inapoi

Anexa nr. 2.5.

 

Reguli si norme tehnice specifice privind producerea in vederea comercializarii, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, precum si comercializarea cartofului pentru samanta

 

CAPITOLUL I

Domeniul de aplicare

 

Art.1. – (1) Regulile si normele tehnice specifice de mai jos se aplica in completarea Regulilor si normelor tehnice generale privind producerea in vederea comercializarii, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, precum si comercializarea semintelor de cereale, oleaginoase si textile, plante furajere, sfecla, cartof si legume si armonizeaza in legislatia nationala prevederile specifice ale Directivei CE nr. 66/403/CEE privind comercializarea cartofului de samanta, cu amendamentele ulterioare, inclusiv Directiva CE nr.98/96/CE.

(2) Prezentele reguli si norme se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii tuberculilor pentru samanta destinati producerii de tuberculi pentru multiplicare sau productiei de consum din specia: Solanum tuberosum L.- Cartof.

(3) Cartoful pentru samanta se poate produce si comercializa de catre agenti economici inregistrati, atunci cand cartoful pentru samanta indeplineste conditiile prevazute de prezentele reguli si norme pentru a putea fi certificat oficial de ITCSMS sau LCCSMS.

            Art.2. – (1) Materialul initial si Prebaza trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte cand se folosesc metodele de micropropagare care includ tehnica de inmultire prin meristeme:

            a) tuberculul mama trebuie sa fie autentic soiului si gasit liber de urmatoarele organisme daunatoare: Erwinia spp. in special Erwinia carotovora var. atroseptica, Erwinia chrysanthemi, virusii rasucirea frunzelor, A, M, S, X, si Y, testate oficial sau sub supraveghere oficiala in conformitate cu metodele internationale acceptate;

            b) materialul inmultit „in vitro”, derivat din tuberculul mama intr-un anumit numar de etape, trebuie sa corespunda cerintelor prevazute la lit.a), iar testarea se efectueaza prin sondaj, inclusiv a autenticitatii soiului, in conformitate cu Standardul UN/ECE.

(2) Operatiunile de selectie a materialului initial si Prebaza si rezultatele examinarilor privind autenticitatea, puritatea varietala, infectia cu virusuri si alte organisme daunatoare se evidentiaza intr-un registru de selectie conservativa si fitosanitara al fiecarui ameliorator sau mentinator de soi, controlat si avizat de inspectorul sef teritorial.

(3) Producerea cartofului pentru samanta in vederea comercializarii se realizeaza de catre producatori inregistrati daca indeplinesc conditiile prevazute de prezentele reguli si norme pentru a putea fi certificat oficial.

Art.3. – (1) Schema de inmultire prin selectie clonala este urmatoarea:

            a) materialul initial, constituit din planta initiala si tuberculii rezultati din aceasta, trebuie sa fie autentic si gasit liber de organisme daunatoare conform art.2 alin.(1) lit.a);

b) descendentele materialului initial se inmultesc succesiv prin selectie clonala, respectiv clonele A si B,  de catre amelioratorul sau mentinatorul soiului  si trebuie sa satisfaca conditiile prevazute la art.2 alin.(1) lit.a);

c) materialul initial si clonele A si B constituie categoria biologica samanta Amelioratorului obtinute de mentinatorul soiului.

(2) Materialul din categoria biologica Prebaza cuprinde clonele C, D sau E libere de organisme daunatoare, apartinand aceluiasi soi, obtinute de mentinatorul soiului sau sub responsabilitatea sa si care in urma controlului si testarii oficiale corespunde conditiilor prevazute in tabelul nr.3.

(3) Materialul din categoria biologica Baza cuprinde:

            a) descendenta aceluiasi soi provenita din Prebaza, respectiv din clonele C, D sau E, si care, in urma controlului si testarii oficiale, corespunde indicilor de puritate si stare fitosanitara prevazuti in tabelul nr.3, constituie samanta Baza, clasa Superelita.

            b) descendenta aceluiasi soi provenita din Superelita sau din clonele C, D si E, si care,

in urma controlului si testarii oficiale, corespunde indicilor de puritate si stare fitosanitara prevazuti in tabelul nr.3, constituie samanta Baza, clasa Elita.

(4) Materialul din categoria biologica Certificata cuprinde 2 clase:

            a) descendenta aceluiasi soi, provenita din samanta Baza, clasa Elita, sau din declasarea materialului Prebaza sau Baza, clasa Superelita, si care, in urma controlului si testarii oficiale, corespunde indicilor din tabelul nr.3, constituie clasa A;

            b) descendenta aceluiasi soi provenita din clasa A sau din declasarea materialului Prebaza sau Baza, si care, in urma controlului si testarii oficiale, corespunde indicilor din tabelul nr.3, constituie clasa B.

