Anexa
nr. 2.4.
TITLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.1.
– (1) Regulile si normele tehnice
specifice de mai jos se aplica in completarea Regulilor si normelor tehnice
generale privind producerea in vederea comercializarii, prelucrarea, controlul
si certificarea calitatii, precum si comercializarea semintelor de cereale,
oleaginoase si textile, plante furajere, sfecla, cartof si legume si
armonizeaza in legislatia nationala prevederile specifice ale Directivei nr.
66/400/CEE privind comercializarea semintelor de sfecla, cu amendamentele
ulterioare.
(2)
Prezentele reguli si norme se aplica producerii in vederea comercializarii si
comercializarii semintelor din specia Beta
vulgaris L. – Sfecla de zahar si sfecla furajera.
Categorii
admise
Art.2. – (1) Se supune controlului si certificarii oficiale samanta
destinata comercializarii din urmatoarele categorii:
a) Samanta Prebaza: samanta produsa de sau sub directa responsabilitate
a amelioratorului, examinata oficial si din care se obtin butasi Prebaza si
care satisfac conditiile prevazute in prezentele reguli si norme pentru
samanta Baza;
b) Samanta Baza: samanta produsa de sau sub directa responsabilitate a
amelioratorului din butasi Prebaza examinati oficial si din care se obtin
butasi Baza.
c) Samanta Certificata: samanta care provine direct din butasi Baza.
(2)
Cultura de butasi Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Cultura de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(4)
Cultura de samanta Certificata se inspecteaza in camp oficial sau sub
supraveghere oficiala.
Controlul
culturilor
Art.3. – (1) La amplasare, inspectorul verifica
daca producatorul are acte de provenienta a semintei, respecta
restrictiile tehnologice ale amelioratorului, rotatia, distantele de izolare
si daca a identificat cultura producatoare de butasi printr-o eticheta la
fiecare lot (parcela).
(2)
Se fac minimum 2 inspectii pe parcursul vegetatiei si inainte de recoltarea
butasilor pentru metoda indirecta (iernare in silozuri), sau de intrare in
iarna pentru metoda directa (iernare in camp).
(3) Pe parcursul vegetatiei se verifica uniformitatea culturii, starea de intretinere.
(4)
Inainte de recoltare, inspectorul verifica daca producatorul a eliminat
plantele care au emis lastari floriferi si cele atacate de organisme
daunatoare si efectueaza determinarea puritatii varietale prin recoltarea si
analizarea a minimum 200 de plante din 20 de puncte (cate 10 plante/punct
control), dispuse randomizat sau pe diagonala unitatii de control. La butasii
care ierneaza in camp inspectia se efectueaza de o maniera similara, inainte
de intrarea in iarna (sfarsitul lunii octombrie) si /sau la desprimavarare.
Controlul puritatii varietale se poate repeta, in cazul in care exista dubii,
la recoltarea sau insilozarea butasilor cand se procedeaza si la eliminarea
butasilor necorespunzatori (bolnavi, ramificati, de alta culoare).
(5)
Atacul de rizomania se verifica pentru ambele
tipuri de culturi, toamna sau la intrare in iarna, concomitent cu
determinarea puritatii varietale conform metodei prezentate in Anexa 2.4.3.
(6)
Conditiile de aprobare sunt cuprinse in tabelul nr. 1.
Tabelul nr. 1. Conditiile de aprobare in camp la sfecla
Specificare |
Sfecla |
||
Butasi
de: |
|||
Prebaza |
Baza |
||
Unitatea
de control, ha (maximum) |
10 |
50 |
|
Rotatia
dupa aceeasi specie, ani (minimum) |
4 |
4 |
|
Distanta
de izolare, m (minumum), fata de |
culturi
industriale din aceeasi specie |
4 |
4 |
alte
culturi de butasi |
4 |
4 |
|
Puritatea
varietala, % (minimum)* |
99 |
98 |
|
Butasi
cu tulpini florifere la insilozare (maximum) |
lipsa |
lipsa |
|
Plante
cu tulpini florifere in camp, % (maximum)** |
5 |
5 |
Nota la tabelul nr.1:
*
Determinarea puritatii varietale si a impuritatilor biologice a culturilor se
vor efectua conform metodelor prezentate in anexele nr. 2.4.1 si
2.4.5.
** Determinarea procentului de plante cu tulpini florifere in camp se
va efectua conform metodei prezentate in anexele nr. 2.4.1 si 2.4.2.
(7)
Prezenta atacului de rizomania atrage respingerea de la multiplicare a
culturii de butasi in care aceasta a fost determinata.
