TITLUL
I
Grupa
plantelor oleaginoase si textile
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.1.
(1) Regulile si normele tehnice specifice de mai jos se aplica in
completarea Regulilor si normelor tehnice generale privind producerea in vederea
comercializarii, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, precum si
comercializarea semintelor de cereale, oleaginoase si textile, plante furajere,
sfecla, cartof si legume si armonizeaza in legislatia nationala prevederile
specifice ale Directivei nr. 69/208/CEE privind comercializarea semintelor de
plante oleaginoase si textile, cu amendamentele ulterioare.
(2)
Prezentele
reguli si norme se aplica producerii in vederea comercializarii si
comercializarii semintelor urmatoarelor specii de plante oleaginoase si textile,
exceptand cele destinate folosirii in scop ornamental:
1)
Arachis hypogaea L. - Arahide
2)
Brassica juncea (L.) Czernj. et Cosson - Mustar vanat
3)
Brassica napus L.(partim) - Rapita de ulei
4)
Brassica nigra (L.) Koch - Mustar negru
5)
Brassica rapa L.var. silvestris (Lam.) Briggs - Rapita
naveta (mica)
6)
Cannabis sativa L. - Canepa
7)
Carthamus tinctorius L. - Sofran
8)
Carum carvi L. - Chimion
9)
Glycine max (L.)Merr. - Soia
10)
Gossypium spp. - Bumbac
11)
Helianthus annuus L. - Floarea soarelui
12)
Linum usitatissimum L. - In pentru ulei, in pentru fibra
13)
Papaver somniferum L. - Mac
14)
Sinapis alba L. - Mustar alb
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.2.
(1) Se supune controlului si
certificarii samanta de plante oleaginoase si textile:
a)
Samanta Prebaza : soiuri, linii consangvinizate;
b) Samanta Baza : soiuri, linii
consangvinizate ale hibrizilor, hibrizi simpli ;
c)
Samanta Certificata: floarea soarelui, mac, mustar alb, mustar vanat, mustar
negru, rapita de ulei, rapita naveta, canepa dioica, sofran, chimion;
d) Samanta Certificata (C1) a
primei generatii: arahide, bumbac, canepa monoica, in de ulei si fibra, soia;
e) Samanta Certificata (C2) a
celei de a doua generatii: arahide, bumbac, canepa monoica, in de ulei si fibra,
soia;
f) Samanta Certificata (C3) a
celei de a treia generatii: inul de ulei si fibra ;
g) Samanta Comerciala: pentru
speciile de arahide, mustar negru.
TITLUL
II
Samanta
de soia
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.3. Prezentele reguli si
norme tehnice se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii
semintelor din specia:
Glycine max (L.) Merr.- Soia.
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.4. (1) Se supune
controlului si certificarii samanta Prebaza, Baza, Certificata prima si a doua
generatie (C1) si (C2) admise la producatori .
(2)
Generatiile anterioare semintei Prebaza incepand de la materialul initial, pot
fi supuse controlului si vor circula cu act de garantarea autenticitatii si
calitatii si cu etichete emise de mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
culturilor semincere
Sectiunea
I. Obiectivele de control
Art.5. (1) Inspectorii examineaza culturile semincere pentru a
verifica daca ele corespund caracteristicilor soiurilor, liniilor sau
componentilor parentali, enumerate in descrierea oficiala. In perioada de
vegetatie se fac minim 3 inspectii in camp.
(2)
Culturile de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Culturile de samanta Certificata (C1) a primei generatii se inspecteaza in camp
oficial sau sub supraveghere oficiala.
(4)
Culturile de samanta Certificata (C2) a celei de-a doua generatii se inspecteaza
in camp oficial sau sub supraveghere oficiala.
(5)
La infiintarea culturii inspectorul verifica daca producatorul are acte de
provenienta a semintelor, daca a respectat normele de amplasare a culturii,
rotatia, distantele de izolare si daca a identificat cultura semincera printr- o
eticheta la fiecare lot (parcela).
(6)
Inspectiile in camp sunt efectuate atunci cand starea culturala si stadiul de
dezvoltare a culturii permit efectuarea unui examinari satisfacatoare.
(7)
In cadrul inspectiei culturii semincere, inspectorul parcurge campul in
totalitate, examinand un numar cat mai mare de plante, acesta depinzand de
dificultatea cu care caracterele si uniformitatea soiului se pot
deosebi:
a) la aparitia primelor flori,
inspectorul verifica daca producatorul a efectuat
purificarea biologica a
culturii, daca a eliminat plantele netipice, cele
foarte precoce, alte plante de cultura, iar la sfarsitul infloririi
eliminarea plantelor tardive;
b) sunt necesare inspectii, de
asemenea, in perioada infloririi,
pentru a urmari
culoarea pubescentei, starea
sanitara;
c) la coacerea in parga
inspectorul determina puritatea varietala, analizandu-se in 10 puncte cate 50 de
plante situate pe 2 randuri vecine;
d) dupa recoltare si prelucrare
se verifica dupa caracteristicile semintelor puritatea varietala in laborator.
Sectiunea
a II-a. Conditiile de aprobare in camp
Art.6. (1) Cultura de soia
trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute mai jos si cele din tabelul nr.1.
Specificare
/ Categoria biologica |
Prebaza,
Baza |
Certificata |
|
C1 |
C2 |
||
Unitatea
de control, ha
maximum |
30 |
50 |
|
Rotatia
dupa aceeasi specie, ani minimum |
3 |
||
Distanta
de izolare - m -
minimum
|
1 |
||
Puritate
varietala, % minimum |
99,5 |
99,0 |
99,0 |
(2)
Prezenta organismelor daunatoare si in special a manei - Peronospora manshurica
si a mozaicului Soja virus 1 in cultura semincera, trebuie sa fie la un
nivel cat mai scazut posibil sau lipsa.
(3)
La soia, prezenta organismelor daunatoare care reduc valoarea de utilizare a
semintelor, este tolerata in limita cea mai scazuta posibil si indeosebi:
Pseudomonas syringae pv. glycinea, Diaporthe phaseolorum var.caulivora si var.
sojae, Phialophora gregata si Phytophthora megasperma
f. spp. glycinea.
(4)
Actul de inspectie in camp se elibereaza de catre inspector dupa efectuarea
ultimei inspectii.
CAPITOLUL
IV
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Sectiunea
I. Transportul si prelucrarea semintelor
Art.7. (1) Semintele
neconditionate se vor transporta, depozita si identifica pe partide conform
precizarilor din Anexa nr.1.
(2)
Pe parcursul prelucrarii, inspectorii vor efectua controale oficiale, prin
sondaj, ori de cate ori considera necesar.
Sectiunea
a II-a. Lotul si proba de analiza
Art.8. (1) Loturile trebuie sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot este de 25 tone .
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5%.
(4)
Greutatea minima a unei probe de laborator care se preleveaza dintr-un lot este
de 1000 grame, iar greutatea probei de analiza este de 1000 grame.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Puritatea
fizica minima ( % din greutate) |
98 |
Germinatia
minima (% din
seminte pure) |
80 |
Continutul
maxim in numar de seminte de alte specii de plante in proba de
analiza
in 1000 grame : |
|
- Alte specii de plante |
5 |
- Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis |
0 |
- Cuscuta spp. |
0(a) |
Nota:
a) Determinarea numarului de
seminte de Cuscuta spp. se va efectua numai in cazul in care exista dubii cu
privire la normele fixate in tabelul nr.2.
b) La germinatia totala, la soia
se includ in totalitate (100%) semintele tari.
c) Procentul in greutate de
anumite materii inerte (materii minerale si organice) la soia sa nu depaseasca
0,3%.
(2)
Umiditatea maxima va fi de 13% la soia.
(3)
Starea sanitara trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii:
a) Prezenta organismelor
daunatoare care reduc valoarea de utilizare a semintelor trebuie sa fie la un
nivel cat mai redus posibil.
b) In ce priveste Pseudomonas
syringae pv. glycinea, numarul maxim de subprobe dintr-o proba de 5000 seminte
minimum per lot, subdivizata in 5 subprobe, care au fost gasite contaminate de
respectivul organism, sa nu depaseasca 4 subprobe. Daca coloniile suspecte sunt
identificate in toate cele 5 subprobe, pot fi utilizate testele biochimice pe
coloniile suspecte izolate pe un mediu preferential plecand de la fiecare
subproba, pentru a confirma conditiile de mai sus;
c)
In ce priveste Diaporthe phaseolorum numarul maxim de seminte contaminate nu
trebuie sa depaseasca 15%;
d)
In plus pentru productia interna procentul germenilor infestati cu Aschochyta
spp. nu va depasi 2 %, iar germenii
cu infectie de Colletotrichum spp. 3 %;
e) Indicii privind starea
sanitara se refera la prezenta organismelor daunatoare pe germenii viabili;
f) In masa de seminte de soia nu
se admit: organisme daunatoare de carantina prevazute in lista de carantina in
vigoare, acarieni, insecte si larvele lor vii care ataca samanta.
(4)
In caz de infestare cu insecte sau acarieni semintele se trateaza imediat cu
produse specifice si se reanalizeaza.
Art.10. (1) Dupa efectuarea
tuturor inspectiilor si aprobarii in camp, a determinarii
calitatii semintelor, a starii sanitare si incadrarii rezultatelor in
parametri stabiliti se elibereaza documentele de certificare.
(2)
Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si a starii sanitare a
semintelor de soia in pre si
postcontrol se efectueaza conform normelor din Anexa nr.1.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.11.
(1) Samanta de soia
se
comercializeaza numai ambalata, inchisa si etichetata respectand regulile din
Anexa nr.1,
iar ambalajele vor fi inchise oficial sau sub supraveghere oficiala. Mentiunile
care figureaza pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si Certificata
(C1 si C2) sunt prezentate in Anexa nr.1, art.49.
