Anexa
nr. 2.6.
Reguli
si norme tehnice specifice privind producerea, prelucrarea,
controlul
si certificarea calitatii, precum si comercializarea
semintelor
de legume
TITLUL
I
Dispozitii
generale
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.1.
– (1) Regulile
si normele tehnice specifice de mai jos se aplica in completarea Regulilor si
normelor tehnice generale privind producerea in vederea comercializarii,
prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, precum si comercializarea
semintelor de cereale, oleaginoase si textile, plante furajere, sfecla, cartof
si legume si armonizeaza in legislatia nationala prevederile specifice ale
Directivei nr. 70/458/CEE privind comercializarea semintelor de legume, cu
amendamentele ulterioare.
(2)
Prezentele reguli si norme se
aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii semintelor din
urmatoarele specii de legume, exceptand cele destinate folosirii in scop
ornamental:
1. Allium cepa L. - Ceapa
2. Allium porrum L. - Praz
3. Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. - Asmatui
4. Apium graveolens L. - Telina
5. Asparagus officinalis L. - Sparanghel
6. Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. - Sfecla rosie
7. Beta vulgaris L. var. vulgaris - Sfecla de petiol
8. Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L. - Varza creata
9. Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. - Conopida
10. Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch - Brocoli
11. Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC. - Varza de Bruxelles
12.
Brassica oleracea L. convar. capitata (L) Alef. var. sabauda L. - Varza creata
de
Savoya de Milano
13. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC. - Varza alba
14. Brassica oleracea L.convar capitata (L) Alef. var. rubra. DC. - Varza rosie
15. Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes - Gulie
16. Brassica pekinensis (Lour.) Ruper. - Varza chinezeasca
17. Brassica rapa L. var. rapa - Napi
18. Capsicum annuum L. - Ardei
19. Cichorium endivia L. - Cicoare creata si scarola
20. Cichorium intybus L. ( partim) - Cicoare industriala (de radacini)
21. Cichorium intybus L. (partim) - Andiva, cicoare cu frunze late (cicoare italiana)
22. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai - Pepene verde
23. Cucumis melo L. - Pepene galben
24. Cucumis sativus L. - Castravete
25. Cucurbita maxima Duchesne - Dovleac de copt
26. Cucurbita pepo L. - Dovlecel
27. Cynara cardunculus L. - Cardon
28. Daucus carota L. - Morcov
29. Foeniculum vulgare Miller - Fenicul
30. Lactuca sativa L. - Salata
31. Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw. - Tomate
32. Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A.W.Hill - Patrunjel
33. Phaseolus coccineus L. - Fasole de Spania
34. Phaseolus vulgaris L. - Fasole
35. Pisum sativum L. ( partim) - Mazare, excluzand mazarea furajera
36. Raphanus sativus L. - Ridichi
37. Scorzonera hispanica L. - Scortonera
38. Solanum melongena L. - Vinete
39. Spinacia oleracea L. - Spanac
40. Valerianella locusta (L.) Laterr. - Fetica
41. Vicia faba L. (partim) - Bob
(3) Samanta de legume nu poate sa fie controlata, certificata si comercializata decat daca soiurile sunt inscrise in cataloage sau pentru care o cerere de inscriere a fost depusa si are o descriere oficiala disponibila. Cataloagele sunt subdivizate in conformitate cu soiurile :
a)
fie ca soiuri ale caror seminte pot fi certificate si comercializate ca samanta
Prebaza, Baza, Certificata sau verificate ca samanta Standard, cu exceptia
semintelor de cicoare industriala ce pot fi certificate si comercializate numai
ca samanta Prebaza, Baza si Certificata;
b) fie ca soiuri care pot fi verificate numai ca samanta Standard .
(4) Un soi de legume este admis daca este distinct, suficient de omogen si stabil, cu exceptia soiurilor de cicoare industriala care trebuie sa posede in plus, o valoare culturala sau de utlizare satisfacatoare.
Art.2. – (1) Se supune controlului si certificarii samanta admisa la producatorii inregistrati in acest scop, din urmatoarele categorii: Prebaza, Baza si Certificata definite in Anexa nr.1 a prezentelor reguli si norme.
(2) Generatiile anterioare semintei Prebaza, respectiv samanta Amelioratorului, pot fi supuse controlului si vor circula cu act de garantarea autenticitatii si calitatii si cu etichete emise de mentinator.
CAPITOLUL
II
Art.3.
– (1) Inspectorii examineaza
culturile semincere pentru a verifica daca ele corespund caracteristicilor
soiurilor, liniilor sau componentilor parentali enumerate in descrierea
oficiala.
(2) Culturile de samanta Prebaza, Baza si Certificata se inspecteaza in camp numai oficial.
(3) In vederea certificarii, inspectorul aprobator controleaza daca producatorul are acte de provenienta a semintei si a respectat normele tehnice de amplasare a culturii, daca a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela) destinata productiei de samanta, daca a respectat distanta de izolare, rotatia.
(4) Pentru formele parentale ale loturilor de hibridare se verifica si rezultatele obtinute in precontrol, iar pentru semintele din categoria biologica Prebaza, se verifica datele din registrul de selectie conservativa.
(5) Starea culturala a campului semincer si dezvoltarea plantelor trebuie sa permita o examinare satisfacatoare a identitatii si puritatii varietale, precum si a starii fitosanitare.
(6) In cadrul inspectiei culturii semincere, inspectorul parcurge campul in totalitate, examinand un numar satisfacator de plante, acest numar depinzand de dificultatea cu care caracterele liniei, componentilor parentali, soiului si uniformitatea lor pot fi deosebite, respectand totodata regulile si normele din anexa nr. 2.6.1.
(7) Distantele minime de izolare fata de culturile vecine care pot duce la o polenizare straina nedorita a culturii semincere sunt prezentate in anexa nr. 2.6.1.
Art.4. – (1) Prezenta bolilor si daunatorilor care reduc valoarea de utilizare a semintelor nu este admisa decat in limita cea mai scazuta posibil.
(2) Se considera plante atacate, cele care prezinta semne si simptome specifice organismului daunator respectiv, indiferent de intensitatea atacului, iar acestea fie se trateaza corespunzator fie se elimina din cultura semincera. Organismele daunatoare sunt redate in tabelul din anexa nr. 2.6.2.