(8) Nu se admit organisme daunatoare de carantina specifice.
(9)
Actul de inspectie in camp se emite de inspector dupa efectuarea ultimei
inspectii.
Sectiunea a II-a. Obiectivele de control si conditiile de aprobare in camp a culturilor producatoare de samanta
Art.4. – (1)
La
prima inspectie se verifica: respectarea rotatiei de minim 4 ani,
amplasarea culturilor de seminceri (inclusiv cele prin metoda directa),
distantele de izolare, starea sanitara, in special atacul de afide si daca
mentinatorul dispune prin tehnologia de cultura, verificare si/sau purificarea
biologica pentru monocarpia populationala si daca producatorul a identificat
cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela).
(2)
Distantele minime de izolare pentru cultura de seminceri de sfecla de zahar si
furajera :
a) Pentru producerea de seminte Baza
in raport cu toate sursele de polen din genul Beta –1000 m.
b) Pentru producerea de seminte Certificate la
sfecla de zahar:
- raportat la orice sursa de
polen din genul Beta neincluse mai jos – 1000 m;
- polenizatorul specificat sau unul din polenizatori fiind diploid, in
raport cu surse de polen de sfecla de zahar tetraploide – 600 m;
- polenizatorul specificat fiind exclusiv tetraploid, in raport cu
surse de polen de sfecla de zahar diploide – 600 m;
- raportat la sursele de polen de sfecla de zahar a caror ploidie este
necunoscuta – 600 m;
- polenizatorul specificat
sau unul dintre polenizatori fiind diploid, in raport de sursele de polen de
sfecla de zahar diploida – 300 m;
- polenizatorul specificat fiind exclusiv tetraploid, in raport de
sursele de polen de sfecla de zahar tetraploida – 300 m ;
- intre doua culturi de producere de seminte de sfecla de zahar in care
sterilitatea masculina nu este utilizata – 300 m;
c) pentru productia de seminte Certificate la
sfecla furajera:
- raportat la orice sursa de
polen din genul Beta neincluse mai jos –1000 m;
- polenizatorul specificat sau unul din polenizatori fiind diploid, in
raport cu surse de polen de sfecla furajera
tetraploide – 600 m;
- polenizatorul specificat fiind exclusiv tetraploid, in raport cu
surse de polen de sfecla furajera diploide
– 600 m;
- raportat la sursele de polen de sfecla furajera a caror ploidie este
necunoscuta – 600 m;
- polenizatorul specificat
sau unul dintre polenizatori fiind diploid, in raport de sursele de polen de
sfecla furajera
diploida – 300 m;
- polenizatorul specificat fiind exclusiv tetraploid, in raport de
sursele de polen de sfecla furajera
tetraploida – 300 m ;
- intre doua culturi de producere de seminte de sfecla furajera in care
sterilitatea masculina nu este utilizata – 300 m;
(3)
Distantele de izolare pot fi reduse la jumatate daca intre culturile semincere
exista obstacole naturale: liziere, paduri, perdele de canepa pentru o
protectie suficienta in ce priveste orice polenizator strain.
(4)
In cursul vegetatiei inspectorul efectueaza minim 2 inspectii pentru a
verifica:
a)
daca producatorul a respectat tehnologia specifica, a indepartat plantele
bolnave si plantele netipice;
b)
omogenitatea lastaririi sau a infloririi si coincidenta de inflorire a
partenerilor daca tehnologic hibridarea este realizata prin metoda
sistematica;
c) se examineaza 100 de plante la o determinare. La o parcela de pana
la 5 ha se fac 5 determinari stabilite randomizat. Peste 5 ha se fac 2
determinari suplimentare la fiecare 5 ha.
d) cand omogenitatea lastaririi si/sau infloririi este mai mica de 50%
sau cu o coincidenta de inflorire mai mica de 25%, inspectorul poate decide
respingerea culturii sau acceptarea sub rezerva a semintei pana la efectuarea
unor determinari suplimentare in pre sau postcontrol.
(5)
Dupa ultima verificare inspectorul elibereaza actul de inspectie in camp.
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Art.5.
– (1) Semintele neconditionate se vor transporta , depozita si identifica pe
partide.
(2)
Pe parcursul prelucrarii, inspectorii vor efectua controale prin sondaj, ori
de cate ori considera necesar.
Art.6. – (1) Loturile
trebuie sa fie identificabile si omogene.
(2) Greutatea maxima a unui lot pentru samanta de sfecla de zahar sau furajera este de 20.000 kg;
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.
(4)
Greutatea minima a probei de laborator este de 500 grame.