(2)
Samanta de soia se poate comercializa si in ambalaje mici, cu acordul
autoritatii. Greutatea ambalajelor mici este pana la 10,0 kg inclusiv.
Ambalarea, inchiderea, etichetarea si marcarea se efectueaza conform
prevederilor din Anexa nr.1. Inchiderea se face oficial sau sub supraveghere
oficiala.
(3)
Samanta de soia se comercializeaza
si ca ,,samanta necertificata
final, daca a fost ambalata si etichetata oficial. Mentiunile care figureaza
pe eticheta si pe document
sunt prezentate in Anexa nr.1, art.52.
(4)
In timpul depozitarii si comercializarii, umiditatea semintelor nu va depasi 13%
la soia .
Art.12. Samanta de soia va
fi controlata oficial, prin sondaj, pe perioada comercializarii.
Art.13. Samanta destinata
comercializarii va fi ambalata si insotita de documentele prevazute in Anexa
nr.1.
TITLUL
III
Samanta
de floarea soarelui
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.14. Prezentele reguli si
norme tehnice se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii
semintelor din specia: Helianthus annuus L.
-Floarea soarelui .
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.15. (1) Se supun
controlului si certificarii samanta din urmatoarele categorii:
a) Samanta Prebaza: soiuri;
linii consangvinizate;
b) Samanta Baza:
soiuri; linii consangvinizate; hibrizi simpli forme parentale;
c)
Samanta Certificata : soiuri; hibrizi simpli ; hibrizi dubli, hibrizi
trilineari.
(2)
Generatiile anterioare semintei Prebaza incepand de la materialul initial, pot
fi supuse controlului si vor circula cu act de garantarea autenticitatii si
calitatii si cu etichete emise de mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
culturii semincere
Sectiunea
I. Dispozitii generale
Art.16. (1) Inspectorii examineaza culturile semincere pentru a
verifica daca ele corespund caracteristicilor soiurilor, liniilor sau
componentilor parentali, enumerate in descrierea oficiala.
(2)
Cultura de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Cultura de samanta Certificata se inspecteaza in camp oficial sau sub
supraveghere oficiala.
(4)
Controlul culturilor semincere de floarea soarelui se realizeaza diferentiat
pentru soiuri, linii consangvinizate si hibrizi simpli forme parentale, linii
consangvinizate androfertile sau loturi de hibridare.
Sectiunea
a II-a. Soiuri de floarea soarelui altele decat hibrizii
Art.17. (1) Obiectivele de
control in camp ale culturii semincere, sunt urmatoarele:
a) in perioada de vegetatie se
fac minim patru inspectii in camp;
b)
la amplasarea culturii semincere, inspectorul verifica daca producatorul a
respectat distantele de izolare, rotatia, are acte de provenienta si de calitate
a semintelor si daca a identificat cultura semincera printr-o eticheta la
fiecare lot (parcela);
c) de la rasarire si pana la
formarea capitulului, inspectorul verifica daca producatorul a aplicat corect
lucrarile de intretinere, de eliminare a plantelor netipice cat si a celor
atacate de organismele daunatoare a florii soarelui. Se va inspecta zona
spatiului de izolare, pentru a vedea daca producatorul a eliminat plantele
spontane de floarea soarelui;
d) in perioada infloririi,
inspectorul efectueaza o inspectie pentru a verifica daca producatorul a
eliminat plantele netipice soiului (ramificate in partea superioara, abaterile
extreme de talie, plantele inflorite foarte timpuriu si cele inflorite foarte
tarziu), plantele atacate de organisme daunatoare, plantele spontane de floarea
soarelui;
e) in perioada formarii
semintei, se continua verificarea starii sanitare si se determina puritatea
varietala. In acest scop, se examineaza cate 100 plante la 5 ha de cultura
semincera;
f) la maturitatea tehnica (sub
14% umiditate), inainte de inceperea recoltarii, se verifica daca producatorul a
eliminat toate plantele atacate de organismele daunatoare.
Art.18. (1) Puritatea
varietala la soiurile de floarea soarelui trebuie sa fie de minimum:
a) samanta Prebaza si Baza :
99,7 %;
b) samanta Certificata : 99,0 %.
(2)
Actul de inspectie in camp se elibereaza dupa efectuarea ultimei inspectii .
Sectiunea
a III-a. Linii consangvinizate, hibrizi simpli sterili forme parentale,
inmultite izolat in spatiu samanta Prebaza, Baza
Art.19.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim cinci inspectii in camp;
b)
inainte de semanat, inspectorul verifica daca producatorul a respectat
amplasarea, rotatia, distantele de izolare, daca samanta are acte de provenienta
si daca a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot
(parcela);
c)
dupa rasarire, inspectorul verifica respectarea alternantei analogului
androsteril -A- cu analogul fertil -B- in proportiile stabilite de ameliorator
sau mentinator. Analogul fertil se marcheaza, la ambele capete ale parcelei,
pentru a-l identifica la executarea lucrarilor speciale in perioada de
vegetatie;
d) inainte de inflorire,
inspectorul efectueaza inspectii pentru a verifica daca producatorul a eliminat
plantele netipice din randurile ambilor parteneri, plantele materne cu inflorire
timpurie precum si plantele atacate de organismele daunatoare;
e)
in perioada infloritului, inspectorul controleaza in cel putin trei etape daca
producatorul a eliminat pe randurile componentului
femel, plantele fertile care produc polen. Eliminarea acestora se face
foarte timpuriu, la aparitia anterelor la primul rand marginal. La terminarea
infloritului inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele cu
inflorire intarziata;
f) la oricare din inspectii, la
liniile androsterile se admit maximum 0,5 % plante androfertile cu antere
aparute pe mai mult de trei randuri de flori pe capitul. La analogul fertil -B-
producatorul elimina in totalitate plantele netipice (hibride, ramificate
sterile), inainte ca acesta sa infloreasca. La ambele forme parentale
producatorul va elimina in totalitate plantele atacate de organismele daunatoare
si controleaza totodata si zona
spatiului de izolare pentru eliminarea plantelor
provenite din cultura anterioara de floarea soarelui;
g) dupa terminarea infloritului
producatorul este obligat sa elimine componentul mascul (analogul fertil B);
h) la maturitatea tehnica (sub
14% umiditate), inspectorul controleaza daca producatorul a eliminat in
totalitate plantele atacate de organismele daunatoare.
(2)
Dupa efectuarea ultimei inspectii in camp, inspectorul elibereaza Actul de
inspectie in camp.
Sectiunea
a IV-a. Linii consangvinizate androfertile (mentinatoare si restauratoare),
forme
parentale samanta Prebaza, Baza
Art.20.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim patru inspectii in camp;
b) inainte de semanat,
inspectorul verifica daca producatorul a respectat amplasarea parcelei, marimea
unitatii de control, rotatia, spatiul de izolare, actele de provenienta a
semintei si daca a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare
lot (parcela).
c) inainte de inflorire,
inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, atacate de
organisme daunatoare si cele cu inflorire timpurie, controleaza totodata si zona
spatiului de izolare pentru eliminarea plantelor
provenite din cultura anterioara de floarea soarelui.
d) in perioada infloritului
inspectorul verifica daca producatorul a eliminat din zona spatiului de izolare
plantele spontane de floarea soarelui, plantele atacate de organismele
daunatoare, plantele netipice si hibride, plantele androsterile, astfel ca la
terminarea infloritului procentul maxim de plante netipice sa nu depaseasca
0,2%.
e) la maturitatea tehnica (sub
14% umiditate), inspectorul verifica daca au fost eliminate de producator
plantele atacate de organismele daunatoare.
(2)
Actul de inspectie in camp se elibereaza de inspector dupa efectuarea ultimei
inspectii.
Sectiunea
a V-a. Loturi de hibridare samanta Certificata
Art.21.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim patru inspectii in camp;
b) la insamantare, inspectorul
verifica daca producatorul a respectat amplasarea, rotatia, distantele de
izolare, actele de provenienta a semintei si
daca a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela).
c) inainte de inflorire,
inspectorul controleaza daca producatorul a eliminat din ambi componenti
plantele netipice, hibride, plantele atacate de organismele daunatoare si
plantele cu inflorire prea timpurie. Inspectorul efectueaza si controlul zonei
spatiului de izolare, pentru a verifica daca producatorul a eliminat plantele
spontane de floarea soarelui.
d) in perioada infloritului,
inspectorul controleaza, in minimum trei etape, daca producatorul a eliminat din
randurile femele androsterile plantele fertile care produc polen, a eliminat din
zona spatiului de izolare plantele provenite din cultura anterioara de floarea
soarelui, plantele atacate de organismele daunatoare din ambele forme parentale.
Inspectorul controleaza intr-un numar de 10-20 puncte, analizand cate 100 plante
inflorite, precum si plantele atacate de putregaiul alb si de mana, din ambele
forme parentale.
e) la maturitatea tehnica (sub
14% umiditate), inspectorul controleaza daca producatorul a recoltat si
transportat din lan productia componentului mascul la consum. Inainte de
recoltarea formei femele inspectorul controleaza daca producatorul a eliminat
toate plantele atacate de organismele daunatoare.
(2)
Dupa efectuarea ultimei inspectii, inspectorul elibereaza actul de inspectie
in camp.
