back

Anexa nr.6

 

Prevederi suplimentare sau mai severe pentru producerea, certificarea si comercializarea cartofului pentru samanta in Romania

 

Cap.I. Producerea cartofului pentru samanta      

 

  1. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru producerea de samanta

Agentii economici inregistrati pentru producerea semintelor (multiplicatorii) au urmatoarele obligatii :

a) sa ceara autoritatii de certificare, prin ,,Declaratia de multiplicare’’, la termenele fixate, inscrierea pentru inspectia in camp a culturilor semincere destinate multiplicarii;

b) sa insoteasca, prin responsabilul sau reprezentantul sau, inspectorul, la cererea acestuia, atunci cand acesta efectueaza inspectia in camp si sa contrasemneze de primirea unei copii a ,,Fisei de control’’ ;

c) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele necesare verificarii activitatii in vederea certificarii semintelor, inclusiv metoda de producere si descrierea componentilor sau a soiurilor  ;

d) sa permita mentinatorului, multiplicatorului sau reprezentantilor acestora, dupa caz, sa verifice respectarea normelor de mentinerea identitatii si puritatii varietale si a altor elemente de calitate, in toate fazele de producere a semintelor ;

e) sa tina evidenta productiei, tranzactiilor si a stocurilor de seminte intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’ conform modelului stabilit de autoritate;

f) sa aiba personal tehnic calificat in domeniul de activitate de producere a semintelor, instruit si atestat in cursurile de instruire efectuate de ITCSMS si LCCSMS ;

g) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;

h) in plus, mentinatorii trebuie sa completeze la zi registrul de selectie conservativa;

i) in plus, mentinatorii trebuie sa elibereze documentul de garantarea autenticitatii pentru samanta Amelioratorului, destinata multiplicarii ;

j) sa respecte regulile si normele prezentului ordin si a altor reglementari specifice nationale si internationale, in special cele privind carantina fitosanitara, dupa caz;

 

B. Amplasarea culturilor semincere si inscrierea la multiplicare

             1. Pentru amplasarea culturilor semincere se pot stabili zone sau regiuni speciale favorabile producerii  cartofului pentru samanta, aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Zonele pot fi revizuite periodic.

2. In fiecare zona se pot produce categoriile de cartof stabilite, astfel:

            a) zona I, zone si microzone „inchise”: samanta Prebaza, Baza si Certificata clasa A;

            b) zona a II-a in microzone favorabile: samanta Certificata in una sau doua generatii;

c) zona a III-a in amplasamente speciale: samanta Certificata o singura generatie.

3. Cartoful pentru samanta se poate produce si comercializa de catre agenti economici inregistrati, atunci cand cartoful pentru samanta indeplineste conditiile prevazute de prezentele reguli si norme pentru a putea fi certificat oficial de ITCSMS sau LCCSMS.

4. Pentru infiintarea culturilor de cartof pentru samanta se admite numai cartof pentru samanta  din categoriile Prebaza, Baza si Certificat clasa A, definite la Art.2 si 3 din prezentul ordin sau, daca amelioratorul o cere, din samanta Amelioratorului constituita din:

i) planta initiala si tuberculii rezultati din aceasta, care trebuie sa fie autentici si gasiti liberi de organisme daunatoare;

ii) generatiile plantei initiale inmultite succesiv prin selectie clonala, respectiv clonele A si B  sau micropropagare, de catre amelioratorul sau mentinatorul soiului  si trebuie sa satisfaca conditiile prevazute la pct.i);

iii) pentru materialul initial si Prebaza, cand se folosesc metodele de micropropagare care includ tehnica de inmultire prin meristeme, se aplica adecvat cerintele prevazute in Anexa nr.4.1.

5. Terenul trebuie sa fie liber de nematozi de carantina fitosanitara, atestat cu buletin de analiza eliberat de un laborator acreditat.

6. Suprafata minima admisa pentru inspectia unei culturi semincere din categoria biologica Certificata este de 2 ha.

7.  Rotatia si distantele de izolare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 

          Tabel nr.1.

Categoria

Biologica

Unitatea

de control

ha

(maxi-mum)

Rotatia

ani (mini-mum)

Distantele minime de izolare (m) fata de:

Vatra satului si culturi de consum

Culturi pentru samanta din categoria biologica:

Soiuri diferite din aceeasi categorie biologica

Sere si solarii

Prebaza

Baza

Certificata:

C  A

C  B

Prebaza

20

4

300

-

10

50

100

1,5

500

Baza

50

4

300

10

-

10

20

1,5

300

Certificata A

100

3

150

50

10

-

10

1,5

300

Certificata B

100

3

150

100

20

10

-

1,5

      200

            Nota: Nu se iau in considerare gradinile si parcelele mici, izolate, daca se cultiva cu o categorie biologica imediat inferioara, iar eliminarea plantelor virozate se face concomitent cu eliminarea celor din cultura de samanta. Distantele de izolare pot fi reduse daca sunt asigurate conditii de evitare a infectiilor virotice (spatii protejate de afide, perdele de protectie, zone izolate, etc).

  8.  Culturile de cartof pentru samanta se identifica de producator prin tablite care sa mentioneze numele producatorului sau numarul autorizatiei sau numarul de identitate al culturii,  numele soiului si categoria biologica.

9. Formularul de cerere pentru inscrierea la multiplicare a culturii in vederea certificarii, denumit „Declaratia de multiplicare”conform modelului din Cap.V. A.. la prezentul ordin, se depune, de catre producatorul multiplicator inregistrat, la ITCSMS sau LCCSMS responsabil pentru zona unde se amplaseaza cultura, pana la data de 1 mai a anului de recolta. Dupa aceasta data, prin exceptie, daca inspectarea culturii la acea data permite luarea unor decizii corecte, pe faze de vegetatie, de catre inspectorul oficial, se poate accepta inscrierea, dar nu mai tarziu de 20 iunie, daca Declaratia de multiplicare este insotita de urmatoarele documente, dupa caz:

a) un contract de multiplicare intre multiplicator (amelioratorul sau mentinatorul sau un alt agent ecomomic care a dobandit  dreptul de proprietate asupra semintei) si un prestator de servicii (agricultor-multiplicator); sau

b) o declaratie proprie, din care sa reiasa ca multiplicatorul (amelioratorul sau mentinatorul sau un alt agent ecomomic care a dobandit  dreptul de proprietate asupra semintei) isi multiplica singur samanta; sau

c) o declaratie sau contract de redeventa din care sa reiasa ca mentinatorul isi da acordul pentru multiplicarea unui soi protejat de catre alt multiplicator ;

d) in cazul semantei importate in vederea multiplicarii :  acordul mentinatorului sau furnizorului semintei soiului respectiv si conditiile sub care se multiplica samanta ;

e) copie dupa documentele de calitate in care se stabileste provenienta sau originea si categoria biologica ;

f) schita topografica de amplasare a culturii si a culturilor premergatoare ;

g) descrierea morfologica si  fiziologica a soiurilor in cazul cand acestea nu sunt descrise in catalogul national sau nu sunt disponibile autoritatii de certificare ;

h) notificarea privind intentia de amestecare a unor partide.

10. O cultura se considera inscrisa daca, in urma verificarii documentelor si a etichetelor oficiale din care, dupa verificare, inspectorul retine o eticheta din fiecare lot, precum si a platii contravalorii prestatiilor conform legii, satisface conditiile preliminare obligatorii pentru infiintarea acesteia.

11. Motivele de respingere sau amanare a cererii trebuie comunicate solicitantului in termen de maxim 10 zile de la data solicitarii.

12. Fiecare cultura semincera admisa in vederea certificarii oficiale poarta unul sau mai multe numere de identitate inscrise de ITCSMS sau LCCSMS pe ,,Declaratia de multiplicare’’. Numarul de identitate este folosit pentru identificarea culturii si a partidei de samanta.     

 

C. Inspectia culturilor semincere si conditiile de aprobare in camp

1. Cultura trebuie sa prezinte o stare de intretinere corespunzatoare din punct de vedere al combaterii organismelor daunatoare si al conditiilor de cresterea plantelor. Culturile invecinate trebuie intretinute corespunzator si se elimina plantele gazda sau cele afectate de boli si daunatori, cel putin in limitele distantelor de izolare.

Starea culturala necorespunzatoare poate conduce la respingerea sau declasarea culturii.

2. Numarul minim de inspectii in camp in timpul vegetatiei este de 4 pentru materialul Prebaza si Baza si 3 pentru samanta Certificata. Inspectorii ITCSMS sau LCCSMS inspecteaza culturile ori de cate ori se considera necesar.