Art.7. – Loturile de samanta Baza si Certificata pot fi obtinute prin
amestecul semintei mai multor loturi ale aceluiasi soi si categorie biologica.
Art.8. – (1) Amestecul semintei loturilor certificate din soiuri
diferite este permis in conditiile in care acest amestec este precizat in mod
expres de catre ameliorator sau mentinator, ca facand parte din tehnologia de
obtinere a semintei Certificate, caz in care trebuiesc mentionate de catre
acestia fractiile de amestec, caracteristica de valoare culturala care sta la
baza amestecului, precum si modalitatea prin care se verifica exactitatea
amestecului.
(2)
In toate cazurile compozitia / structura amestecului se declara la ITCSMS sau
LCCSMS. Amestecurile definite de ameliorator sau mentinator sunt
confidentiale.
Art.9.
– (1) Semintele de sfecla de zahar si furajera trebuie sa indeplineasca
conditiile tehnice de calitate a semintei prevazute in tabelul nr. 2.
Specia
|
Specificatia |
Puritatea
fizica minima (%
din greutate) |
Germinatia
minima (%
de glomerule sau sem. pure) |
Umiditatea
maxima (%
din greutate) |
Sfecla
de zahar |
Samanta
monogerma
|
97 |
80 |
15 |
Samanta
de precizie |
97 |
75 |
15 |
|
Seminte
plurigerme ale soiurilor al caror procent in diploidie depaseste 85 |
97 |
73 |
15 |
|
Alte
seminte |
97 |
68 |
15 |
|
Sfecla
furajera |
Seminte
plurigerme ale soiurilor al caror procent in diploidie depaseste 85,
seminte monogerme, seminte de precizie |
97 |
73 |
15 |
Alte
seminte |
97 |
68 |
15 |
(2)
Procentul in greutate de seminte de alte plante nu trebuie sa depaseasca 0,3.
(3)
Conditii suplimentare pentru samanta monogerma si samanta de precizie:
a) Seminte monogerme: minimum 90% glomerule germinate nu dau decat o
singura plantula. Procentul in glomerule ce dau trei plantule sau mai multe nu
va depasi 5%, calculat pe glomerule germinate;
b) Seminte de precizie de sfecla de zahar: minimum 70% glomerule
germinate nu dau decat o plantula. Procentul in glomerule ce dau trei sau mai
multe plantule nu va depasi 5% , calculat pe glomerule germinate;
c) Seminte de precizie de sfecla furajera: minimum 58% dintre
glomerulele germinate trebuie sa dea decat o singura plantula pentru soiurile
al caror procent in diploidie depaseste 85%. Pentru toate celelalte seminte,
minimum 63% dintre glomerulele germinate trebuie sa dea o singura plantula.
Procentul in glomerule ce dau trei plantule sau mai multe nu va depasi 5% ,
calculat pe glomerule germinate;
d) Pentru semintele din categoria Prebaza sau Baza procentul in
greutate de materii inerte nu va depasi 1,0. Pentru semintele din categoria
Certificata procentul in greutate de materii inerte nu va depasi 0,5. In ce
priveste semintele drajate si/sau incrustate ale celor doua categorii,
respectarea acestor conditii este verificata pe probele prelevate, pe seminte
conditionate care au fost partial decorticate (slefuite sau sparte), dar care
nu au fost insa drajate sau incrustate, fara a prejudicia examenul oficial al
puritatii fizice minime al semintei drajate sau incrustate;
e) Semintele de sfecla nu pot fi introduse in zone recunoscute ca fiind
indemne de Rhizomania decat cazul in care procentul in greutate de materii
inerte nu depaseste 0,5.
(4)
Testarea calitatii semintelor se face conform metodelor internationale ISTA.
(5)
Impuritati genetice procentul maxim in numar: pentru sfecla de zahar monogerma
de precizie si plurigerma este 2,0. Se considera impuritati genetice plantele
apartinand altei specii, hibrizi naturali cu alta subspecie si plantele care
se diferentiaza net de tipul de baza, susceptibile sa diminueze valoarea de
utilizare a semintei.
(6)
Analizele facute pentru fiecare lot in parte, inainte de drajare sau
incrustare nu elimina examenul oficial pentru loturile de samanta drajata
si/sau incrustata.
(7)
ITCSMS si LCCSMS pot sa autorizeze, de la conditia prevazuta in tabelul nr. 2,
certificarea oficiala si comercializarea semintelor Prebaza si Baza cu o
germinatie de minim 65 %, la cererea mentinatorului. Germinatia determinata va
fi mentionata pe eticheta oficiala si a furnizorului.
Art.10.