Art.22. Se resping de la
certificare loturile de hibridare la care:
a) procentul maxim de plante
netipice a formelor parentale, inainte de inceperea infloritului, sa nu
depaseasca 0,2%.
b) in perioada infloritului, la
oricare din inspectii, la componentul femel s-au gasit peste 0,5 % plante
androfertile cu antere aparute pe mai mult de trei randuri si peste 1,0 % la
toate cele trei inspectii;
Sectiunea
a VI-a. Conditii de aprobare
Art.23. (1) Culturile
semincere se aproba daca s-au efectuat lucrarile prevazute anterior si sunt
indeplinite urmatoarele norme si conditii:
Tabelul
nr.1. Conditii de aprobare in camp
Specificare |
Categoria
biologica |
||
Prebaza |
Baza
|
Certificata |
|
Unitatea
de control, ha maximum |
20 |
20 |
100 |
Rotatia
dupa aceeasi specie, ani minimum |
5 |
5 |
5
|
Distanta
de izolare, m minimum: -samanta
Prebaza : linii consangvinizate -samanta
Baza : linii si hibrizi simpli forme parentale -samanta
Prebaza, Baza : soiuri -samanta
Certificata |
2500* 750 |
1500* 750 |
500 |
Nota:
*
In cazul in care producatorul nu poate
asigura spatiul de izolare minim prevazut in tabelul 1, se poate asigura o
izolare in timp - prin semanatul in 45 zile de la rasarirea loturilor invecinate
izolate in spatiu la 1000 m minimum, cu conditia eliminarii plantelor
provenite din cultura anterioara de floarea soarelui din spatiul de izolare
prevazut in tabelul 1. Mentinatorul sau multiplicatorul poate prevedea distante
de izolare mai mari in cadrul contractelor de multiplicare.
(2)
Loturile de hibridare care au tata comun se pot semana cu o izolare intre ele de
250 m. Linia consangvinizata forma parentala paterna se va putea inmulti si
langa lotul de hibridare care utilizeaza aceeasi forma parentala paterna.
(3)
Prezenta organismelor daunatoare si in special
putregaiul alb - Sclerotinia scletotiorum, putregaiul cenusiu - Botrytis
cinerea, Phomopsis spp. in cultura semincera, trebuie sa fie la un nivel cat mai
scazut posibil (maximum 1%) sau lipsa, astfel incat cultura semincera sa nu fie
afectata.
(4)
Samanta
de floarea soarelui trebuie sa provina din culturi gasite libere, in urma
controalelor oficiale, de Plasmopara halstedii (Farlow) Berl et Tomi sau samanta
a fost supusa unui tratament impotriva acestui daunator.
(5)
Cultura semincera trebuie sa aiba
un grad suficient de identitate si puritate varietala in ceea ce priveste
caracterele sale (linii consangvinizate, hibrizi - forme parentale).
(6)
Procentul in numar de plante care sunt cunoscute ca avand manifestari tipice
liniei sau hibridului, la terminarea infloritului, nu trebuie sa fie mai mic la
samanta Prebaza si Baza:
a) Linii consangvinizate -
Samanta Prebaza, Baza : 99,8%;
b) Hibrizi simpli forme
parentale - Samanta Baza;
i)
parintele femel: 99, 5 % (plantele fertile
sunt considerate impuritati);
ii) parintele mascul: 99,8 %(
plantele care au emis polen cand 2% sau mai multe plante femele prezinta flori
receptive).
c) Procentul in numar de plante
care sunt cunoscute ca avand manifestari tipice liniei sau hibridului, la
terminarea infloritului, nu trebuie sa fie mai mic la loturi de hibridare -
samanta Certificata:
i) componentul
femel : 99,0 %
ii) componentul
mascul: 99,5 % (plantele care au emis polen cand 5% sau mai multe plante
din componentul femel
prezinta flori receptive).
(7)
Pentru producerea de hibrizi, trebuie sa fie respectate si urmatoarele norme si
conditii:
a) plantele componentului mascul
emit suficient polen in timpul infloritului componentului femel;
b) atunci cand componentul femel
prezinta stigmate receptive, procentul in numar de plante al componentului femel
care au emis sau emit polen nu trebuie sa depaseasca 0,5 % ;
c) pentru producerea de seminte
de Baza procentul total in numar de plante al componentului femel care sunt
netipice componentului si care au
emis sau emit polen nu trebuie sa depaseasca 0,5 %.
CAPITOLUL
IV
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Sectiunea
I. Transportul si prelucrarea semintelor
Art.24. (1) Semintele
neconditionate se vor transporta, depozita si identifica pe partide.
(2)
Pe parcursul prelucrarii semintelor, inspectorii vor efectua controale oficiale,
prin sondaj, ori de cate ori considera necesar.
Sectiunea
a II-a. Lotul si proba de analiza
Art.25. (1) Loturile trebuie
sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot este de 25 tone, greutatea minima a probei de
laborator este de 1000 grame, iar greutatea probei de analiza este de 1000
grame.
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5%.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Art.26. (1) Samanta de
floarea soarelui trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice de calitate a
semintei si stare sanitara prevazute in tabelele nr. 2 si nr. 3.
Tabelul
nr.2. Conditii tehnice de calitate a semintei
Puritatea
fizica minima (% din
greutate) |
98 |
Germinatia
minima ( % din
seminte pure) |
85 |
Continutul
maxim in numar de seminte
de alte specii de plante in proba de analiza : |
|
- Alte specii de plante |
5 |
- Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis,
|
0 |
- Cuscuta spp. |
0 * |
Nota:
* Determinarea numarului de
seminte de Cuscuta spp. se va efectua numai in cazul in care exista dubii cu
privire la normele fixate in
tabelul nr.2.
(2)
ITCSMS
si LCCSMS pot sa autorizeze pentru productia interna, de la conditia prevazuta
in tabelul nr.2, certificarea oficiala si comercializarea semintelor Prebaza
linii consangvinizate si Baza linii consangvinizate si hibrizi forme
parentale, o germinatie de minim 80 %, la cererea mentinatorului. Germinatia
determinata va fi mentionata pe eticheta
furnizorului si pe care se va mai inscrie cel putin numele si adresa
furnizorului si numarul de referinta al lotului . De asemenea germinatia
determinata se va mentiona si pe eticheta oficiala.
(3)
Umiditatea maxima admisa va fi de 9 %.
(4)
Starea sanitara trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii:
Tabelul
nr. 3. Starea sanitara a semintelor de floarea soarelui
Numar
maxim de scleroti sau fragmente de scleroti in 1000 g |
10
(a) |
Procentul
maxim in numar de seminte contaminate de Botrytis spp. |
5% |
Nota:
a) Determinarea numarului
sclerotilor sau fragmentelor de scleroti de Sclerotinia sclerotiorum poate sa nu
fie executata atunci cand nu exista dubii in ce priveste respectarea conditiilor
fixate in tabelul nr.3.
b) Nu se admit acarieni, insecte
si larvele lor vii.
(4)
Indicii privind starea sanitara se refera la prezenta organismelor daunatoare pe
germenii viabili.
Art.27. (1) Dupa efectuarea
tuturor controalelor si aprobarii in camp, a determinarii starii sanitare, a
calitatii semintelor si dupa constatarea incadrarii rezultatelor in parametri
stabiliti se vor elibera documentele de certificare.
(2)
Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si a starii sanitare a
semintelor de floarea soarelui in pre si postcontrol se efectueaza conform
precizarilor din Anexa nr.1.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.28.
(1) Samanta de floarea soarelui
se
va comercializa numai ambalata, inchisa si etichetata respectand regulile din
Anexa nr.1, iar ambalajele vor fi inchise oficial sau sub supraveghere oficiala.
Mentiunile
care figureaza pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si Certificata
sunt prevazute in Anexa nr.1, art. 49.
(2)
Samanta se poate comercializa si in ambalaje mici, cu acordul autoritatii.
Greutatea ambalajelor mici este pana la 10,0 kg inclusiv. Ambalarea, inchiderea,
etichetarea si marcarea se efectueaza conform prevederilor din Anexa nr.1.
Inchiderea se face oficial sau sub supraveghere oficiala.
(3)
Samanta se comercializeaza si ca
,,samanta necertificata final, daca a fost ambalata si etichetata oficial.
Mentiunile inscrise pe eticheta si
pe document sunt prevazute in Anexa nr.1, art.52.
(4)
Umiditatea la depozitare si comercializare este de maximum 9 %.
Art.29.
Samanta destinata comercializarii ambalata si etichetata va fi
insotita de documentele prevazute in Anexa nr.1.
Art.30. Samanta de floarea
soarelui va fi controlata oficial,
prin sondaj, pe perioada comercializarii.
TITLUL
IV
Samanta
de plante crucifere
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.31. Prezentele reguli si
norme tehnice se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii
semintelor din speciile:
1)
Brassica juncea (L.) Czernj et Cosson - Mustar vanat
2)
Brassica nigra( L.) Koch. - Mustar negru
3)
Brassica napus L.(partim) - Rapita de ulei
4)
Brassica rapa (L.) var. silvestris (Lam.) Briggs - Rapita naveta (mica)
5)
Sinapis alba L. - Mustar alb
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.32. (1) Se supun
controlului si certificarii samanta din urmatoarele categorii:
a) Samanta Prebaza: soiuri,
linii consangvinizate care intra in componenta hibrizilor, hibrizi;
b) Samanta
Baza : soiuri, hibrizi;
c) Samanta Certificata: soiuri,
hibrizi;
d) Samanta Comerciala: pentru
mustar negru, se certifica ca
specie.
(2)
Generatiile anterioare semintei
Prebaza, incepand de la materialul initial pot fi supuse controlului si vor
circula cu act de garantarea autenticitatii si calitatii si cu etichete emise de
mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
culturii semincere
Sectiunea
I. Dispozitii generale
Art.33. (1) Inspectorii examineaza culturile semincere pentru a
verifica daca ele corespund caracteristicilor soiurilor, liniilor sau
componentilor parentali enumerate in descrierea oficiala.
(2)
Cultura de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Cultura de samanta Certificata se inspecteaza in camp oficial sau sub
supraveghere oficiala.
Sectiunea
a II-a. Soiuri de plante crucifere
Art.34.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim trei inspectii in camp;
b) la infiintarea culturii
inspectorul verifica daca producatorul are acte de provenienta a semintelor,
daca a respectat rotatia, distantele de izolare si daca a identificat cultura
semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela);
c) in cadrul inspectiei culturii semincere, inspectorul parcurge campul
in totalitate, examinand un numar cat mai mare de plante, acest numar depinzand
de dificultatea cu care caracterele si uniformitatea soiului pot fi deosebite.
