inapoi

Anexa Nr. 3

la reguli si norme tehnice

 

Reguli detaliate privind verificarea calitatii exterioare la materialul de

inmultire si plantare fructifer

 

        1. In general, la orice categorie de material saditor se verifica vizual si prin apasare cu unghia, turgescenta tesuturilor (prin apasare sa apara putina seva), culoarea lor normala, iar la plantele cu frunze, integritatea frunzelor, culoarea specifica si turgescenta acestora (sa nu fie ofilite). La plantele care se valorifica cu balot de pamant, se pune accentul pe integritatea balotului de pamant si a sistemului radicular.

            2. Pentru verificarea calitatii exterioare la materialul de inmultire si plantele fructifere se  iau la intamplare din diferite parti ale lotului cate o proba formata din 5 pachete la pomi sau de 50 de bucati si cate 3 pachete la puieti, marcote sau butasi sau minim 100 de bucati. Daca la prima verificare rezultatele nu corespund prevederilor legale se repeta verificarea lotului. Daca nici la a doua proba rezultatele nu corespund, lotul se respinge si se verifica din nou dupa sortare. La puieti, marcote si butasi, daca materialul necorespunzator depaseste 5 %, lotul se retrimite pentru resortare.

            3. Se examineaza vizual aspectul radacinilor si tulpinii la exemplarele din fiecare proba. Radacinile se examineaza scurtandu-se la 20 - 25 cm, apoi prin sectiuni oblice facute la varf si la jumatate, sectiunile trebuind sa aiba culoarea alba sidefie. Culoarea bruna opaca indica un sistem radicular depreciat din cauza inghetului sau deshidratarii. In acest caz, daca fenomenul nu este general, se reclaseaza. In situatia in care fenomenul este general, lotul se respinge si se controleaza alt lot pentru a lua masuri definitive.

            4. Radacinile principale in numar de 3 la pomii altoiti pe portaltoi vegetativi trebuie sa aiba un aspect caracteristic speciei de portaltoi, sa fie bine dezvoltate, dispuse uniform imprejurul bazei portaltoiului, nedeshidratate, fara rani si fara pete brune pe sectiunea oblica. Lungimea radacinilor principale la pomii altoiti pe portaltoi generativi si pe radacini proprii, se masoara de la insertie spre varf si trebuie sa aiba minimum 25 cm. La pomii altoiti pe portaltoi vegetativi nu se apreciaza lungimea radacinilor. Acestea trebuie sa fie dispuse de jur -imprejurul butasului sau marcotei plantate initial.

            5. Vatamari ale scoartei sunt considerate cele nevindecate, cu tesuturi necrozate pana la adancimea de 1 - 2 mm sub scoarta. Daca pomii prezinta vatamari, acestia se reclaseaza, iar daca fenomenul este generalizat, tot materialul se respinge.

            6. Lungimea partii aeriene se masoara astfel:

            a) la materialul altoit sau pe radacini proprii, fara coroana (vergi), distanta intre colet sau punct de altoire si varf;

            b) la materialul cu coroana, distanta cuprinsa intre colet si prima ramura din coroana. Se are in vedere ca trunchiul sa corespunda ca lungime categoriei de material saditor, soiului si portaltoiului utilizat. La pomii altoiti cu intermediar, se masoara distanta intre cele doua puncte de altoire, cand trunchiul este format din intermediar si intre primul punct de altoire si prima ramura din coroana (la pomii cu coroana) si intre primul punct de altoire si varf (la vergi) cand trunchiul este format din intermediar si soi.

            7. Grosimea se verifica cu sublerul la 50 cm deasupra punctului de altoire la vergi, la 10 cm sub prima ramura a coroanei la pomii cu coroana, la colet la puieti si la 18 cm de la baza la marcote si butasi.

8. Sortarea pomilor altoiti sau a celor pe radacini proprii care se livreaza in pachete, se va face dupa inaltimea altoiului in grupe diferentiate din 30 in 30 cm pornindu-se de la inaltimea minima de 80 cm admisa la mar din soiuri de tip spur altoite pe portaltoi de vigoare mica si de 100 cm in celelalte cazuri. Pot rezulta urmatoarele grupe de inaltime: 80 - 110 cm; 110 - 140 cm; 140 - 170 cm; 170 - 200 cm si peste 200 cm. Pomii altoiti sau pe radacini proprii sub 80 cm, pot fi livrati numai direct din pepiniera si numai cu eticheta individuala a furnizorului ca material CAC, la cererea expresa a unui beneficiar care nu are dreptul sa recomercializeze astfel de material.

9. Portaltoii se grupeaza in legaturi, dupa diametru. Se pot certifica portaltoi cu diametrul minim recomandat de 3 mm si maxim 15 mm, clasati pe calibre din 2 in 2 mm.

            10. Lotul de seminte, pentru a fi certificat, trebuie sa nu prezinte mucegai, vatamari mecanice, infestari cu insecte, miros de fermentatie alcoolica, proprietatile organoleptice ale samburilor si semintelor referitoare la aspectul exterior, mirosul, gustul, culoarea tegumentului si a cotiledoanelor trebuie sa fie caracteristice speciei, soiului sau tipului.