3. Operatiunile de selectie a materialului initial si Prebaza si rezultatele examinarilor privind autenticitatea, puritatea varietala, infectia cu virusuri si alte organisme daunatoare se evidentiaza intr-un registru de selectie conservativa si fitosanitara al fiecarui ameliorator sau mentinator de soi, disponibil controlului oficial.

4. Inspectorii oficiali preleveaza cel putin un esantion de frunze, intr-un moment adecvat,  pentru testarea virotica in laborator, in cazul materialului Prebaza sau a materialului din care deriva cartoful pentru samanta clasificat in clase Comunitare conform prevederilor din Anexa nr.4.1.

5. Esantioanele pentru testare si verificare oficiala se ridica de inspectorii oficiali.

6. Inainte sau la plantare se verifica:

a) provenienta, calitatea, starea sanitara a materialului de plantat;

b) rotatia si distantele de izolare care trebuie sa corespunda cerintelor din tabelul 1;

c) documentele eliberate de laboratoarele acreditate care atesta ca terenul ce urmeaza a fi plantat cu cartof pentru samanta  este liber de nematozi cu chisti (Globodera rostochiensis si pallida) si raia neagra (Synchytrium endobioticum).

 7. Cultura trebuie sa fie libera de raia neagra (Synchytrium endobioticum), putregaiul inelar (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) si alte organisme de carantina (Ralstonia solanacearum).

             8. Eliminarea plantelor netipice si straine soiului, precum si a celor infectate cu organisme daunatoare (viroze grave si usoare, bolile prevazute in prezentele norme si a celor de carantina) este obligatorie, incepand de la pornirea in vegetatie pana la distrugerea vrejilor. Eliminarea trebuie efectuata prin smulgerea plantei, inclusiv a tuturor tuberculilor, indepartarea lor din cultura in saci de plastic la o distanta de cel putin 100 m si distrugerea lor chimica sau prin ingroparea adanca in pamant.

9. Cand plantele au 15 - 25 cm inaltime, pana la inflorire, se verifica densitatea culturii si uniformitatea plantelor, starea de intretinere si starea fitosanitara privind infectiile cu virusurile cartofului: A, M, S, X, Y (inclusiv Yo, Yn, Yc, Yntn) si Potato leaf roll virus ( rasucirea frunzelor), precum si unele boli criptogamice si bacteriene. Se determina procentul de plante prezentand simptome ale organismelor daunatoare la care se admit tolerante:

            a) viroze grave: rasucire, mozaicuri care produc incretirea foliolelor si reduc talia plantei;

            b) viroze usoare: mozaicuri care produc simple decolorari, fara deformarea frunzelor sau reducerea taliei plantei;

c)      Bacterioze, in special: innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor (Erwinia carotovora var. atroseptica si chrysanthemi);

La aceasta inspectie, cultura se declaseaza la o categorie inferioara sau se respinge daca procentul de viroze depaseste dublul tolerantei admise in tabelul 2 coloana 4.

10. Determinarea densitatii, a infectiei cu viroze si innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor si a altor organisme daunatoare se face in 10 puncte pe parcele de pana la 10 ha, iar pentru parcele mai mari se adauga cate un punct pentru fiecare 5 ha. Densitatea culturii se stabileste prin numararea plantelor  pe un rand, pe o lungime corespunzatoare unei suprafete de 10 mp, iar infectia cu viroze si innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor prin analiza vizuala a cate 50 plante pe doua randuri alaturate, totalizand 100 plante in fiecare punct. Punctele vor fi dispuse randomizat.

11. In perioada de la inflorire si pana la maturitatea fiziologica, in acelasi numar de puncte stabilite la inspectia anterioara, se determina procentul de plante netipice si straine soiului si daca este cazul, se indica executarea lucrarii de purificare.

12. Pentru determinarea puritatii varietale se examineaza un numar cat mai mare de plante, acest numar depinzand de dificultatea cu care pot fi determinate caracterele soiului si uniformitatea lor. Examinarea se efectueaza prin determinarea caracterelor plantelor examinate comparativ cu descrierea oficiala DUS a soiului respectiv, iar rezultatele se inscriu in ,,Fisa de control’’, stabilita de autoritatea oficiala si adaptata de inspector cerintelor de control, iar rezultatele controalelor se vor gestiona prin sistemul informational national al INCS;

13. Se verifica modul in care s-a executat eliminarea plantelor care prezinta simptome de boli si daunatori , considerandu-se ca plante infectate si tuberculii ramasi in cuiburi dupa smulgerea tufelor. In cazul neincadrarii in  indicii prevazuti in tabelul 2(col. 2-5) se acorda un termen pentru rectificarea lucrarilor, care nu va depasi, de regula, data de 20 iulie pentru soiurile timpurii si semitimpurii si 1 august pentru soiurile semitarzii si tarzii. La incheierea lucrarilor de rectificare se verifica din nou incadrarea in indicii prevazuti in tabelul 2 (col. 2-5). Producatorul are obligatia efectuarii lucrarilor de purificare si eliminare, inaintea fiecarei inspectii oficiale.

 

Tabelul nr.2.  Conditii de puritate varietala si stare fitosanitara

Categoria biologica la recoltare

Procent maxim admis %

de plante straine

de plante netipice soiului

la o inspectie in camp -

total viroze

la ultima inspectie in camp – innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor

Rhizoctonia solani**

Testare

virotica

in descendenta directa

1

2

3

4

5

6

7

Samanta Prebaza

0

0

0,1

0

3

0,5*

Samanta Baza

clasa SE

 

0,1

 

0,25

 

0,5*

 

0,5

 

5

 

4,0*

Samanta Baza

clasa E

 

0,1

 

0,25

 

1,0*

 

1,0

 

5**

 

4,0*

Samanta Certificata clasa A

 

0,2

 

0,5

 

3,0**

 

2,0

 

10**

 

8,0**

Samanta Certificata clasa B

 

0,2

 

0,5

 

5,0**

 

2,0

 

10**

 

10,0**

 * Se iau in considerare atat virozele grave cat si cele usoare.

** Se iau in considerare simptomele de viroze grave, nu se iau in considerare mozaicurile usoare cu simptome de decolorari fara deformarea frunzelor.

 

             14. Distrugerea vrejilor (chimica si/sau mecanica) pentru intreruperea vegetatiei si implicit a migrarii virusurilor din aparatul foliar la tuberculi este obligatorie. Dupa intreruperea vegetatiei este obligatorie distrugerea lastarilor care mai apar pana la recoltare.

 15. Laboratoarele de prognoza si avertizare din cadrul autoritatilor fitosanitare impreuna cu ITCSMS din zonele producatoare importante de cartof pentru samanta urmaresc evolutia zborului afidelor vectoare ale virozelor cartofului, pe zone, si emit „Buletinul de avertizare” pentru intreruperea vegetatiei la momentul potrivit.

 16. In perioada stabilita pentru intreruperea vegetatiei se controleaza daca lucrarea de distrugere a vrejilor s-a executat corect si in termenul stabilit. Daca intreruperea vegetatiei nu s-a facut in termenul indicat din cauze obiective (ploi sau alte cauze), inspectorul aprobator poate acorda un nou termen de maximum 3 zile, dupa care se verifica corectitudinea efectuarii lucrarii.

 17. Inainte de recoltare inspectorul poate dispune eliminarea unor randuri marginale si a unor plante din capetele parcelei, daca considera ca prezenta lor afecteaza calitatea fitosanitara si puritatea varietala a cartofului pentru samanta.

18. Cu o saptamana  inainte de recoltare se executa o noua inspectie, cand se verifica daca s-au distrus lastarii aparuti dupa distrugerea vrejilor, daca s-au recoltat si transportat din camp plantele marginale inclusiv tuberculii si daca e cazul, portiunile delimitate de inspectorul aprobator pentru realizarea spatiilor de izolare, care pot fi de 10 - 12 m de fiecare parte a parcelei.

19. Dupa circa 15 zile de la intreruperea vegetatiei, in loturile la care nu a inceput recoltarea, se verifica lastarirea, indicandu-se daca este cazul, un termen de 3 zile pentru distrugerea noilor lastari, dupa care se verifica executarea corecta a lucrarii.

