Anexa
nr. 2.5.
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.1.
– (1) Regulile si normele tehnice specifice de mai jos se aplica in
completarea Regulilor si normelor tehnice generale privind producerea in
vederea comercializarii, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii,
precum si comercializarea semintelor de cereale, oleaginoase si textile,
plante furajere, sfecla, cartof si legume si armonizeaza in legislatia
nationala prevederile specifice ale Directivei CE nr. 66/403/CEE privind
comercializarea cartofului de samanta, cu amendamentele ulterioare, inclusiv
Directiva CE nr.98/96/CE.
(2)
Prezentele reguli si norme se aplica producerii in vederea comercializarii si
comercializarii tuberculilor pentru samanta destinati producerii de tuberculi
pentru multiplicare sau productiei de consum din specia: Solanum
tuberosum L.- Cartof.
(3)
Cartoful pentru samanta se poate produce si comercializa de catre agenti
economici inregistrati, atunci cand cartoful pentru samanta indeplineste
conditiile prevazute de prezentele reguli si norme pentru a putea fi
certificat oficial de ITCSMS sau LCCSMS.
Art.2. – (1) Materialul initial si Prebaza trebuie sa satisfaca
urmatoarele cerinte cand se folosesc metodele de micropropagare care includ
tehnica de inmultire prin meristeme:
a) tuberculul mama trebuie sa fie autentic soiului si gasit liber de
urmatoarele organisme daunatoare: Erwinia spp. in special Erwinia carotovora
var. atroseptica, Erwinia chrysanthemi, virusii rasucirea frunzelor, A, M, S,
X, si Y, testate oficial sau sub supraveghere oficiala in conformitate cu
metodele internationale acceptate;
b) materialul inmultit „in vitro”, derivat din tuberculul mama
intr-un anumit numar de etape, trebuie sa corespunda cerintelor prevazute la
lit.a), iar testarea se efectueaza prin sondaj, inclusiv a autenticitatii
soiului, in conformitate cu Standardul UN/ECE.
(2)
Operatiunile de selectie a materialului initial si Prebaza si rezultatele
examinarilor privind autenticitatea, puritatea varietala, infectia cu virusuri
si alte organisme daunatoare se evidentiaza intr-un registru de selectie
conservativa si fitosanitara al fiecarui ameliorator sau mentinator de soi,
controlat si avizat de inspectorul sef teritorial.
(3)
Producerea cartofului pentru samanta in vederea comercializarii se realizeaza
de catre producatori inregistrati daca indeplinesc conditiile prevazute de
prezentele reguli si norme pentru a putea fi certificat oficial.
Art.3.
– (1) Schema de inmultire prin selectie clonala este urmatoarea:
a) materialul initial, constituit din planta initiala si tuberculii
rezultati din aceasta, trebuie sa fie autentic si gasit liber de organisme
daunatoare conform art.2 alin.(1) lit.a);
b)
descendentele materialului initial se inmultesc succesiv prin selectie
clonala, respectiv clonele A si B, de
catre amelioratorul sau mentinatorul soiului
si trebuie sa satisfaca conditiile prevazute la art.2 alin.(1) lit.a);
c)
materialul initial si clonele A si B constituie categoria biologica samanta
Amelioratorului obtinute de mentinatorul soiului.
(2)
Materialul din categoria biologica Prebaza cuprinde clonele C, D sau E libere
de organisme daunatoare, apartinand aceluiasi soi, obtinute de mentinatorul
soiului sau sub responsabilitatea sa si care in urma controlului si testarii
oficiale corespunde conditiilor prevazute in tabelul nr.3.
(3)
Materialul din categoria biologica Baza cuprinde:
a) descendenta aceluiasi soi provenita din Prebaza, respectiv din
clonele C, D sau E, si care, in urma controlului si testarii oficiale,
corespunde indicilor de puritate si stare fitosanitara prevazuti in tabelul
nr.3, constituie samanta Baza, clasa Superelita.
b) descendenta aceluiasi soi provenita din Superelita sau din clonele
C, D si E, si care,
in
urma controlului si testarii oficiale, corespunde indicilor de puritate si
stare fitosanitara prevazuti in tabelul nr.3, constituie samanta Baza, clasa
Elita.
(4)
Materialul din categoria biologica Certificata cuprinde 2 clase:
a) descendenta aceluiasi soi, provenita din samanta Baza, clasa Elita,
sau din declasarea materialului Prebaza sau Baza, clasa Superelita, si care,
in urma controlului si testarii oficiale, corespunde indicilor din tabelul
nr.3, constituie clasa A;
b) descendenta aceluiasi soi provenita din clasa A sau din declasarea
materialului Prebaza sau Baza, si care, in urma controlului si testarii
oficiale, corespunde indicilor din tabelul nr.3, constituie clasa B.
