inapoi

AnexaNr. 2

la reguli si norme tehnice 

 

Reguli privind controlul identitatii si conditiile de certificare a

materialului de inmultire fructifer

 

 

            1. In cazul plantatiilor de seminceri si a pomilor marcati pentru recoltarea de seminte si samburi, se efectueaza minim trei inspectii, dintre care doua pana la recoltarea fructelor ce au drept scop verificarea respectarii tehnologiei, sanatatii si autenticitatii plantelor semincere. Este necesara efectuarea cel putin a unei inspectii in timpul extragerii si conditionarii semintelor si samburilor pentru a verifica eventualele impurificari sau amestecuri mecanice: puritatea varietala trebuie sa fie de 100 %.

    Viabilitatea, facultatea germinativa si puritatea fizica trebuie sa fie satisfacatoare, specifice speciei sau portaltoiului.

    Facultatea germinativa se poate determina numai dupa parcurgerea perioadei de postmaturatie; circulatia pentru semanatul de toamna are loc pe baza determinarii viabilitatii.

            2. In cazul plantatiilor mama producatoare de butasi, drajoni, marcote, ramuri altoi, stoloniere se vor efectua  minimum trei inspectii ale culturii prin care se verifica: autenticitatea plantelor si puritatea varietala care trebuie sa fie de 100 % (impuritatile se elimina), starea de sanatate, ridicari de probe pentru testarile virotice, prezenta organismelor daunatoare, provenienta materialului utilizat la infiintare.

            In stoloniere, in timpul vegetatiei, se verifica: amplasarea si rotatia; cronologic controalele se efectueaza inainte de emiterea stolonilor, la inflorit si dupa formarea stolonilor; acestea nu trebiue sa prezinte plante virozate, cu atac de paianjeni sau afide.

La categoria Certificata puritatea varietala trebuie sa fie minimum 99 %; stoloniera se desfiinteaza dupa primul ciclu de productie.

            Modul de recoltare, sortare, fasonare si de formare a loturilor se verifica inainte de certificare.

            3. In cazul scolilor de puieti si in campurile de fortificare a plantelor pe radacini proprii se efectueaza minimum trei inspectii prin care se verifica provenienta semintelor (samburilor), identitatea si puritatea care trebuie sa fie de 100 %  (impuritatile se elimina), prezenta organismelor daunatoare.

            4. Spatiile de inradacinare se inspecteaza de cel putin doua ori, verificandu-se provenienta materialului utilizat, autenticitatea si absenta organismelor daunatoare.

            5. In cazul campurilor de formare (campul I si campul II) se efectueaza minimum trei inspectii in timpul vegetatiei, prin care se verifica autenticitatea si puritatea (impuritatile se elimina), starea de sanatate, testarile pentru viroze, provenienta materialului utilizat pentru infiintarea campului I si a ramurilor altoi, marcarea speciilor si randurilor pe parcele si inscrierea acestora in registrul pepinierei.

            In timpul scoaterii (recoltarii) materialului din campul II, se verifica aspectele legate de etichetare, calitatea si sanatatea sistemului radicular si a depozitarii pomilor (stratificare); odata cu ultima inspectie se elibereaza si certificatele corespunzatoare categoriei in care a fost incadrat materialul;

            Materialul care nu se recolteaza sau nu se pregateste pentru comercializare va fi certificat provizoriu, cu act de inspectie in camp, iar in anul urmator va fi recertificat.