De asemenea se face inconjorul campului pentru a verifica izolarea culturii
semincere;
d) inainte de inflorire
inspectorul verifica daca producatorul a eliminat
plantele netipice de Brassica spp. si Sinapis alba cultivate, buruienile
cu seminte greu separabile si rapita salbatica din lotul semincer si din zona
spatiului de izolare;
e) in timpul infloritului
inspectorul face determinarea puritatii varietale si starii sanitare, analizand
mai multe puncte, in functie de marimea lanului; se verifica zona spatiului de
izolare daca este libera de rapita salbatica inflorita.
Sectiunea
a III-a. Conditii de aprobare in camp la soiuri
Art.35. (1) Se admite la
aprobare in camp cultura ce corespunde conditiilor din tabelul nr. 1. si altor
norme si conditii precizate mai jos:
Tabelul
nr. 1. Conditii de aprobare in camp la Brassica spp. si Sinapis alba - soiuri si
hibrizi
Specificare |
Categoria
biologica |
|
Prebaza,
Baza |
Certificata |
|
Unitatea
de control, ha (maximum) |
30 |
100 |
Rotatia:
- dupa aceeasi specie, ani (minimum)
- dupa alte specii,ani (minimum) |
5 |
5 |
2 |
2 |
|
Distanta
de izolare m (minimum) -
Brassica spp.(altele decat B.napus) si Sinapis alba -
Brassica napus |
400 |
200 |
200 |
100 |
(2)
Prezenta organismelor daunatoare si in special a lui Xanthomonas campestris si
Sclerotinia sclerotiorum, in cultura semincera, trebuie sa fie la un nivel cat
mai scazut posibil sau lipsa.
(3)
Procentul minim al puritatii varietale pentru speciile
de Brassica napus, Brassica rapa si Sinapis alba este urmatorul :
a)
la soiurile din speciile de Brassica napus si Brassica rapa, altele decat cele
folosite numai in scop furajer - samanta Prebaza si Baza - 99,9 %, iar la
samanta Certificata - 99,7 %;
b)
la soiurile din speciile de Brassica napus si Brassica rapa folosite numai in
scop furajer - samanta Prebaza si Baza - 99,7 %, iar la samanta Certificata -
99,0 %;
c)
la Sinapis alba - samanta Prebaza, Baza - 99,7 %, iar la samanta Certificata -
99,0 %.
(4)
Pentru toate speciile, numarul de plante din diferite specii ale caror seminte
sunt dificil de deosebit in laborator de cele ale soiului din cultura sau al
caror polen poate sa fecundeze usor plantele culturii semincere nu trebuie sa
depaseasca:
a) 1 la 30 m2 pentru
seminte Prebaza, Baza;
b) 1 la 10 m2 pentru
seminte Certificate.
(5)
In cadrul spatiului de izolare producatorul va distruge plantele de rapita
salbatica, inainte de inflorit. Cu totul izolat, pentru rapita salbatica
decalata ca moment al infloririi, inspectorul aprobator poate tolera un numar
redus de plante de rapita salbatica spre exteriorul perimetrului de izolare.
(6)
Actul de inspectie in camp se elibereaza de catre inspector dupa efectuarea
ultimei inspectii.
Sectiunea
a IV-a. Conditii de aprobare in camp la linii si hibrizi forme parentale
Brassica napus si Brassica rapa
Art.36.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim patru inspectii in camp;
b) la infiintarea culturii,
inspectorul verifica daca producatorul are acte de provenienta a semintelor,
daca a respectat rotatia, distantele de izolare si daca a identificat cultura
semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela).
c) in cadrul inspectiei culturii semincere, inspectorul parcurge campul
in totalitate, examinand un numar cat mai mare de plante, acest numar depinzand
de dificultatea cu care caracterele si uniformitatea soiului pot fi deosebite.
De asemenea se face inconjurul campului pentru a verifica
izolarea culturii semincere.
d) la cultura de samanta Prebaza si Baza, linii si hibrizi forme
parentale, inspectorul efectueaza trei inspectii. Prima inspectie va fi
efectuata inainte de inflorire, a doua la inceputul infloritului si a treia
inainte de terminarea infloritului.
e) inainte de inflorire,
inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele netipice, buruieni cu
seminte greu separabile si rapita salbatica sin cultura semincera si din zona
spatiului de izolare.
f) la inceputul infloritului
inspectorul face determinarea puritatii varietale si starii sanitare, analizand
mai multe puncte, in functie de marimea lanului; se verifica zona spatiului de
izolare daca este libera de rapita salbatica inflorita.
g)
Inainte de terminarea infloritului, inspectorul determina puritatea varietala.
(2)
Conditiile
de aprobare din tabelul 1. sunt valabile si pentru hibrizi.
(3)
Puritatea varietala minima la samanta Prebaza si Baza linii parentale utilizand
metoda sterilitatii mascule citoplasmatice:
a)
componentul femel: puritatea varietala - 99,9 %; sterilitatea mascula - 98,0 %;
b) componentul mascul: puritate
varietala - 99,9 %
(4)
Puritatea varietala minima la samanta Prebaza si Baza linii parentale utilizand
metoda autoincompatibilitatii la liniile autoincompatibile - 99,9 %.
(5)
La liniile parentale este admis un maxim 0,1% plante netipice, la oricare din
controalele efectuate, intre debutul si terminarea infloritului.
(6)
La hibrizi:
a) componentul parental femel:
este admis un procent maxim de 0,1% plante netipice in componentul parental
femel, la oricare din controalele efectuate, intre inceputul si terminarea
infloritului;
b) componentul parental mascul:
este admis un procent maxim de 0,1%
plante netipice in componentul parental mascul, la oricare din controalele
efectuate, incepand cu receptivitatea formei parentale femele.
(7)
Puritatea varietala minima la samanta Certificata hibrizi in cazul in care se
utilizeaza metoda sterilitatii mascule citoplasmatice:
a) componentul femel : puritatea
varietala - 99,0 %; sterilitatea mascula - 98,0 %;
b) componentul mascul: puritate
varietala - 99,5 %
(8)
Samanta Certificata hibrizi in cazul in care se foloseste metoda
autoincompatibilitatii la liniile autoincompatibile - 99,5 %.
(9)
La samanta Certificata:
a) componentul parental femel:
este admis un procent maxim de 1 % plante netipice in componentul
parental femel, la oricare din controalele efectuate, intre inceputul si
sfarsitul infloririi;
b) componentul parental mascul:
este admis un procent maxim de 0,5% plante netipice in componentul parental
mascul, la oricare din controalele efectuate, intre inceputul receptivitatii
parintelui femel si sfarsitul infloritului.
(10)
Actul de inspectie in camp se elibereaza de catre inspector dupa efectuarea
ultimei inspectii.
CAPITOLUL
IV
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Sectiunea
I. Transportul si prelucrarea recoltei de seminte
Art.37. (1) Semintele
neconditionate se transporta, depoziteaza si identifica in conformitate cu
regulile si normele din Anexa nr.1.
(2)
Pe parcursul prelucrarii, inspectorii vor efectua controale oficiale, prin
sondaj, ori de cate ori considera necesar.
Sectiunea
a II-a. Lotul si proba de analiza
Art.38. (1) Loturile trebuie
sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot este de 10 tone.
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.
(4)
Greutatea minima a unei probe de laborator care se preleveaza dintr-un lot de
rapita de ulei si rapita naveta este 200 grame; pentru mustar vanat si mustar
negru este 100 grame; pentru mustar alb 400 grame.
(5)
Greutatea minima a probei de analiza pentru rapita de ulei este de 100 grame;
pentru rapita naveta de 70 grame; mustar vanat si negru de 40 grame, iar pentru
mustar alb este de 200 grame.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Art.39. (1) Conditiile
tehnice de calitate a semintei sunt redate in tabelul nr. 2.
Tabelul
nr. 2. Conditii tehnice de calitate
a semintei
Puritatea
fizica minima ( % din
greutate) |
98 |
Germinatia
minima ( % din seminte
pure) |
85 |
Continutul
maxim in seminte de alte
specii de plante ( %
din greutate) |
0,3 |
Continutul
maxim in numar de seminte de alte specii in
proba de analiza prevazuta la art. 38 alin. (5) : |
|
-
Raphanus raphanistrum : - samanta Prebaza, Baza |
10 |
- samanta Certificata |
10 |
-
Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis : - samanta Prebaza,
Baza |
0 |
- samanta Certificata |
0 |
-
Rumex spp. altul decat Rumex acetosella: - samanta Prebaza, Baza |
2 |
- samanta Certificata |
5 |
-
Cuscuta spp. : - samanta Prebaza, Baza |
0
(a), (b) |
- samanta Certificata |
0
(a), (b) |
Nota:
a)
determinarea numarului de seminte de Cuscuta spp. se va efectua numai in cazul
cand exista dubii cu privire la conditiile fixate in tabelul de mai sus;
b)
prezenta unei seminte de Cuscuta spp. in proba de analiza nu se ia in calcul
daca o a doua proba de aceeasi greutate este libera de Cuscuta spp.
(2)
Umiditatea maxima admisa este de 10%.
(3)
Prezenta organismelor daunatoare care reduc valoarea de utilizare a semintelor
trebuie sa fie la un nivel cat mai scazut posibil. La semintele de Brassica spp.
si Sinapis alba nu se admit:
a) organisme daunatoare de
carantina;
b) acarieni, insecte si larvele
lor vii care ataca samanta.
c) Sclerotinia sclerotiorum
(numarul maxim de scleroti sau fragmente de scleroti) in proba de analiza
prevazuta la art. 38 alin. (5) este de 10 bucati pentru rapita de ulei si de 5
bucati pentru rapita naveta si mustarul alb. Determinarea numarului sclerotilor
sau fragmentelor de scleroti de Sclerotinia sclerotiorum poate sa nu fie
executata atunci cand nu exista dubii in ce priveste respectarea conditiilor
fixate.
