Anexa
nr. 3
la
reguli sau norme tehnice interne
Reguli si norme tehnice specifice
privind producerea in vederea comercializarii,
prelucrarea, controlul
si/sau certificarea calitatii
semintelor de mei, obsiga nearistata si ricin, produse si comercializate pe
teritoriul Romaniei
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.1.
- Prezentele reguli si norme
tehnice specifice se aplica speciilor
care nu sunt reglementate de legislatia comunitara, produse si comercializate
pe teritoriul Romaniei, in completare la prevederile Regulilor si normelor
tehnice interne privind producerea in vederea comercializarii, prelucrarea,
controlul si/sau certificarea calitatii semintelor si materialului saditor din
unele specii de plante produse si comercializate pe teritoriul Romaniei.
Art.2. - (1) Prezentele reguli si norme tehnice specifice se aplica
urmatoarelor specii produse si comercializate
pe teritoriul Romaniei:
a)
Grupa plante furajere
-
graminee:
1.
Mei - Panicum miliaceum L.
2.
Obsiga nearistata - Bromus inermis Leysser
b)
Grupa oleaginoase:
1.
Ricin - Ricinus communis L.
(2)
Alte specii de plante care au destinatie furajera si oleaginoasa, neprevazute la
alin. (1) sau in alte reguli si norme in vigoare, pot fi tratate prin asimilare
cu cele prevazute in prezentele reguli si norme si se supun acestora.
Art.3.
- In conformitate cu art. 24 alin. (3) din Legea nr. 266/2002 pentru speciile
nominalizate in prezentul ordin, exceptie facand soiurile care sunt
inregistrate sau protejate, micii producatori neprofesionisti pot comercializa
pe piata locala direct catre utilizatorul final neprofesionist, seminte si
material saditor care nu satisfac prezentele reguli si norme tehnice specifice,
cu respectarea regulilor prevazute in art.5
alin. (2) litera d), e) din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr.350/2002.
CAPITOLUL
II
Categorii admise
Art.4. - (1) Samanta
de plante furajere si oleaginoase din soiurile protejate, inregistrate
sau cunoscute se controleaza si se certifica oficial ca samanta din
categoria Prebaza, Baza, Certificata prima sau a doua generatie (C1 si C2),
definite in capitolul II din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr.350/2002, daca
satisface prezentele reguli si norme tehnice.
(2)
Samanta care nu apartine unui soi se controleaza oficial ca specie din categoria
Comerciala, daca satisface prezentele reguli si norme tehnice.
(3)
Generatiile anterioare semintei de Prebaza pot fi supuse controlului si vor
circula cu act de garantare a autenticitatii emis de mentinator.
CAPITOLUL
III
Producerea semintelor
Sectiunea I. Inscrierea la
multiplicare si numarul de identitate al culturii
Art.5. - (1) Inscrierea la multiplicare a culturilor producatoare de
samanta se efectueaza cu respectarea prevederilor art.10, alin. (1)-(3),(5), (6)
si (8) din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr.350/2002.
(2)
Fiecare cultura semincera va purta un numar de identitate, conform regulilor
stabilite in art. 11 din anexa nr.1 a Ordinului
MAAP nr.350/2002.
Sectiunea a II-a. Producerea
semintelor din categoria
biologica Prebaza, Baza si
Certificata
Art.6. - (1) Samanta
Prebaza, Baza si Certificata prima sau a doua generatie (C1 sau C2) din soiurile
speciilor mentionate in prezentul ordin se poate comercializa numai daca a fost
certificata oficial sau sub supraveghere oficiala.
(2)
Regulile de producere a acestor categorii sunt redate in
art. 12, alin. (2) si (3) si art. 13 din anexa nr.1 din Ordinului MAAP
nr.350/2002.
Sectiunea
a III-a. Producerea semintelor
din
categoria Comerciala
Art.7. - Producerea semintelor din speciile mentionate in prezentele
reguli si norme tehnice, din categoria Comerciala, se poate realiza in vederea
comercializarii daca sunt controlate oficial
sau sub supraveghere oficiala.