Art.5. – (1) Puritatea varietala minima admisa in vederea aprobarii in camp este prezentata in tabelul din anexa nr. 2.6.3.
(2) Actul de inspectie in camp se elibereaza de catre inspector dupa efectuarea ultimului control.
CAPITOLUL
III
Art.6. – (1) Semintele neconditionate se vor transporta, depozita si identifica pe partide, conform precizarilor din Anexa nr.1.
(2) Pe durata prelucrarii semintelor, inspectorii efectueaza controale, prin sondaj, ori de cate ori considera ca este necesar.
Art.7. – (1) Loturile trebuie sa fie identificabile si omogene.
(2) Greutatea maxima a loturilor este precizata in tabelul 1 – anexa nr. 2.6.4.
(3) Greutatea maxima a lotului poate fi depasita cu maxim 5 %.
(4) Greutatea minima a probei de laborator este redata in tabelul nr. 2 – anexa nr. 2.6.4., cu exceptia cazurilor in care se solicita un Certificat ISTA, iar greutatea minima a probei de laborator este cea prevazuta de regulile ISTA.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Art.8. – (1) Samanta de legume trebuie sa indeplineasca normele tehnice de calitate cuprinse in tabelul nr. 2 – anexa nr. 2.6.4.
(2)
Ca exigente suplimentare, samanta de legume nu trebuie sa fie contaminata de
urmatoarele insecte sau larvele lor vii: Acanthoselides
obtecus Sag., Bruchus affinis Froel., Bruchus atomarius L., Bruchus pisorum L.,
Bruchus rufimanus Boh. Samanta nu trebuie sa fie contaminata cu acarieni vii.
Art.9. – (1) Samanta speciilor care fac obiectul materialului de inmultire si plantare legumicol, are aceleasi conditii tehnice de calitate cu cele mentionate in art. 8.
(2) Samanta speciilor care fac obiectul materialului de inmultire si plantare legumicol si care nu este mentionata la alin. (1), este redata in tabelul 3 – anexa nr. 2.6.4.
Art.10. – (1) Dupa efectuarea tuturor controalelor si a aprobarii in camp, a determinarii conditiilor tehnice de calitate a semintei, a starii sanitare se elibereaza documentele de certificare.
(2) Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si a starii sanitare a semintelor de legume se efectueaza, conform precizarilor din Anexa nr.1, prin pre si postcontrol.
CAPITOLUL
IV
Art.11. – (1)
Ambalarea, inchiderea, si marcarea trebuie sa indeplineasca conditiile generale
din Anexa nr.1, precum si pe cele din prezentul capitol.
(2)
Ambalajele care contin samanta Prebaza, Baza, Certificata sunt inchise oficial
sau sub supraveghere oficiala.
Art.12. – (1) Ambalajele normale sunt cele care depasesc capacitatea celor mici si sunt marcate cu eticheta oficiala pentru categoriile de samanta Prebaza, Baza si Certificata. Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si Certificata sunt prevazute in Anexa nr.1 - art.49.
(2) Samanta de legume se poate comercializa si ca „samanta necertificata final”. Procedurile si mentiunile care figureaza pe eticheta si pe document sunt prevazute in Anexa nr.1 - art.52.
Art.13. – (1) Samanta din ambalajele mici este certificata in aceleasi conditii ca si cea din ambalajele normale.
(2) Ambalajele mici sunt cele care contin seminte cu o greutate neta maxima de:
a) 5 kg pentru leguminoase;
b) 500 g pentru asmatui, ceapa, dovlecel, dovleac, fetica, morcov, napi, praz, sfecla rosie, sfecla de petiol, pepeni verzi, ridichi, scortonera, spanac, sparanghel;
c) 100 g pentru toate celelalte specii de legume.
(3) Ambalajele mici pentru samanta Certificata sunt prevazute cu o eticheta oficiala (autocolanta), de culoare albastra, sau mentiunile prevazute pe eticheta sunt imprimate (tiparite) direct pe ambalaj de catre furnizor. In acest caz eticheta furnizorului devine eticheta oficiala.
(4) Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala a ambalajelor mici pentru semintele din categoria Certificata sunt :
a) Reguli si norme ROMANIA ;
b) INCS si numele si adresa responsabilului de aplicare a etichetei sau sigla sa ;
c) Specia, denumirea botanica si comuna ;
d) Soiul ;
e)
Categoria: pentru samanta Certificata
se poate
folosi prescurtarea prin litera „C”;
f) Numarul de referinta al lotului ;
g) Data: anul inchiderii ambalajului sau a ultimei verificari a germinatiei. Sfarsitul anului de comercializare;
h) Greutatea neta sau bruta declarata sau numarul de seminte pure;
i) In cazul indicarii greutatii si folosirii de pesticide granulate de substante pentru drajarea semintelor sau alti aditivi solizi, indicarea naturii aditivului, ca si raportul aproximativ intre greutatea semintelor pure si greutatea totala.
(5) La cererea mentinatorului samanta Baza se poate ambala si in ambalaje mici. Mentinatorul poate preciza, daca o doreste, pe eticheta : „interzisa multiplicarea”. Mentiunile care figureaza pe eticheta sunt redate in alin. (4), cu exceptia pct. e) unde categoria biologica este Baza.
(6) Pentru samanta Baza si Certificata continuta in ambalaje mici, in cazul unor modificari ale mentiunilor pe eticheta, se foloseste o vigneta oficiala.
Art.14. – Pe durata depozitarii si comercializarii semintelor in ambalaje din materiale care nu permit schimbul de umiditate cu exteriorul, inchise ermetic, sau in alte ambalaje, se recomanda ca umiditatea semintelor sa nu depaseasca limitele prevazute in tabelul 2 - anexa nr. 2.6.4.
Art.15. – La comercializarea semintelor de legume se vor respecta prevederile generale cuprinse in Anexa nr.1 a prezentelor norme.
TITLUL
III
Domeniul
de aplicare
Art.16. – (1) Semintele din
speciile de legume care pot fi produse, prelucrate si comercializate ca samanta
Standard sunt redate in art.1 alin. (2), exceptie facand cele destinate unor
scopuri ornamentale.
(2) Nu face obiectul semintei Standard samanta de cicoare industriala (Cichorium intybus L. partim).