(5)
Clasele comunitare sunt prevazute in Directiva Consiliului nr. 93/17/CEE, care
stabileste 3 clase comunitare CEE 1, CEE 2, CEE 3 pentru materialul din
categoria Baza, care pot circula liber in toate zonele cu exigenta sporita din
tarile U.E. Pentru incadrarea in clasele comunitare, rezultatele
determinarilor provizorii efectuate in timpul inspectiei in camp a culturii si
suplimentate, in caz de dubiu, prin teste de laborator pe frunze prin metoda
Elisa trebuie, pe langa celelalte conditii prevazute in prezentele norme sa se
incadreze in limitele prevazute in tabelul 1, cu conditia ca generatia
anterioara (Prebaza) clasei CEE 1 sa aiba 0 % Erwinia spp. si 0,1 % total
virus (rasucirea frunzelor, Y, A, M, S, X), cu exceptia generatiei anterioare
(Prebaza) clasei CEE 2 sau CEE 3 la care este admisa Erwinia spp. 0,25 %:
Tabel
nr.1. Conditii specifice pentru clasele comunitare
|
CEE
1 % |
CEE
2 % |
CEE
3 % |
A.
Cultura: |
|
|
|
Erwinia spp.% maxim pe total notari |
0 |
0,5 |
1 |
Boli virotice - % maxim pe total notari |
0,5 |
0,5 |
1 |
B.
Lotul de samanta |
|
|
|
- pamant si corpuri straine |
1 |
1 |
1 |
- putregai umed si uscat |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
(6)
La cererea beneficiarului, pe eticheta oficiala de culoare alba se va
inscriptiona clasa CE in care se incadreaza materialul
si conformitatea cu normele C.E.
CAPITOLUL
II
Regulile
si normele producerii cartofului pentru samanta
Sectiunea
I. Amplasarea culturilor semincere
Art.4. – (1) Amplasarea culturilor semincere se face in zonele
favorabile cartofului pentru samanta, stabilite de INCS, ICPC Brasov si
aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Zonele pot fi
revizuite periodic.
(2)
In fiecare zona se pot produce numai categoriile de cartof stabilite, astfel:
a) zona I, zone si microzone „inchise”: samanta Prebaza, Baza si
Certificata clasa A;
b) zona a II-a in microzone favorabile: samanta Certificata in una sau
doua generatii;
c) zona a III-a in amplasamente speciale: samanta Certificata o singura
generatie.
Sectiunea
a II-a. Calitatea si starea sanitara la infiintarea culturii
Art.5. – (1) Pentru infiintarea culturilor de cartof pentru samanta
se admite numai cartof certificat
de ITCSMS sau LCCSMS, cu starea sanitara corespunzatoare prezentelor norme,
determinata pe baza verificarii in cultura, in precultura si a analizelor de
carantina fitosanitara.
(2)
Terenul trebuie sa fie liber de nematozi cu chisti din genul Globodera spp.,
precum si de raia neagra (Synchytrium endobioticum), atestat cu buletin de
analiza eliberat de un laborator acreditat.
Sectiunea
a III-a. Rotatia si izolarea
Art.6. – Rotatia si distantele de izolare trebuie sa indeplineasca
conditiile din tabelul 2.
Sectiunea
a IV-a. Identificarea culturii
Art.7. – Culturile de cartof pentru samanta se identifica de
producator prin tablite care sa
mentioneze
numele producatorului, numarul autorizatiei sau numarul de identitate al
culturii,
numele
soiului si categoria biologica plantata.
Sectiunea
a V-a. Purificarea varietala si sanitara
Art.8. – Eliminarea plantelor netipice si straine soiului, precum si
a celor infectate cu organisme daunatoare (viroze grave si usoare, bolile
prevazute in prezentele norme si a celor de carantina) este obligatorie,
incepand de la pornirea in vegetatie pana la distrugerea vrejilor. Eliminarea
trebuie efectuata prin smulgerea plantei, inclusiv a tuturor tuberculilor,
indepartarea lor din cultura in saci de plastic la o distanta de cel putin 100
m si distrugerea lor chimica sau prin ingroparea adanca in pamant.
Sectiunea
a VI-a. Starea culturala
Art.9. – (1) Cultura trebuie bine intretinuta din punct de vedere al
combaterii organismelor daunatoare si al cresterii plantelor. Culturile
invecinate trebuie intretinute corespunzator si se elimina plantele gazda sau
cele afectate de boli si daunatori, in limitele distantelor de izolare.
(2)
Starea culturala necorespunzatoare poate conduce la respingerea sau declasarea
culturii.
Sectiunea
a VII-a. Intreruperea vegetatiei
Art.10. – (1) Distrugerea vrejilor (chimica si/sau mecanica) pentru
intreruperea migrarii virusurilor din aparatul foliar la tuberculi este
obligatorie.
