temperatura__; /neadecvat
Nota: Nu se primesc
reclamatii asupra calitatii materialului de inmultire dupa o perioada mai mare
de __ zile de la data livrarii, in cazul in care livrarea, transportul,
depozitarea si folosirea s-au efectuat in conditiile prevazute.
Conditiile de
transport, depozitare, temperatura si data folosirii materialului in procesul de
productie apartin beneficiarului.
FURNIZOR,
BENEFICIAR,
Anexa nr.
8.2.
Furnizor:
______________________
Autorizatia nr.:
_________________
Adresa:
_______________________
CERTIFICAT DE CALITATE
Miceliu
comercial din tulpini selectionate de ciuperci comestibile
Specia
de ciuperci: ____________________________
Tulpina
__________________ Cantitatea __________ kg
Lot
sau fractiune de lot nr.:
Aspectul
miceliului: - culoare: alba, verde, galbui, verzui
- impanzire: buna
(80-90%), foarte buna (90-100%)
- acoperirea bobului
in %:
Puritate
biologica: - fara mucegaiuri
100 %
Mirosul:
specific de ciuperca
Data
inocularii:
Data
ambalarii:
Ambalaj:
pungi de polietilena busonate, capacitate __________ kg
Valabilitate
miceliu de la data ambalarii: __zile pastrat la temperatura de 2 – 40C
Verificat
(numele persoanei responsabile): ___________________ Semnatura:
Emitentul, nr. si data
Certificatului oficial de calitate/Buletinului de analiza oficiala partiala:
_______________________________________________________________________
Beneficiar:
___________________________________________________________
Delegat:
_____________________________ C.I. seria _______ nr. ______________
Mijloc
transport adecvat (izoterm)/ temperatura__;
/neadecvat
Nota: Nu se primesc
reclamatii asupra calitatii miceliului dupa o perioada mai mare de __ zile de la
data livrarii, in cazul in care livrarea, transportul, depozitarea si folosirea s-au
efectuat in conditiile prevazute.
Conditiile de
transport, depozitare, temperatura si data folosirii miceliului in procesul de
productie apartin beneficiarului.
FURNIZOR,
BENEFICIAR,