(3)
Producerea semintei din generatiile anterioare semintei Standard se face de
catre furnizorul care efectueaza selectia
conservativa sau sub responsabilitatea sa.
Obligatiile
furnizorului
Art.17. – Furnizorul care
produce, prelucreaza si/sau comercializeaza samanta Standard are urmatoareale
obligatii:
a) furnizorul tine intr-un
registru evidenta tuturor operatiunilor de la infiintarea pana la sfarsitul
culturii semincere si anunta autoritatea de intentia sa;
b) furnizorul inspecteaza toate
parcelele pe care se produc culturi semincere, face aprecieri asupra
bolilor si organismelor daunatoare care afecteaza stadiul de crestere,
prezenta altor plante care poate sa produca o polenizare nedorita si determina
puritatea varietala. Toate aceste determinari se inscriu intr-un registru al
furnizorului, care este pastrat de acesta timp de cel putin 3 ani, pentru a fi
pus la dispozitia autoritatii oficiale;
c) furnizorul trebuie sa ia
anumite masuri privind starea de sanatate a culturii semincere si in special a
organismelor de carantina din H.G. nr. 1030/2001 – „Norme metodologice
privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor
de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania”. In
cazul in care in urma propriului control
sau din propria informatie reiese ca exista unul sau mai multe organisme de
carantina, furnizorul anunta acest lucru imediat autoritatii si aplica masurile
impuse de autoritate ;
d) furnizorul tine evidenta
tuturor loturilor de samanta produse, a celor comercializate si a celor care se
vor comercializa, intr-un „Registru de intrari si iesiri” pe care il va
pastra cel putin 2 ani dupa ultima livrare si
care va fi disponibil autoritatii
ori de cate ori este nevoie;
e) furnizorul preleveaza probe,
prin persoane acreditate, din fiecare lot ce este destinat comercializarii si
pastreaza aceste probe cel putin 2 ani dupa livrarea loturilor. Fiecare proba
este insotita de o eticheta pe care se specifica lotul din care a fost ridicata.
In cazul in care este vorba de un amestec, se vor specifica pe eticheta loturile
ce au fost amestecate si in ce proportii;
f) furnizorul numeste o persoana
responsabila calificata care mentine in permanenta legatura cu
autoritatea;
g) furnizorul permite accesul
autoritatii oficiale, in toate fazele culturii si in laborator, pentru a se
documenta daca aceasta respecta cerintele acestor reguli si norme si pentru a
preleva probe. Furnizorul ofera in mod gratuit tot ajutorul solicitat si toate
mijloacele cerute de autoritate pe perioada supravegherii.
Art.18. – (1) Furnizorii comercianti care nu produc sau ambaleaza in firma lor samanta Standard in ambalaje mici, ci doar comercializeaza samanta produsa, ambalata sau importata de alt furnizor inregistrat, trebuie sa tina evidenta numai a cumpararii sau vinderii semintei Standard intr-un „Registru de intrari si iesiri”.
(2)
Furnizorul producator, prelucrator sau importator care comercializeaza samanta
in ambalaje mici, in numele si sub responsabilitatea lui, prin alte persoane
intermediare neinregistrate, va inregistra si va inainta o lista cu
distribuitorii semintelor proprii pana cel tarziu la 1 martie, anual si
actualizata inaintea fiecarui sezon de vanzari si ori de cate ori apar
modificari, la ITCSMS sau LCCSMS
unde furnizorul isi are sediul, precum si la ITCSMS sau LCCSMS unde
distribuitorul vinde samanta sa. Furnizorul va tine permanent, la zi, lista cu
distribuitorii proprii.
(3) Furnizorul trebuie sa mentioneze perioada maxima de valabilitate a semintei in ambalaje mici, specificata prin „luna si anul”, sau luna si anul inchiderii ambalajului si perioada valabilitatii, timp in care furnizorul si celelalte pesoane intermediare pot sa comercializeze samanta.
(4) Perioada maxima in care poate fi comercializata samanta Standard in ambalaje mici este de cel mult 2 ani de la data ultimei analize a calitatii semintei dupa care samanta trebuie reanalizata si prelungita perioada de valabilitate.
(5) Furnizorul va :
a) obliga persoanele intermediare sa comercializeze numai seminte ambalate in ambalaje mici, inchise, livrate de catre si in numele furnizorului, in care scop va inmana o imputernicire fiecarei persoane intermediare;
b) lua masuri asupra persoanelor
intermediare care comercializeaza samanta in ambalaje necorespunzatoare, sau cu
perioada de valabilitate expirata, sau comercializeaza seminte ce nu satisfac
prezentele reguli si norme;
c) obliga persoanele intermediare sa faca un raport scris privind toate punctele de vanzare unde se comercializeaza seminte livrate de, sau in numele lui, disponibil la cererea autoritatii;
d) atentiona persoanele intermediare sa permita accesul tuturor persoanelor care supravegheaza din partea autoritatii, de a face verificari ori de cate ori acestia considera necesar, sau de a preleva probe de sondaj pentru verificarea calitatii semintei.
Producerea
semintei Standard
Art.19. – Samanta Standard (St) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) sa aiba suficienta identitate si puritate a soiului;
b) de regula este destinata culturilor de legume pentru consum;
c) sa se incadreze in conditiile tehnice de calitate ;
d) se supune unui control oficial prin sondaj in postcontrol si analize de laborator.
Art.20. – Furnizorul care
produce samanta din generatiile care preced samanta Standard destinata
comercializarii va efectua selectia conservativa si fitosanitara in scopul
asigurarii identitatii si puritatii soiului si va nota toate operatiunile de
selectie pozitiva si negativa, dupa caz, intr-un Registru de selectie
conservativa, disponibil pentru a fi verificat de autoritate.
Art.21. – (1) Inainte de
insamantare, in cazul multiplicarii pentru productia de samanta Standard,
furnizorul trebuie sa ia o proba din fiecare lot de samanta care urmeaza sa se
multiplice. Aceasta proba o va insamanta intr-o parcela de control.
(2) Furnizorul va respecta distantele de izolare fata de culturile vecine care ar duce la o polenizare nedorita, rotatia si regulile de inspectie a culturii.
(3) Furnizorul va elimina plantele netipice, va trata cultura si va elimina plantele afectate de organisme daunatoare, va determina puritatea varietala dupa descrierea oficiala a soiului.