(2)
Laboratoarele judetene de prognoza si avertizare din cadrul Directiilor
fitosanitare judetene si a Municipiului Bucuresti impreuna cu ITCSMS sau
LCCSMS urmaresc evolutia zborului afidelor vectoare ale virozelor cartofului,
pe zone, si emit „Buletinul de avertizare” pentru intreruperea vegetatiei
la momentul potrivit.
(3)
Dupa intreruperea vegetatiei este obligatorie distrugerea lastarilor care mai
apar pana la recoltare.
CAPITOLUL
III
Recoltarea
si depozitarea
Sectiunea
I. Recoltarea
Art.11. – (1) Inainte de recoltare inspectorul poate dispune
eliminarea unor randuri marginale si a unor plante din capetele parcelei, daca
considera ca prezenta lor afecteaza calitatea fitosanitara a materialului de
plantat.
(2)
Recoltarea, transportul si depozitarea se executa cu atentie pentru a se evita
taierea sau ranirea tuberculilor sau amestecul soiurilor si al categoriilor
biologice.
Sectiunea
a II-a. Depozitarea
Art.12. – (1) Cartoful pentru samanta va fi preinsilozat, protejat de
intemperii, o perioada de 7 - 10 zile, timp in care se vor evidentia bolile si
cicatriza eventualele rani.
(2)
Prin depozitare se are in vedere:
a) limitarea pierderilor cauzate de respiratie, transpiratie, incoltire
si boli ale tuberculilor;
b) evitarea amestecurilor;
c) dirijarea conditiilor de mediu si a germinatiei.
(3)
Spatiile de depozitare, ambalajele, materialele si utilajele folosite trebuie
dezinfectate inainte, precum si in timpul depozitarii cand este cazul.
(4)
Loturile de cartof trebuie separate si identificate atat inainte, cat si dupa
conditionare, pe producator, soi si categorie biologica.
(5)
Ambalajele utilizate dupa conditionare trebuie sa fie noi sau curate si
dezinfectate. ITCSMS poate interzice folosirea ambalajelor care nu satisfac
aceste exigente.
Sectiunea
a III-a. Tratamente
Art.13. – (1) Orice tratament care inhiba
incoltirea tuberculilor de cartof pentru samanta este interzis.
(2)
Tratamentele chimice aplicate tuberculilor cu produse omologate pentru
cartoful de samanta vor fi aduse la cunostinta ITCSMS, LCCSMS si a
beneficiarilor.
CAPITOLUL
IV
Inspectia
culturilor pentru cartoful pentru samanta
Sectiunea
I. Declaratia de multiplicare
Art.14. – (1) Formularul de cerere pentru inspectia in camp a
culturii in vederea certificarii se trimite la ITCSMS sau LCCSMS, conform
prevederilor din Anexa nr.1 a prezentelor reguli si norme, de catre
producatorii multiplicatori inregistrati .
(2)
ITCSMS sau LCCSMS inregistreaza cultura pentru inspectia in camp in vederea
certificarii daca sunt indeplinite prevederile prezentelor reguli si norme si
acorda numarul de identitate al culturii.
(3)
Suprafata minima admisa pentru inspectia unei culturi semincere din categoria
biologica Certificata este de 2 ha.
Sectiunea
a II-a. Inspectia culturilor semincere
Art.15. – (1) Numarul minim de inspectii in camp in timpul vegetatiei
este de 4 pentru materialul Prebaza si Baza si 3 pentru samanta Certificata.
Inspectorii ITCSMS sau LCCSMS inspecteaza culturile ori de cate ori considera
necesar.
(2)
Inspectorii oficiali preleveaza cel putin o proba de frunze, intr-un moment
adecvat pentru testarea virotica,
pentru materialul Prebaza.
(3)
Probele pentru testare si verificare oficiala se ridica de inspectorii
oficiali.
Sectiunea
a III-a. Obiectivele de inspectie si conditiile de aprobare in camp
Art.16.
– (1) Inainte sau la plantare se verifica:
a)
provenienta, calitatea, starea sanitara a materialului de plantat;
b)
rotatia si distantele de izolare care trebuie sa corespunda cerintelor din
tabelul 1;
c)
documentele eliberate de laboratoarele acreditate care atesta ca terenul ce
urmeaza a fi plantat cu cartof pentru samanta
este liber de nematozi cu chisti (Globodera rostochiensis si pallida)
si raia neagra (Synchytrium endobioticum).
(2)
Cultura trebuie sa fie libera de raia neagra (Synchytrium endobioticum),
putregaiul inelar (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) si alte
organisme de carantina (Ralstonia solanacearum).