(4)
Samanta Comerciala la mustarul negru se certifica dupa conditiile tehnice de
calitate a semintei de la categoria Certificata.
Art.40. (1) Dupa efectuarea
tuturor controalelor si aprobarii in camp, a determinarii calitatii semintelor,
a starii sanitare si incadrarii rezultatelor in parametri stabiliti se
elibereaza documentele de certificare.
(2)
Verificarea autenticitatii, puritatii varietale si a starii sanitare a
semintelor de Brassica spp. si Sinapis alba in pre si postcontrol se efectueaza
conform precizarilor din Anexa nr. 1.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.41.
(1) Samanta din grupa Crucifere se comercializeaza numai ambalata, inchisa
si etichetata, respectand regulile si normele din Anexa nr.1, iar ambalajele vor
fi inchise oficial sau sub supraveghere oficiala.
(2)
Mentiunile prevazute pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si
Certificata sunt prevazute in Anexa nr.1, art.49.
(3)
Samanta se poate comercializa si in ambalaje mici, cu acordul autoritatii.
Greutatea ambalajelor mici este pana la 10,0
kg inclusiv. Ambalarea, inchiderea, etichetarea si marcarea se efectueaza
conform prevederilor din Anexa nr. 1. Inchiderea se face oficial sau sub
supraveghere oficiala.
(4)
Samanta de mustar negru se comercializeaza si ca samanta Comerciala. Mentiunile
care figureaza pe eticheta sunt prevazute in Anexa nr. 1, art.50.
(5)
Samanta se comercializeaza si ca
,,samanta necertificata final daca
a fost ambalata si etichetata oficial. Mentiunile care figureaza pe eticheta si
pe document sunt prevazute in Anexa nr. 1, art.52.
(6)
Umiditatea la depozitare si comercializare este de maximum 10 %.
Art.42. Samanta destinata
comercializarii va fi ambalata si insotita de documentele prevazute in Anexa nr.
1.
Art.43.
Samanta din grupa Crucifere va fi controlata oficial, prin sondaj, pe
perioada comercializarii.
TITLUL
V
Samanta
de arahide
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.44. Prezentele reguli si
norme tehnice se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii
semintelor din specia: Arachis hypogaea L.
Arahide.
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.45. (1) Se supun
controlului si certificarii, samanta Prebaza, Baza, Certificata
prima si a doua generatie (C1 si C2) si Comerciala admise la producatori
autorizati.
(2)
Generatiile anterioare semintei de Prebaza, incepand de la materialul initial
pot fi supuse controlului si vor circula cu act de garantarea autenticitatii si
calitatii si cu etichete emise de mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
culturii semincere
Sectiunea
I. Dispozitii generale
Art.46. (1) Inspectorii
examineaza culturile semincere pentru a verifica daca ele corespund
caracteristicilor soiurilor, enumerate in descrierea oficiala.
(2)
Cultura de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Cultura de samanta Certificata prima si a doua generatie se inspecteaza in camp
oficial sau sub supraveghere oficiala.
Sectiunea
a II-a. Obiectivele de control
Art.47.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim trei inspectii in camp;
b)
la infiintarea culturii, inspectorul verifica daca producatorul are acte de
provenienta a semintelor, daca a respectat normele de amplasare a culturii,
rotatia, daca a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot
(parcela);
c) in cadrul inspectiei culturii
semincere, inspectorul parcurge campul in totalitate, examinand un numar cat mai
mare de plante, acesta fiind in functie de dificultatea cu care caracterele si
uniformitatea soiului pot fi deosebite;
d) la inflorire, inspectorul
controleaza daca producatorul a
luat toate masurile pentru combaterea organismelor daunatoare si a executat
lucrarile de purificare biologica (plante netipice, plante de alte specii);
e) la maturitatea tehnica se
verifica starea sanitara si se determina
puritatea varietala.
Sectiunea
a III-a. Conditii de aprobare in camp
Art.48. (1) Se admit la
aprobare in camp culturile semincere care se incadreaza in limitele prevazute in
tabelul nr.1.
Tabelul
nr. 1. Conditii de aprobare in camp la arahide
Specificare |
Categoria
biologica |
|
Prebaza,
Baza |
Certificata (C1,
C2) |
|
Unitatea
de control, ha (maximum) |
10 |
50 |
Rotatia
: - dupa aceeasi specie, ani (minimum)
- dupa alte specii,
ani (minimum) |
5 2 |
5 2 |
Distanta
de izolare, m (minimum) |
1 |
1 |
Puritatea
varietala, % (minimum) |
99,7 |
99,5 |
(2)
Actul de inspectie in camp se elibereaza de inspector dupa efectuarea ultimei
inspectii.
CAPITOLUL
IV
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Sectiunea
I. Transportul si prelucrarea recoltei de seminte
Art.49.
(1) Semintele neconditionate se vor transporta, depozita si identifica pe
partide.
(2)
Pe parcursul prelucrarii semintelor, inspectorul efectueaza controale oficiale,
prin sondaj, ori de cate ori considera ca este necesar.
Sectiunea
a II-a. Lotul si proba de analiza
Art.50. (1) Loturile trebuie
sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot de 25 tone.
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.
(4)
Greutatea minima a unei probe care se preleveaza dintr-un lot este de 1000
grame. Greutatea probei de analiza este de 1000 grame.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Art.51.
(1) Samanta de arahide trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in
tabelul nr.2.
Tabelul
nr. 2. Conditiile tehnice de calitate a semintei
Puritatea
fizica minima, ( % din greutate) |
99 |
Germinatia
minima, ( % din seminte
pure) |
70 |
Continutul
maxim in numar de seminte alte specii de plante
in proba de analiza (1000 g) : |
|
- Alte specii de plante |
5 |
- Avena fatua, Avena ludoviciana,
Avena sterilis |
0 |
- Cuscuta spp. |
0 (a) |
Nota la tabelul nr.2:
a)
Determinarea numarului de seminte de Cuscuta spp. se va efectua numai in cazul
cand exista dubii privind conditiile fixate in tabelul nr.2.
(2)
Umiditatea maxima admisa este 11%.
(3)
La samanta de arahide nu se admit acarieni, insecte si larvele lor vii care
ataca samanta.
(4)
Samanta Comerciala se certifica dupa conditiile tehnice de calitate a semintei
din tabelul nr.2.
Art.52. (1) Dupa efectuarea
tuturor controalelor, determinarea calitatii semintelor, a starii sanitare si
constatarea incadrarii rezultatelor in parametri stabiliti se elibereaza
documentele de certificare.
(2)
Verificarea semintelor de arahide in pre si postcontrol se efectueaza conform
precizarilor din Anexa nr. 1.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.53.
(1) Samanta de arahide se comercializeaza numai ambalata, inchisa si
etichetata, respectand regulile din Anexa nr. 1, iar ambalajele vor fi inchise
oficial sau sub supraveghere oficiala. Mentiunile care figureaza pe eticheta
oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si Certificata C1 si C2 sunt prevazute in
Anexa nr. 1, art.49.
(2)
Samanta se poate comercializa si in ambalaje mici, cu acordul autoritatii.
Greutatea ambalajelor mici este pana la 10,0 kg inclusiv. Ambalarea, inchiderea,
etichetarea si marcarea se efectueaza conform precizarilor din Anexa nr. 1.
Inchiderea se face oficial sau sub supraveghere
oficiala.
(3)
Samanta de arahide se comercializeaza ca samanta Comerciala. Mentiunile inscrise
pe eticheta sunt prevazute in Anexa nr. 1, art.50.
(4)
Samanta se comercializeaza si ca
samanta necertificata final daca a fost ambalata si etichetata oficial.
Mentiunile care figureaza pe eticheta si pe document
sunt prevazute in Anexa nr. 1, art. 52.
(5)
Umiditatea la depozitare si in timpul comercializarii va fi
de maximum 11 %.
Art.54.
Samanta de arahide va fi controlata oficial, prin sondaj, pe perioada
comercializarii.
Art.55. Samanta destinata
comercializarii va fi ambalata si insotita de documentele prevazute in Anexa nr.
1.
TITLUL
VI
Samanta
de in pentru ulei, in pentru fibra
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.56. Prezentele reguli si
norme tehnice se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii
semintelor din specia:
- Linum
usitatissimum L. -In pentru ulei, in pentru fibra.
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.57. (1) Se supun
controlului si certificarii samanta Prebaza, Baza, Certificata prima,
a doua si a treia generatie (C1, C2 si C3 ).
(2)
Generatiile anterioare semintei
Prebaza incepand de la materialul initial pot fi supuse controlului si vor
circula cu act de garantarea autenticitatii si calitatii si cu etichete emise de
mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
culturii semincere
Sectiunea
I. Dispozitii generale
Art.58. (1)
Inspectorii
examineaza culturile semincere pentru a verifica daca ele corespund
caracteristicilor soiurilor, enumerate in descrierea oficiala.
(2)
Cultura
de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Cultura de samanta Certificata prima, a doua si a treia generatie se inspecteaza
in camp oficial sau sub supraveghere oficiala.
Sectiunea
a II-a. Obiectivele de control
Art.59.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim trei inspectii in camp;
b)
la infiintarea culturii, inspectorul verifica daca producatorul are acte de
provenienta, a respectat rotatia, normele de amplasare a culturii, daca a
identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela);
c) in cadrul inspectiei culturii
semincere, inspectorul parcurge tot campul, examinand un numar cat mai mare de
plante, acesta depinzand de dificultatea cu care caracterele si uniformitatea
soiului pot fi deosebite. De asemenea inspectorul face inconjurul campului
pentru a controla zona de izolare a culturii semincere;
d) in faza de bradisor
verifica starea sanitara a culturii,
a plantelor spontane din cultura semincera cat si din culturile vecine
care pot fi surse de contaminare;
e)
in perioada infloritului, inspectorul verifica identitatea lanului, eliminarea
plantelor netipice, starea sanitara si determina puritatea varietala;
f) numarul de determinari este
de una pentru fiecare hectar, pana la suprafata de 5 ha. Daca suprafata
depaseste 5 ha, se adauga inca doua determinari, pentru fiecare 5 ha
suplimentare.