(4) Starea culturala si stadiul de dezvoltare al plantelor din cultura semincera trebuie sa fie satisfacatoare si sa permita o examinare obiectiva a identitatii, puritatii varietale si starii sanitare.
Art.22.
– Verificarea culturilor semincere in
camp de catre personalul acreditat al furnizorului
si obiectivele de verificare sunt redate in art. 3, 4, 5.
Art.23. – (1) Lotul si proba
de analiza sunt redate in art. 7.
(2)
Probele din loturile de samanta se preleveaza de personalul acreditat al
furnizorului sau de personal oficial al ITCSMS sau LCCSMS.
Art.24. – (1) Conditiile de
calitate pe care trebuie sa le indeplineasca samanta Standard
sunt redate in art. 8.
(2)
Probele ridicate din loturile de samanta Standard se examinaza la laboratorul
acreditat al furnizorului sau la un laborator oficial.
Supravegherea
si monitorizarea furnizorilor
Art.25. – (1) Autoritatea supravegheaza furnizorii, in momentele critice ale procesului de productie si mai ales:
a) controleaza furnizorul daca a
folosit metodele in vigoare de inspectie a culturii tinand cont
de sistemul de multiplicare, specifica ciclului de producere, prin sondaj ;
b) controleaza furnizorul in timpul producerii, prelucrarii si comercializarii, daca acesta a respectat regulile si normele in vigoare ;
c) controleaza cunostintele si aptitudinile persoanei responsabile numite de furnizor.
(2) Autoritatea va controla furnizorul, ori de cate ori considera necesar, va face expertize, va opri de la comercializare orice cantitate care nu corespunde calitativ si care nu indeplineste conditiile din prezentele reguli si norme.
(3) Controlul oficial se face prin sondaj si se refera la :
a) postcontrolul in camp pentru verificarea identitatii si puritatii varietale;
b) analize de laborator pentru
minim 10 % din numarul de probe prelevate si loturi realizate de furnizor.
(4) Rezultatele din postcontrol sunt comunicate furnizorului. Rezultatele postcontrolului sunt decisive in cazul verificarii identitatii, puritatii varietale si starii sanitare a semintelor apartinand unui lot al furnizorului.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.26. – (1) Samanta Standard nu se comercializeaza decat in ambalajul original al furnizorului.
(2)
Samanta Standard poate fi
comercializata daca satisface cerintele din prezentele reguli si norme.
(3)
Autoritatea poate aproba, la cererea furnizorului, comercializarea in ambalaje
mici, de amestecuri din diferite soiuri ale aceleasi specii. Speciile la care se
permit amestecuri, prevederile privind marimea maxima a ambalajelor mici si
exigentele pentru etichetare sunt stabilite de autoritate.
Art.27. – (1) Samanta Standard se poate comercializa in ambalaje normale si mici. Pentru samanta Standard ambalata in ambalaje normale se foloseste eticheta furnizorului. Dimensiunile minime ale etichetei sunt 110 x 67 mm, de culoare galben intens, excluzand ambalajele mici. Mentiunile care figureaza pe eticheta furnizorului sunt :
a) ,,Reguli si norme ROMANIA”;
b) Numele si adresa responsabilului cu aplicarea etichetei sau marca sa de identificare;
c) Specia, denumirea botanica si comuna;
d) Soiul;
e) Categoria Standard;
f) Numarul de referinta dat de responsabilul de aplicare a etichetei;
g) Luna si anul inchiderii ambalajului sau a ultimei verificari a germinatiei;
h) Greutatea neta sau bruta declarata sau numarul de seminte pure;
i) In cazul indicarii greutatii si folosirii de pesticide granulate de substante pentru drajarea semintelor sau alti aditivi solizi, indicarea naturii aditivului, ca si raportul aproximativ intre greutatea semintelor pure si greutatea totala.
(2) Ambalajele mici sunt cele care contin seminte pentru o greutate neta maxima de:
a) 5 kg pentru leguminoase;
b) 500 g pentru asmatui, ceapa, dovlecel, dovleac, fetica, morcov, napi, praz, sfecla rosie, sfecla de petiol, pepeni verzi, ridichi, scortonera, spanac, sparanghel;
c) 100 g pentru toate celelalte specii de legume.
(3) Pentru samanta Standard ambalata in ambalaje mici se foloseste eticheta furnizorului sau inscriptionarea direct pe ambalaj. Mentiunile care figureaza pe eticheta furnizorului sunt prevazute la alin. (1), cu urmatoarele precizari:
a) la lit. e) Categoria: la ambalajele mici la samanta Standard se poate fi folosi prescurtarea prin literele „St”;
b) la lit. g) se adauga : sfarsitul lunii si anului de comercializare;
c) la lit. h) Greutatea neta sau bruta declarata.
Art.28. – In cazul reambalarii semintei Standard, de catre un alt furnizor decat producatorul acestei seminte, pe eticheta se va mentiona pe langa numele si adresa ambalatorului si numele si adresa producatorului.
Art.29. – (1) Pe durata depozitarii si comercializarii semintelor in ambalaje ermetice sau in alte ambalaje, se recomanda ca umiditatea semintelor sa nu depaseasca limitele prevazute in - tabelul 4 din Anexa 2.6.4.
(2) Stocurile de samanta Standard vor fi reanalizate anual, cu exceptia ambalajelor mici care se reanalizeaza odata la 2 ani, iar autoritatea va preleva probe si reanaliza 20% din numarul loturilor.
Art.30. – (1) Daca in urma
unei inspectii oficiale se constata ca un lot de samanta Standard nu
indeplineste conditiile prezentelor reguli
si norme, lotul este blocat de autoritate, informand furnizorul printr-un raport
scris, precizand motivele respingerii lotului, iar lotul in cauza
nu poate fi comercializat.
(2) In cazul in care furnizorul vrea sa distruga marfa din lotul blocat, el trebuie sa anunte autoritatea, precizand totodata ziua si ora distrugerii.
(3) Daca furnizorul nu doreste sa distruga marfa din lotul blocat, dar doreste sa-i schimbe destinatia , trebuie sa anunte autoritatea.
(4)
Autoritatea poate sa blocheze sau sa dispuna distrugerea
pe toata perioada producerii, prelucrarii sau comercializarii, a oricarei
culturi sau lot, daca a fost infestat cu organisme daunatoare de carantina.