Tabelul
2. Rotatia si distantele minime de izolare a culturilor de cartof
pentru samanta
Categoria
Biologica |
Unitatea de
control ha
(maxi-mum) |
Rotatia ani
(mini-mum) |
Distantele
minime de izolare (m) fata de: |
||||||
Vatra
satului si culturi de consum |
Culturi
pentru samanta din categoria biologica: |
Soiuri
diferite din aceeasi categorie biologica |
Sere
si solarii |
||||||
Prebaza |
Baza |
Certificata: |
|||||||
C
A |
C
B |
||||||||
Prebaza |
20 |
4 |
300 |
- |
10 |
50 |
100 |
1,5 |
500 |
Baza |
50 |
4 |
300 |
10 |
- |
10 |
20 |
1,5 |
300 |
Certificata
A |
100 |
3 |
150 |
50 |
10 |
- |
10 |
1,5 |
300 |
Certificata
B |
100 |
3 |
150 |
100 |
20 |
10 |
- |
1,5 |
200 |
Nota: Nu se iau in considerare gradinile si parcelele mici, izolate,
daca se cultiva cu o categorie biologica imediat inferioara, iar eliminarea
plantelor virozate se face concomitent cu eliminarea celor din cultura de
samanta. Distantele de izolare pot fi reduse daca sunt asigurate conditii de
evitare a infectiilor virotice (spatii protejate de afide, perdele de
protectie, zone izolate, etc).
(3)
Cand plantele au 15 - 25 cm inaltime, pana la inflorire, se verifica
densitatea culturii si uniformitatea plantelor, starea de intretinere si
starea fitosanitara privind infectiile cu virusurile cartofului: A, M, S, X, Y
(inclusiv Yo, Yn, Yc, Yntn) si Potato leaf roll virus ( rasucirea frunzelor),
Tomato spotted wilt virus ( boala petelor de bronz), Potato stolbur mycoplasm
( stolburul), precum si unele boli criptogamice si bacteriene. Se determina
procentul de plante prezentand simptome ale infectiei cu:
a) viroze grave: rasucire, mozaicuri care produc incretirea foliolelor
si reduc talia plantei;
b) viroze usoare: mozaicuri care produc simple decolorari, fara
deformarea frunzelor sau reducerea taliei plantei;
c) bacterioze: Erwinia spp, in special Erwinia carotovora var.
atroseptica si chrysanthemi;
La aceasta inspectie, cultura se declaseaza la o categorie inferioara
sau se respinge daca procentul de viroze depaseste dublul tolerantei admise in
tabelul 3, col. 4.
(4)
Determinarea densitatii, a infectiei cu viroze si Erwinia spp. se face in 10
puncte pe parcele de pana la 10 ha, iar pentru parcele mai mari se adauga cate
un punct pentru fiecare 5 ha. Densitatea culturii se stabileste prin numararea
plantelor pe un rand, pe o
lungime corespunzatoare unei suprafete de 10 mp, iar infectia cu viroze si
Erwinia spp. prin analiza vizuala a cate 50 plante pe doua randuri alaturate,
totalizand 100 plante in fiecare punct. Punctele vor fi dispuse randomizat.
(5)
In perioada de la inflorire si pana la maturitatea fiziologica, in acelasi
numar de puncte stabilite la inspectia anterioara, se determina procentul de
plante netipice si straine soiului si daca este cazul, se indica executarea
lucrarii de purificare. Se verifica modul in care s-a executat eliminarea
plantelor infectate cu viroze si Erwinia, considerandu-se ca plante infectate
si tuberculii ramasi in cuiburi dupa smulgerea tufelor. In cazul neincadrarii
in indicii prevazuti in tabelul
3. (col. 2-5) se acorda un termen pentru rectificarea lucrarilor, care nu va
depasi data de 20 iulie pentru soiurile timpurii si semitimpurii si 1 august
pentru soiurile semitarzii si tarzii. La incheierea lucrarilor de rectificare
se verifica din nou incadrarea in indicii prevazuti in tabelul 3. (col. 2-5).
Agentul economic producator are obligatia efectuarii lucrarilor de purificare
si eliminare, inaintea fiecarei inspectii oficiale.
Tabelul
3. Norme de puritate biologica si
stare fitosanitara
Categoria
biologica la recoltare |
Procent
maxim admis % |
|||||
de
plante straine |
de
plante netipice soiului |
la
o inspectie in camp - total
viroze |
la
ultima inspectie in camp –Erwinia spp. |
Rhizoctonia
solani** |
Testare virotica |
|
Samanta
Prebaza |
0 |
0 |
0,1 |
0 |
3 |
0,5* |
Samanta
Baza clasa
SE |
0,1 |
0,25 |
0,5* |
0,5 |
5 |
4,0* |
Samanta
Baza clasa
E |
0,1 |
0,25 |
1,0* |
1,0 |
5** |
4,0* |
Samanta
Certificata clasa A |
0,2 |
0,5 |
3,0** |
2,0 |
10** |
8,0** |
Samanta
Certificata clasa B |
0,2 |
0,5 |
5,0** |
2,0 |
10** |
10,0** |
*
Se iau in considerare atat virozele grave cat si cele usoare.
**
Se iau in considerare simptomele de viroze grave, nu se iau in considerare
mozaicurile usoare cu simptome de decolorari fara deformarea frunzelor.