(5) Clasele comunitare sunt prevazute in Directiva Consiliului nr. 93/17/CEE, care stabileste 3 clase comunitare CEE 1, CEE 2, CEE 3 pentru materialul din categoria Baza, care pot circula liber in toate zonele cu exigenta sporita din tarile U.E. Pentru incadrarea in clasele comunitare, rezultatele determinarilor provizorii efectuate in timpul inspectiei in camp a culturii si suplimentate, in caz de dubiu, prin teste de laborator pe frunze prin metoda Elisa trebuie, pe langa celelalte conditii prevazute in prezentele norme sa se incadreze in limitele prevazute in tabelul 1, cu conditia ca generatia anterioara (Prebaza) clasei CEE 1 sa aiba 0 % Erwinia spp. si 0,1 % total virus (rasucirea frunzelor, Y, A, M, S, X), cu exceptia generatiei anterioare (Prebaza) clasei CEE 2 sau CEE 3 la care este admisa Erwinia spp. 0,25 %:

 

Tabel nr.1. Conditii specifice pentru clasele comunitare

 

CEE 1

%

CEE 2

%

CEE 3

%

A. Cultura:

 

 

 

    Erwinia spp.% maxim pe total notari

0

0,5

1

    Boli virotice - % maxim pe total notari

0,5

0,5

1

B. Lotul de samanta

 

 

 

     - pamant si corpuri straine

1

1

1

     - putregai umed si uscat

0,5

0,5

0,5

(6) La cererea beneficiarului, pe eticheta oficiala de culoare alba se va inscriptiona clasa CE in care se incadreaza materialul  si conformitatea cu normele C.E.

 

CAPITOLUL II

Regulile si normele producerii cartofului pentru samanta

Sectiunea I. Amplasarea culturilor semincere

            Art.4. – (1) Amplasarea culturilor semincere se face in zonele favorabile cartofului pentru samanta, stabilite de INCS, ICPC Brasov si aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Zonele pot fi revizuite periodic.

(2) In fiecare zona se pot produce numai categoriile de cartof stabilite, astfel:

            a) zona I, zone si microzone „inchise”: samanta Prebaza, Baza si Certificata clasa A;

            b) zona a II-a in microzone favorabile: samanta Certificata in una sau doua generatii;

            c) zona a III-a in amplasamente speciale: samanta Certificata o singura generatie.

 

Sectiunea a II-a. Calitatea si starea sanitara la infiintarea culturii

            Art.5. – (1) Pentru infiintarea culturilor de cartof pentru samanta se admite numai cartof  certificat de ITCSMS sau LCCSMS, cu starea sanitara corespunzatoare prezentelor norme, determinata pe baza verificarii in cultura, in precultura si a analizelor de carantina fitosanitara.

(2) Terenul trebuie sa fie liber de nematozi cu chisti din genul Globodera spp., precum si de raia neagra (Synchytrium endobioticum), atestat cu buletin de analiza eliberat de un laborator acreditat.

 

Sectiunea a III-a. Rotatia si izolarea

            Art.6. – Rotatia si distantele de izolare trebuie sa indeplineasca conditiile din tabelul 2.

 

Sectiunea a IV-a. Identificarea culturii

            Art.7. – Culturile de cartof pentru samanta se identifica de producator prin tablite care sa

 mentioneze numele producatorului, numarul autorizatiei sau numarul de identitate al culturii,

 numele soiului si categoria biologica plantata.

 

Sectiunea a V-a. Purificarea varietala si sanitara

            Art.8. – Eliminarea plantelor netipice si straine soiului, precum si a celor infectate cu organisme daunatoare (viroze grave si usoare, bolile prevazute in prezentele norme si a celor de carantina) este obligatorie, incepand de la pornirea in vegetatie pana la distrugerea vrejilor. Eliminarea trebuie efectuata prin smulgerea plantei, inclusiv a tuturor tuberculilor, indepartarea lor din cultura in saci de plastic la o distanta de cel putin 100 m si distrugerea lor chimica sau prin ingroparea adanca in pamant.

 

Sectiunea a VI-a. Starea culturala

            Art.9. – (1) Cultura trebuie bine intretinuta din punct de vedere al combaterii organismelor daunatoare si al cresterii plantelor. Culturile invecinate trebuie intretinute corespunzator si se elimina plantele gazda sau cele afectate de boli si daunatori, in limitele distantelor de izolare.

 (2) Starea culturala necorespunzatoare poate conduce la respingerea sau declasarea culturii.

 

Sectiunea a VII-a. Intreruperea vegetatiei

            Art.10. – (1) Distrugerea vrejilor (chimica si/sau mecanica) pentru intreruperea migrarii virusurilor din aparatul foliar la tuberculi este obligatorie.