Art.31. – (1) In momentul in care se constata ca un lot a fost
comercializat de catre furnizor, dupa ce a fost interzis de persoana
responsabila oficiala, masurile vor fi luate in conformitate cu prevederile
Legii nr. 266/2002.
(2)
In cazul repetarii de catre furnizor a nerespectarii prevederilor Legii nr.
266/2002 si ale prezentelor reguli si norme, autoritatea poate retrage temporar
sau definitiv autorizatia
furnizorului.
(3)
Aplicarea oricarei masuri asupra furnizorului
va inceta in momentul in
care autoritatea stabileste cu certitudine ca acesta respecta regulile si
normele din prezentul ordin.
Reguli si norme pentru inspectia culturii semincere
1. Distantele minime de izolare fata de culturile vecine care pot duce la o polenizare straina nedorita a culturii semincere sunt urmatoarele :
A.
Beta vulgaris - sfecla rosie si
sfecla de petiol :
a)
In raport cu orice sursa polenizatoare din genul Beta neinclusa mai jos,
distanta minima de izolare este de
1000 m;
b) In raport cu sursele de
polenizare ale varietatilor din aceeasi subspecie care apartin
unui gen diferit de varietati :
- pentru samanta Prebaza, Baza - 1000 m;
- pentru samanta Certificata - 600 m.
c)
In raport cu sursele de polenizare a varietatilor din aceeasi subspecie
apartinand aceluiasi grup de varietati:
- pentru samanta Prebaza, Baza - 600 m;
- pentru samanta Certificata - 300 m.
d) Grupele de varietati ale speciilor de la sfecla rosie si sfecla de petiol, in cazul in care cultura este dintr-o varietate genetica monogerma, varietatile plurigerme sunt considerate ca apartinand unei grupe diferite.
1) Varietatile de sfecla de
petiol se clasifica in 5 grupe, pe baza caracterelor lor, astfel:
Grupa 1: petiol alb si limbul verde deschis, fara antocian;
Grupa 2: petiol alb si limbul verde deschis mijlociu spre verde inchis, fara antocian;
Grupa 3: petiol verde si limbul verde deschis mijlociu spre verde inchis, fara antocian;
Grupa 4: petiol roz, limb verde mijlociu spre verde inchis;
Grupa 5: petiol rosu, limb cu antocian.
2) Varietatile de sfecla rosie sunt clasificate in 6 grupe, pe baza caracterelor lor, astfel:
Grupa 1: radacina plata sau aplatizata, cu pulpa rosie sau violeta;
Grupa 2: radacina rotunda sau rotunjita cu pulpa alba;
Grupa 3: radacina rotunda sau rotunjita cu pulpa galbena;
Grupa 4: radacina rotunda sau rotunjita cu pulpa rosie sau violeta;
Grupa 5: radacina alungita, ingusta, cu pulpa rosie sau violeta;
Grupa 6: radacina mucheata, ingusta, cu pulpa rosie sau violeta.
B. Speciile de Brassica :
a) In raport cu sursele de polen strain susceptibil sa provoace o deteriorare serioasa a varietatilor din speciile de Brassica :
- pentru samanta Prebaza, Baza - 1000 m;
- pentru samanta Certificata - 600 m.
b)
In raport cu alte surse de polen strain susceptibile sa se incruciseze cu
varietati de Brassica :
- pentru samanta Prebaza si Baza - 500 m;
- pentru samanta Certificata - 300 m.
C. Cicoarea industriala :
a) In raport cu alte specii din aceleasi genuri sau subspecii - 1000 m;
b) In raport cu alte varietati de cicoare industriala :
- pentru samanta Prebaza, Baza - 600 m;
- pentru samanta Certificata - 300 m.
D. Alte specii de legume:
a)
In raport cu sursele de polen strain susceptibile de a provaca o deteriorare
serioasa a soiurilor speciilor rezultate din polenizare incrucisata :
- pentru samanta Prebaza si Baza - 500 m;
- pentru samanta Certificata - 300 m.
b) In raport cu alte surse de polen strain susceptibile de a se incrucisa cu soiurile aceleiasi specii rezultate din polenizare incrucisata :
- pentru samanta Prebaza si Baza - 300 m;
- pentru samanta Certificata - 100 m.
c)
La speciile strict autogame (mazare, fasole, bob, tomate soiuri) delimitarea
parcelelor va asigura respectarea identitatii soiului la recoltare.
E. Aceste distante pot sa nu fie respectate atunci cand exista o protectie suficienta fata de toate polenizarile straine nedorite. De asemenea, amelioratorul sau mentinatorul poate stabili distante de izolare mai mari, pentru soiurile proprii, care vor fi prevazute in contractele de multiplicare.
2. Rotatia recomandata, dupa aceeasi specie:
- spanac, salata minimum 2 ani;
- ceapa, praz minimum 4 ani;
- toate celelalte specii minimum 3 ani.
Aceste
perioade nu sunt obligatorii atunci cand sunt luate toate masurile de eliminare
a efectelor nedorite.
3.
Detalii privind verificarea culturilor semincere la unele specii :
a) La ceapa si praz in fenofazele inceputului infloritului si infloritul in masa se verifica daca s-au eliminat plantele netipice, plantele bolnave (la ceapa se elimina plantele virozate sau atacate de Sclerotinia, iar la praz de bacterioza).
b) La ridichi in faza de inflorit inspectorul va urmari daca producatorul a eliminat plantele cu inflorire timpurie sau tardiva, precum si cele afectate de organisme daunatoare.
Inainte de recoltare inspectorul verifica starea fitosanitara a culturii, si daca s-au eliminat lastarii tardivi.
c) La varza alba, varza rosie, varza chinezeasca, varza de Bruxelles, varza creata, brocoli, gulie inainte de aparitia primelor flori si la inflorit inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, slab dezvoltate, precum si a celor atacate de organisme daunatoare. Inainte de recoltare se controleaza starea fitosanitara, si daca s-au eliminat lastarii tardivi.
d) La conopida, in fenofaza de capatana falsa incomplet formata, inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, a celor cu foliole verzi in capatana falsa, precum si a celor care au emis timpuriu lastari floriferi. In fenofazele inceputului infloritului si inflorit, verifica eliminarea plantelor netipice, slab dezvoltate sau bolnave, precum si a celor cu inflorire timpurie sau tardiva.
e) La ardei, tomate, vinete - soiuri, culturile semincere din categoriile biologice Prebaza si Baza se infiinteaza cu rasad repicat.