(6)
In perioada stabilita pentru intreruperea vegetatiei se controleaza daca
lucrarea de distrugere a vrejilor s-a executat corect si in termenul stabilit.
Daca intreruperea vegetatiei nu s-a facut in termenul indicat din cauze
obiective (ploi sau alte cauze), inspectorul aprobator poate acorda un nou
termen de maximum 3 zile, dupa care se verifica corectitudinea efectuarii
lucrarii.
(7)
Cu o saptamana inainte de
recoltare se executa o noua inspectie, cand se verifica daca s-au recoltat si
transportat din camp plantele marginale inclusiv tuberculii si eventual,
portiunile delimitate de inspectorul aprobator pentru realizarea spatiilor de
izolare, care pot fi de 10 - 12 m de fiecare parte a parcelei.
(8)
Dupa circa 15 zile de la intreruperea vegetatiei, in loturile la care nu a
inceput recoltarea, se verifica lastarirea, indicandu-se daca este cazul,
termenul de trei zile pentru distrugerea noilor lastari, dupa care se verifica
executarea corecta a lucrarii.
(9)
Daca au fost respectate toate prevederile acestor norme, se evalueaza
productia si se recolteaza probele pentru testarea virotica si pentru
verificarea in postcontrol, de catre inspectorul aprobator in prezenta
producatorului, astfel:
a)
din parcelele mai mici de 20 ha se ridica o proba medie
constituita din tuberculi
recoltati
in 20 puncte, iar din parcelele care depasesc 20 ha se ridica in plus cate o
proba pentru fiecare transa de 20 ha;
b) pentru evaluarea productiei se recolteaza toti tuberculii de la 5
cuiburi alaturate de pe un rand din cele 20 puncte de analiza stabilite pe
diagonala solei sau randomizat. Se cantareste productia totala
si pe calibre a celor 100 de cuiburi, in conformitate cu reglementarile
in vigoare. Productia de samanta la hectar se calculeaza tinand seama de
densitatea stabilita conform prevederilor de la art.16 (4);
c) din aceleasi puncte se recolteaza probe pentru analiza infectiei cu
viroze. Marimea probei este de 500 tuberculi, prelevandu-se din fiecare punct
cate 25 tuberculi (cate un tubercul de marime mijlocie la cuib, din cate 5
cuiburi pe rand, din 5 randuri alaturate). Probele se ambaleaza in saci noi,
se sigileaza si se expediaza la ITCSMS Brasov, de catre producator, in 48 ore
de la data recoltarii, dar nu mai tarziu de 15 august pentru soiurile timpurii
si semitimpurii, respectiv 1 septembrie pentru soiurile semitarzii si tarzii
cu mentiunea „TESTARE VIROTICA”. In fiecare sac se introduce o eticheta
invelita in punga de material plastic, pe care inspectorul aprobator inscrie:
codul probei, soiul, categoria biologica, suprafata reprezentata de proba,
data intreruperii vegetatiei si data recoltarii probelor. Punga de material
plastic, dupa introducerea etichetei, trebuie sa se inchida etans pentru a nu
se deteriora inscrisul. In cazul in care dintr-o sola se ridica doua probe se
va face mentiunea P1 (proba 1) si P2 (proba 2). Productia recoltata pe sole se
lotizeaza si depoziteaza conform probelor prelevate;
d) cand se expediaza mai multe probe din aceeasi unitate se intocmeste
un borderou de ridicare si expediere a probelor. Pentru
fiecare proba, inspectorul aprobator completeaza o fisa de ridicare a
probei. Borderoul centralizator al fiselor se va expedia de ITCSMS-uri sau
LCCSMS la ITCSMS Brasov, odata cu probele pentru testarea virotica. In cazul
in care expedierea probelor si a borderoului nu se face in termen de 3 zile de
la recoltarea probelor, acestea nu se mai analizeaza si se recolteaza alte
probe de catre inspectorul aprobator.
Art.17. – Dupa efectuarea ultimei inspectii in camp, inspectorul
intocmeste Actul de inspectie in camp, cu mentiunea „admis sub rezerva”
sau, daca este cazul, cu respingerea acesteia, avand in vedere si decizia
carantinei fitosanitare.
Sectiunea
a IV-a. Testarea virotica a cartofului pentru samanta
Art.18. – (1) Categoriile supuse testarii virotice sunt: Prebaza,
Baza si samanta Certificata clasele A si B definite la art. 3 alin. (2), (3)
si (4).
(2)
Din fiecare proba se retine material, pentru repetarea testarii, in cazul in
care producatorul o solicita. In acest caz testarea se executa in prezenta
reprezentantului unitatii.
(3)
Buletinele de analiza pentru testarea virotica se expediaza de catre ITCSMS
Brasov in maximum 10 saptamani de la primirea probelor, la ITCSMS-uri sau
LCCSMS, iar centralizatorul
acestora la INCS.