 (2) Laboratoarele judetene de prognoza si avertizare din cadrul Directiilor fitosanitare judetene si a Municipiului Bucuresti impreuna cu ITCSMS sau LCCSMS urmaresc evolutia zborului afidelor vectoare ale virozelor cartofului, pe zone, si emit „Buletinul de avertizare” pentru intreruperea vegetatiei la momentul potrivit.

 (3) Dupa intreruperea vegetatiei este obligatorie distrugerea lastarilor care mai apar pana la recoltare.

 

CAPITOLUL III

Recoltarea si depozitarea

 

Sectiunea I. Recoltarea

            Art.11. – (1) Inainte de recoltare inspectorul poate dispune eliminarea unor randuri marginale si a unor plante din capetele parcelei, daca considera ca prezenta lor afecteaza calitatea fitosanitara a materialului de plantat.

(2) Recoltarea, transportul si depozitarea se executa cu atentie pentru a se evita taierea sau ranirea tuberculilor sau amestecul soiurilor si al categoriilor biologice.

 

Sectiunea a II-a. Depozitarea

            Art.12. – (1) Cartoful pentru samanta va fi preinsilozat, protejat de intemperii, o perioada de 7 - 10 zile, timp in care se vor evidentia bolile si cicatriza eventualele rani.

(2) Prin depozitare se are in vedere:

            a) limitarea pierderilor cauzate de respiratie, transpiratie, incoltire si  boli ale tuberculilor;

            b) evitarea amestecurilor;

            c) dirijarea conditiilor de mediu si a germinatiei.

(3) Spatiile de depozitare, ambalajele, materialele si utilajele folosite trebuie dezinfectate inainte, precum si in timpul depozitarii cand este cazul.

(4) Loturile de cartof trebuie separate si identificate atat inainte, cat si dupa conditionare, pe producator, soi si categorie biologica.

(5) Ambalajele utilizate dupa conditionare trebuie sa fie noi sau curate si dezinfectate. ITCSMS poate interzice folosirea ambalajelor care nu satisfac aceste exigente.

 

Sectiunea a III-a. Tratamente

            Art.13. – (1) Orice tratament care inhiba  incoltirea tuberculilor de cartof pentru samanta este interzis.

(2) Tratamentele chimice aplicate tuberculilor cu produse omologate pentru cartoful de samanta vor fi aduse la cunostinta ITCSMS, LCCSMS si a beneficiarilor.

 

CAPITOLUL IV

Inspectia culturilor pentru cartoful pentru samanta

 

Sectiunea I. Declaratia de multiplicare

            Art.14. – (1) Formularul de cerere pentru inspectia in camp a culturii in vederea certificarii se trimite la ITCSMS sau LCCSMS, conform prevederilor din Anexa nr.1 a prezentelor reguli si norme, de catre producatorii multiplicatori inregistrati .

(2) ITCSMS sau LCCSMS inregistreaza cultura pentru inspectia in camp in vederea certificarii daca sunt indeplinite prevederile prezentelor reguli si norme si acorda numarul de identitate al culturii.

(3) Suprafata minima admisa pentru inspectia unei culturi semincere din categoria biologica Certificata este de 2 ha.

 

Sectiunea a II-a. Inspectia culturilor semincere

            Art.15. – (1) Numarul minim de inspectii in camp in timpul vegetatiei este de 4 pentru materialul Prebaza si Baza si 3 pentru samanta Certificata. Inspectorii ITCSMS sau LCCSMS inspecteaza culturile ori de cate ori considera necesar.

(2) Inspectorii oficiali preleveaza cel putin o proba de frunze, intr-un moment adecvat  pentru testarea virotica, pentru materialul Prebaza.

(3) Probele pentru testare si verificare oficiala se ridica de inspectorii oficiali.

 

Sectiunea a III-a. Obiectivele de inspectie si conditiile de aprobare in camp

Art.16. – (1) Inainte sau la plantare se verifica:

a) provenienta, calitatea, starea sanitara a materialului de plantat;

b) rotatia si distantele de izolare care trebuie sa corespunda cerintelor din tabelul 1;

c) documentele eliberate de laboratoarele acreditate care atesta ca terenul ce urmeaza a fi plantat cu cartof pentru samanta  este liber de nematozi cu chisti (Globodera rostochiensis si pallida) si raia neagra (Synchytrium endobioticum).

(2) Cultura trebuie sa fie libera de raia neagra (Synchytrium endobioticum), putregaiul inelar (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) si alte organisme de carantina (Ralstonia solanacearum).