Pentru culturile semincere din categoria biologica Certificata, infiintarea culturilor se face cu rasad corespunzator, iar tomatele pentru industrializare se pot infiinta si prin semanat direct in camp.
La infloritul in masa al plantelor inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, avand in vedere: tipul de inflorescenta, talia plantelor, tipul si culoarea frunzelor, prezenta sau absenta antocianului pe tulpini si frunze etc.
In faza de formare a fructelor din prima inflorescenta la tomate, iar la ardei si vinete cand primele fructe formate au ajuns aproape de maturitatea de consum, inspectorul urmareste daca producatorul a eliminat plantele netipice dupa forma, marimea si culoarea fructelor si eliminarea plantelor atacate de organisme daunatoare.
La maturitatea de consum a fructelor din inflorescenta a doua sau a treia la tomate, iar la ardei si vinete cand majoritatea plantelor au al doilea fruct in faza maturitatii de consum, inspectorul verifica eliminarea plantelor netipice, tardive, slab dezvoltate, precum si a celor atacate de organisme daunatoare.
In faza maturitatii fiziologice al celui de-al doilea fruct la culturile de ardei, se va verifica starea fitosanitara si limitarea numarului de fructe pe planta, dupa caz, in functie de soi .
Dupa recoltare, inainte de extragerea semintelor inspectorul va urmari daca producatorul a sortat fructele, prin indepartarea celor netipice soiului, slab dezvoltate sau atacate de organisme daunatoare.
f)
La ardei, tomate, patlagele vinete - hibrizi
Loturile de hibridare la ardei, tomate si vinete se va infiinta numai cu rasad repicat, ce a fost supus controlului.
Formele parentale se vor planta conform metodei stabilita de ameliorator.
La aparitia primelor flori pe planta, inspectorul va verifica daca producatorul eliminat toate plantele netipice, bolnave. Dupa verificarea puritatii varietale a formei paterne, care trebuie sa fie de 100 % si eliminarea tuturor florilor autopolenizate din forma materna, inspectorul va da avizul pentru inceperea hibridarilor.
In perioada hibridarilor inspectorul va efectua 2-3 controale la producator, urmarind tipicitatea formelor parentale, starea fitosanitara a culturilor, castrarea si polenizarea corecta a florilor. La fiecare control se va consemna procentul de flori autopolenizate.
Dupa recoltare, inainte de extragerea semintelor inspectorul va controla daca producatorul a sortat fructele prin indepartarea celor netipice sau atacate de organisme daunatoare.
Se controleaza daca s-a facut carnitul formei parentale materne dupa ultima inflorescenta hibridata admitandu-se maximum 3 % plante necarnite.
g) La fasole, mazare, bob in fenofazele inceput de inflorit si inflorit in masa, inspectorul controleaza producatorul, daca a eliminat plantele netipice (dupa culoarea frunzei, forma tufei, talia plantelor, culoarea florilor), a celor cu inflorire timpurie sau tardiva si starea fitosanitara. La mazare se controleaza eliminarea plantelor de Pisum arvense.
La maturitatea tehnologica inspectorul controleaza producatorul daca a eliminat plantele netipice, avand in vedere forma, marimea, culoarea pastailor si starea fitosanitara.
La maturitatea fiziologica a primelor pastai, se determina puritatea varietala dupa caracteristicile semintelor (culoarea, marimea si forma bobului) si starea fitosanitara. Dupa recoltare si prelucrare, se verifica puritatea varietala in laborator, dupa caracteristicile semintelor.
h) La pepeni, castraveti, dovlecei, dovleac - soiuri, in faza de inceput inflorit inspectorul verifica daca producatorul a indepartat plantele netipice si cele slab dezvoltate.
La maturitatea tehnologica a primelor fructe se verifica tipicitatea fructelor, limitarea numarului de fructe pe planta (in functie de specie si soi), precum si starea fitosanitara a culturii.
i) La pepeni si castraveti - hibrizi, inspectorul verifica daca producatrul a suprimat toate florile deschise si autopolenizate, determinarea numarului de flori polenizate liber, daca a eliminat plantele netipice si cele afectate de organismele daunatoare. In fenofaza de maturitate tehnologica inspectorul controleaza daca s-au eliminat plantele netipice din forma mama, cele slab dezvoltate sau afectate de organisme daunatoare si indepartarea florilor formate dupa operatia de carnire.
j) La salata si spanac, in fenofaza de rozeta si in fenofaza de formarea capatanii (la salata), inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, cele slab dezvoltate si afectate de organisme daunatoare. Se vor elimina plantele care au emis direct tija florala, fara a forma capatana.
In fenofaza de inceput inflorit si inflorit in masa, inspectorul controleaza daca s-au eliminat plantele netipice, cele slab dezvoltate si cele afectate de organisme daunatoare.
La spanac se elimina plantele care au emis tija florala fara a trece prin
fenofaza rozeta normala.
4. Determinarea puritatii varietale se stabileste intr-un numar de puncte din care se iau probe, precum si numarul de indivizi analizati, in functie de suprafata si particularitatile speciei, dupa cum urmeaza:
a) La plantele mama de bulboase, radacinoase, recoltarea probelor se face in 10-20 puncte asezate randomizat. Din fiecare punct, de pe doua randuri alaturate, se recolteaza cate 30-40 plante. In functie de marimea lotului semincer este necesar a se analiza un numar total de 400-600 indivizi.
b) La celelalte specii la care plantele se examineaza in camp, determinarea se face in 10-20 puncte, dispuse randomizat. Se analizeaza in total un numar minim de plante, astfel:
- 1000 pentru mazare, fasole, bob ;
- 250 pentru dovleac, dovlecel si pepeni;
- 500 pentru celelalte specii.
c) La culturile bienale, plantele care dau in primul an tije florale nu se iau in calcul.
d) Plantele culturii de baza se grupeaza in tipice si netipice soiului cultivat. In vederea stabilirii plantelor care apartin celor doua grupe, se procedeaza la analizarea unui numar de radacini, fructe sau capatani examinate, stabilindu-se caracterele specifice soiului (forma fructului, culoarea pulpei, numarul de loji si alte caractere specifice).
e) La loturile de hibridare, determinarea puritatii varietale a formelor parentale, controlul numarului de flori autofecundate in perioada castrarii si a carnitului plantelor mama (tomate), se face in 10-20 puncte, in functie de marimea lotului, analizandu-se in fiecare punct cate 10 plante de pe 4 randuri alaturate, analizandu-se in final un numar de plante dupa cum urmeaza:
200 - 400 plante la vinete, castraveti si pepeni;
400 - 800 plante la ardei si tomate.
