ANEXA Nr.
3
la reguli si norme tehnice
C O N D I
T I I
privind
calitatea si calibrarea materialului de inmultire viticol
Conditii
generale:
a)
trebuie sa posede identitate si puritate varietala de 100%.
Este
admisa o toleranta de 1% in cazul materialului Standard;
b)
puritatea tehnica minima: 96%.
Este
considerat tehnic impur:
(i)
materialul de inmultire viticol deshidratat total sau partial, chiar si
cel care a fost inmuiat in apa dupa deshidratare;
(ii)
materialul de inmultire viticol avariat, torsionat sau ranit, indeosebi
cel care a suferit datorita grindinii ori gerului;
c)
prezenta organismelor daunatoare care sa reduca valoarea de utilizare a
materialului de inmultire viticol nu este tolerata decat in limitele cele mai
mici posibile (sub 1%), cu exceptia celor de carantina care trebuie sa fie
lipsa.
Conditii
particulare:
a)
categoriile de material rezultate in urma altoirii sunt cele prevazute la
art. 11 alin. (3) din reguli si norme tehnice;
b)
lemnul coardelor trebuie sa fie maturat. Raportul lemn/maduva trebuie sa
fie corespunzator soiului.
Calibrarea:
a)
butasii portaltoi pentru altoire si altoaiele vor trebui sa aiba un
diametru maxim al celei mai mici sectiuni cuprins intre:
(i)
6 si 12 mm in cazul folosirii ca portaltoi butasi din specia Vitis rupestris sau a hibrizilor acesteia cu Vitis vinifera;
(ii)
6,5 si 12 mm pentru celelalte specii.
Se
admite ca maximum 25% din lot sa aiba un diametru inferior sau egal cu 7 mm
pentru cazul prevazut la pct. (i) si 7,5 mm pentru cazul prevazut la pct. (ii).
Se admite un diametru maxim de 14 mm, cu exceptia butasilor altoi utilizati
pentru altoire in camp. Talonajul se face la 2 cm sub nodul inferior;
b)
butasii portaltoi sau din vite roditoare pentru inradacinare: diametru
minim de 3,5 mm;
c)
vitele portaltoi si vitele nealtoite din soiuri roditoare: diametrul
minim al meritalului de sub punctul de insertie al corditei principale (masurat
pe axul mare) de cel putin 6 mm;
d)
vitele altoite: diametrul minim al meritalului de sub punctul de altoire
(masurat pe axul mare) de cel putin 8 mm;
e)
butasii pentru inradacinare: lungimea minima de 30 cm (de la nodul bazal
la meritalul superior inclusiv) pentru Vitis
vinifera si 55 cm pentru alte specii;
f)
butasii portaltoi pentru altoire: lungimea minima de 30 cm (de la nodul
bazal la varf) pentru o lungime si minimum 1,05 m pentru 3 lungimi;
h)
coardele altoi:
(i)
cu 5 ochi utilizabili: lungimea minima de 50 cm de la baza nodului
inferior pana la meritalul superior;
(ii)
cu un ochi utilizabil (compusi dintr-un nod si un internod): lungimea
minima de 6,5 cm, din care 1,5 cm deasupra ochiului si 5 cm sub acesta;
i)
vitele inredacinate portaltoi: lungimea minima intre nodul inferior (din
care au pornit radacinile) si cel superior (din care a pornit lastarul
principal) de cel putin 30 cm si o cordita maturata in lungime de minimum 15 cm;
j)
vitele inradacinate din soiuri roditoare: lungimea minima intre nodul
inferior (din care au pornit radacinile) si cel superior (din care a pornit
lastarul principal) de minimum 22 cm si o cordita maturata in lungime de minimum
15 cm;
k)
vitele altoite: lungimea minima de 20 cm, masurata intre punctul de
insertie al radacinilor bazale si cel al lastarului principal si o cordita
maturata in lungime de minimum 15 cm;
l)
vitele portaltoi, vitele nealtoite din soiuri roditoare si vitele
altoite: la baza minimum 3 radacini, bine dezvoltate (cu un diametru de cel
putin 2 mm, masurat la distanta de 2 cm sub punctul de insertie) si repartizate
uniform radial;
m)
vitele altoite: o sudura continua pe perimetrul butasilor, slab reliefata
si solida.