Sectiunea
a IV-a. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru
producerea
de samanta
Art.8. - Obligatiile
agentilor economici inregistrati pentru producerea de samanta sunt redate in
art. 14 - 16 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr.350/2002.
CAPITOLUL IV
Inspectia
in camp a culturilor in vederea stabilirii identitatii,
autenticitatii,
puritatii varietale si starii sanitare
Sectiunea I.Culturile si
categoriile de samanta care se supun
inspectiei in camp
Art.9. - Culturile si categoriile de samanta care
se supun inspectiei in camp sunt redate in art. 19 din anexa nr.1 a Ordinului
MAAP nr. 350/2002.
Art.10. - Categoriile
biologice care se supun inspectiei in camp sunt toate descendentele semintei
amelioratorului: Prebaza, Baza, Certificata prima si a doua generatie, conform
prezentelor norme si reguli si
avand in vedere particularitatile pe specii.
Sectiunea a II-a. Inspectia
culturilor in camp
Art.11. - (1) Inspectia in camp a culturilor pentru producerea
semintelor de plante furajere si oleaginoase, in vederea certificarii oficiale,
se face oficial sau sub supraveghere oficiala.
(2)
In cadrul verificarilor, inspectorul respecta cerintele prevazute in art. 23
alin. (2) si (3) din anexa nr.1 a
Ordinului MAAP nr. 350/2002.
(3)
Inspectorul va executa cel putin
doua inspectii in camp, in momentele critice de producere a semintei pentru a se
asigura ca producatorul a respectat urmatoarele obiective:
a)
are acte de provenienta. Stabilirea provenientei sau categoriei biologice este
redata in art. 21 alin. (1) din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002;
b) a respectat distanta de izolare si rotatia recomandata de
amelioratorul sau mentinatorul soiului. Verificarea amplasarii culturilor pentru
samanta este redata in art.22 alin. (1) si
(3) din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002;
c) a executat lucrarile de
eliminare a plantelor netipice, in special la inspicare pentru gramineele
furajere si in perioada infloritului la ricin, a eliminat plantele care apartin
altor specii, a eliminat plantele
bolnave, slab dezvoltate, cu inflorire timpurie si tardiva, a eliminat la ricin
plantele cu raceme netipice prea afanate, prea mici si cu capsule dehiscente;
d) a luat masuri de combatere a organismelor daunatoare.
(4)
Inspectorul determina in camp puritatea varietala in 5-10 puncte, cate un punct
pentru pentru fiecare 10 ha, insa mimimum 5 puncte, iar in fiecare punct se
analizeaza 50 plante.
(5)
Puritatea varietala minima a soiurilor pentru Prebaza si Baza este de minimum
99%, iar pentru samanta Certificata (C1 sau C2) este de
97%.
(6)
Determinarea autenticitatii se stabileste in conformitate
cu art.24 din anexa nr.1 a
Ordinului MAAP nr. 350/2002.
(7) Determinarea categoriei
biologice la recoltare se stabileste in functie de descendenta, de indeplinirea
conditiilor minime de puritate varietala, de
calitate si stare fitosanitara prevazute la speciile prezentelor norme.
(8) Determinarea puritatii
speciei, soiului, liniei parentale, hibridului si a componentelor culturii, in
cazul semintelor, se asimileaza cu cele din „Manualul OCDE privind
certificarea puritatii varietale a semintelor destinate comertului international
- Anexa II: Inspectia in camp a culturilor de seminte”.
(9)
Multiplicatorii respecta prevederile privind parcelele de verificare din art.27
alin. (1 cu exceptia postcontrolui),
(2) si (3) din anexa nr.1 a Ordinul MAAP nr. 350/2002 privind parcelele de
verificare.
(10)
In cazul in care cultura nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si
norme tehnice se poate executa o reinspectie cu respectarea
conditiilor prevazute in art.29 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr.
350/2002.
(11)
Pentru respingerea culturilor producatoare de samanta in camp
se respecta prevederile art.
30 alin. (2), (6) si (7) din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Respingerea unei culturi semincere trebuie anuntata producatorului cu cel putin
trei zile inainte de recoltare.