In loturile de hibridare, forma parentala tata trebuie sa aiba puritatea varietala 100 %, inainte de inceperea recoltarii polenului si pe toata perioada de hibridare;
Numarul de flori autofecundate la 100 plante de la componentul matern gasit la fiecare control, sa nu fie mai mare de 3 % la tomate si vinete, 2 % la ardei, castraveti si pepeni (8 flori la 100 plante pe total controale) si 1 % flori mascule deschise in loturile mama de castraveti si pepeni;
f) Pentru pepeni, la plantele componentului matern in cele 3 controale sa nu fie gasit in total mai mult de 2 % flori mascule inflorite.
Anexa
nr. 2.6.2.
Tabel
- Limitele admise privind prezenta organismelor daunatoare la legume in camp
Specia |
Organismul
daunator |
%
admis (maximum) |
Conditii
speciale |
|
Categoria
biologica: |
||||
Prebaza
si Baza |
Certificata Standard |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Ardei |
Fusarium
oxysporum |
2 |
5 |
Cu
tratarea semintelor |
Plante
mama Bulboase
Radacinoase |
Erwinia
carotovora |
Lipsa |
Eliminarea
la sortare |
|
Fasole |
Xanthomonas
campestris pv. Phaseoli |
Lipsa |
|
|
Pseudomonas
syringae pv. phaseolicola |
2 |
5 |
Cu
tratarea semintei |
|
Colletotrichum
lindemuthianum |
2 |
5 |
- |
|
Acanthoscelides
obtectus |
lipsa
(indivizi vii) |
Dupa
tratarea semintelor |
||
Bostanoase |
Pseudomonas
syringae pv. lachrymans |
5 |
5 |
Cu
eliminarea integrala a fructelor atacate si tratarea semintelor |
Colletotrichum
lagenarium |
2 |
10 |
Cu
eliminarea fructelor bolnave si tratarea semintelor |
|
Ceapa
si praz |
Allium
virus 1 |
Lipsa |
Prin
eliminarea |
|
Erwinia
carotovora |
lipsa |
lipsa |
plantelor
si butasilor |
|
Peronospora
destructor |
Lipsa |
cu
atac |
||
Helminthosporium
alii |
Lipsa |
|
||
Ditylenchus
dipsaci |
Lipsa |
Cu
sortarea bulbilor inainte de plantare |
||
Mazare |
Ascochyta
pisi |
2 |
5 |
- |
Bruchus
pisorum |
lipsa
(indivizi vii) |
Dupa
tratarea semintelor |
||
Varzoase, ridichi |
Alternaria
brassicae |
2 |
5 |
Cu
tratarea |
Stemphyllium
brassicae |
2 |
5 |
semintelor |
|
Xanthomonas
campestris pv. campestris |
1 |
5 |
- |
|
Phoma
lingam |
1 |
3 |
- |
|
Ceutorhynchus
assimilis |
5 |
5 |
Cu
eliminarea de la plantare a capatanilor atacate |
|
Tomate |
Clavibacter
michiganensis subsp.
michiganensis |
Lipsa |
|
|
Xanthomonas
campestris pv. vesicatoria |
Lipsa |
|
||
Pseudomonas
syringae pv. Tomato |
2 |
5 |
Cu
tratarea semintei (tomate camp) |
|
Fusarium
oxysporum |
2 |
5 |
Eliminarea
plantelor fructelor bolnave
si tratarea
semintelor |
|
Phytophthora
infestans |
2 |
5 |
||
Ascochyta
hortorum |
1 |
3 |
||
Vinete |
Ascochyta
hortorum |
1 |
3 |
Cu
tratarea semintelor |
1.
Soiuri
Specificare |
Puritatea
varietala minima, % |
|
Prebaza
, Baza
|
Certificata
|
|
Ardei |
98 |
96 |
Andiva |
97 |
95 |
Asmatui |
97 |
95 |
Bob |
98 |
96 |
Brocoli, conopida |
96 |
92 |
Cardon |
97 |
95 |
Castraveti |
98 |
96 |
Ceapa, praz |
95 |
93 |
Cicoare creata, industriala |
97 |
95 |
Dovlecel |
97 |
94 |
Dovleac |
99 |
96 |
Fasole, mazare |
99 |
96 |
Fenicul |
97 |
94 |
Fetica |
98 |
96 |
Gulie |
98 |
96 |
Morcov |
94 |
92 |
Napi |
95 |
93 |
Patrunjel de radacina, frunze |
96 |
94 |
Pepene galben, verde |
97 |
94 |
Ridichi |
95 |
93 |
Salata |
97 |
94 |
Sfecla rosie, petiol |
95 |
93 |
Scortonera |
97 |
94 |
Spanac |
97 |
94 |
Sparanghel |
95 |
93 |
Telina |
97 |
94 |
Tomate |
98 |
96 |
Varza alba,creata, rosie, de Bruxelles, chinezeasca |
97 |
93 |
Vinete |
97 |
94 |
2. Hibrizi
Tomate hibride |
96 % |
Castraveti hibrizi |
98 % |
Pepeni hibrizi |
98 % |
Ardei hibrizi |
96 % |
Vinete hibride |
98 % |
Alte legume hibride |
98 % |
Anexa
nr. 2.6.4.