Sectiunea
a III-a. Conditii de aprobare in camp
Art.60.
(1) Se aproba in camp culturile care se incadreaza in limitele prevazute in
tabelul nr.1.
Tabelul
nr.1.
Conditii de aprobare in camp
Specificare |
Categoria
biologica |
|||
Prebaza,
Baza |
Certificata |
|||
C1 |
C2 |
C3 |
||
Unitatea
de control, ha (maximum) |
20 |
50 |
50 |
50 |
Rotatia
dupa aceeasi specie, ani (minimum)* |
2 |
2 |
2 |
2 |
Distanta
de izolare, m (minimum) |
1 |
1 |
1 |
1 |
Puritatea
varietala, % (minimum) |
99,7 |
98,0 |
97,5 |
97,5 |
* In conditiile in care sunt
prezente boli transmisibile prin sol, rotatia dupa aceeasi specie trebuie sa fie
de 5 ani.
(2)
Prezenta organismelor daunatoare si in special a lui Fusarium oxysporum-forma
lini, Colletotrichum
lini, Botrytis cinerea in
cultura semincera, trebuie sa fie la un nivel cat mai scazut posibil sau lipsa.
(3)
Actul de inspectie in camp se elibereaza de inspector dupa efectuarea ultimei
inspectii.
CAPITOLUL
IV
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Sectiunea
I. Transportul si prelucrarea recoltei de seminte
Art.61. (1) Semintele
neconditionate se transporta, depoziteaza si identifica pe partide.
(2)
Pe parcursul prelucrarii semintelor, inspectorii vor efectua controale oficiale,
prin sondaj, ori de cate ori considera necesar.
Sectiunea
a II-a. Lotul si proba de analiza
Art.62. (1) Loturile trebuie
sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot este de 10 tone.
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.
(4)
Greutatea minima a unei probe de laborator prelevata dintr-un lot este de 300
grame. Greutatea probei de analiza este de 150 grame in cazul determinarii
continutului maxim al numarului de seminte de alte specii si starii sanitare.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Art.63. (1) Conditiile
tehnice de calitate a semintei sunt prevazute in tabelul nr. 2.
Tabelul
nr.2. Conditii tehnice de calitate a semintei
|
In
ulei |
In
fibra |
Puritatea
fizica minima, ( % din greutate) |
99 |
99 |
Germinatia
minima, ( % din samanta
pura) |
85 |
92 |
Continutul
maxim in numar de seminte de alte specii, in proba de analiza (150 g),
buc. : |
||
- Alte specii de plante
- Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis
- Cuscuta spp.
- Alopecurus myosuroides
- Lolium remotum |
15 0 0(a),
(b) 4 2 |
15 0 0(a),
(b) 4 2 |
Nota la tabelul nr.2:
a) Determinarea numarului de
seminte de Cuscuta spp. se va efectua numai in cazul in care exista dubii
privitor la conditiile fixate in tabelul de mai sus.
b) Prezenta unei seminte de
Cuscuta spp. in proba de analiza nu se ia in calcul daca a doua proba de aceeasi
greutate este libera de Cuscuta spp.
(2)
Umiditatea maxima admisa este de 10 %.
(3)
Conditiile de stare sanitara sunt prevazute in tabelul nr.3.
Tabelul
nr.3. Starea sanitara a semintelor
|
In
ulei |
In
fibra |
Procent
maxim in numar de seminte contaminate de organisme daunatoare in proba
de analiza 150 g: |
||
- Botrytis spp.
- Alternaria spp., Ascochyta linicola (syn. Phoma linicola),
Colletotrichum lini,
Fusarium spp., Ascochyta linicola |
5 5 |
5 5(a) |
Nota :
a) La inul de fibra procentul
maxim in numar de seminte contaminate de Ascochyta linicola (syn. Phoma
linicola) sa nu depaseasca 1.
b)
Indicii privind starea sanitara se refera la prezenta organismelor daunatoare pe
germeni viabili.
c) La semintele de in nu se
admit: organisme daunatoare de carantina si acarieni, insecte si larvele lor vii
care ataca samanta.
Art.64. (1) Dupa efectuarea
tuturor controalelor, determinarea calitatii semintelor, a starii sanitare si
constatarea incadrarii rezultatelor in prezentele reguli si norme, se elibereaza
documentele de certificare.
(2)
Verificarea semintelor de in pentru ulei si in pentru fibra in pre si
postcontrol se efectueaza conform precizarilor din Anexa nr.1.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.65.
(1) Samanta de in pentru ulei si in pentru fibra se comercializeaza numai
ambalata, inchisa si etichetata, respectand regulile din Anexa nr. 1, iar
ambalajele vor fi inchise oficial sau sub supraveghere oficiala.
(2)
Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si
Certificata prima, a doua si a
treia generatie sunt prevazute in Anexa nr. 1, art.49.
(3)
Samanta se poate comercializa si in ambalaje mici, cu acordul autoritatii.
Greutatea ambalajelor mici este pana la 10,0 kg inclusiv. Ambalarea,
inchiderea, etichetarea si marcarea se efectueaza conform precizarilor din Anexa
nr. 1. Inchiderea se face oficial sau sub supraveghere oficiala.
(4)
Samanta se comercializeaza si ca
,,samanta necertificata final daca a fost ambalata si etichetata oficial.
Mentiunile care figureaza pe eticheta si pe document sunt prevazute in Anexa nr.
1,art.52.
(5)
Umiditatea la depozitare si
comercializare va fi de maximum 10
%.
Art.66.
Samanta de in pentru ulei si in pentru fibra va fi controlata oficial, prin
sondaj, pe perioada comercializarii.
Art.67. Samanta destinata
comercializarii va fi ambalata si insotita de documentele prevazute in Anexa nr.
1.
TITLUL
VII
Samanta
de canepa
CAPITOLUL
I
Domeniul de aplicare
Art.68. Prezentele reguli si
norme tehnice se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii
semintelor din specia: Cannabis
sativa L. - Canepa
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.69. (1) Se supun
controlului si certificarii samanta Prebaza, Baza si Certificata pentru canepa
dioica. Pentru canepa monoica Prebaza, Baza, Certificata prima si a doua
generatie (C1) si (C2) .
(2)
Generatiile anterioare semintei Prebaza pornind de la materialul initial pot fi
supuse controlului si vor circula cu act de garantarea autenticitatii si
calitatii si cu etichete emise de mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
culturilor
Sectiunea
I. Dispozitii generale
Art.70.
(1)
Inspectorii examineaza culturile semincere pentru a verifica daca ele corespund
caracteristicilor soiurilor, liniilor sau componentilor parentali enumerate in
descrierea oficiala.
(2)
Cultura de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Cultura de samanta Certificata se inspecteaza in camp oficial sau sub
supraveghere oficiala.
(4)
Cultura de samanta Certificata prima si a doua generatie se inspecteaza in camp
oficial sau sub supraveghere oficiala.
Sectiunea
a II-a. Obiectivele de control
Art.71.
(1) Obiectivele
de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim trei inspectii in camp pentru samanta
Prebaza, Baza si minimum doua
pentru samanta Certificata, Certificata prima si a doua generatie;
b)
la infiintare, inspectorul verifica daca producatorul are acte de provenienta, a
respectat rotatia, normele de amplasare a culturii si daca a identificat cultura
semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela).
c) in cadrul inspectiei culturii
semincere, inspectorul parcurge campul in totalitate, examinand un numar mai
mare de plante. Acest numar depinde de dificultatea cu care caracterele si
uniformitatea soiului pot fi deosebite. De asemenea inspectorul trebuie sa faca
inconjurul campului pentru a controla distanta de izolare a culturii semincere.
d) la canepa dioica la inceputul
infloririi inspectorul verifica daca producatorul a eliminat plantele mascule
netipice (cu inflorescenta rara, cu talie redusa, cu culoarea tulpinilor
diferita). Plantele femele netipice (cu inflorescenta rara, plantele de canepa
salbaticite - cu frunze aciculare, plantele femele masculinizate) se pot elimina
pana la recoltare.
e) la canepa monoica si hibrizii
unisexuati periodic la intervale de 2-3 zile pana la sfarsitul infloritului,
inspectorul verifica daca producatorul a eliminat
plantele mascule in faza de butoni florali, inaintea deschiderii anterelor.
Eliminarea se face prin smulgere in fazele timpurii si prin taiere pana la
inflorit, cat mai aproape de suprafata solului. De asemenea, verifica daca s-au
eliminat plantele monoice netipice (cu talie redusa, cu frunze aciculare, cu
inflorescenta rara). Se verifica si perimetrul de izolare
de unde trebuie eliminate plantele mascule spontane de canepa.
Sectiunea
a III-a. Conditiile de aprobare in camp
Art.72. (1) Puritatea
genetica a campului se determina in 5 puncte/ha la categoriile Prebaza si Baza
si in 5 puncte pe parcela sau pe transe de 5 ha pentru samanta Certificata. La
fiecare punct se analizeaza un numar de:
a) 400 plante pentru samanta
Prebaza si Baza;
b) 200 plante
pentru samanta Certificata, Certificata (C1) si (C2).
(2)
Se admit la aprobare in camp culturile de canepa care se incadreaza in limitele
prevazute in tabelul nr.1.