(12)
In cazul procedurii de litigiu se respecta prevederile art. 31 din anexa nr.1 a
Ordinului MAAP nr. 350/2002.
(13) Pentru eliberarea Actului de
inspectie in camp in cazul culturilor producatoare de samanta se
respecta prevederile art. 32 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr.
350/2002.
(14) Actul de inspectie in camp
se elibereaza de inspector dupa efectuarea ultimei inspectii si daca celelalte
conditiile au fost indeplinite.
CAPITOLUL V
Prelucrarea
semintelor si a materialului saditor
Sectiunea
I. Etapele prelucrarii, cererea pentru controlul sau certificarea semintelor
Art.12. - (1) Pentru prelucrarea semintelor, in toate fazele de la
recoltare pana la comercializare, se respecta prevederile art. 33 - 35 din anexa
nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
(2) Pe parcursul procesului de
prelucrare a semintelor, inspectorii efectueaza controale,
prin sondaj, ori de cate ori considera necesar.
Sectiunea
a II-a. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru
prelucrarea
semintelor
Art.13. - Agentii economici
inregistrati pentru prelucrarea semintelor
respecta prevederile art. 36
din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Sectiunea a III-a. Depozitarea
inainte de conditionare
Art.14. - Pentru depozitarea recoltei de seminte (brute) neconditionate
atat la producator cat si la prelucrator se respecta prevederile art. 37 din
anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.15. - Pentru conditonarea semintei si formarea loturilor se
respecta prevederile art. 38 si 39 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr.
350/2002.
Sectiunea a IV-a. Ambalarea
semintelor si inchiderea ambalajelor
Art.16. - (1) Pentru ambalarea semintelor si inchiderea ambalajelor se
respecta prevederile art. 40 alin. (1) - (3), art. 41 si 42 din anexa nr.1 a
Ordinului MAAP nr. 350/2002.
(2)
Se pot utiliza ambalaje si containere de diverse marimi, etichetate si sigilate.
(3)
Ambalajele mici sunt ambalaje care contin cantitati mici de seminte, in functie
de specie, pana la 5,0 kg inclusiv in cazul semintelor de ricin si pana la 100,0
grame inclusiv pentru semintele de mei si obsiga nearistata. Se utilizeaza
pentru diferite specii din categoria Prebaza, Baza, Certificata (C1 si C2),
Comerciala si amestecuri de seminte. Ambalajele mici vor fi insotite de o
eticheta oficiala sau vigneta oficiala sau, dupa caz, de eticheta furnizorului.
Eticheta oficiala si vigneta oficiala pot
fi adezive sau nu. In cazul ambalajelor mici se poate folosi eticheta
furnizorului imprimata direct pe ambalaj sau adeziva, iar in acest caz eticheta
furnizorului, poate deveni eticheta oficiala, cu acordul ITCSMS sau LCCSMS.
Sectiunea
a V-a. Marcarea ambalajelor de seminte si material saditor
Art.17. - Pentru marcarea oficiala a ambalajelor de seminte, cat si
pentru mentiunile care vor fi imprimate pe ele se respecta
prevederile art. 45 - 47 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.18. - (1) Eticheta oficiala de la exteriorul ambalajelor va avea
dimensiunile minime de 110 mm x 70 mm si in functie de categoria semintelor va
avea urmatoarele culori:
a) alba cu diagonala violet - pentru samanta Prebaza;
b) alba - pentru samanta Baza;
c) albastra - pentru samanta Certificata prima generatie (C1);
d) rosie - pentru samanta Certificata a doua generatie (C2);
e) maron deschis - samanta Comerciala ;
f) gri - pentru samanta necertificata final;
g) verde - pentru seminte in amestec (mixtura).
(2)
Pentru eticheta oficiala, in functie de specie, se respecta mentiunile prevazute
in art. 48 - 53 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002 .
Art.19.
- Pentru vigneta oficiala se respecta prevederile art. 54 alin. (1) cu exceptia frazei „conform precizarilor pe specii sau grupe
de specii, din anexa nr.2”, alin. (2) si (3) si art. 55 din anexa nr.1 a
Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.20.
- Plombele oficiale si banda autoadeziva respecta
prevederile art. 56 si art. 57 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.21.