20. Daca au fost respectate toate prevederile acestor norme, se evalueaza productia si se recolteaza esantioanele pentru testarea virotica si pentru verificarea in postcontrol, de catre inspectorul aprobator in prezenta producatorului, astfel:

a)     din parcelele mai mici de 20 ha se ridica un esantion compus constituit din tuberculi recoltati in 20 puncte, iar din parcelele care depasesc 20 ha se ridica in plus cate un esantion pentru fiecare transa de 20 ha; se recomanda producatorului divizarea parcelelor mai mari in parcele mai mici pentru a diminua riscul respingerii intregii productii in urma testarii si constatarii prezentei virusurilor si a altor organisme daunatoare, in special cele de carantina fitosanitara;  

b)     pentru evaluarea productiei se recolteaza toti tuberculii de la 5 cuiburi alaturate de pe un rand din cele 20 puncte de analiza stabilite pe diagonala solei sau randomizat. Se cantareste productia totala  si pe calibre a celor 100 de cuiburi, eliminandu-se productia  neconforma cu reglementarile in vigoare. Productia de samanta la hectar se calculeaza tinand seama de densitatea stabilita conform prevederilor de la pct.9;

c)      din aceleasi puncte se recolteaza esantioane de tuberculi pentru analiza infectiei cu viroze in laboratorul oficial al ITCSMS Brasov. Marimea esantionului este de 500 tuberculi, prelevandu-se din fiecare punct cate 25 tuberculi (cate un tubercul de marime mijlocie la cuib, din cate 5 cuiburi pe rand, din 5 randuri alaturate). Esantioanele se ambaleaza in saci noi, se sigileaza si se expediaza la ITCSMS Brasov, de catre producator, in 48 ore de la data recoltarii, dar nu mai tarziu de 15 august pentru soiurile timpurii si semitimpurii, respectiv 1 septembrie pentru soiurile semitarzii si tarzii cu mentiunea „TESTARE VIROTICA”. In fiecare sac se introduce o eticheta invelita in punga de material plastic, pe care inspectorul aprobator inscrie: codul esantionului reprezentat de numarul de identitate al parcelei, soiul, categoria biologica, suprafata reprezentata de esantion, data intreruperii vegetatiei si data recoltarii esantioanelor. Punga de material plastic, dupa introducerea etichetei, trebuie sa se inchida etans pentru a nu se deteriora inscrisul. In cazul in care dintr-o parcela se ridica doua esantioane se va face mentiunea E1 (esantion 1) si E2 (esantion 2), etc.

Pentru  fiecare esantion, inspectorul aprobator completeaza o fisa de prelevare a esantionului.

Productia recoltata pe parcele se lotizeaza si depoziteaza conform esantioanelor prelevate;

d) cand se expediaza mai multe esantioane din aceeasi unitate se intocmeste un borderou de ridicare si expediere a esantioanelor. Borderoul centralizator al fiselor se va expedia de ITCSMS-uri sau LCCSMS la ITCSMS Brasov, odata cu esantioanele pentru testarea virotica. In cazul in care expedierea esantioanelor si a borderoului nu se face in termen de 3 zile de la recoltarea esantioanelor, acestea nu se mai analizeaza si se recolteaza alte esantioane de catre inspectorul aprobator.

21. Dupa efectuarea ultimei inspectii in camp, inspectorul intocmeste Documentul de inspectie in camp, cu mentiunea „admis sub rezerva” sau, daca este cazul, cu respingerea acesteia, avand in vedere si decizia carantinei fitosanitare. Decizia definitiva privind inspectia culturii se stabileste dupa efectuarea testului virotic in descendenta directa a tuberculilor din esantioanele recoltate.

22. In cazul cand cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si norme pentru categoria respectiva, dar indeplineste conditiile pentru o categorie inferioara, inspectorul anunta in scris multiplicatorul printr-un raport intocmit cu datele din ,,Fisa de control’’, iar multiplicatorul, la cerere, in termen de maximum 3 zile decide daca doreste declasarea . In cazul cand se hotaraste declasarea, inspectorul poate elibera documentul cu decizia ,,admisa cu declasare’’. Daca multiplicatorul nu doreste declasarea, cultura se respinge si inspectorul elibereaza documentul cu decizia ,,respins’’;

23. Declasarea sau respingerea unei culturi semincere trebuie anuntata multiplicatorului cu 3 zile inainte de recoltare;

24. In cazul cand cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si norme, inspectorul anunta in scris multiplicatorul printr-un raport intocmit cu datele din ,,Fisa de control’’, iar multiplicatorul, la cerere, in termen de maximum 3 zile poate solicita o reinspectie. Daca si in urma reinspectiei cultura semincera nu indeplineste conditiile din prezentul ordin, aceasta se respinge si inspectorul elibereaza documentul ,, Document de inspectie in camp’’ cu decizia ,,respinsa’’ ;

25. Se pot elibera, in cazul unei diferentieri evidente a uniformitatii culturii, documente de inspectie separate pentru fiecare portiune caracteristica; se poate elibera pentru acelasi soi, categorie biologica si provenienta, pentru mai multe parcele care pot constitui o partida, un singur document de inspectie;

26. Cazurile de litigiu, care presupun o noua reinspectie, se rezolva in timp util de catre directorul executiv al ITCSMS sau LCCSMS pe baza examinarilor efectuate in camp, de alt inspector oficial in prezenta directorului executiv si a reprezentantului multiplicatorului sau, dupa caz, a INCS .

27. Modelul ,,Documentului de inspectie in camp’’ este redat in Cap.V.B.   

Modelul ,,Documentului de inspectie in camp’’ utilizat in conformitate cu Ordinul MAAP nr. 350/2002 ramane valabil pana la epuizarea stocurilor de formulare si va fi recunoscut ca document oficial atat timp cat isi vor produce efect asupra semintelor din stoc.

28. Daca cultura este admisa sub rezerva, recoltarea, transportul si depozitarea se executa pe parcele, cu atentie, pentru a se evita taierea sau ranirea tuberculilor sau amestecul soiurilor si al categoriilor biologice.

29. Categoriile supuse testarii virotice oficiale sunt: Prebaza, Baza si  Certificata definite la art. 3, precum si materialul initial si tuberculii derivati din acesta conform prevederilor din Anexa nr.4.1, pentru clasificarea in clase Comunitare.

30. Din fiecare esantion se retine material, pentru repetarea testarii, in cazul in care producatorul o solicita. In acest caz testarea se poate executa in prezenta reprezentantului unitatii.

 In cazuri bine justificate, la cerere, se poate repeta esantionarea oficiala a cartofului pentru samanta depozitat si repetarea testarii virotice, daca conditiile de esantionare asigura prelevarea unui esantion reprezentativ.

31. Buletinele de analiza pentru testarea virotica se expediaza de catre ITCSMS Brasov in maximum 10 saptamani de la primirea esantioanelor, la ITCSMS-uri sau LCCSMS, iar  centralizatorul acestora la INCS.

32. Rezultatele testelor virotice in postrecolta pentru virusurile prevazute la pct.9. stabilesc clasificarea finala pe categorii a culturilor de cartof pentru samanta, conform normelor din tabelul nr. 2, col.7, iar fiecare ITCSMS sau LCCSMS elibereaza Documentul de inspectie in camp, cu decizia finala a categoriei cartofului pentru samanta din fiecare parcela cultivata sau respingerea intregii cantitati de samanta recoltata din parcela la care se refera esantionul testat.

33. Se pot declasa la o categorie inferioara, culturile de cartof pentru samanta la care:

            a) nu s-au respectat distantele de izolare;

            b) nu s-a respectat rotatia minima prevazuta;

            c) nu s-a intrerupt vegetatia la termen;

            d) nu s-a corectat  distrugerea vrejilor in termenul stabilit;

            e) nu s-au distrus lastarii in termen de trei zile la culturile relastarite;

            f) nu s-a indepartat de pe teren productia recoltata de pe randurile marginale si cuiburile frontale;

            g) nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul nr. 2, col. 2-6, la categoria respectiva, iar dupa testul virotic in tabelul nr. 2, col. 7;

            h) la cererea producatorului.

34. Se resping de la aprobare in camp culturile care pe langa conditiile de respingere din Anexa nr.1, sau, in cazul claselor Comunitare din Anexa nr.4, nu le indeplinesc nici pe urmatoarele:

            a) nu s-a respectat rotatia minima nici dupa declasare;

            b) prezinta atac de organisme daunatoare de carantina fitosanitara;

            c) nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul 2, col. 2-6;

            d) nu s-au recoltat si trimis esantioanele pentru testarea virotica;

e) testul virotic nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul 2, col. 7;

f) nu prezinta contract sau acord de multiplicare pentru soiurile protejate.