- (1) Se declaseaza loturile de samanta Certificata monogerma nuda, drajata
si/sau incrustata, daca nu realizeaza conditia tehnica de calitate pentru
monogermie astfel:
a) de la samanta monogerma la categoria „samanta de precizie” daca
intruneste totalitatea parametrilor de calitate ai acesteia;
b) de la samanta monogerma la categoria „samanta plurigerma” daca
nu intruneste restrictiile de calitate a semintei de precizie in totalitatea
lor.
(2)
Se declaseaza loturile de samanta de precizie daca nu realizeaza conditia
tehnica de calitate pentru monogermie, la categoria „samanta plurigerma”
daca indeplineste si celelalte conditii de calitate aferente acestei
categorii. Nu se supun declasarii pentru monogermie loturile de samanta Baza.
(3)
Se declaseaza la „samanta plurigerma” loturile de samanta monogerma nuda
drajata si/sau incrustata, precum si cele de samanta de precizie daca
abaterile de la calibrul declarat sunt mai mari de 10 %, insumate la ambele
extremitati ale intervalului sau mai mari de 7 %, la una din extremitati. Nu
se supun controlului abaterii de la calibrul declarat loturile de samanta
Baza.
(4)
Declasarea loturilor se poate face fie la propunerea prelucratorului in
declaratia de certificare a lotului, fie din dispozitia ITCSMS sau LCCSMS,
declasarea trebuie mentionata pe eticheta fiecarui ambalaj component al
lotului.
(5)
Loturile dispuse a fi declasate de catre ITCSMS sau LCCSMS pot fi
reconditionate de catre prelucrator in sensul ameliorarii valorii parametrilor
care au dus la declasarea lor, caz in care lotul rezultat se redeclara in
vederea certificarii.
Art.11. – Campul de verificare se realizeaza in fiecare an de
prelucratorul-multiplicator pentru verificarea tuturor loturilor proprii
certificate din recolta anului in curs, care trebuie sa indeplineasca
urmatoarele conditii:
a) Marimea parcelei in care se insamanteaza samanta lotului din campul
de verificare sa fie suficienta pentru a produce cel putin 100 de radacini;
b) Martorul de referinta va fi ales din samanta certificata a anului
anterior sau din proba etalon a mentinatorului.
Art.12.
– Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si a starii sanitare a
semintelor de sfecla in postcontrol se efectueaza conform precizarilor din
partea generala.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.13.
– Samanta
de sfecla nu poate fi comercializata decat daca a fost oficial certificata ca
samanta Prebaza, Baza sau Certificata.
Art.14. – (1) Ambalaje normale sunt cele care depasesc capacitatea
celor mici prevazute la alin. (3).
(2)
Samanta de sfecla se ambaleaza si se eticheteaza oficial. Mentiunile care
figureaza pe eticheta oficiala sunt:
a) „Reguli si norme ROMANIA”;
b) INCS - Romania;
c) Specia, denumirea botanica si comuna; trebuie precizat: sfecla de
zahar sau sfecla furajera;
d) Soiul;
e) Categoria biologica;
f) Numarul de referinta al lotului;
g) Data inchiderii, exprimata prin cuvintele: ,, inchis....(luna si
anul)”;
h) Greutatea neta sau bruta sau numarul de glomerule declarat sau
numarul de seminte pure;
i) Pentru seminte monogerme cuvantul „monogerme”;
j) Pentru seminte de precizie cuvantul „precizie”;
k) Tara de producere ;
l) In cazul indicarii greutatii si folosirii de pesticide granulate, de
substante pentru drajarea semintelor sau alti aditivi solizi, indicarea
naturii aditivului, ca si raportul aproximativ intre greutatea semintelor pure
si greutatea totala;
m) In cazul in care germinatia este reanalizata se aplica vigneta
pentru verificarea germinatiei pe eticheta oficiala.
(3)
Ambalaje mici CE sunt ambalajele care contin seminte Baza si Certificate dupa
cum urmeaza:
a) seminte monogerme sau de precizie: pana la un numar de 100.000
glomerule sau seminte sau in greutate neta de 2,5 kg excluzand, daca este
cazul, pesticidele granulate sau alti aditivi solizi;
b) alte seminte decat cele monogerme sau de precizie: pana la o
greutate neta de 10 kg, excluzand, daca este cazul, pesticidele granulate sau
alti aditivi solizi;
c) culoarea etichetei este alba pentru samanta Baza si albastra pentru
samanta Certificata.