- Eticheta furnizorului pentru
samanta din categoriile Prebaza, Baza si Certificata prima
sau a doua generatie (C1 sau C2) trebuie
sa respecte prevederile art. 58 alin. (1) - (8) din anexa nr.1 a Ordinului MAAP
nr. 350/2002.
Art.22. - Pentru vigneta furnizorului se respecta prevederile
art. 59 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
CAPITOLUL
VI
Controlul
oficial si/sau certificarea semintelor
Sectiunea
I. Cererea pentru certificarea semintelor
Art.23. - Certificarea semintelor se
efectueaza la cererea producatorului sau prelucratorului in conformitate cu
prevederile art. 61 din anexa nr.1 a
Ordinului MAAP nr. 350/2002;
Sectiunea
a II-a. Controlul pe fluxul de prelucrare a
semintelor
Art.24. - Controlul pe fluxul de prelucrare
se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 62 si 63 din anexa
nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Sectiunea
a III-a. Lotul si proba de analiza
Art.25.
- (1) Loturile de samanta trebuie sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot de seminte este de 10 tone la mei si obsiga
nearistata, iar la ricin de 20 tone.
(3)
Greutatea maxima a unui lot de samanta nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.
(4) Greutatea minima a unei probe
de laborator care se preleveaza dintr-un lot de samanta este redata in tabelul
nr.1
Sectiunea
a IV-a. Ridicarea probelor de seminte
Art.26. - Ridicarea probelor oficiale
in scopul analizarii si certificarii loturilor de samanta se
efectueaza oficial sau sub supraveghere oficiala in conformitate cu prevederile
art. 64, art. 65 si 66 alin. (1)- (4) din anexa
nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Sectiunea
a V-a.Teste de laborator
Art.27. - (1) Testele de laborator se efectueaza cu respectarea prevederilor art.
68, cu exceptia alin. (4) din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
(2)
Testarea oficiala in vederea certificarii presupune efectuarea unor analize
complete, efectuate conform metodelor specifice speciei.
Art.28. - (1)
Conditiile tehnice de calitate a semintelor de ricin, mei si obsiga nearistata
sunt prevazute in tabelul nr.1.
Tabelul nr.1. Conditii tehnice de calitate
Nr. crt. |
Specia |
Categoria
biologica |
Puritatea
fizica,min. (%
din greutate) |
Germinatia min.(%
din sem.pure) |
Greutatea min.
a probei de laborator g |
1 |
Mei |
- |
97 |
80 |
150 |
2 |
Obsiga
nearista |
- |
97 |
80 |
90 |
3 |
Ricin |
- |
97 |
85 |
1000 |
Nota la tabelul nr.1:
a)
Analiza pentru cuscuta se efectueaza din proba de laborator.
b)
Nu este permisa prezenta Cuscutei spp., aceasta trebuie sa fie zero.
c) Prezenta unei seminte de Cuscuta spp. într-o proba de seminte nu se
considera impuritate daca se ridica o a doua proba de aceeasi greutate si este
libera de cuscuta.
d) Seminte nedecapsulate la ricin, maximum 20 buc./1000 g.
e) Seminte fara tegument la ricin, maximum 10 buc./1000 g.
f) Alte specii de plante la ricin, in proba de analiza, 0 (zero).
(2)
Umiditatea maxima admisa la samanta de mei, obsiga nearistata si ricin este de
14%.
(3)
Prezenta organismelor daunatoare care reduc valoarea de utilizare a semintelor
nu este tolerata decat in limita cea mai mica posibila. Nu se admit in semintele
de graminee furajere si ricin acarieni, insecte si larvele lor vii.
Sectiunea
a VI-a. Certificarea semintelor
Art.29.
- (1) Certificarea finala se face daca sunt indeplinite conditiile prevazute de
prezentele reguli si norme.
(2)
Pentru procedura de certificare se respecta prevederile
art. 69 alin. (2) - (13) din anexa
nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.30. - Aprobarile de a fi comercializate seminte cu conditii tehnice
de calitate mai reduse se efectueaza in conformitate cu prevederile art.70 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.31. - Resondarea unui lot de samanta se efectueaza in conformitate cu
prevederile art.71 din anexa nr.1 a
Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.32. - Fractionarea si reambalarea loturilor de samanta
se efectueaza in conformitate cu prevederile art.72 alin. (1) - (5) si
(7) din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr.