 

D. Transportul si depozitarea

1. Transportul cartofului pentru samanta  din camp la depozit sau de la producator la un prelucrator pentru prestare de servicii de conditionare si/sau ambalare, se face in baza adeverintei de transport eliberata sau inseriata cu numere de ordine de catre ITCSMS sau LCCSMS conform modelului din Cap.V. C. Daca se transporta in ambalaje (saci sau containere), acestea vor purta o eticheta provizorie plasata in interior sau exterior, cuprinzand numele producatorului, soiul, categoria biologica si numarul de identitate.

2. Conditiile de preluare a cartofului pentru samanta de la producator la prelucrator, ca samanta necertificata final, sunt:

            a) in stare bruta: in vrac sau ambalat;

            b) in stare conditionata:  containerizat sau in saci.

c) transportul in vrac se face in containere sau mijloace de transport acoperite, curatate dupa fiecare transport, cu tuberculi din acelasi soi, categorie si de la acelasi producator, insotit de adeverinta de transport sau de o copie a actului de inspectie in camp daca prelucratorul receptioneaza samanta pe teritoriul altui ITCSMS.

            3. Cartoful pentru samanta va fi preinsilozat, protejat de intemperii, o perioada de 7 - 10 zile, timp in care se vor evidentia bolile si cicatriza eventualele rani.

4. Prin depozitare se are in vedere:

            a) limitarea pierderilor cauzate de respiratie, transpiratie, incoltire si  boli ale tuberculilor;

            b) evitarea amestecurilor;

            c) dirijarea conditiilor de mediu si a germinatiei.

5. Spatiile de depozitare, ambalajele, materialele si utilajele folosite trebuie sa fie curate si dezinfectate inainte, precum si in timpul depozitarii cand este cazul.

6. Loturile de cartof trebuie separate si identificate atat inainte, cat si dupa conditionare, pe parcela, soi,  categorie biologica si calibre.

7. Ambalajele utilizate dupa conditionare trebuie sa fie noi, iar containerele curate si dezinfectate. ITCSMS poate interzice folosirea ambalajelor care nu satisfac aceste exigente.

            8. Orice tratament care inhiba  incoltirea tuberculilor de cartof pentru samanta este interzis. Tratamentele chimice aplicate tuberculilor cu produse omologate pentru cartoful de samanta vor fi aduse la cunostinta ITCSMS, LCCSMS si a beneficiarilor, iar ambalajele vor fi marcate astfel: ‘’MATERIAL TRATAT CU ......(denumirea produsului comercial si a substantei active)’’ si ‘’NU SE VA UTILIZA PENTRU CONSUMUL UMAN SAU ANIMAL’’

 Cap.II. Prelucrarea si certificarea semintelor

A. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru prelucrarea de samanta

Agentii economici inregistrati pentru prelucrarea semintelor au urmatoarele obligatii :

a) sa ceara autoritatii de certificare, esantionarea si certificarea oficiala a loturilor de seminte prin documentul ,, Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ ;

b) sa aiba instalatii si echipamente specifice activitatii pe care o desfasoara ;

c) sa aiba personal tehnic calificat in domeniul de activitate de prelucrare a semintelor, instruit si atestat in cursurile efectuate de ITCSMS si LCCSMS ;

d) sa raspunda de mentinerea identitatii si puritatii varietale pe tot parcursul procesului de prelucrare ;

e) sa permita mentinatorului, multiplicatorului sau reprezentantilor acestora, dupa caz, sa verifice respectarea normelor de mentinerea identitatii si puritatii varietale si a altor elemente de calitate, in toate fazele de prelucrare a semintelor ;

f) sa depoziteze semintele in spatii corespunzatoare, in conformitate cu regulile si normele in vigoare ;

g) sa inregistreze pe fluxul de prelucrare intr-un registru , pe ore si cantitati, schimbarea soiului, categoriei biologice si provenientei, dupa caz ;  

h) in cazul cand poseda un laborator acreditat trebuie sa respecte toate conditiile,  procedurile de acreditare, supraveghere precum si masurile luate de autoritate;

i) sa utilizeze ambalaje, etichete si sisteme de inchidere nereutilizabile, conform prezentelor reguli si norme ;

j) sa tina evidenta productiei, tranzactiilor si a stocurilor de seminte intr-un ,,Registru de intrari si iesiri’’ tinut pe suport de hartie sau electronic, stabilit de comun acord cu ITCSMS sau LCCSMS;

k) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele necesare verificarii activitatii in vederea certificarii semintei ;

l) sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia sa de amestecare a unor partide sau loturi, de divizare, reetichetare si reambalare a unor loturi de seminte si sa nu efectueze aceste operatiuni inainte de verificarea si acordul autoritatii;

m) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;

n) sa stabileasca si sa mentioneze pe eticheta proprie si pe documentul de calitate si conformitate, dupa caz, perioada de valabilitate, tinand cont de conditiile de depozitare, de tratamentul aplicat semintei si de particularitatile soiului si sa garanteze utilizatorului de samanta cantitatea si calitatea semintelor pe perioada de valabilitate.

 

    B. Inscrierea pentru certificare

1. Agentii economici multiplicatori proprietari de samanta pot cere esantionarea si certificarea oficiala printr-un document denumit ,, Declaratie de certificare a loturilor de samana’’, conform modelului din Anexa nr.6.D, care se inainteaza de catre acestia autoritatii de certificare ITCSMS sau LCCSMS pe raza teritoriala unde se afla statia de prelucrare si ambalare;

2. Proprietarii de samanta pot cere esantionarea si certificarea oficiala prin  documentul ,, Declaratie de certificare a loturilor de samanta’’, daca detin statie de prelucrare (autorizati ca prelucratori) sau in baza unui contract incheiat cu un prestator de servicii in vederea prelucrarii si ambalarii, fara transferul proprietatii asupra semintei ;

3. Prelucrarea semintelor, sortarea si calibrarea se efectueaza pe loturi si se finalizeaza prin ambalare, inchidere, sigilare si etichetare in conformitate cu prezentele reguli si norme. Sistemul de inchidere si sigilare utilizat trebuie sa fie verificat de ITCSMS sau LCCSMS. Autoritatea oficiala va stabili cand un sistem particular de sigilare indeplineste prevederile din art.12(1) a).

Inviolabilitatea ambalajelor si etichetelor se poate realiza in urmatoarele conditii:

a) cand eticheta este prinsa odata cu inchiderea ambalajului prin cusatura sau prin alt sistem considerat inviolabil si nereutilizabil;

b) cand plomba sau un alt sistem de sigilare retine eticheta pe linia sau locul inchiderii ambalajului;

c) cand se utilizeaza saci cu valva;

d) daca se inchid la cald  se considera sigilare;

e) cand se utilizeaza o eticheta adeziva pe un ambalaj care a fost inchis cu o banda de control, prin plombare sau prin coaserea acesteia odata cu ambalajul;

f) cand se imprima pe ambalaj forma, culoarea si informatiile de pe eticheta, iar inchiderea ambalajului se face printr-un sistem considerat inviolabil.

 Aplicarea etichetelor, vignetelor oficiale si a plombelor se face oficial sau  sub supravegherea oficiala a ITCSMS sau LCCSMS de catre agentii economici prelucratori, dupa obtinerea rezultatelor examinarii oficiale.

4. ,,Declaratia de certificare a loturilor de samanta’’ va fi insotita de urmatoarele:

a) elemente de identificare si puritate varietala din ,,Documentul de inspectie in camp’’  cu decizia admis;

b) contractul de prestare de servicii in cazul in care proprietarul semintei nu detine instalatii proprii de prelucrare a semintei ;

c) documentul care atesta acordul mentinatorului varietatii brevetate ;

d) notificarea la autoritate de intentia sa de a amesteca unele partide sau loturi ;

e) elemente de identificare a loturilor care rezulta.

5. Cererea se considera admisa daca, in urma verificarii documentelor de catre autoritate si a platii contravalorii prestatiilor, conditiile preliminare obligatorii sunt satisfacute.

6. Motivele de respingere sau amanare a cererii trebuie comunicate solicitantului in termen de maxim 3 zile de la data solicitarii.

 

C. Controlul si certificarea loturilor de cartof pentru samanta

1. Controlul loturilor pentru certificare se face de catre inspectorii oficiali, de la recoltare pana la ambalare si livrare, verificand conditiile de respectare a calitatii cartofului pentru samanta.