(4)
Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala a ambalajelor mici CE sau
inscriptionarea direct pe ambalaj:
a) ,,Ambalaj mic CE”;
b) INCS - Romania;
c) Numele si adresa celui care ambaleaza, inchide si eticheteaza sau
codul sau de identificare;
d) Specia, denumirea botanica si comuna; precizarea: sfecla de zahar
sau sfecla furajera;
e) Soiul;
f) Categoria biologica;
g) Numarul de referinta al lotului, daca numarul de ordine oficial al
etichetei nu permite identificarea lotului;
h) Numarul de ordine al etichetei;
i) Greutatea neta sau bruta sau numarul de glomerule sau de seminte
pure;
j) In cazul indicarii greutatii si folosirii de pesticide granulate, de
substante pentru drajarea semintelor sau alti aditivi solizi, indicarea
naturii aditivului, ca si raportul aproximativ intre greutatea semintelor pure
si greutatea totala.
k) Pentru seminte monogerme cuvantul „monogerme”;
l) Pentru seminte de precizie cuvantul „precizie”;
(5)
Pe „Ambalajele mici CE” se poate folosi vigneta oficiala adeziva.
Mentiunile care se prescriu pe vigneta sunt cele de la eticheta oficiala a
ambalajelor mici.
(6)
Ambalajele pentru samanta Prebaza, Baza si Certificata se inchid oficial sau
sub supraveghere oficiala. Samanta de sfecla in cazul fractionarii si
reambalarii in ambalaje mici, se inchide si se eticheteaza oficial sau sub
supraveghere oficiala.
Art.15. – Samanta de sfecla se poate comercializa si ca samanta
necertificata final daca a fost ambalata si etichetata oficial. Mentiunile
care figureaza pe eticheta si pe document sunt precizate in Anexa nr.1,
art.52.
Anexa
nr. 2.4.1.
|
Plante
lastarite % |
Puritate
varietala % |
Atacul
de rizomania % |
|
Abreviere
(Db %) |
PLb
(%) |
IBb
(%) |
ARb
(%) |
|
Perioada
de control |
C.
indirecte |
Septembrie
- Octombrie |
||
C.
directe |
Octombrie
- Noiembrie |
|||
Nr.
de plante analizate |
Minimum
200 – din punctele de control |
|||
Mod
de lucru: |
Numarare |
Recoltare
si numarare* |
Recoltare
si numarare |
|
Tipuri
de plante retinute pt. determinare |
Plante
lastarite indiferent de dimensiunea lastarului |
-
Radacini de alta culoare; |
Plante
cu proliferari de radicele specifice, care la analiza microscopica nu
prezinta atac de Heterodera schachtii (oua de parazit pe radicelele
proliferate) |
|
-
Radacini de alta forma; |
||||
-
Radacini puternic ramificate (min. 4 ramificatii) |
||||
-
Plante cu frunze / radacini net diferite de tipul de baza; |
||||
Mod
de calcul: |
Procentul
de plante Db se determina dupa urmatorul algoritm: %
Db =
(S
Pr / S
PR)* 100, unde:
% Db – procentul de plante determinate pentru una din
caracteristici;
S
Pr – Suma plantelor retinute / determinate din fiecare punct de
control;
S
PR – Suma plantelor recoltate / determinate din fiecare punct de
control. |
|||
Precizia
de determinare: |
O
cifra semnificativa dupa virgula |
*)
la culturile de butasi de PB si B , apartinand soiurilor cu parteneri fertili,
sau a culturilor de butasi a soiurilor la care se amesteca samanta
partenerilor in veriga de baza nu se vor retine drept impuritati plantele din
ultima categorie.
Anexa
nr. 2.4.2.
Determinarea
omogenitatii lastaririi, omogenitatii infloririi si a coincidentei de
inflorire in culturile de seminceri de sfecla
|
Omogenitatea
lastaririi |
Omogenitatea
infloririi |
Coincidenta
infloririi |
|
Abreviere
(Ds %) |
OLs
% |
Ois
% |
CIs |
|
Perioada
de control: |
La
declansarea infloritului |
La
10-15 zile de la determinarea OLs |
Concomitent
cu OIs |
|
Conditie
de efectuare |
Conditie
tehnologica sau la
aprecierea inspectorului |
Conditie
tehnologica sau la
aprecierea inspectorului |
Conditie
tehnologica sau la
aprecierea inspectorului |
|
Nr.