 

Tabelul 2. Rotatia si distantele minime de izolare a culturilor de cartof  pentru samanta

 

Categoria

Biologica

Unitatea

de control

ha

(maxi-mum)

Rotatia

ani (mini-mum)

Distantele minime de izolare (m) fata de:

Vatra satului si culturi de consum

Culturi pentru samanta din categoria biologica:

Soiuri diferite din aceeasi categorie biologica

Sere si solarii

Prebaza

Baza

Certificata:

C  A

C  B

Prebaza

20

4

300

-

10

50

100

1,5

500

Baza

50

4

300

10

-

10

20

1,5

300

Certificata A

100

3

150

50

10

-

10

1,5

300

Certificata B

100

3

150

100

20

10

-

1,5

      200

            Nota: Nu se iau in considerare gradinile si parcelele mici, izolate, daca se cultiva cu o categorie biologica imediat inferioara, iar eliminarea plantelor virozate se face concomitent cu eliminarea celor din cultura de samanta. Distantele de izolare pot fi reduse daca sunt asigurate conditii de evitare a infectiilor virotice (spatii protejate de afide, perdele de protectie, zone izolate, etc).

(3) Cand plantele au 15 - 25 cm inaltime, pana la inflorire, se verifica densitatea culturii si uniformitatea plantelor, starea de intretinere si starea fitosanitara privind infectiile cu virusurile cartofului: A, M, S, X, Y (inclusiv Yo, Yn, Yc, Yntn) si Potato leaf roll virus ( rasucirea frunzelor), Tomato spotted wilt virus ( boala petelor de bronz), Potato stolbur mycoplasm ( stolburul), precum si unele boli criptogamice si bacteriene. Se determina procentul de plante prezentand simptome ale infectiei cu:

            a) viroze grave: rasucire, mozaicuri care produc incretirea foliolelor si reduc talia plantei;

            b) viroze usoare: mozaicuri care produc simple decolorari, fara deformarea frunzelor sau reducerea taliei plantei;

            c) bacterioze: Erwinia spp, in special Erwinia carotovora var. atroseptica si chrysanthemi; 

            La aceasta inspectie, cultura se declaseaza la o categorie inferioara sau se respinge daca procentul de viroze depaseste dublul tolerantei admise in tabelul 3, col. 4.

(4) Determinarea densitatii, a infectiei cu viroze si Erwinia spp. se face in 10 puncte pe parcele de pana la 10 ha, iar pentru parcele mai mari se adauga cate un punct pentru fiecare 5 ha. Densitatea culturii se stabileste prin numararea plantelor  pe un rand, pe o lungime corespunzatoare unei suprafete de 10 mp, iar infectia cu viroze si Erwinia spp. prin analiza vizuala a cate 50 plante pe doua randuri alaturate, totalizand 100 plante in fiecare punct. Punctele vor fi dispuse randomizat.

(5) In perioada de la inflorire si pana la maturitatea fiziologica, in acelasi numar de puncte stabilite la inspectia anterioara, se determina procentul de plante netipice si straine soiului si daca este cazul, se indica executarea lucrarii de purificare. Se verifica modul in care s-a executat eliminarea plantelor infectate cu viroze si Erwinia, considerandu-se ca plante infectate si tuberculii ramasi in cuiburi dupa smulgerea tufelor. In cazul neincadrarii in  indicii prevazuti in tabelul 3. (col. 2-5) se acorda un termen pentru rectificarea lucrarilor, care nu va depasi data de 20 iulie pentru soiurile timpurii si semitimpurii si 1 august pentru soiurile semitarzii si tarzii. La incheierea lucrarilor de rectificare se verifica din nou incadrarea in indicii prevazuti in tabelul 3. (col. 2-5). Agentul economic producator are obligatia efectuarii lucrarilor de purificare si eliminare, inaintea fiecarei inspectii oficiale.

 

Tabelul 3.  Norme de puritate biologica si stare fitosanitara

Categoria biologica la recoltare

Procent maxim admis %

de plante straine

de plante netipice soiului

la o inspectie in camp -

total viroze

la ultima inspectie in camp –Erwinia spp.

Rhizoctonia solani**

Testare

virotica

Samanta Prebaza

0

0

0,1

0

3

0,5*

Samanta Baza

clasa SE

 

0,1

 

0,25

 

0,5*

 

0,5

 

5

 

4,0*

Samanta Baza

clasa E

 

0,1

 

0,25

 

1,0*

 

1,0

 

5**

 

4,0*

Samanta Certificata clasa A

 

0,2

 

0,5

 

3,0**

 

2,0

 

10**

 

8,0**

Samanta Certificata clasa B

 

0,2

 

0,5

 

5,0**

 

2,0

 

10**

 

10,0**

 * Se iau in considerare atat virozele grave cat si cele usoare.

** Se iau in considerare simptomele de viroze grave, nu se iau in considerare mozaicurile usoare cu simptome de decolorari fara deformarea frunzelor.