 2. Calitatea cartofului pentru samanta se verifica pe loturi omogene din acelasi soi, aceeasi categorie biologica si acelasi calibru. Greutatea maxima a lotului este de 50 tone. Fiecare lot va purta un numar de referinta propriu atribuit oficial.

3. Prelevarea, formarea esantioanelor si metodele de analiza calitatii se efectueaza conform prevederilor din Cap.IV al prezentei anexe, iar rezultatele analizei se consemneaza in Buletinul de analiza calitatii lotului, confarm modelului din Cap.V. F.

4. Tuberculii pentru samanta trebuie sa se incadreze in conditiile minime de calitate prevazute in Anexa nr.2 si sa respecte conditiile de calibrare prevazute in art.10(1) din prezentul ordin si, de asemenea, in Romania, pot fi utilizate urmatoarele solutii de calibrare:

a) calibrare fractionata: 25 – 35 mm; 35 – 45 mm; 45 – 55 mm, peste 55 mm, dar nu mai mult de 75 mm;

b) calibrare simpla: 25 – 45 mm; 35 – 55 mm, 55 - 75 mm.

 5. Tuberculii obtinuti prin micropropagare sunt exceptati de la dimensiunile de calibrare prevazute in aceasta anexa.

 6. In cazul in care lotul analizat nu corespunde indicilor de calitate prevazuti in Anexa nr 2 si tolerantei calibrului, agentul economic care a executat ambalarea are obligatia sa reconditioneze lotul, urmat de o noua analiza.

7.Inainte de livrarea cartofului de la producator, la recoltare sau conditionare se

analizeaza prezenta nematozilor de carantina pe un esantion de pamant de pe tuberculi si a altor daunatori de carantina in vederea eliberarii pasaportului fitosanitar.

8.Tuberculii care se livreaza incoltiti, coltii mai mari de 1 cm nu trebuie sa depaseasca

50 %, iar cei   afectati de ger nu trebuie sa depaseasca 2 % din numarul total.

9. Documentele de certificare definitive, respectiv Certificatul oficial de calitate, stabilit ca model in Cap.V. E si etichetele oficiale, prevazute in Anexa nr.3, se elibereaza de ITCSMS sau LCCSMS, la cererea furnizorului prin „Declaratia de certificare a loturilor de samanta”, stabilit ca model in Cap.V. D, daca, dupa inspectia in camp, testarea virotica si analiza calitatii lotului, cartoful pentru samanta corespunde prezentelor norme. Dupa 30 noiembrie, daca livrarea cartofului pentru samanta nu se face in termen de 15 zile de la eliberarea  Certificatului oficial de calitate, se va reface analiza calitatii lotului inainte de livrare, iar daca lotul corespunde calitativ, se va prelungi valabilitatea documentelor de certificare, iar daca nu corespunde se va retrage certificatul, se respinge lotul sau se resorteaza si se analizeaza din nou.

10. Fractionarea si reambalarea:

a) Fractionarea loturilor si a continutului ambalajelor cu seminte se efectueaza numai de prelucratori sau ambalatori inregistrati, la cererea acestora, si sub supravegherea autoritatii. Inainte de a se recurge la fractionare si reambalare, aceasta se notifica autoritatii, iar ambalajele vor purta intacte etichetele si sistemul de sigilare de origine in momentul prezentarii acestora la controlul reprezentantilor autoritatii;

b) Se considera fractionarea lotului :

            i) cand parti  dintr-un lot sufera tratamente cu produse diferite, iar partea reambalata va avea un numar nou de lot si se efectueaza reetichetarea si resigilarea lotului ;

            ii) cand parti dintr-un lot se reambaleaza si resondeaza, partea reambalata are un numar nou de lot si se reeticheteaza si resigileaza. 

c) In cazul reambalarii si reetichetarii unui lot din import, etichetele si sistemul de sigilare vor fi retrase si toate operatiunile se fac in prezenta autoritatii oficiale care supravegheaza reambalarea si reetichetarea.

d) Fiecare lot de samanta va fi esantionat in timpul reambalarii si reetichetarii. O parte din esantion poate fi trimisa la laboratorul de analiza, iar o parte se va stoca cel putin un an.

e) Noile etichete trebuie sa aiba un numar nou de referinta, iar acestea  reproduc toate informatiile date pe eticheta de origine, incluzand tara de provenienta. Numarul de referinta original nu se mai foloseste. O copie a informatiilor care au aparut pe eticheta poate fi pusa in interiorul fiecarui ambalaj dar trebuie clar diferentiata de eticheta de pe exteriorul ambalajului. Culoarea etichetelor va fi cea a categoriei biologice.

f) Ambalajele in care se face reambalarea pot fi de marimi diferite,formandu-se loturi diferite. Pe eticheta se va mentiona ,,reambalat….(luna si anul) si numele autoritatii responsabile de noua eticheta.

11. Reconditionarea semintelor :

a) Prelucratorul cere recertificarea unui lot dupa reconditionare pe o noua ,,Declaratie de certificare a loturilor de seminte’’.

b) Ambalajele vor purta intacta eticheta si sistemul de sigilare de origine in momentul controlului reprezentantilor autoritatii, iar etichetele initiale vor fi retrase de autoritate si lotul va purta acelasi numar de referinta sau se va reeticheta cu un numar nou, dupa caz.   

12. Documente oficiale si documente neoficiale eliberate in urma testarii semintelor :

a). Documente oficiale pentru semintele certificate oficial :

i),,Documentul oficial de certificare’’ destinat circulatiei sau comercializarii pentru insamantare a semintelor certificate oficial. Se elibereaza de catre autoritatea oficiala prin ITCSMS sau LCCSMS, sau de un laborator acreditat cu numere inseriate de autoritate, conform modelului din Anexa VII, imprimat cu inscris negru pe hartie roz. Documentul se elibereaza in cazul :

      - loturilor certificate in care samanta indeplineste toate conditiile prevazute in prezentele reguli si norme, fara restrictii de comercializare sau folosire.

      - reambalarii loturilor, sau a unor parti de lot, sub supraveghere oficiala si atunci cand documentele emise  anterior atesta calitatea corespunzatoare a acestora, cu mentiunea ,,certificare prin supraveghere oficiala’’, iar informatiile se preiau din documentele oficiale ce insotesc samanta, daca aceasta se afla in termen de valabilitate.

      - necesarului propriu in vrac, cu conditia sa fie containerizat si marcat cel putin cu numele speciei si soiului si, daca e cazul, cu numarul lotului, cand conditiile tehnice de calitate corespund prezentelor reguli si norme, cu mentiunile ,, Necesar propriu’’ si ,,Interzisa comercializarea’’

ii),, Buletinul de analiza oficiala’’este documentul tipizat de INCS, imprimat cu inscris negru pe hartie galbena, prezentat ca model in Cap.V.F. Acest document se elibereaza in urmatoarele cazuri :

- ca,, Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, cand conditiile tehnice de calitate nu corespund prezentelor reguli si norme, cu mentiunea ,,Interzisa comercializarea pentru multiplicare’’

            - ca ,, Buletin de analiza oficiala’’ eliberat de autoritatea oficiala sau de un laborator acreditat, cand se reanalizeaza toate sau unele dintre conditiile tehnice de calitate a semintelor. Cand acestea corespund  prezentelor reguli si norme, buletinul va purta mentiunea ,, Samanta admisa pentru insamantare’’si este valabil numai impreuna cu ,,Documentul oficial de certificare’’ emis anterior, sau cu documentul corespunzator , daca samanta provine din import.  Cand acestea nu corespund  prezentelor reguli si norme, ,,Buletinul de analiza oficiala’’  va purta mentiunea ,, Interzisa comercializarea pentru insamantare’’.

In ambele cazuri, se va mentiona la denumirea buletinului ,,reanaliza partiala sau totala’’, dupa caz .

iii) ,,Etichetele oficiale’’, folosite pentru cartoful pentru samanta certificat in Romania se stabilesc in mod unitar  de catre INCS, iar imprimarea informatiilor pe etichete se face oficial de catre ITCSMS sau LCCSMS sau sub supraveghere oficiala, iar  ITCSMS si LCCSMS precum si utilizatorii etichetelor vor tine evidenta acestora.

Documentele oficiale prevazute la punctele i), ii) si iii) arata calitatea semintelor din lotul respectiv, la data esantionarii, respectiv a sigilarii ambalajelor.

INCS va tipiza toate tipurile de documente oficiale si le va adapta imprimarii prin mijloace electronice si cerintelor sigilarii.