(4)
Rezultatele testelor virotice in postrecolta pentru virusurile prevazute in
art.16 alin. (3) stabilesc categoria biologica definitiva a culturii de cartof
pentru samanta, conform normelor din tabelul nr. 3, col.7, iar ITCSMS
elibereaza Actul de inspectie in camp, cu decizia definitiva a categoriei
biologice.
Sectiunea
a V-a. Declasarea si respingerea culturilor semincere
Art.19. – (1) Se declaseaza, la o categorie inferioara, culturile de
cartof pentru samanta la care:
a) nu s-au respectat distantele de izolare;
b) nu s-a respectat rotatia minima prevazuta;
c) nu s-a intrerupt vegetatia la termen;
d) nu s-a corectat distrugerea
vrejilor in termenul stabilit;
e) nu s-au distrus lastarii in termen de trei zile la culturile
relastarite;
f) nu s-a indepartat de pe teren productia recoltata de pe randurile
marginale si cuiburile frontale;
g) nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul nr. 3, col. 2-6, la
categoria respectiva, iar dupa testul virotic in tabelul nr. 3, col. 7;
h) la cererea producatorului.
(2)
Se resping de la aprobare in camp culturile care pe langa conditiile de
respingere din Anexa nr.1, nu le indeplinesc nici pe urmatoarele:
a) nu s-a respectat rotatia minima nici dupa declasare;
b) prezinta atac de organisme daunatoare de carantina fitosanitara;
c) nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul 3, col. 2-6;
d) nu s-au trimis probe pentru testarea virotica;
e)
testul virotic nu se incadreaza in indicii prevazuti in tabelul 3, col. 7;
f)
nu prezinta contract sau acord de multiplicare pentru soiurile protejate.
CAPITOLUL
V
Controlul
si certificarea loturilor de cartof pentru samanta
Art.20.
– (1) Controlul loturilor pentru certificare se face de catre inspectorii
oficiali, de la recoltare pana la ambalarea definitiva, prin ridicarea de
probe oficiale, verificand conditiile de respectare a calitatii cartofului
pentru samanta.
(2)
Tuberculii pentru samanta trebuie sa se incadreze in limitele cuprinse in
tabelul nr. 4 si sa fie liberi de organismele Synchytrium endobioticum,
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, Pseudomonas (Ralstonia)
solanacearum, Globodera rostochiensis si
Globodera pallida.
Tabelul
nr. 4. Conditii minime de calitate a loturilor de
cartof
pentru samanta
Nr. crt. |
Impuritati,
defecte si organisme daunatoare |
%
maxim admis din greutate |
|
Prebaza
si Baza (clasele SE si E) |
Certificata (clasele
A si B) |
||
1 |
Impuritati |
1,0 |
2,0 |
2 |
Defecte
externe |
3,0 |
3,0 |
3 |
Putregaiuri
umede si uscate cauzate de alte specii de ciuperci decat cele de
carantina fitosanitara |
0,5 |
1,0 |
4 |
Raia
comuna |
5,0 |
5,0 |
5 |
Rizoctonioza
cartofului |
5,0 |
5,0 |
|
Total
tolerante de la punctele 2, 3, 4 |
6,0 |
6,0 |
Nota:
a)
Se considera impuritati: pamant aderent si liber, pietre, paie, colti rupti
etc.
b)
Se considera defecte externe: vatamari ale pulpei, cauzate de actiuni mecanice
sau rozaturi provocate de animale, mai adanci de 5 mm si care ocupa pana la 20
% din suprafata tuberculului, crapaturi fiziologice peste 5 mm adancime,
cicatrizate sau malformatii pe maxim 10 % din suprafata tuberculului.
c)
La raia comuna se iau in considerare numai tuberculii afectati mai mult de 1/3
din suprafata, excluzand forma reticulata superficiala.
d)
La rizoctonioza, se iau in considerare numai tuberculii infectati pe mai mult
de 1/3 din suprafata.
e)
Tuberculii obtinuti prin micropropagare sunt exceptati de la dimensiunile de
calibrare prevazute in tabel.
(3)
Cartofii de samanta pot fi comercializati numai daca tuberculii au un calibru
minim in asa fel incat sa nu treaca printr-un ochi patrat cu latura de 25 mm.
Daca tuberculii au un calibru mai mare de 35 mm, respectiv nu trec printr-un
ochi patrat cu latura de 35 mm, limitele superioare si inferioare ale
calibrului sunt exprimate in multiplu de cinci. In functie de dimensiunile
tuberculilor, calibrele sunt urmatoarele:
a)
calibrare fractionata: 25 – 35 mm; 35 – 45 mm; 45 – 55 mm, peste 55 mm;
b)
calibrare simpla: 25 – 45 mm; 35 – 55 mm, peste 55 mm.
In
cazul calibrarii simple, abaterea maxima de la calibru, a tuberculilor unui
lot, este astfel incat, diferenta dimensiunilor intre laturile a doua ochiuri
patrate folosite, nu depaseste 25 mm. Toleranta maxima admisa, a unui lot de
samanta, fata de calibrul minim si maxim este 3% din greutate.