 

(6) In perioada stabilita pentru intreruperea vegetatiei se controleaza daca lucrarea de distrugere a vrejilor s-a executat corect si in termenul stabilit. Daca intreruperea vegetatiei nu s-a facut in termenul indicat din cauze obiective (ploi sau alte cauze), inspectorul aprobator poate acorda un nou termen de maximum 3 zile, dupa care se verifica corectitudinea efectuarii lucrarii.

(7) Cu o saptamana  inainte de recoltare se executa o noua inspectie, cand se verifica daca s-au recoltat si transportat din camp plantele marginale inclusiv tuberculii si eventual, portiunile delimitate de inspectorul aprobator pentru realizarea spatiilor de izolare, care pot fi de 10 - 12 m de fiecare parte a parcelei.

(8) Dupa circa 15 zile de la intreruperea vegetatiei, in loturile la care nu a inceput recoltarea, se verifica lastarirea, indicandu-se daca este cazul, termenul de trei zile pentru distrugerea noilor lastari, dupa care se verifica executarea corecta a lucrarii.

(9) Daca au fost respectate toate prevederile acestor norme, se evalueaza productia si se recolteaza probele pentru testarea virotica si pentru verificarea in postcontrol, de catre inspectorul aprobator in prezenta producatorului, astfel:

a)      din parcelele mai mici de 20 ha se ridica o proba medie constituita din tuberculi

 

 recoltati in 20 puncte, iar din parcelele care depasesc 20 ha se ridica in plus cate o proba pentru fiecare transa de 20 ha;

            b) pentru evaluarea productiei se recolteaza toti tuberculii de la 5 cuiburi alaturate de pe un rand din cele 20 puncte de analiza stabilite pe diagonala solei sau randomizat. Se cantareste productia totala  si pe calibre a celor 100 de cuiburi, in conformitate cu reglementarile in vigoare. Productia de samanta la hectar se calculeaza tinand seama de densitatea stabilita conform prevederilor de la art.16 (4);

            c) din aceleasi puncte se recolteaza probe pentru analiza infectiei cu viroze. Marimea probei este de 500 tuberculi, prelevandu-se din fiecare punct cate 25 tuberculi (cate un tubercul de marime mijlocie la cuib, din cate 5 cuiburi pe rand, din 5 randuri alaturate). Probele se ambaleaza in saci noi, se sigileaza si se expediaza la ITCSMS Brasov, de catre producator, in 48 ore de la data recoltarii, dar nu mai tarziu de 15 august pentru soiurile timpurii si semitimpurii, respectiv 1 septembrie pentru soiurile semitarzii si tarzii cu mentiunea „TESTARE VIROTICA”. In fiecare sac se introduce o eticheta invelita in punga de material plastic, pe care inspectorul aprobator inscrie: codul probei, soiul, categoria biologica, suprafata reprezentata de proba, data intreruperii vegetatiei si data recoltarii probelor. Punga de material plastic, dupa introducerea etichetei, trebuie sa se inchida etans pentru a nu se deteriora inscrisul. In cazul in care dintr-o sola se ridica doua probe se va face mentiunea P1 (proba 1) si P2 (proba 2). Productia recoltata pe sole se lotizeaza si depoziteaza conform probelor prelevate;

            d) cand se expediaza mai multe probe din aceeasi unitate se intocmeste un borderou de ridicare si expediere a probelor. Pentru  fiecare proba, inspectorul aprobator completeaza o fisa de ridicare a probei. Borderoul centralizator al fiselor se va expedia de ITCSMS-uri sau LCCSMS la ITCSMS Brasov, odata cu probele pentru testarea virotica. In cazul in care expedierea probelor si a borderoului nu se face in termen de 3 zile de la recoltarea probelor, acestea nu se mai analizeaza si se recolteaza alte probe de catre inspectorul aprobator.

            Art.17. – Dupa efectuarea ultimei inspectii in camp, inspectorul intocmeste Actul de inspectie in camp, cu mentiunea „admis sub rezerva” sau, daca este cazul, cu respingerea acesteia, avand in vedere si decizia carantinei fitosanitare.

 

Sectiunea a IV-a. Testarea virotica a cartofului pentru samanta

            Art.18. – (1) Categoriile supuse testarii virotice sunt: Prebaza, Baza si samanta Certificata clasele A si B definite la art. 3 alin. (2), (3) si (4).

(2) Din fiecare proba se retine material, pentru repetarea testarii, in cazul in care producatorul o solicita. In acest caz testarea se executa in prezenta reprezentantului unitatii.

(3) Buletinele de analiza pentru testarea virotica se expediaza de catre ITCSMS Brasov in maximum 10 saptamani de la primirea probelor, la ITCSMS-uri sau LCCSMS, iar  centralizatorul acestora la INCS.