 

b) Documente neoficiale : ,,Buletinul de analiza informativ’’ este documentul destinat testarilor solicitate in scop informativ. Acest document este imprimat cu inscris negru pe hartie alba si cuprinde numai rezultatele testelor solicitate, precum si mentiunile ,,acest buletin este informativ si nu este valabil pentru comercializare’’. Buletinul nu contine decizii sau concluzii si arata calitatea semintelor din esantionul sau lotul respectiv, dupa caz, la data testarii. 

 

D. Verificarea in postcontrol

 1. Pentru samanta de Prebaza si Baza se verifica in postcontrol un esantion din fiecare lot, iar pentru samanta Certificata se verifica prin sondaj. ITCSMS si LCCSMS pot stabili verificarea in postcontrol a oricarei partide sau lot de seminte cand se considera necesara verificarea. Verificarea se efectueaza la ISTIS - CIS Targu Secuiesc.

 2. Campul de verificare a cartofului pentru samanta privind puritatea varietala si starea fitosanitara este format din parcele de 100 plante, care se realizeaza cu materialul recoltat pentru esantionul de testare virotica.

3. Puritatea varietala, in descendenta directa, trebuie sa corespunda urmatoarelor conditii:

a) procentul ca numar de plante neconforme soiului sa nu depaseasca 0,25 pentru samanta Prebaza si Baza si 0,5 pentru samanta Certificata, clasele A si B;

      b)procentul ca numar de plante din soiuri straine sa nu depaseasca 0,1 pentru

samanta Prebaza si Baza si 0,2 pentru samanta Certificata, clasele A si B.

Determinarea puritatii varietale in precontrol se efectueaza pe plantele crescute in sera in

descendenta directa pe esantioanele destinate testarii virotice.

     4.In cazul exportului, se verifica un esantion pentru fiecare lot, din toate categoriile biologice.

 

Cap.III. Comercializarea cartofului pentru samanta

 

A. Obligatiile agentilor economici inregistrati pentru comercializarea semintelor

1. Agentii economici inregistrati de ITCSMS sau LCCSMS pentru comercializarea semintelor au urmatoarele obligatii :

a) sa faca dovada certificarii, provenientei, tranzactiilor, a cantitatilor preluate si vandute si a stocurilor de seminte in ,,Registrul de intrari si iesiri’’ tinut pe suport de hartie sau electronic, stabilit de comun acord cu ITCSMS sau LCCSMS;

b) sa aiba sau sa fie asistat de personal calificat in domeniul de activitate desfasurat in materie de seminte, cu exceptia celor a caror activitate se rezuma la vanzarea de seminte ambalate in ambalaje mici destinate consumatorilor finali neprofesionisti dar care, totusi, trebuie sa cunoasca regulile de comercializare a semintelor, instruit si atestat de ITCSMS si LCCSMS ;

c) sa asigure mentinerea identitatii si puritatii varietale pe tot parcursul procesului de depozitare si comercializare ;

d) sa depoziteze semintele in spatii corespunzatoare, in conformitate cu regulile si normele in vigoare ;

e) sa respecte inviolabilitatea etichetelor oficiale, a ambalajelor originale si sa pastreze marca furnizorului in cazul cand aceasta este aplicata pe ambalaj ;

f) sa nu comercializeze seminte necertificate oficial, neambalate, netichetate si nesigilate sau preluate de la agenti economici neinregistrati ;

g) sa notifice ITCSMS sau LCCSMS intentia sa  de reambalare si reetichetare, daca agentul economic este si prelucrator inregistrat pentru ambalare;

h) sa retraga din circulatie semintele devenite inapte calitativ in conformitate cu prezentele reguli si norme sau afectate de organisme daunatoare, sa accepte returnarea celor deja vandute sau compensarea lor si sa ia masuri de indepartare urgenta a acestor cantitati catre alte scopuri, in prezenta unui reprezentant al ITCSMS sau LCCSMS ;

i) sa solicite refacerea analizelor privind conditiile tehnice de calitate a semintelor, la termenele prevazute sau ori de cate ori este cazul ;

j) sa puna la dispozitia inspectorului, la cererea acestuia, toate documentele, inclusiv contabile, necesare verificarii activitatii in domeniul comercializarii semintei ;

k) sa sesizeze ITCSMS sau LCCSMS ori de cate ori apar situatii deosebite care pot influenta calitatea semintelor ;

 

            B. Comercializarea

1.Livrarea cartofului pentru samanta, din toate categoriile, catre beneficiarul final se face pe loturi, in ambalaje, saci de pana la 50 kg. sau containere, inchise, sigilate si etichetate oficial, sau la intelegere intre parti si in alte ambalaje sigilate, iar catre comerciantii angrosisti sau cu amanuntul numai in ambalaje sigilate si etichetate oficial cu mentiunile prevazute in Anexa nr.3.

(2)a) Autoritatea oficiala poate, pentru comercializarea unor mici cantitati catre consumatorul final, sa prevada derogari de la prevederile art.11(1) din prezentul ordin pentru ambalare, sigilare si marcare.

b)Prin derogare de la prevederile alin.(1), cartoful pentru samanta poate fi comercializat catre beneficiarul final in ‘’ambalaje mici’’ care nu depasesc 10 kg., sigilate si marcate in conformitate cu prevederile de la punctul 1 din prezenta anexa.

3. Comerciantii care nu au calitatea de prelucrator de cartof de samanta vor livra produsul numai ambalat, inchis sau sigilat si etichetat asa cum l-au receptionat, fara a avea dreptul sa desfaca ambalajele sau sa efectueze o reambalare.

4. Primul furnizor care a efectuat conditionarea si ambalarea poate atasa pe langa eticheta oficiala si o eticheta proprie a furnizorului, acceptata de ITCSMS sau LCCSMS .

5. La comercializare, cartoful pentru samanta va fi insotit de pasaport fitosanitar conform prevederilor in vigoare. Eticheta oficiala prevazuta in Anexa nr.3 constituie pasaport fitosanitar daca se precizeaza in mod expres acest lucru pe eticheta si daca autoritatea fitosanitara nu dispune altfel.

6. Tuberculii tratati nu pot fi pastrati, transportati sau vanduti decat in ambalaje inchise si marcate conform prevederilor art.11, 12 si 13. In cazul tratarii tuberculilor, toate tratamentele chimice sunt mentionate fie pe eticheta oficiala, fie pe o eticheta a furnizorului,  pe ambalaje sau pe containere, conform prevederilor de la Cap.I.B.8 din prezenta anexa.

7. Contestatiile privind calitatea cartofului pentru samanta se iau in considerare daca

s-au facut in 48 ore de la sosirea produsului la destinatie si se rezolva de unitatea care a livrat marfa si de beneficiar cu concursul autoritatii oficiale din judetul de destinatie al transportului.

Agentii economici care livreaza angros cartofi pentru samanta, au obligatia ca la fiecare livrare sa elibereze si „Documentul de calitate si conformitate al furnizorului”,cu numar de ordine atribuit de ITCSMS sau LCCSMS, conform modelului stabilit in Cap.V.G., emis de furnizor pe baza Certificatului oficial de certificare al semintei.

8. La vanzarea cu amanuntul eticheta oficiala tine loc de document de calitate si conformitate.

9. Fiecare agent economic care comercializeaza cartof pentru samanta are obligatia de a tine evidenta cantitatilor de cartof de samanta pe proveniente si destinatii, din fiecare lot, a etichetelor oficiale si a celorlalte documente, intr-un registru de intrari si iesiri, tinut la dispozitia ITCSMS sau LCCSMS.

 

C. Seminte destinate comertului international

1. Importul de seminte pentru comercializare pe teritoriul Romaniei se realizeaza in conformitate cu prevederile prezentului ordin si a Ordinului MAAP nr.257/2002 privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor, din statele membre CE sau din alte tari carora li s-a acordat echivalenta CE in conformitate cu art. 21 din prezentul ordin.

2. Importatorul trebuie sa prevada in  contractul de import ca semintele sa indeplineasca cel putin conditiile tehnice si de calitate din prezentul ordin si soiul sa fie inscris in Catalogul comun al CE sau in catalogul unui stat membru sau, pana la data aderarii Romaniei la CE in Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania.

3. Importatorii care multiplica semintele importate din terte tari au obligatia de a solicita partenerului de contract extern documentele prevazute de reglementarile CE, iar contractele sa fie intocmite in conformitate cu acestea, pe care sa le puna la dispozitia ITCSMS sau LCCSMS o data cu ,,Declaratia de multiplicare’’.