Tabelul
nr.1. Conditiile de aprobare in camp la canepa
Specificare |
Categoria
biologica |
|||
Prebaza |
Baza |
Certificata |
||
C1 |
C2 |
|||
Unitatea
de control, ha (maximum) -
canepa
dioica; -
canepa
monoica |
20 10 |
50 20 |
100 50 |
- 50 |
Rotatia
dupa aceeasi specie, ani (minimum) |
5 |
5 |
5 |
- |
Distanta
de izolare, m (minimum): -
canepa
dioica; -
canepa
monoica |
400 5000 |
400 5000 |
200 1000 |
- 1000 |
Plante
mascule inflorite in timpul controlului, fata de plantele monoice si
femele |
1/10000 |
1/5000 |
10% |
10% |
(3)
Puritatea varietala trebuie sa corespunda urmatoarelor norme si conditii:
numarul de plante de cultura care sunt recunoscute ca avand manifestari netipice
soiului sa nu depaseasca:
a) 1 la 30 m2 pentru
samanta Prebaza si Baza;
b) 1 la 10 m2 pentru
samanta Certificata, Certificata (C1) si (C2).
(4)
Actul de inspectie in camp se elibereaza de catre inspector dupa efectuarea
ultimei inspectii.
CAPITOLUL
IV
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Art.73.
(1) Samanta neconditionata se transporta, depoziteaza si identifica in
conformitate cu regulile si normele din partea generala.
(2)
Pe parcursul prelucrarii semintelor, inspectorii vor efectua controale oficiale,
prin sondaj, ori de cate ori considera necesar.
Sectiunea
a II-a. Lotul si proba de analiza
Art.74.
(1)
Loturile
trebuie sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot nu trebuie sa depaseasca 10 tone.
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.
(4)
Greutatea minima a unei probe de laborator care se preleveaza dintr-un lot este
de 600 grame, iar greutatea probei de analiza este de 600 grame.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Art.75. (1) Samanta de
canepa trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice de calitate
si de stare sanitara
prevazute in tabelul nr. 2.
Tabelul
nr.2. Conditii tehnice de calitate a semintei la canepa
Puritatea
fizica minima, ( % din greutate) |
98 |
Germinatia
minima, (% din seminte
pure)
|
75 |
Continutul
maxim in numar de seminte de alte specii de plante, in proba de analiza
(600 g), buc.
|
|
- Alte specii de plante
- Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis ;
- Cuscuta spp. ;
- Orobanche. |
30(a) 0 0(b) (c) |
Nota :
a)
Determinarea continutului total de alte specii de plante poate sa nu fie
efectuata atunci cand nu exista nici o indoiala in legatura cu conditiile fixate
in tabelul nr.2 ;
b) Determinarea numarului de
seminte de Cuscuta spp. poate sa nu fie efectuata atunci cand nu
exista dubii in legatura cu
conditiile fixate in tabelul nr.2;
c)
Samanta trebuie sa fie libera de Orobanche, cu toate acestea, o samanta de
Orobanche intr-o proba de 100 grame nu este considerata ca o impuritate daca a
doua proba de 200 grame este libera de Orobanche.
(2)
Umiditatea maxima admisa este de 10%.
(3)
Samanta de canepa trebuie sa corespunda urmatoarelor conditii de stare sanitara:
a) procentul maxim in numar de
seminte contaminate de catre Botrytis spp. este de 5 %, in proba de analiza de
600 g;
b) in samanta de canepa nu se
admit acarieni, insecte si larvele lor vii care ataca samanta.
Art.76. (1) Dupa efectuarea
tuturor controalelor si aprobarii in camp, a determinarii calitatii semintelor,
a starii sanitare si incadrarea rezultatelor in parametri stabiliti se
elibereaza documentele de certificare.
(2)
Verificarea semintelor de canepa in pre si postcontrol se efectueaza conform
precizarilor din Anexa nr. 1.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.77.
(1) Samanta de canepa se comercializeaza numai ambalata, inchisa si
etichetata, respectand regulile din partea generala a prezentelor norme, iar
ambalajele vor fi inchise oficial sau sub supraveghere oficiala.
(2)
Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si
Certificata prima si a doua generatie sunt prevazute in Anexa nr.1, art.49.
(3)
Samanta se poate comercializa si in ambalaje mici, cu acordul autoritatii.
Greutatea ambalajelor mici este pana la 10,0 kg inclusiv. Ambalarea,
inchiderea,etichetarea si marcarea se efectueaza conform precizarilor din Anexa
nr.1. Inchiderea se face oficial sau sub supraveghere oficiala.
(4)
Samanta se comercializeaza si ca ,,
samanta necertificata final,, daca a fost ambalata si etichetata oficial.
Mentiunile care figureaza pe eticheta si pe
document sunt prevazute in
Anexa nr.1,art.52.
(5)
Umiditatea in timpul depozitarii si comercializarii trebuie sa fie de maximum
10%.
Art.78.
Samanta de canepa va fi controlata oficial, prin sondaj, pe perioada
comercializarii.
Art.79.
Samanta destinata comercializarii va fi ambalata si insotita de documentele
prevazute in Anexa nr.1.
TITLUL
VIII
Samanta
de bumbac
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.80. Prezentele reguli si
norme tehnice se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii
semintelor din specia: Gossypium
spp. - Bumbac
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.81. (1) Se supun
controlului si certificarii samanta Prebaza, Baza si Certificata prima si a doua
generatie (C1) si (C2).
(2)
Generatiile anterioare semintei Prebaza incepand de la
materialul initial pot fi supuse controlului si vor circula cu act de
garantarea autenticitatii si calitatii si cu etichete emise de mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
culturii semincere
Sectiunea
I. Dispozitii generale
Art.82.
(1)
Inspectorii
examineaza culturile semincere
pentru a verifica ca ele corespund caracteristicilor soiurilor prezentate in
descrierea oficiala.
(2)
Cultura de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Cultura de samanta Certificata prima si a doua generatie se inspecteaza in camp
oficial sau sub supraveghere oficiala.
Sectiunea
a II-a. Obiective de control
Art.83.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim doua inspectii in camp
b) inspectorul verifica daca
producatorul are acte de provenienta a semintelor, a respectat normele de
amplasare, a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot
(parcela) si daca a respectat
rotatia.
c)
in cadrul inspectiei, inspectorul parcurge cultura semincera in totalitate,
examinand un numar cat mai mare de plante si totodata face inconjurul campului
pentru a controla distanta de izolare.
d) in perioada infloririi,
inspectorul verifica daca
producatorul a eliminat plantele netipice, cele cu tendinta de ramificare
monopodiala si a plantele atacate de boli.
e) la inceputul deschiderii
capsulelor, inspectorul verifica
daca s-au executat de producator lucrarile de purificare biologica
si de eliminare a plantelor atacate de boli.
f)
inspectorul efectueaza determinarea puritatii varietale si a starii sanitare
examinand cate 20 de plante in
20-30 puncte, in functie de marimea lanului.
Sectiunea
a III-a. Conditii de aprobare in camp
Art.84. (1) Culturile
trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in tabelul nr.1.
Tabelul
nr.1. Conditii de aprobare in camp a bumbacului
Specificare |
Categoria
biologica |
|
Prebaza,
Baza |
Certificata (C1)
si (C2) |
|
Unitatea
de control, ha (maximum) |
30 |
100 |
Rotatia
dupa aceeasi specie, ani (minimum) |
3 |
3 |
Distanta
de izolare, m (minimum) |
400 |
200 |
Plante
cu ramificatii monopodiale, % (maximum) |
2 |
5 |
Plante
cu atac de bacterioza, % (maximum) |
3 |
3 |
(2)
Puritatea varietala la culturile de bumbac trebuie sa corespunda urmatoarelor
norme privind numarul de plante de cultura care sunt recunoscute ca avand
manifestari netipice soiului sa nu depaseasca:
a) 1 la 30 m2
pentru samanta Prebaza, Baza ;
b)
l la 10 m2 pentru
samanta Certificata (C1) si (C2).
(3)
Actul de inspectie in camp se
elibereaza de inspector dupa efectuarea ultimei inspectii.
CAPITOLUL
IV
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Art.85. (1) Samanta
neconditionata se transporta, depoziteaza si identifica in conformitate cu
regulile si normele din partea generala.
(2)
Pe parcursul prelucrarii semintelor inspectorii vor efectua controale oficiale,
prin sondaj, ori de cate ori considera necesar.
Sectiunea
a II-a. Lotul si proba de analiza
Art.86. (1) Loturile trebuie
sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot nu trebuie sa depaseasca 25 tone.
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.
(4)
Greutatea minima a unei probe care se ridica dintr-un lot este de 1000 grame,
iar greutatea probei de analiza este de 1000 grame.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Art.87. (1) Samanta de
bumbac trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice de calitate a semintei
prevazute in tabelul nr. 2.
Tabelul
nr. 2. Conditiile tehnice de calitate a semintei la bumbac
Puritatea
fizica minima, (% din greutate) |
98 |
Germinatia
minima, (% din seminte
pure)
|
80 |
Continutul
maxim in numar de seminte de alte specii de plante in proba de analiza
(1000 g), buc. |
|
-Alte specii de plante
-Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis
-Cuscuta spp. |
15 0 0(a) |
Nota
:
a)
Determinare numarului de seminte de Cuscuta spp. poate sa nu fie efectuata daca
nu exista dubii cu privire la conditiile fixate in tabelul nr.2.
(2)
Umiditatea maxima admisa este de 10%.
(3)
La samanta de bumbac nu se admit:
a) In ceea ce priveste
Platyedria gossypiella nu se admite decat un procent maxim de 1 % la proba de
analiza de 1000 grame;
b) In plus pentru productia
interna procentul de Botritis cinerea nu va depasi 3 %, iar Fusarium oxysporum
forma vasinfectam 4 %;
a) organisme daunatoare de
carantina;
b) acarieni, insecte si larvele
lor vii care ataca samanta.
Art.88.
- (1) Dupa efectuarea tuturor controalelor, determinarea calitatii semintelor, a
starii sanitare si incadrarea rezultatelor in parametri stabiliti se elibereaza
documentele de certificare.
(2)
Verificarea semintelor de bumbac in pre si post-control se efectueaza conform
precizarilor din Anexa nr.1.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.89.