(4) Rezultatele testelor virotice in postrecolta pentru virusurile prevazute in art.16 alin. (3) stabilesc categoria biologica definitiva a culturii de cartof pentru samanta, conform normelor din tabelul nr. 3, col.7, iar ITCSMS elibereaza Actul de inspectie in camp, cu decizia definitiva a categoriei biologice.

 

Sectiunea a V-a. Declasarea si respingerea culturilor semincere

            Art.19. – (1) Se declaseaza, la o categorie inferioara, culturile de cartof pentru samanta la care:

            a) nu s-au respectat distantele de izolare;

            b) nu s-a respectat rotatia minima prevazuta;

            c) nu s-a intrerupt vegetatia la termen;

            d) nu s-a corectat  distrugerea vrejilor in termenul stabilit;

            e) nu s-au distrus lastarii in termen de trei zile la culturile relastarite;

            f) nu s-a indepartat de pe teren productia recoltata de pe randurile marginale si cuiburile frontale;

            g) nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul nr. 3, col. 2-6, la categoria respectiva, iar dupa testul virotic in tabelul nr. 3, col. 7;

            h) la cererea producatorului.

(2) Se resping de la aprobare in camp culturile care pe langa conditiile de respingere din Anexa nr.1, nu le indeplinesc nici pe urmatoarele:

            a) nu s-a respectat rotatia minima nici dupa declasare;

            b) prezinta atac de organisme daunatoare de carantina fitosanitara;

            c) nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul 3, col. 2-6;

            d) nu s-au trimis probe pentru testarea virotica;

e) testul virotic nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul 3, col. 7;

f) nu prezinta contract sau acord de multiplicare pentru soiurile protejate.

 

CAPITOLUL V

Controlul si certificarea loturilor de cartof pentru samanta

 

Art.20. – (1) Controlul loturilor pentru certificare se face de catre inspectorii oficiali, de la recoltare pana la ambalarea definitiva, prin ridicarea de probe oficiale, verificand conditiile de respectare a calitatii cartofului pentru samanta.

(2) Tuberculii pentru samanta trebuie sa se incadreze in limitele cuprinse in tabelul nr. 4 si sa fie liberi de organismele Synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, Pseudomonas (Ralstonia) solanacearum, Globodera rostochiensis si  Globodera pallida.

 

Tabelul nr. 4. Conditii minime de calitate a loturilor de cartof pentru samanta

 

Nr.

crt.

Impuritati, defecte si organisme daunatoare

% maxim admis din greutate

Prebaza si Baza (clasele SE si E)

Certificata

(clasele A si B)

1

Impuritati

1,0

2,0

2

Defecte externe

3,0

3,0

3

Putregaiuri umede si uscate cauzate de alte specii de ciuperci decat cele de carantina fitosanitara

 

0,5

 

1,0

4

Raia comuna

5,0

5,0

5

Rizoctonioza cartofului

5,0

5,0

 

Total  tolerante de la punctele 2, 3, 4

6,0

6,0

Nota:

a) Se considera impuritati: pamant aderent si liber, pietre, paie, colti rupti etc.

b) Se considera defecte externe: vatamari ale pulpei, cauzate de actiuni mecanice sau rozaturi provocate de animale, mai adanci de 5 mm si care ocupa pana la 20 % din suprafata tuberculului, crapaturi fiziologice peste 5 mm adancime, cicatrizate sau malformatii pe maxim 10 % din suprafata tuberculului.

c) La raia comuna se iau in considerare numai tuberculii afectati mai mult de 1/3 din suprafata, excluzand forma reticulata superficiala.

d) La rizoctonioza, se iau in considerare numai tuberculii infectati pe mai mult de 1/3 din suprafata.

e) Tuberculii obtinuti prin micropropagare sunt exceptati de la dimensiunile de calibrare prevazute in tabel.

(3) Cartofii de samanta pot fi comercializati numai daca tuberculii au un calibru minim in asa fel incat sa nu treaca printr-un ochi patrat cu latura de 25 mm. Daca tuberculii au un calibru mai mare de 35 mm, respectiv nu trec printr-un ochi patrat cu latura de 35 mm, limitele superioare si inferioare ale calibrului sunt exprimate in multiplu de cinci. In functie de dimensiunile tuberculilor, calibrele sunt urmatoarele:

a) calibrare fractionata: 25 – 35 mm; 35 – 45 mm; 45 – 55 mm, peste 55 mm;

b) calibrare simpla: 25 – 45 mm; 35 – 55 mm, peste 55 mm.

In cazul calibrarii simple, abaterea maxima de la calibru, a tuberculilor unui lot, este astfel incat, diferenta dimensiunilor intre laturile a doua ochiuri patrate folosite, nu depaseste 25 mm. Toleranta maxima admisa, a unui lot de samanta, fata de calibrul minim si maxim este 3% din greutate.