350/2002.
Art.33. - Reconditionarea loturilor de seminte se efectueaza in
conformitate cu prevederile art. 73 din anexa
nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Sectiunea
a VII-a. Documentele eliberate in urma analizelor
si
certificarii semintelor
Art.34. - Dupa efectuarea tuturor inspectiilor si a aprobarii in camp, a
determinarii calitatii semintelor, starii sanitare si incadrarii rezultatelor in
paremetrii stabiliti se elibereaza documentele de certificare.
Art.35. - (1) Documentele oficiale sunt documentele eliberate pentru
semintele certificate sau controlate oficial de ITCSMS si LCCSMS sau sub
supravegherea acestora.
(2)
Pentru documentele oficiale se respecta prevederile art.75 din anexa nr.1 a
Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.36. - Documentele neoficiale sunt documentele cu caracter informativ
care nu pot fi folosite pentru comercializare. Pentru documentele neoficiale se
respecta prevederile art.76 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
CAPITOLUL VII
Circulatia si comercializarea
semintelor
Sectiunea
I. Conditii privind comercializarea semintelor
Art.37. - (1) Conditiile generale privind comercializarea semintelor sunt
cele prevazute in art.84 alin. (1) - (3), (6) - (11) din anexa nr.1 a Ordinului
MAAP nr. 350/2002.
(2)
Samanta poate fi comercializata numai daca a fost certificata
oficial ca samanta categoria Prebaza, Baza, Certificata prima si a doua
generatie (C1 si C2) sau controlata oficial ca samanta categoria Comerciala ,
dupa caz.
Sectiunea
a II-a. Obligatiile agentilor economici inregistrati
pentru
comercializarea semintelor
Art.38.
- Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru comercializarea semintelor
sunt cele prevazute in art.85 din anexa nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002 .
Sectiunea
a III-a. Drepturile beneficiarului ( utilizatorului )
final
de samanta
Art.39.
- Utilizatorii finali de samanta au drepturile prevazute la art.86 din anexa
nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Sectiunea
a IV-a. Circulatia si comercializarea semintelor
Art.40. - (1) Semintele din categoria biologica Prebaza, Baza,
Certificata prima sau a doua generatie (C1 si C2) si
Comerciala pot circula ca seminte necertificate final.
(2)
Samanta necertificata final trebuie sa respecte prevederile art.87 din anexa
nr.1 a Ordinului MAAP nr. 350/2002.
Art.41. - Conditiile de comercializare la intern a semintelor certificate
sunt cele prevazute in art.88 alin. (1), (3) - (6) din anexa nr.1 a Ordinului
MAAP nr. 350/2002.
Art.42. - (1) Semintele de mei, obsiga nearistata si ricin se vor
comercializa ambalate, inchise si
etichetate.
(2) Mentiunile prevazute pe
eticheta oficiala pentru samanta Prebaza,
Baza, Certificata prima si a doua generatie sunt prevazute in art.18 alin. (2)
din prezentele reguli si norme.
(3) Mentiunile prevazute pe
eticheta pentru samanta Comerciala sunt prevazute in art.18 alin. (2) din
prezentele reguli si norme.
(4) Mentiunile care figureaza pe
eticheta si pe document pentru samanta necertificata final sunt prevazute in
art.18 alin. (2) din prezentele reguli si norme.
(5) Ambalajele care se folosesc
pentru semintele de mei, obsiga nearistata si ricin sunt prevazute in art.16 din
prezentele reguli si norme.
(6)
În timpul depozitarii si comercializarii, se recomanda ca umiditatea semintelor
sa nu depaseasca 14%.
(7)
Loturile de samanta vor fi controlate oficial, prin sondaj, în timpul
comercializarii.
Art.43. - Comercializarea semintelor care corespund cerintelor din aceste
reguli si norme tehnice nu se mai supune nici unei alte restrictii
decat celor din prezentele reguli si norme.