(4)
In cazul in care lotul analizat nu corespunde indicilor de calitate prevazuti
in tabelul nr. 4 si tolerantei calibrului, agentul economic care a executat
ambalarea are obligatia sa reconditioneze lotul.
(5)
Inainte de livrarea cartofului de la producator, la recoltare sau conditionare
se analizeaza la un laborator acreditat prezenta nematozilor cu chisti la o
proba de pamant de pe tuberculi. Lipsa buletinului de analiza sau prezenta
acestora este o conditie de respingere a lotului.
(6)
Tuberculii cu colti mai mari de 1 cm nu trebuie sa depaseasca 50 %, iar cei
afectati de ger trebuie sa fie sub
2 % din numarul total.
(7)
Documentele de certificare definitive, respectiv Certificatul oficial de
calitate si etichetele oficiale, se elibereaza de ITCSMS sau LCCSMS, la
cererea furnizorului, prin „Declaratia de certificare a loturilor de
samanta”, daca, dupa inspectia in camp, testarea virotica si analiza
calitativa, cartoful pentru samanta corespunde prezentelor norme. Dupa 30
noiembrie, daca livrarea cartofului pentru samanta nu se face in termen de 15
zile de la eliberarea Certificatului
oficial de calitate, se va reface analiza calitatii lotului inainte de
livrare, iar daca lotul corespunde calitativ, se va prelungi valabilitatea
documentelor de certificare.
CAPITOLUL
VI
Lotul
si analiza calitatii cartofului
pentru samanta
Art.21.
– (1) Calitatea cartofului pentru samanta se verifica pe loturi omogene din
acelasi soi, aceeasi categorie biologica si acelasi calibru. Greutatea maxima
a lotului este de 50 tone. Fiecare lot va purta un numar de referinta propriu
atribuit oficial.
(2)
Prelevarea, formarea probelor si metodele de analiza calitatii se efectueaza
conform prevederilor din Anexa nr. 2.5.1.
CAPITOLUL
VII
Verificarea
in postcontrol
Art.22.
– (1) Campul de verificare a cartofului pentru samanta privind puritatea
varietala si starea fitosanitara este format din parcele de 100 plante, care
se realizeaza cu materialul recoltat pentru proba de analiza.
(2)
Verificarea in postcontrol a
cartofului de samanta se face, prin sondaj, in conformitate cu precizarile din
Anexa nr.1, Titlul VII, a prezentului ordin.
3)
Puritatea varietala, in descendenta directa, trebuie sa corespunda
urmatoarelor conditii:
a)
procentul ca numar de plante neconforme soiului sa nu depaseasca 0,25 pentru
samanta Prebaza si Baza si 0,5 pentru samanta Certificata, clasele A si B;
b)
procentul ca numar de plante din soiuri straine sa nu depaseasca 0,1 pentru
samanta Prebaza si Baza si 0,2 pentru samanta Certificata, clasele A si B.
(4)
In cazul exportului, se verifica o proba pentru fiecare lot, din toate
categoriile biologice.
CAPITOLUL
IX
Comercializarea
cartofului pentru samanta
Art.23. – (1) Transportul cartofului pentru samanta
de la producator la beneficiarul prelucrator, in urma vanzarii sau
pentru prestare de servicii, se face in baza adeverintei de transport
eliberata de catre ITCSMS sau LCCSMS. Daca se transporta in ambalaje (saci sau
containere), acestea vor purta o eticheta provizorie plasata in interior sau
exterior, cuprinzand numele producatorului, soiul, categoria biologica si
numarul de identitate.
(2)
Conditiile de preluare a cartofului pentru samanta de la producator la
prelucrator, ca samanta necertificata final, sunt:
a) in stare bruta: in vrac sau ambalat;
b) in stare conditionata: containerizat
sau in saci.
(3)
Transportul in vrac se face in containere si mijloace de transport acoperite,
curatate dupa fiecare transport, cu tuberculi din acelasi soi, categorie si de
la acelasi producator.
Art.24. – (1) Livrarea cartofului pentru samanta catre beneficiarul
final se face pe loturi, in ambalaje, saci de pana la 50 kg. sau containere,
inchise, sigilate si etichetate oficial, sau la intelegere intre parti si in
alte ambalaje sigilate, iar catre comerciantii intermediari numai in saci
sigilati si etichetati oficial.
(2)
Comerciantii care nu au calitatea de prelucrator de cartof de samanta vor
livra produsul numai ambalat, asa cum l-au receptionat de la
prelucrator.
(3)
Mentiunile inscrise pe eticheta oficiala sunt:
a) „Reguli si norme ROMANIA”
b) Autoritatea de certificare;
c) Numarul de referinta al lotului;
d) Specia, denumirea botanica si comuna;
e) Soiul;
f) Categoria si clasa eventual;
g) Luna si anul sigilarii ambalajului;
h) Greutatea neta declarata;
i) Calibru;
j) Tara de producere ( in cazul reambalarii cartofilor din import).