(4) In cazul in care lotul analizat nu corespunde indicilor de calitate prevazuti in tabelul nr. 4 si tolerantei calibrului, agentul economic care a executat ambalarea are obligatia sa reconditioneze lotul.

(5) Inainte de livrarea cartofului de la producator, la recoltare sau conditionare se analizeaza la un laborator acreditat prezenta nematozilor cu chisti la o proba de pamant de pe tuberculi. Lipsa buletinului de analiza sau prezenta acestora este o conditie de respingere a lotului.

(6) Tuberculii cu colti mai mari de 1 cm nu trebuie sa depaseasca 50 %, iar cei   afectati de ger trebuie sa fie sub  2 % din numarul total.

(7) Documentele de certificare definitive, respectiv Certificatul oficial de calitate si etichetele oficiale, se elibereaza de ITCSMS sau LCCSMS, la cererea furnizorului, prin „Declaratia de certificare a loturilor de samanta”, daca, dupa inspectia in camp, testarea virotica si analiza calitativa, cartoful pentru samanta corespunde prezentelor norme. Dupa 30 noiembrie, daca livrarea cartofului pentru samanta nu se face in termen de 15 zile de la eliberarea  Certificatului oficial de calitate, se va reface analiza calitatii lotului inainte de livrare, iar daca lotul corespunde calitativ, se va prelungi valabilitatea documentelor de certificare.

 

CAPITOLUL VI

Lotul si  analiza calitatii cartofului pentru samanta

 

Art.21. – (1) Calitatea cartofului pentru samanta se verifica pe loturi omogene din acelasi soi, aceeasi categorie biologica si acelasi calibru. Greutatea maxima a lotului este de 50 tone. Fiecare lot va purta un numar de referinta propriu atribuit oficial.

(2) Prelevarea, formarea probelor si metodele de analiza calitatii se efectueaza conform prevederilor din Anexa nr. 2.5.1.

 

CAPITOLUL VII

Verificarea in postcontrol

 

Art.22. – (1) Campul de verificare a cartofului pentru samanta privind puritatea varietala si starea fitosanitara este format din parcele de 100 plante, care se realizeaza cu materialul recoltat pentru proba de analiza.

(2) Verificarea in  postcontrol a cartofului de samanta se face, prin sondaj, in conformitate cu precizarile din Anexa nr.1, Titlul VII, a prezentului ordin.

3) Puritatea varietala, in descendenta directa, trebuie sa corespunda urmatoarelor conditii:

a) procentul ca numar de plante neconforme soiului sa nu depaseasca 0,25 pentru samanta Prebaza si Baza si 0,5 pentru samanta Certificata, clasele A si B;

b) procentul ca numar de plante din soiuri straine sa nu depaseasca 0,1 pentru samanta Prebaza si Baza si 0,2 pentru samanta Certificata, clasele A si B.

(4) In cazul exportului, se verifica o proba pentru fiecare lot, din toate categoriile biologice.

 

CAPITOLUL IX

Comercializarea cartofului pentru samanta

 

            Art.23. – (1) Transportul cartofului pentru samanta  de la producator la beneficiarul prelucrator, in urma vanzarii sau pentru prestare de servicii, se face in baza adeverintei de transport eliberata de catre ITCSMS sau LCCSMS. Daca se transporta in ambalaje (saci sau containere), acestea vor purta o eticheta provizorie plasata in interior sau exterior, cuprinzand numele producatorului, soiul, categoria biologica si numarul de identitate.

(2) Conditiile de preluare a cartofului pentru samanta de la producator la prelucrator, ca samanta necertificata final, sunt:

            a) in stare bruta: in vrac sau ambalat;

            b) in stare conditionata:  containerizat sau in saci.

(3) Transportul in vrac se face in containere si mijloace de transport acoperite, curatate dupa fiecare transport, cu tuberculi din acelasi soi, categorie si de la acelasi producator.

            Art.24. – (1) Livrarea cartofului pentru samanta catre beneficiarul final se face pe loturi, in ambalaje, saci de pana la 50 kg. sau containere, inchise, sigilate si etichetate oficial, sau la intelegere intre parti si in alte ambalaje sigilate, iar catre comerciantii intermediari numai in saci sigilati si etichetati oficial.

(2) Comerciantii care nu au calitatea de prelucrator de cartof de samanta vor livra produsul numai ambalat, asa cum l-au receptionat de la  prelucrator.

(3) Mentiunile inscrise pe eticheta oficiala sunt:

            a) „Reguli si norme ROMANIA”

            b) Autoritatea de certificare;

            c) Numarul de referinta al lotului;

            d) Specia, denumirea botanica si comuna;

            e) Soiul;

            f) Categoria si clasa eventual;

            g) Luna si anul sigilarii ambalajului;

            h) Greutatea neta declarata;

            i) Calibru;

            j) Tara de producere ( in cazul reambalarii cartofilor din import).