(1) Samanta de bumbac se comercializeaza numai ambalata, inchisa si
etichetata, respectand regulile din partea generala a prezentelor norme, iar
ambalajele vor fi inchise oficial sau sub supraveghere oficiala.
(2)
Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si
Certificata (C1) si (C2) sunt prevazute in Anexa nr.1, art.49.
(3)
Samanta se poate comercializa si in ambalaje mici, cu acordul autoritatii.
Greutatea ambalajelor mici este pana la 10,0 kg inclusiv. Ambalarea, inchiderea,
etichetarea si marcarea se efectueaza conform precizarilor din Anexa nr.1.
Inchiderea se face oficial sau sub supraveghere oficiala.
(4)
Samanta se comercializeaza si ca
,,samanta necertificata final,, daca a fost ambalata si etichetata oficial.
Mentiunile inscrise pe eticheta si pe document
sunt prevazute in Anexa nr.1,art 52.
(5)
Umiditatea la depozitare si in timpul comercializarii va fi de
maximum 10 %.
Art.90.
Samanta de bumbac va fi controlata oficial, prin sondaj, pe perioada
comercializarii.
Art.91.
Samanta destinata comercializarii va fi ambalata si insotita de documentele
prevazute in Anexa nr.1.
Samanta
de chimion, sofran si mac
CAPITOLUL
I
Domeniul
de aplicare
Art.92. Prezentele reguli si
norme tehnice se aplica producerii in vederea comercializarii si comercializarii
semintelor din speciile:
1)
Carum carvi L.-Chimion
2)
Carthamus tinctorius L.-Sofran
3)
Papaver somniferum L.-Mac
CAPITOLUL
II
Categorii
admise
Art.93. (1) Se supun
controlului si certificarii samanta Prebaza, Baza, Certificata produsa la
producatori inregistrati.
(2)
Generatiile anterioare semintei
Prebaza incepand de la materialul initial pot fi supuse controlului si vor
circula cu act de garantarea autenticitatii si calitatii si cu etichete emise de
mentinator.
CAPITOLUL
III
Controlul
culturii semincere
Sectiunea
I. Dispozitii generale
Art.94. (1) Inspectorii examineaza culturile semincere pentru a
verifica ca ele corespund caracteristicilor soiurilor prezentate in descrierea
oficiala.
(2)
Cultura de samanta Prebaza si Baza se inspecteaza in camp numai oficial.
(3)
Cultura de samanta Certificata se inspecteaza in camp oficial sau sub
supraveghere oficiala.
Sectiunea
a II-a. Obiective de control
Art.95.
(1) Obiectivele de control in camp ale culturii semincere sunt urmatoarele:
a)
in perioada de vegetatie se fac minim trei inspectii in camp;
b) la infiintarea culturii,
inspectorii verifica daca producatorul are acte de provenienta a semintelor, a
respectat normele de amplasare a culturii, rotatie, distanta de izolare si daca
a identificat cultura semincera printr-o eticheta la fiecare lot (parcela)
utilizata pentru samanta.
c)
in cursul perioadei de vegetatie producatorul elimina plantele netipice, bolnave
si slab dezvoltate, buruienile cu
seminte greu separabile.
d) in perioada infloritului,
inspectorul verifica daca producatorul a executat purificarea biologica,
eliminand plantele netipice, care se abat prin culoarea florilor sau prin alte
caractere de la tipul soiului .
e) inspectorul efectueaza
determinarea puritatii varietale si a starii sanitare, examinand
5 puncte a cate 100 mp, in
functie de marimea parcelei.
Sectiunea
a III-a. Conditii de aprobare in camp
Art.96. (1) Culturile
trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in tabelul nr. 1.
Tabelul
nr. 1. Conditii de aprobare in camp la mac, chimion si sofran.
Specificare |
Categoria
biologica |
|
Prebaza,
Baza |
Certificata |
|
Unitatea
de control, ha (maximum) |
20 |
100 |
Rotatia
dupa aceeasi specie, ani (minimum) |
4 |
4 |
Distanta
de izolare, m (minimum): -chimion
si sofran -mac |
400 1 |
200 1 |
Puritatea
varietala, % (minimum) la mac |
99,0 |
98,0 |
(2)
Puritatea varietala la chimion si sofran, numarul maxim de plante ale speciei
cultivate care sunt recunoscute ca netipice soiului trebuie sa nu depaseasca:
a)
pentru samanta Prebaza, Baza : 1 la 30 mp;
b)
pentru samanta Certificata : 1 la 10 mp.
(3)
Puritatea specifica: numarul de plante apartinand diferitelor specii al caror
seminte sunt greu de deosebit in laborator de cele ale speciei cultivate, sau al
caror polen poate sa fecundeze usor plantele culturii semincere nu trebuie sa
depaseasca:
a)
pentru samanta Baza : 1 la 30 mp;
b)
pentru samanta Certificata : 1 la 10 mp.
CAPITOLUL
IV
Controlul
si certificarea loturilor de seminte
Sectiunea
I. Transportul si prelucrarea recoltei de seminte
Art.97. (1) Semintele
neconditionate se transporta, depoziteaza si identifica pe partide.
(2)
Pe parcursul prelucrarii, inspectorii vor efectua controale oficiale, prin
sondaj, ori de cate ori considera necesar.
Sectiunea
a II-a. Lotul si proba de analiza
Art.98. (1) Loturile trebuie
sa fie identificabile si omogene.
(2)
Greutatea maxima a unui lot este de 10 tone pentru chimion si mac, iar pentru
sofran este de 25 tone.
(3)
Greutatea maxima a unui lot nu poate fi depasita cu mai mult de 5 %.
(4)
Greutatea minima a unei probe de laborator prelevata dintr-un lot este de 200
grame pentru chimion, 50 grame pentru mac si de 900 grame pentru sofran.
Greutatea probei de analiza pentru determinarea continutului maxim in numar de
seminte de alte specii de plante si starii sanitare este: 80 grame pentru
chimion, 10 grame pentru mac si 900 grame pentru sofran.
Sectiunea
a III-a. Conditii de certificare
Art.99. (1) Semintele de
mac, chimion si sofran trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice
de calitate a semintei si stare sanitara prevazute in tabelul nr.2.
Puritatea
fizica minima, (% din greutate) |
mac |
98 |
|
chimion |
97 |
||
sofran |
98 |
||
Germinatia
minima, (% din samanta pura) |
mac |
80 |
|
chimion |
70 |
||
sofran |
75 |
||
Continutul
maxim in numar de seminte de alte specii de plante in proba de analiza : |
|||
- Alte specii de plante. |
mac |
25(a) |
|
chimion |
25(a) |
||
sofran |
5 |
||
-
Avena fatua, Avena ludoviciana, Avena sterilis.
- Cuscuta spp. |
mac |
0 |
|
chimion |
0 |
||
sofran |
0 |
||
mac |
0(b)
(c) |
||
chimion |
0
(b) (c) |
||
sofran |
0
(c) |
||
-Raphanus raphanistrum
-Alopecurus myosuroides |
chimion |
10 |
|
chimion |
3 |
||
Continutul
in seminte de Orobanche |
sofran |
(d) |
|
Nota:
a)
Determinarea continutului total de seminte de alte specii de plante poate sa nu
fie efectuata atunci cand nu exista nici o indoiala ca ele nu respecta
conditiile fixate in tabelul nr.2.
b) Determinarea numarului de seminte de Cuscuta spp. poate sa nu fie
efectuata daca nu exista dubii privitor la conditiile fixate in tabelul nr.2.
c)
Prezenta unei seminte de Cuscuta spp. in proba de analiza nu se ia in calcul
daca o a doua proba de aceeasi greutate este libera de Cuscuta spp.
d) Samanta de sofran trebuie sa fie libera de Orobanche, cu toate acestea
o samanta de Orobanche intr-o proba de 100 grame nu este considerata ca o
impuritate daca o a doua proba de 200 grame este libera de Orobanche.
(2)
Umiditatea maxima admisa pentru mac, chimion si sofran este de 12%.
(3)
In semintele de mac, chimion si sofran nu se admit :
a)
organisme daunatoare de carantina ;
b)
acarieni, insecte si larvele lor vii care ataca samanta.
Art.100.
(1) Dupa efectuarea tuturor controalelor, determinarea calitatii semintei, a
starii sanitare si incadrarea rezultatelor in parametri stabiliti se elibereaza
documentele de certificare.
(2)
Verificarea semintelor de mac, chimion si sofran in pre si postcontrol se
efectueaza conform precizarilor din Anexa nr.1.
CAPITOLUL
V
Conditii
de comercializare
Art.101.
(1) Samanta de mac, chimion si sofran se comercializeaza numai ambalata,
inchisa si etichetata, respectand regulile din partea generala a prezentelor
norme, iar ambalajele vor fi inchise oficial sau sub supraveghere oficiala.
(2)
Mentiunile care figureaza pe eticheta oficiala pentru samanta Prebaza, Baza si
Certificata sunt prevazute in Anexa nr.1, art.49.
(3)
Samanta se poate comercializa si in ambalaje mici, cu acordul autoritatii.
Greutatea ambalajelor mici este pana la 10,0 kg inclusiv. Ambalarea, inchiderea,
etichetarea si marcarea se efectueaza conform prevederilor din Anexa nr.1.
Inchiderea se face oficial sau sub supraveghere oficiala.
(4)
Samanta se comercializeaza si ca
samanta necertificata final daca a fost ambalata si etichetata oficial.
Mentiunile inscrise pe eticheta si pe document
sunt prevazute in Anexa nr.1, art.52.
(5)
Umiditatea la depozitare si in timpul comercializarii va fi de
maximum 12 % pentru toate
speciile.
Art.102.
Samanta de mac, chimion si
sofran va fi controlata oficial, prin
sondaj, pe perioada comercializarii.
Art.103.
Samanta destinata comercializarii va fi ambalata si insotita de documentele
prevazute in Anexa nr.1.