Greutatea loturilor de seminte si conditiile de calitate
Tabelul nr. 1. Greutatea loturilor de seminte
Specia |
Greutatea maxima a unui lot tone |
Bob,
fasole, mazare |
25 |
Dovlecel,
dovleac, fasole de Spania,
pepeni verzi, sfecla de
petiol, sfecla rosie,
sparanghel |
20 |
Andive,
ardei, asmatui, brocoli, castraveti, cardon, ceapa, cicoare,
conopida, creson, fenicul, fetica, gulii,
morcov, napi, patrunjel, pepeni galbeni, praz, ridichi, salata,
scorzonera, spanac, tomate, telina, varza alba, varza creta, varza de
Bruxelles, varza creata de Savoya, varza rosie, varza chinezeasca,
vinete |
10 |
Tabelul
nr.2. Conditii de calitate
pentru semintele de legume
Nr. crt. |
Specia |
Puritatea
fizica minima
(% din greutate) |
Contin.maxim. in
seminte de alte
specii (% din greut.) |
Germinatia
minima (%
din samanta pura) |
Greutatea
minima a probei
de laborator (g) |
Umiditatea
max. (%) |
|
In
alte ambalaje |
In
ambalaje ermetice |
||||||
1 |
Allium
cepa |
97 |
0,5 |
70 |
25 |
12 |
6 |
2 |
Allium
porum |
97 |
0,5 |
65 |
20 |
12 |
6 |
3 |
Anthriscus
cerefolium |
96 |
1,0 |
70 |
20 |
12 |
- |
4 |
Apium
graveolens |
97 |
1,0 |
70 |
5 |
12 |
7 |
5 |
Asparagus
officinalis |
96 |
0,5 |
70 |
100 |
12 |
7 |
6 |
Beta
vulgaris (sfecla
Cheltenham) |
97 |
0,5 |
70 glomerule |
100 |
13 |
9 |
7 |
Beta
vulgaris (altele
decat pct. 6) |
97 |
0,5 |
50 glomerule |
100 |
13 |
9 |
8 |
Brassica
oleracea (conopida) |
97 |
1,0 |
70 |
25 |
10 |
6 |
9 |
Brassica
oleracea (alte
subspecii |
97 |
1,0 |
75 |
25 |
10 |
6 |
10 |
Brassica
pekinensis |
97 |
1,0 |
75 |
20 |
10 |
6 |
11 |
Brassica
rapa |
97 |
1,0 |
80 |
20 |
10 |
6 |
12 |
Capsicum
annuum |
97 |
0.5 |
65 |
40 |
11 |
5 |
13 |
Cichorium
intybus |
95 |
1,5 |
65 |
15 |
12 |
6 |
14 |
Cichorium
intybus (chicoree
industrielle) |
97 |
1,0 |
80 |
50 |
12 |
6 |
15 |
Cichorium
endivia |
95 |
1,0 |
65 |
15 |
12 |
6 |
16 |
Citrullus
lanatus |
98 |
0,1 |
75 |
250 |
10 |
7 |
17 |
Cucumis
melo |
98 |
0,1 |
75 |
100 |
10 |
7 |
18 |
Cucumis
sativus |
98 |
0,1 |
80 |
25 |
10 |
7 |
19 |
Cucurbita
maxima |
98 |
0,1 |
80 |
250 |
10 |
7 |
20 |
Cucurbita
pepo |
98 |
0,1 |
75 |
150 |
10 |
7 |
21 |
Cynara
cardunculus |
96 |
0,5 |
65 |
50 |
12 |
- |
22 |
Daucus
carota |
95 |
1,0 |
65 |
10 |
11 |
7 |
23 |
Foeniculum
vulgare |
96 |
1,0 |
70 |
25 |
12 |
7 |
24 |
Lactuca
sativa |
95 |
0,5 |
75 |
10 |
9 |
6 |
25 |
Lycopersicon
lycopersicun |
97 |
0,5 |
75 |
20 |
11 |
8 |
26 |
Petroselinum
crispum |
97 |
1,0 |
65 |
10 |
12 |
7 |
27 |
Phaseolus
coccineus |
98 |
0,1 |
80 |
1000 |
14 |
11 |
28 |
Phaseolus
vulgaris |
98 |
0,1 |
75 |
700 |
14 |
11 |
29 |
Pisum
sativum |
98 |
0,1 |
80 |
500 |
14 |
11 |
30 |
Raphanus
sativus |
97 |
1,0 |
70 |
50 |
12 |
7 |
31 |
Scorzonera
hispanica |
95 |
1,0 |
70 |
30 |
12 |
- |
32 |
Solanum
melongena |
96 |
0,5 |
65 |
20 |
11 |
8 |
33 |
Spinacia
oleracea |
97 |
1,0 |
75 |
75 |
13 |
9 |
34 |
Valerianella
locusta |
95 |
1,0 |
65 |
20 |
12 |
7 |
35 |
Vicia
faba |
98 |
0,1 |
80 |
1000 |
14 |
11 |
Nota la tabelul nr.2:
a) Prezenta de Cuscuta spp. trebuie sa fie 0 (zero).
Analiza pentru cuscuta se efectueaza din proba de laborator.
Prezenta unui bob de Cuscuta spp. intr-o proba nu se considera impuritate daca se ridica o a doua proba de aceeasi greutate si este libera de cuscuta.
b) Greutatea minima a unei probe de laborator pentru hibrizi F1 si alte forme parentale (seminte in cantitati mici si scumpe) poate fi redusa pana la 1/4 din greutatea fixata pentru specia respectiva. Totodata, proba nu poate sa fie mai mica de 5 grame si sa contina mai putin de 400 seminte pure.
c) La fasole semintele tari se considera 100 % germinabile.
d) Proba pentru postcontrol este de aceiasi greutate cu proba de laborator, prevazuta in coloana 5.
Nr. crt. |
Specia |
Puritatea
fizica minima
(% din greutate) |
Contin.maxim in
seminte de alte
specii (% din greut.) |
Germinatia
minima (%
din samanta pura) |
Greutatea
minima a probei
de laborator (g) |
Umiditatea
max. (%) |
|
In
alte ambalaje |
In
ambalaje ermetice |
||||||
1 |
Allium
ascalonicum |
97 |
0,5 |
80 |
25 |
12 |
6 |
2 |
Allium
fistulosum |
97 |
0,5 |
70 |
25 |
12 |
6 |
3 |
Cynara
scolymus |
96 |
0,5 |
65 |
900 |
12 |
- |
4 |
Rheum
rhabarbarum |
95 |
1,0 |
80 |
450 |
12 |
7 |
Nota:
specii prevazute in
Directiva Consiliului 92/33/CEE, privind comercializarea materialului de
inmultire si plantare legumicol.