5. In cazul importurilor in cantitatii mai mari de 2 kg se aplica art.23 alin.(2) din prezentul ordin. In scopul aplicarii prevederilor din art.23(2), cartoful pentru samanta importat dintr-o tara terta va fi insotit de un document furnizat de o autoritate competenta din tara de producere sau tara de expediere, iar importatorul va prezenta o copie a acestui document la ITCSMS sau LCCSMS imediat dupa sosirea importului, dar inainte de comercializare. Contractul de import trebuie sa prevada furnizarea acestui document care insoteste transportul, iar o copie a acestui document trebuie sa insoteasca cererea de import, inaintea efectuarii importului, in vederea obtinerii avizului de import.

 6. In cazul exportului in vederea multiplicarii intr-o tara terta, INCS emite acceptele de multiplicare in vederea certificarii semintelor de catre autoritatea oficiala de certificare din tara respectiva, cu conditia ca aceasta sa fie recunoscuta ca echivalenta.

7. Exportul in terte tari se realizeaza pe baza unui contract care poate prevedea conditii mai putin restrictive fata de regulile si normele din prezentul ordin.

8. Pentru export se impune acordul mentinatorului soiului sau a titularului de brevet pentru soi, eliberarea de catre INCS a numerelor de referinta pentru loturile care se exporta, esantionarea, testarea si eliberarea documentelor oficiale.   

 

 

Cap.IV. Prelevarea, formarea esantioanelor si metodele de analiza a calitatii cartofului pentru samanta

 

1. Prelevarea si formarea esantioanelor in vederea certificarii:

a) Din ambalaje, in functie de marimea lotului, esantioanele elementare, in cantitate de 5 kg fiecare, se iau astfel:

                        - pana la 100 ambalaje, din 10 ambalaje;

                        - de la 101 la 200 ambalaje, din 20 ambalaje;

                        - de la 201 la 1000 ambalaje, din 30 ambalaje;

                        - peste 1000 ambalaje, din cate 30 ambalaje pentru fiecare 1000 ambalaje.

            b) esantioanele elementare se unesc si formeaza esantionul compus;

c) esantionul compus se analizeaza ca atare daca nu depaseste 50 kg. Daca esantionul compus este mai mare, se reduce prin metoda sferturilor la un esantion de laborator de 50 kg.

2. Metode de analiza a calitatii:

a) Prezenta corpurilor straine, defectelor si a bolilor in tolerantele admise conform prevederilor din Anexa nr.2 se interpreteaza astfel:

i) se considera corpuri straine (impuritati): pamant aderent si liber, pietre, paie, colti rupti etc.

ii) se considera defecte externe: vatamari ale pulpei, cauzate de actiuni mecanice sau rozaturi provocate de animale, mai adanci de 5 mm si care ocupa pana la 20 % din suprafata tuberculului, crapaturi fiziologice peste 5 mm adancime, cicatrizate sau malformatii pe maxim 10 % din suprafata tuberculului.

iii) la raia comuna se iau in considerare numai tuberculii afectati mai mult de 1/3 (33%) din suprafata, excluzand forma reticulata superficiala.

iv) La rizoctonioza, se iau in considerare numai tuberculii infectati pe mai mult de 10% din suprafata.

            b) Determinarile se fac vizual, astfel:

            i) determinarea corpurilor straine se face astfel: din esantionul de laborator se separa corpurile straine si se cantaresc separat cu o precizie de 10 g. Masa lor se raporteaza la masa initiala a esantionului.

            ii) determinarea defectelor si a starii fitosanitare se face astfel:

             - se aleg mai intai tuberculii atacati de putregai umed si uscat, raie comuna,  rizoctonioza, cu defecte externe, impuritati si se cantaresc separat;

 - pentru constatarea atacului de putregai umed si uscat din interiorul tuberculilor, se sectioneaza la intamplare 100 tuberculi din esantionul, iar greutatea celor gasiti bolnavi se aduna la greutatea celor atacati vizibil;

             - pentru determinarea celorlalte defecte se aleg tuberculii necorespunzatori, conform prevederilor de la pct.a). Daca un tuberculul prezinta doua sau mai multe defecte, el se apreciaza dupa defectul cel mai mare.

c) Determinarea marimii (calibrului) tuberculilor prevazuta in art.10 din prezentul ordin se face astfel:

i) se numara si se cantaresc toti tuberculii din esantion;

ii) se trec tuberculii din esantion prin calibratoare cu ochiuri patrate, cu dimensiunile corespunzatoare limitelor stabilite pentru fiecare calibru;

iii)se cantaresc tuberculii cu dimensiuni mai mari sau mai mici decat limitele stabilite.

 

 

Cap. V. Modele de formulare pentru documentele utilizate pentru multiplicarea si comercializarea cartofului pentru samanta

A. Formular model Declaratie de multiplicare:

R O M A N I A                                                                                 I.T.C.S.M.S.:

DECLARATIE DE MULTIPLICARE NR………

                                   

AGENT ECONOMIC MULTIPLICATOR*

AUTORIZATIE Nr.

Provenienta, nr. lot:

1.

2.

3.

AGRICULTOR MULTIPLICATOR

AUTORIZATIE Nr.

Categorie biologica

1.

2.

3.

SPECIA

SOIUL            (se specifica daca soiul este modificat genetic)

CATEGORIA

Cantitate lot:

1.

2.

3.

SUPRAFATA TOTALA (ha)

PRODUCTIA PROPUSA UM

Certificat calit./val.biol.,nr.,data,emitent

MENTINATOR

CONTRACT MULTIPLICARE

NUMAR SI DATA

Etichete oficiale,serie si numar                      Nr. Buc./lot

 

   Parcele semanate cu material avand aceeasi provenienta (loturi provenite din aceeasi partida):

 

Denumirea parcelei

Rotatie (ani)

Pl.premergatoare

Suprafata (ha)

Distanta de

 izolare

Numar identitate atribuit

1

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

  Agent economic multiplicator,                                                       Agricultor multiplicator,

 

 

(se completeaza de I.T.C.S.M.S.)

 

INSPECTORATUL TERITORIAL PENTRU CALITATEA SEMINTELOR SI MATERIALULUI SADITOR:………

Se repartizeaza pentru

control si certificare conform Ordin MAPDR nr……., inspectorului oficial................

INSCRIERE:   ADMISA/RESPINSA

INSPECTOR RESPONSABIL:

..................................

TARIF CONTROL IN CAMP ............……...LEI

ACHITAT, DATA ................................…......

SEMNATURA CASIER:

INREGISTRARE Data si Nr.:

 

DIRECTOR,

Nota:                 Declaratia va fi insotita de actele de provenienta ale semintelor, de o eticheta de pe un ambalaj din fiecare lot, schita de amplasare (pe verso) si contractul de multiplicare (prestari servicii, dupa caz).

                * In cazul in care nu exista contract de multiplicare, rubrica se completeaza cu numele agricultorului multiplicator.

Formular tip Ordin MAPDR nr.

 

 

B. Formular model Document de inspectie in camp:

 

                      R O M A N I A                                                                    

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor (INCS)

                           ITCSMS       

 

DOCUMENT DE INSPECTIE IN CAMP  NR.:

 

   Partida compusa din: …………………………

Agent economic multiplicator

 

 

Autorizatie Nr.

Provenienta samanta

Numar referinta lot:

 

 

 

Agricultor multiplicator

 

 

Autorizatie Nr.

Specia

 

Soiul                     (se specifica daca soiul este modificat genetic)

Suprafata

 

 

Categ. biologica propusa

Categorie biologica

 

 

 

Parcela:

 

Premergatoare:

       

 

REZULTATE INSPECTIE:

                Specifice culturii

 

 

 

REZULTATE  TESTARE  VIRUS:

DECIZIA CARANTINEI FITOSANITARE NR.:

DECIZIA I.T.C.S.M.S.         

            In urma inspectiei in camp, pe baza constatarilor si determinarilor efectuate, in conformitate cu prevederile Regulilor si Normelor Ordin MAPDR nr. …..(Directiva 2002/56/CE),                     suprafata si productia realizata este:

 

ADMISA:                                                                                 

 

RESPINSA:             

ADMISA SUB REZERVA: 

       

CAUZE:

ADMISA CU DECLASARE:      

 

CATEGORIA APROBATA:

 

Ridicat proba verificare:

Eliberat la data:

Emitent:

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea                                                          Inspector responsabil,

Semintelor si Materialului Saditor: ……  

Formular tip Ordin MAPDR nr.