de plante analizate: |
Minimum
200 de plante
din
punctele de control amplasate conform art.4 (4) c)
cu
mentiunea ca in cazul varietatilor a caror multiplicare are loc prin
metoda sistematica se vor analiza cel putin 70
de plante de pe randurile formei polenizatoare (randurile de tata). |
|||
Mod
de lucru: |
Numararea
tuturor plantelor rasarite din punctul de control - R |
Numararea
tuturor plantelor lastarite din punctul de control -L |
Toate
plantele cu florile bazale ale lastarului principal deschise separat
pe forme: Im
–pl.inflorite pe forma mama It
– pl.inflorite pe forma tata |
|
Tip
de plante retinute pentru determinare: |
Toate
plantele cu habitusul lastarilor mai mare de 50 cm -L |
Toate
plantele cu florile bazale ale lastarului principal deschise - I |
||
Mod
de calcul: |
OLs
se determina dupa urmatorul algoritm: %
OLs =
(S
L / S
R)* 100,
unde: S
L
–suma plantelor lastarite, din toate punctele de control; S
R
– suma plantelor rasarite, din toate punctele de control. |
OIs
se determina dupa urmatorul algoritm: %
OLs =
(S
I / S
L)* 100,
unde: S
I
–suma plantelor inflorite, din toate punctele de control; S
L
– suma plantelor lastarite, din toate punctele de control. |
CIs
se determina dupa urmatorul algoritm: CLs
=
S
Im / S
It, unde: S
Im –suma plantelor mama inflorite, din toate punctele de control; S
It–
suma plantelor tata inflorite, din toate punctele de control. |
|
Precizia
de determinare: |
O
cifra semnificativa dupa virgula |
|||
Interpretarea
rezultatelor: |
Se
considera ca omogen lastaritul a carui valoare OLs
este de cel putin 67%
in momentul determinarii |
Se
considera omogen infloritul a carui valoare OIs
este de cel putin 67%
in momentul determinarii* |
Se
considera coincidente formele parentale a caror raport are valori
cuprinse intre 2 si 4 * |
|
*)
In
cazul obtinerii unor valori mai mici decat cele considerate semnificative se
repeta determinarea la cel putin o saptamana de la data primei determinari.
Anexa
nr. 2.4.3.
Controlul
in vegetatie al loturilor certificate
in
campul de verificare
Se va proceda in mod identic si pentru loturile la care s-a amanat
certificarea in scopul verificarii in postcontrol.
2. Controlul puritatii varietale si a tendintei de lastarire in
primul an de vegetatie se va face in conformitate cu Anexa nr.1, cu mentiunea
ca pentru lastarire se vor efectua doua controale: unul pana la 30 iulie si al
doilea pana la 30 septembrie.
3. Loturi in asteptare. Un lot in asteptarea rezultatului final
nu va fi admis la certificare decat daca indeplineste restrictiile Anexei nr.
2.4.1. – „Impuritati biologice” iar pentru lastarire in primul an nu
depaseste valoarea de 2 % insumata dupa efectuarea celor doua controale.
Determinarile vor fi efectuate de inspectorul aprobator al ITCSMS sau LCCSMS
prin sondaj.
drajarii
sau incrustarii
Anexa
nr. 2.4.5.
Determinarea
impuritatilor bilogice (genetice)
la
seminte
Conditii
de determinare: determinarea are loc pe plantele de sfecla de zahar aflate in
stadiu de 4 – 6 – 8 frunze adevarate.
Material necesar: - perlit, nisip de cuart sau amestec de pamant de
flori (1/3 mranita, 1/3 pamant de padure, 1/3 nisip).
-
tavi de plastic cu dimensiuni de: lungime 30 cm, 16 cm latime, 5 cm inaltime
sau din alte materiale (lemn, tabla etc).
-
solutie nutritiva Murashige-Skoog pentru testele efectuate in perlit sau nisip
de cuart.
Mod de lucru: In fiecare tava de plastic se introduce un strat de
nisip, perlit sau pamant de flori umectate, in strat de 2-3 cm care se taseaza
si pe care se pun 100-120 de
seminte in 4 repetitii de sfecla de zahar, furajera sau cicoare din fiecare
lot supus controlului, in randuri paralele cu latura lunga, la 2 cm fata de
marginea tavii. Distanta intre randuri va fi de 2 cm, iar intre seminte pe
rand de cca 2 cm. Semintele se acopera cu grija, pentru a nu fi deranjate, cu
un strat afanat de nisip de cuart umectat, cu grosimea de 0,5-1,0 cm si se
introduc in camera de crestere, case de vegetatie, sere etc., la temperatura
de 20-30° C, in regim de
iluminare 12/8. Zilnic se compenseaza consumul de apa al probelor prin irigari
usoare cu apa curenta la temperatura camerei. Umectarea nisipului sau
cuartului utilizat pentru substrat se face cu solutie nutritiva
Murashige-Skoog, iar a pamantului de flori, cu apa curenta la temperatura
camerei. Umectarea si irigarea nu trebuie sa fie foarte abundente pentru a nu
provoca asfixierea semintelor sau a plantelor.