(4) Dimensiunile minime ale etichetei sunt 110 mm x 67 mm, iar culorile vor fi cele corespunzatoare categoriei biologice, precum si cu respectarea celorlalte prevederi privind eticheta oficiala din anexa nr.1.

(5) Primul furnizor care a efectuat conditionarea si ambalarea poate atasa pe langa eticheta oficiala si o eticheta proprie a furnizorului.

(6) La comercializare, cartoful pentru samanta va fi insotit de pasaport fitosanitar conform prevederilor in vigoare. Eticheta oficiala prevazuta la alin.(3) si (4) poate constitui pasaport fitosanitar daca se precizeaza in mod expres acest lucru pe eticheta si daca autoritatea fitosanitara nu dispune altfel.

(7) Tuberculii tratati nu pot fi pastrati, transportati sau vanduti decat in ambalaje inchise si marcate. In cazul tratarii tuberculilor, toate tratamentele chimice sunt mentionate fie pe eticheta oficiala, fie pe o eticheta a furnizorului,  pe ambalaje sau pe containere, marcate astfel:

            MATERIAL TRATAT CU ......(denumirea produsului comercial si a substantei active)

            NU SE VA UTILIZA PENTRU CONSUMUL UMAN SAU ANIMAL

(8) Contestatiile privind calitatea cartofului pentru samanta se iau in considerare daca s-au facut in 48 ore de la sosirea produsului in statia CFR de destinatie sau la beneficiar (in cazul transportului auto) si se rezolva de unitatea care a livrat marfa si de beneficiar cu concursul autoritatii oficiale din judetul de destinatie al transportului. Agentii economici care livreaza en gross cartofi pentru samanta, au obligatia ca, in afara documentelor de transport, la fiecare mijloc de transport sa elibereze si certificatul de calitate al furnizorului, emis de furnizor pe baza Certificatului oficial de calitate.

(9) La vanzarea cu amanuntul eticheta oficiala tine loc de certificat de calitate.

(10) Fiecare furnizor producator, prelucrator sau comerciant are obligatia de a tine evidenta cantitatilor de cartof de samanta pe proveniente si destinatii, din fiecare lot, a etichetelor oficiale si a celorlalte documente, intr-un registru de intrari si iesiri, tinute la dispozitia ITCSMS sau LCCSMS, conform prevederilor din Anexa nr.1 a prezentului ordin .

 

 

Anexa nr. 2.5.1.

 

 

Prelevarea, formarea probelor si metode de analiza a calitatii

cartofului pentru samanta

 

 

1. Prelevarea si formarea probelor

 

a) Din ambalaje, in functie de marimea lotului, probele elementare, in cantitate de 5 kg fiecare, se iau astfel:

                        - pana la 100 ambalaje, din 10 ambalaje;

                        - de la 101 la 200 ambalaje, din 20 ambalaje;

                        - de la 201 la 1000 ambalaje, din 30 ambalaje;

                        - peste 1000 ambalaje, din cate 30 ambalaje pentru fiecare 1000 ambalaje.

            b) probele elementare se unesc si formeaza proba bruta;

c) proba bruta se analizeaza ca atare daca nu depaseste 50 kg. Daca proba bruta este mai mare, se reduce prin metoda sferturilor la o proba de laborator de 50 kg.

 

 

2. Metode de analiza a calitatii

 

Verificarea aspectului se face vizual.

Determinarea corpurilor straine se face astfel: din proba de laborator se separa corpurile straine si se cantaresc separat cu o precizie de 10 g. Masa lor se raporteaza la masa initiala a probei.

Determinarea marimii (calibrului) tuberculilor se face astfel:

a) se numara toti tuberculii din proba;

b) se trec tuberculii din proba prin calibratoare cu ochiuri patrate, cu dimensiunile corespunzatoare limitelor stabilite pentru fiecare calibru;

c) se cantaresc tuberculii cu dimensiuni mai mari sau mai mici decat limitele stabilite.

Determinarea defectelor si a starii fitosanitare se face astfel:

            a) se aleg mai intai tuberculii atacati de putregai umed si uscat, raie comuna,  rizoctonioza, cu defecte externe, impuritati si se cantaresc separat;

b) pentru constatarea atacului de putregai umed si uscat din interiorul tuberculilor, se sectioneaza la intamplare 100 tuberculi din proba, iar greutatea celor gasiti bolnavi se aduna la greutatea celor atacati vizibil;

            c) pentru determinarea celorlalte defecte se aleg tuberculii necorespunzatori, conform prevederilor din tabelul  4.  Daca un tubercul prezinta doua sau mai multe defecte, el se apreciaza dupa defectul cel mai mare.