 

 

C.Formular model Adeverinta de transport:

 

ADEVERINTA DE TRANSPORT SEMINTE SI MATERIAL SADITOR     SERIA:    NR:

 

Agr.- Multiplicator:

Autorizatia nr.:

Specia:

Soiul:                                                           (se specifica daca soiul este modificat genetic)

Categoria biologica:

Nr. identitate:

Cantitatea:

An recolta:

Se expediaza in conditiile art. 10, 11 din Legea nr. 266/2002 la: ................................................... cu mijlocul de transport nr.: ……………………………

            Subsemnatul ................................................................... responsabil tehnic garantez ca samanta (materialul saditor) provine din productia aprobata in camp cu actul nr. ................ eliberat de I.T.C.S.M.S. .................................. si ca nu s-a impurificat cu alte specii, soiuri sau categorii biologice pe timpul recoltarii si transportului la prelucrator.

 

Responsabil tehnic,                                                         Receptionat:                    kg

Certificat de atestare nr.:                                    Semnatura:

Nota:  Se intocmeste in trei exemplare din care unul ramane la multiplicator, al doilea insoteste samanta la prelucrator, al treilea se expediaza la I.T.C.S.M.S.

            Formular tip Ordin MAPDR nr.

  

 

D. Formular model Declaratie de certificare a loturilor de samanta:

 

R O M A N I A                                                                     I.T.C.S.M.S.:

Agent economic:                                                                               NR.inregistrare:

 

DECLARATIE DE CERTIFICARE A LOTURILOR DE SAMANTA

                       

AGENT ECONOMIC

Nr. INREGISTRARE

PARTIDA/ Agricultor  multiplicator

(Nr.identitate,kg)

1.

2.

3.

4.

5.

PRELUCRATOR (prestator de servicii)

Nr. INREGISTRARE

SPECIA:

SOIUL:                            (se specifica daca soiul este modificat genetic)

 

CATEG.BIOLOGICA:

PURITATE VARIETALA:                  %

 

CANTITATE  PARTIDA:   TO 

CONTRACT PRESTARI SERVICII NR.

 

       

            Samanta se trateaza cu: ………………………………

            Solicitam sondarea oficiala, certificarea si atribuirea unui numar de ............................ etichete oficiale (inclusiv rezerva), pentru urmatoarele loturi:

 

(Se completeaza de catre I.T.C.S.M.S.)

Nr. lot

Greutate

Kg

Ambalat in:

Numar/ Greutate ambalaj

Analiza informativa

Nr./data

Numar referinta lot

Etichete oficiale atribuite

Nr. total

Seria

Nr. de la

Pana la

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Prelucratorul se angajeaza sa respecte prevederile Regulilor si Normelor din Ordinul MAAP nr. ……. (Directiva 2002/56/CE). Garantam pastrarea autenticitatii si puritatii biologice a semintelor avute inainte de conditionare.

                                                                                                                                                            Prelucrator,

                Agent economic proprietar (sau imputernicit al acestuia),

 

            I.T.C.S.M.S. ………………………………

                TARIF ANALIZE PT. CERTIFICARE ……………………………LEI

                ACHITAT, DATA ………………………..

                SEMNATURA CASIER:

                INSCRIERE ACCEPTATA/RESPINSA                                                   DATA:

                INSPECTOR RESPONSABIL,                                                                   DIRECTOR

Declaratia va fi insotita de actul(ele) de inspectie in camp, buletinul(ele) de analiza informativa, daca se prelucreaza in alt judet decat in cel in care a fost produsa si de contractul de prestari servicii, dupa caz.

Formular tip Ordin MAPDR nr.

                                                                                                    

 

E. Formular model Document oficial de certificare a semintei:

 

 

ROMANIA                                                                                                           

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale                                                           

Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor (INCS)                          

Bd. Carol I, Nr. 24, Sector 3 - Bucuresti                                                       

 

DOCUMENT OFICIAL DE CERTIFICARE

 a semintei nr:

 

Agent economic

 

 

Nr. inregistrare

Data receptie proba

Numar analiza

Specia

 

 

Soiul                            (se specifica daca soiul este modificat genetic)

Categoria aprobata

Numarul de referinta al lotului

 

 

Greutate lot (kg)

Numar ambalaje si tip

Loc depozitare

Data elib.certif.

Tarif analiza

Etichete oficiale, seria si numarul, de la, pana la

Tratamente efectuate

Proba oficiala ridicata de / cu nr. / la data

 

 

 

PURITATEA VARIETALA corespunde Regulilor si Normelor Ordin MAPDR nr………Act de inspectie in camp nr:.…./  Agricultor multiplicator ……..………………….…..………. ………………………

Contract de multiplicare nr. ……………………………….

Tara de productie:

 

REZULTATE ANALIZE

Puritate varietala %:

Calitatea lotului:

1. Impuritati %:

2. Defecte externe %:

3. Putregaiuri umede si uscate %:

-         umede %:

-         uscate %:

4. Raie comuna %:

Total tolerante pct.2-4: %

Calibrul:

Alte determinari:

Testare virus in descendenta directa:

 

Metoda de analiza:

 

 

 SAMANTA CORESPUNDE PENTRU INSAMANTARE

CONFORM  REGULILOR SI STANDARDELOR ROMANIA SI CE

 

Emitent:                                                                                            Inspector responsabil,

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea                                                                     

Semintelor si Materialului Saditor:…….                                     Director

Formular tip Ordin M.APDR nr.                                                            

 

 

 

F. Formular model Buletin de analiza oficiala:

 

          ROMANIA                                                                                                  

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale                                                           

Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor (INCS)           

Bd. Carol I, Nr. 24, Sector 3 - Bucuresti                                       

                                                                                                                                                                                                                        BULETIN DE ANALIZA OFICIALA  NR:

 

Agent economic

 

Cod inregistrare

Data receptie proba

Numar analiza

Specia

 

 

Soiul    ( se specifica daca soiul este modificat genetic)

Categoria biologica

Numarul de referinta al lotului

 

Cantitate lot

 

 

Numar ambalaje si tip

Loc depozitare

Data elib.buletin

Tarif analiza

Etichete oficiale, seria si numarul, de la, pana la

 

 

Tratamente efectuate

Proba  ridicata de / la data / nr.

Tara de productie:

 

REZULTATE ANALIZE

Puritate varietala %:

Calitatea lotului:

1. Impuritati %:

2. Defecte externe %:

3. Putregaiuri umede si uscate %:

-         umede %:

-         uscate %:

4. Raie comuna %:

Total tolerante pct.2-4: %

Calibrul:

Alte determinari:

Testare virus in descendenta directa:

 

Metoda de analiza:

 

 

CONCLUZII:

 

 

Emitent:                                                                                                     Analist,                     

 Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea                                                           

Semintelor si Materialului Saditor ………                                                     Director,

 

Formular tip Ordin MAPDR nr.

 

 

G. Formular model Document de calitate si conformitate al furnizorului:

              R O M A N I A

FURNIZOR:

INREGISTRAT Nr.:

DOCUMENT DE CALITATE SI CONFORMITATE

AL FURNIZORULUI                          

 Nr. ........... data .................

     

      Beneficiar................................................................................……………………………………

 

Specia

 

Soiul   (se specifica daca soiul este modificat genetic)

 

 

 

Categoria biologica

 

 

 

Nr. de referinta al lotului

 

 

 

Cantitatea livrata (kg)

 

 

 

Nr. de ambalaje si tip

 

 

 

Document oficial de certificare al semintei nr.

emitent                           data

 

 

 

Etichete oficiale, seria si nr., de la              pana la

 

 

 

Puritate varietala%

 

 

 

Calitatea lotului:

1.Impuritati  %

 

 

 

2.Defecte externe%

 

 

 

3.Putregaiuri umede si uscate%

 

 

 

4.Raie comuna%

 

 

 

Total tolerante%

 

 

 

Testare virus:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Samanta tratata cu.......................................................……………………….

- Termen de valabilitate (garantie)...................................................................…

 

Mentiuni:

            Samanta se livreaza in conditiile art. …. din Legea nr. 266/2002.

            Samanta corespunde pentru insamantare conform regulilor si standardelor Ordin MAPDR nr.

            (Directiva 2002/56/CE) 

            Locul de depozitare - livrare                                                 

            .......................................................                                        

Furnizor ..........................................                                Beneficiar…………………………                                                                                                                               

            LS                                                                                       LS                                                                                                              

 

            Formular tip Ordin MAPDR nr.