(4)
Dimensiunile minime ale etichetei sunt 110 mm x 67 mm, iar culorile vor fi
cele corespunzatoare categoriei biologice, precum si cu respectarea celorlalte
prevederi privind eticheta oficiala din anexa nr.1.
(5)
Primul furnizor care a efectuat conditionarea si ambalarea poate atasa pe
langa eticheta oficiala si o eticheta proprie a furnizorului.
(6)
La comercializare, cartoful pentru samanta va fi insotit de pasaport
fitosanitar conform prevederilor in vigoare. Eticheta oficiala prevazuta la
alin.(3) si (4) poate constitui pasaport fitosanitar daca se precizeaza in mod
expres acest lucru pe eticheta si daca autoritatea fitosanitara nu dispune
altfel.
(7)
Tuberculii tratati nu pot fi pastrati, transportati sau vanduti decat in
ambalaje inchise si marcate. In cazul tratarii tuberculilor, toate
tratamentele chimice sunt mentionate fie pe eticheta oficiala, fie pe o
eticheta a furnizorului, pe
ambalaje sau pe containere, marcate astfel:
MATERIAL
TRATAT CU
......(denumirea produsului comercial si a substantei active)
NU
SE VA UTILIZA PENTRU CONSUMUL UMAN SAU ANIMAL
(8)
Contestatiile privind calitatea cartofului pentru samanta se iau in
considerare daca s-au facut in 48 ore de la sosirea produsului in statia CFR
de destinatie sau la beneficiar (in cazul transportului auto) si se rezolva de
unitatea care a livrat marfa si de beneficiar cu concursul autoritatii
oficiale din judetul de destinatie al transportului. Agentii economici care
livreaza en gross cartofi pentru samanta, au obligatia ca, in afara
documentelor de transport, la fiecare mijloc de transport sa elibereze si
certificatul de calitate al furnizorului, emis de furnizor pe baza
Certificatului oficial de calitate.
(9)
La vanzarea cu amanuntul eticheta oficiala tine loc de certificat de calitate.
(10)
Fiecare furnizor producator, prelucrator sau comerciant are obligatia de a
tine evidenta cantitatilor de cartof de samanta pe proveniente si destinatii,
din fiecare lot, a etichetelor oficiale si a celorlalte documente, intr-un
registru de intrari si iesiri, tinute la dispozitia ITCSMS sau LCCSMS, conform
prevederilor din Anexa nr.1 a prezentului ordin .
Anexa
nr. 2.5.1.
Prelevarea,
formarea probelor si metode de analiza a calitatii
cartofului
pentru samanta
1.
Prelevarea si formarea probelor
a)
Din ambalaje, in functie de marimea lotului, probele elementare, in cantitate
de 5 kg fiecare, se iau astfel:
- pana la 100 ambalaje, din 10 ambalaje;
- de la 101 la 200 ambalaje, din 20 ambalaje;
- de la 201 la 1000 ambalaje, din 30 ambalaje;
- peste 1000 ambalaje, din cate 30 ambalaje pentru fiecare 1000
ambalaje.
b) probele elementare se unesc si formeaza proba bruta;
c)
proba bruta se analizeaza ca atare daca nu depaseste 50 kg. Daca proba bruta
este mai mare, se reduce prin metoda sferturilor la o proba de laborator de 50
kg.
2.
Metode de analiza a calitatii
Verificarea
aspectului se face vizual.
Determinarea
corpurilor straine se face astfel: din proba de laborator se separa corpurile
straine si se cantaresc separat cu o precizie de 10 g. Masa lor se raporteaza
la masa initiala a probei.
Determinarea
marimii (calibrului) tuberculilor se face astfel:
a)
se numara toti tuberculii din proba;
b)
se trec tuberculii din proba prin calibratoare cu ochiuri patrate, cu
dimensiunile corespunzatoare limitelor stabilite pentru fiecare calibru;
c)
se cantaresc tuberculii cu dimensiuni mai mari sau mai mici decat limitele
stabilite.
Determinarea
defectelor si a starii fitosanitare se face astfel:
a) se aleg mai intai tuberculii atacati de putregai umed si uscat, raie
comuna, rizoctonioza, cu defecte
externe, impuritati si se cantaresc separat;
b)
pentru constatarea atacului de putregai umed si uscat din interiorul
tuberculilor, se sectioneaza la intamplare 100 tuberculi din proba, iar
greutatea celor gasiti bolnavi se aduna la greutatea celor atacati vizibil;
c) pentru determinarea celorlalte defecte se aleg tuberculii
necorespunzatori, conform prevederilor din tabelul
4. Daca un tubercul
prezinta doua sau mai multe defecte, el se apreciaza dupa defectul cel mai
mare.