Pregatirea semintelor: semintele nude, netratate impotriva bolilor de
germinare rasarire se vor trata cu una dintre substantele de protectie
omologate, in doze specifice acestora. Semintele drajate si/sau incrustate nu
se supun acestor tratamente.
Observatii si notari: Determinarea propriu zisa are loc cand
majoritatea plantelor au atins stadiul de 4 – 6 – 8 frunze adevarate cand
se stabileste procentul de „impuritati genetice”.
Calculul procentual al impuritatilor genetice se efectueaza astfel:
,
unde:- % IG - procentul de impuritati genetice;
- ig - numarul de plante considerate impuritati genetice ;
- n - numarul total de plante existente la momentul controlului.
Nota: valoare n este recomandabil sa fie de min. 400 de plante.
Observatie: Valoarea de impurificare genetica a lotului de seminte
poate fi efectuata pe loturile de samanta bruta, imediat dupa receptie,
inainte de prelucrare, utilizand pentru determinare samanta rezultata din
determinarea puritatii fizice. Cu acordul ITCSMS sau LCCSMS si pentru loturile
pentru care nu exista dubii, valoarea determinata cu aceasta ocazie se poate
transmite semintei certificate.
Anexa
nr. 2.4.6.
Determinarea
calitatii culturale a semintelor
drajate
si/sau incrustate
A. MARIMEA
PROBELOR
Tipul
de determinare |
Marimea
probei de laborator |
Marimea
probei de analiza |
Puritatea
fizica (inclusiv determinarea speciei) masa a 1000 de drajeuri min. |
min.
7500 draj.
2500 draj. |
min.
2500 draj. 4
x 100 drajeuri rezultate din determinarea puritatii |
Germinatia
drajeurilor min. |
2500 draj. |
4
x 100 drajeuri |
Seminte
de alte plante drajate sau incrustate min. |
25000 draj. |
min.
2500 drajeuri |
Calibrul
drajeurilor min. |
10000 draj. |
min.
2000 drajeuri |
B.
RECOLTAREA
PROBELOR
Recoltarea probelor de samanta drajata sau incrustata are loc din
containerele de depozitare intermediara dupa regula recoltarii pentru
semintele depozitate in ambalaje mari.
Dupa eliberarea documentelor de certificare, samanta se poate ambala in
pungi sau cutii de 1 U.G. sau mai mici (0,5 U.G.), ITCSMS sau LCCSMS
rezervandu-si dreptul de a verifica prin sondare conditiile tehnice de
calitate a semintei ambalate, retinand pentru analiza de verificare o cutie
din fiecare lot declarat, care dupa preluarea probei de laborator se sigileaza
de catre reprezentantul acestuia si se constituie ca esantion ,,martor”.
Punerea in circulatie a semintei lotului de samanta drajata (sau
sublotului dupa caz) nu se poate face fara efectuarea ultimului control al
ITCSMS sau LCCSMS, care poate respinge intreg lotul daca diferentele de
analiza intre valoarea certificatului si valoarea ,,martorului,, nu se
incadreaza in limitele tolerantelor admise intre doua analize paralele.
Marimea probei elementare, trebuie aleasa functie de numarul de
containere in care este depozitat lotul de seminte drajate/incrustate, astfel
ca prin reducerea probei medii, din care se constituie proba de laborator sa
se asigure numarul total de drajeuri reclamat de totalitatea determinarilor
efectuate pentru stabilirea valorii culturale (min. 0,5-0,6 U.G.).
C. DETERMINAREA
PURITATII FIZICE A DRAJEURILOR
Greutatea probei de analiza: - este definita de greutatea a cel putin
2500 de drajeuri rezultate din injumatatirea prin metoda sferturilor sau a
divizorului a probei de laborator. Proba rezultata se cantareste cu o precizie
de 0,01 grame.
Incadrarea elementelor componente ale probei de analiza
a) Drajeuri pure:
-
drajeuri intregi;
- drajeuri sparte sau ciobite la care mai mult de jumatate este
acoperita cu material de drajare exceptand faptul in care in mod evident
samanta drajata nu apartine speciei declarate si care se incadreaza la
categoria ,,seminte nedrajate” :
b) Seminte nedrajate:
-
seminte libere nedrajate/neincrustate, chiar daca apartin speciei;
- drajeuri sparte, continand o samanta ce poate fi recunoscuta ca
apartinand altei specii decat cea declarata;
- drajeuri sparte sau ciobite mai mult de jumatate, cu samanta ce poate
fi recunoscuta ca apartinand speciei declarate, dar necuprinse in fractia
drajeurilor pure.
c) Material inert:
-
material de drajare/incrustare liber;
- drajeuri sparte in care este evident ca nu exista samanta, indiferent
de marimea lor;
- alte materiale inerte, in conformitate cu regulile generale de
determinarea puritatii fizice a semintelor.
Fiecare
fractie se cantareste cu precizie de 0,01 grame si se raporteaza procentual la
greutatea probei de analiza.
Daca se solicita in mod expres se raporteaza si componenta pe specii.
Precizia de analiza 0,1 %.
Se
procedeaza identic cu 10.2 sau se poate efectua determinarea concomitent cu
determinarea procentului de seminte pure. Semintele de alte plante (sau
fragmente ale acestora) se cantaresc dupa uscare cu o precizie de 0,01 grame
si se raporteaza procentual ca facand parte din fractia „impuritatilor”.
Nota: Se prefera determinarea numerica a procentului de seminte din
alte specii.
Se numara 4 repetitii a 100 de drajeuri (in cazul in care nu exista un
numarator de seminte), fiecare repetitie se cantareste cu o precizie de 0,01
grame, se calculeaza media si prin integrare se determina MMB (regula trei
simpla).
In cazul in care laboratorul este dotat cu numarator de seminte, se
numara circa 800-1200 de drajeuri, care se cantaresc cu o precizie de 0,01
grame, dupa care prin integrare (regula de trei simpla) se determina MMB.
Nota: Determinarea MMB la semintele drajate si/sau incrustate nu este
obligatorie, acest indice de calitate culturala nefiind in acest caz expresia
greutatii (masei) naturale a semintei. Ea poate fi determinata la cerere.
DRAJEURILOR/SEMINTELOR INCRUSTATE
Pregatirea probei: Se pot utiliza cele 400 de drajeuri utilizate pentru
determinarea MMB sau alte 400 de drajeuri retinute din fractia „drajeuri
pure”.
Conditii de lucru: Identice cu cele pentru samanta monogerma nuda, cu
mentiunea ca nu se mai procedeaza la prespalare (pentru samanta
de sfecla). In functie de capacitatea de absorbtie a substratului
utilizat pentru determinarea facultatii germinative cantitatea de apa/pliu se
poate majora cu pana la 25 % (max.40 cmc) fata de cca 30 cmc utilizati la
samanta nuda.
Temperatura de germinare: 20° C, sau 20/30° C sau
15/25° C, functie de restrictiile impuse pentru soi de catre
ameliorator sau mentinator; in absenta acestora se recomanda germinare la
temperatura constanta de 20° C ± 2° C fara alternanta noapte/zi.
G. DETERMINAREA CALIBRULUI DRAJEURILOR,
A SEMINTELOR INCRUSTATE SI NUDE
Material si metoda: Pentru determinarea calibrului drajeurilor se
utilizeaza site cu ochiuri rotunde cu diametrul de 0,25 mm. in 0,25 mm.,
suprapuse de la sita cea mai mica la sita cea mai mare. Sita cea mai mica
trebuie sa fie mai mica cu 0,25 mm. decat limita
inferioara a calibrului minim declarat, iar sita cea mai mare trebuie
sa fie superioara cu 0,25 mm. calibrului maxim declarat. Sitele trebuiesc sa
fie dreptunghiulare 200 x 300 mm. Se pot utiliza si site rotunde
cu diametrul de 276 mm.
Pregatirea probei: Din proba de laborator de cca 10000 de drajeuri, se
cantaresc cca 45-55 grame (astfel incat sa cuprinda minimum 2000 de drajeuri),
cu o precizie de 0,01 grame.
Mod de lucru: Se asambleaza sitele una peste alta, cu sita oarba jos,
urmata de celelalte site in ordine strict crescatoare pana la sita maxima.
Setul de site astfel asamblate se acopera cu capacul de protectie si se cerne
in plan orizontal cu o frecventa de minimum 60 oscilatii complete/minut cu
intreruperea miscarii din 15 in 15 secunde, cu o amplitudine de ± 40-50 cm
Timp de cernere:
- samanta drajata si incrustata: 1 minut
- samanta nuda: 3 minute
Dupa terminarea cernerii, fractiile de seminte ramase pe fiecare sita
se cantaresc cu o precizie de 0,01 grame si se raporteaza procentual la masa
probei de analiza. Daca suma greutatii fractiilor este mai mica sau mai mare
cu 1,5 % fata de greutatea probei de analiza, analiza de calibrare se repeta.